Elektrische fietstocht: de beste weekendbestemmingen

Met de elektrische fiets en meer in het bijzonder de elektrische all terrain bike kun je lange ritten maken, terwijl je zo min mogelijk vermoeid raakt. Laad je batterij op, neem je helm en rugzak en vertrek om het prachtige landschap te ontdekken. Hier is onze selectie van elektrische fietstochten voor alle niveaus, voor een weekend, in Frankrijk of België.

Bezoek het eiland Ré met de elektrische fiets

Met de 2600 uren zonneschijn per jaar, het zacht klimaat, de 100 km fietspaden, de ongerepte zeegezichten, de zoutmoerassen en de kleurrijke havens is het eiland Ré een klein juweeltje onder de eilanden van de Franse Atlantische kust. Het vlakke terrein is zelfs ideaal voor mensen die minder gewend zijn aan inspanning en kunnen toch zeer lange elektrische fietstochten maken en de auto voor een weekend volledig vergeten. Liefhebbers van elektrische mountainbikes kunnen door de bossen en duinen rijden.

De beste manier om op het Ile de Ré te komen zonder te betalen op de enige brug die er naartoe leidt, is je auto achter te laten op de parkeerplaats. Fietsen kunnen  gratis over de brug, dankzij het 3 km lange fietspad, dat op de heenweg ook een flink stuk bergafwaarts gaat. Op de terugweg zal de ondersteuning van je elektrische fiets je inspanning vergemakkelijken. 

Eenmaal op het eiland aangekomen, zijn er vele routes om uit te kiezen. De fietspaden zijn goed bewegwijzerd en er is ook een fietskaart van het eiland die je gemakkelijk in de plaatselijke toeristenbureaus vindt. Je kunt fietsen langs de zee, maar ook tussen visrestaurants, oesterbars en wijngaarden.

Ile de Ré per fiets

Escapade met de EAF naar de kastelen van de Loire

In de Loire vallei, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kun je fietstochten maken die geschiedenisliefhebbers zullen aanspreken. Begin, dankzij de hulp van je elektrische fiets, aan een weekend in het hart van de kastelen van de Loire, vertrekkend vanuit Blois. Je kunt van kasteel naar kasteel fietsen, langs Blois naar Chambord, Cheverny, Amboise en Chaumont. In totaal staat je 400 kilometer aan paden, sporen en kleine weggetjes ter beschikking. 12 verschillende lussen zijn ontworpen en bewegwijzerd om je de gelegenheid te geven de Loire Kastelen te ontdekken in alle veiligheid, aan boord van je elektrische fiets en ver weg van het autoverkeer. 

Als je een lang weekend voor de boeg hebt, waarom kies je dan niet voor een route van ongeveer 130 kilometer waarbij je in 5 dagen 7 van de mooiste kastelen van de Loire kunt bezoeken? Tijdens je reis kun je ook de dorpen van de Loire-vallei ontdekken, evenals de vele wijndomeinen in de regio. Tijdens dit fietsweekend kun je genieten van de ongerepte landschappen en het rijke historische erfgoed. 

Verken de Ardèche op Mountainbike

Geniet van de charme van de Ardèche met behulp van je elektrischeall terrain bike of je elektrische mountainbike. De regio biedt prachtige landschappen die vaak zeer goed bewaard zijn gebleven. Je kunt Vallon Pont d'Arc ontdekken, met zijn kloven en zijn emblematische natuurlijke brug, maar ook de reconstructie van de grot van Chauvet, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Tijdens je fietstocht op je EAF kun je ook rijden tussen pittoreske dorpjes zoals Balazuc, Labeaume of Saint-Montan en naar wens stoppen om een van de vele plaatselijke markten te bezoeken en de regionale specialiteiten te proeven, zoals de kastanje.

De sportievelingen, samen met hun elektrische mountainbikes, zullen het uitgesproken reliëf van het natuurpark van de Monts d'Ardèche weten te waarderen, waar het water van de rivieren kloven in de rotsen heeft achtergelaten, maar ook waterbedden met turkoois water. In de Ardèche kun je ook genieten van je EAF door te fietsen op de Dolce Via een 90 km lang pad dat je de grote natuurgebieden van het departement laat ontdekken.

Mountainbike weekend in de Vercors

De Vercors, een bergmassief in de Voor-Alpen, is een ideaal terrein om mooie elektrische fietstochten te plannen! Afhankelijk van wat je wilt doen, kun je paden en wegen ontdekken die meer of minder ruig zijn, ongerepte plaatsen en een groene omgeving. Alvorens aan je tocht te beginnen, moet je de route en vooral de moeilijkheidsgraad ervan controleren: zelfs met de hulp van je EAF, biedt de Vercors een grote verscheidenheid aan landschappen en sommige daarvan kunnen bijzonder steil zijn en dus eerder voorbehouden aan wie gewend is aan elektrisch mountainbiken en enduro-raids.  

In de Vercors vindt je vele bewegwijzerde routes, met name de Via Vercors, die de verschillende dorpen van het plateau in 38 km met elkaar verbindt, maar ook de Grandes Traversées du Vercors. De tochten in deze streek bieden grandioze uitzichten, die op geen enkele andere manier te bereiken zijn dan met de fiets. 

E-biketocht in de Belgische Ardennen

Stap op je elektrische fiets voor een weekend in de Belgische Ardennen, tussen bossen, oude spoorlijnen, authentieke Waalse dorpjes en de oevers van de Maas. Sportievelingen vinden hier evenveel te doen als fietsers. Je kunt Dinant kunnen ontdekken, een klein Ardens stadje met kleurrijke huizen aan de oevers van de Maas, evenals Ciney, een stad die bekend staat om zijn beroemde bier, waarvan je de productiegeheimen kunt ontdekken. 

Je vindt er ook Hotton en zijn indrukwekkende grotten die je uitnodigen om de ondergrondse wereld te ontdekken, maar ook Modave, zijn kasteel en zijn Franse tuinen. In Namen is het onmogelijk om niet te stoppen bij de Citadel van Vauban, die uitkijkt over een heuvelachtige en bosrijke omgeving.

De meest atletische en getrainde fietsers kunnen hun elektrische mountainbike meenemen op de zwaarste fietstocht van België, La Conquête des Ardennes. Deze route voert je tot diep in de Belgische Ardennen en vervolgens door de streken van de Famenne en de Condroz. Met je EAF zul je allerlei beklimmingen doen met tot 9.000 m positief hoogteverschil, dat is meer dan de Mount Everest! Genoeg om al diegenen die spreken van het "platte land" te doen liegen!

De EAF: je bondgenoot om Brugge te bezoeken

Rijden met de auto in Brugge is niet praktisch. Dit is een zeer goede reden om "Het Venetië van het Noorden" en zijn omgeving te bezoeken met je elektrische fiets. Zo kun je je door de smalle straatjes bewegen met weinig hoogteverschillen. De meeste mensen in Brugge gebruiken de fiets om naar het werk te gaan. In de stad zijn sommige delen van het wegennet speciaal voor fietsers bestemd en andere delen hebben gedeelde voetgangers- en fietspaden, vooral wanneer je in de buurt van de grachten bent die de stad begrenzen. 

Er zijn een aantal plaatselijke professionals die fietstochten door de stad aanbieden. Je kunt ook op eigen houtje gaan, dankzij verschillende pittoreske routes, waarvan sommige zijn ontworpen voor mountainbikes. Je kunt de stad op een andere manier bezoeken en de charme van de grachten, het Vlaamse platteland en de middeleeuwse dorpjes ontdekken. Het groene hinterland van Brugge, een van de mooiste toeristische regio's van Vlaanderen, bevat ook verschillende groene assen, rechte kanalen, polders en bossen. Tijdens je rit met je EAF kun je stoppen om charmante dorpjes en historische gebouwen te bezoeken, maar ook om te genieten van een lekker drankje in kleine typische brouwerijen en cafés. 

Weekendje met de ebike aan de Belgische kust

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde fietser, je kunt met je elektrische fiets langs de Belgische kust fietsen! 67 kilometer lang wordt vliegeren, zwemmen en krabbetjes vangen aangeboden. De Belgische kust strekt zich uit van De Panne in het zuiden tot Knokke-le-Zoute in het noorden. Langs een groot deel van de kust liggen fietspaden, zodat je er veilig kunt fietsen, ook met het gezin. Het terrein is betrekkelijk vlak, maar de wind kan je rit verstoren. Als je in de zomer een weekendtocht met de e-bike plant, vermijd dan de dijk, waar het verkeer moeilijk is door het grote aantal toeristen. 

Langs je elektrische fietsroute, kun je de overblijfselen van de Atlantikwall zien in Raversydeeen gehucht in de stad Oostende. Dit is een historische site, een Duitse verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog met bunkers en loopgraven, gedeeltelijk in hun oorspronkelijke staat hersteld. Als je zin hebt, kun je ook stoppen en een surfles nemen in Koksijde, waar de krachtige golven van de Noordzee even populair zijn bij surfers als die in het zuiden van Frankrijk.