Heb je meer vrijheid nodig? Dit zijn de lichtste elektrische fietsen op de markt

Lichtgewicht en elektrische fietsen gaan zelden samen, jarenlang waren het lompe machines, ingewikkeld te vervoeren, duur en met een beperkte actieradius. Langzaam is dit veranderd. 


Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen van een 'lichtgewicht' elektrische fiets! Om te beginnen krijg je een rijgevoel dat dichter bij dat van een conventionele fiets ligt, omdat het lichtere gewicht ook een beter rijgedrag betekent. Door het gewicht laag te houden bespaar je ook op de accu, omdat je met minder ondersteuning kunt rijden! Tot slot, als je regelmatig je elektrische fiets moet dragen, bijvoorbeeld om een trap te beklimmen, wordt het gewicht al snel een handicap. 


Kortom, een goede manier om je te verplaatsen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen!


Hoeveel weegt een elektrische fiets? 

Het gewicht van een elektrische fiets is een van de factoren die sommige gebruikers ervan kan weerhouden om erin te investeren of ze dagelijks te gebruiken. Die dagen zijn voorbij! 

In het algemeen zijn alle stijlen tussen 10 en 30 kg. De meeste zijn zelfs tussen de 18 en 25 kg. Een lichtgewicht elektrische fiets weegt tussen 10 en 15 kg.


Waarom kiezen voor een lichtgewicht elektrische fiets?

Het antwoord is simpel: voor het gewicht en de actieradius! Natuurlijk varieert dit per budget, ontwerp, specificatie en type fiets (racefiets, Mountainbikestadsfiets, plooifiets...). Hier zijn een paar voorbeelden van verschillende types elektrische fiets :

Type fiets

Model

Gewicht

Urban

Moustache Zaterdag 28 Open

23 kg

Mountainbike

Cube Stereo hybride 120

25 kg

Trekkingfiets

Kalkhoff Agattu 3.B Advance

26 kg

Vouwbaar

Go Cycle G3

17 kg

Bakfiets en longtail

Winora Tweeling Drager F.U.B. 2W

35 kg

De belangrijkste reden waarom fietsers kiezen voor een lichtgewicht fiets is de wendbaarheid, de draagbaarheid en de mogelijkheid om met weinig of geen hulp te rijden.


Dit geldt vooral als je een heuvel beklimt. Hoe zwaarder de motor, hoe meer moeite je moet doen om hem op te tillen, en hetzelfde geldt voor het vermogen dat de motor moet leveren.


We inventariseren alle voordelen! 

Gemakkelijk te vervoeren 

Het regelmatig dragen van een zeer zware elektrische fiets kan in het beste geval een gedoe zijn - als je af en toe een lange wandeling maakt - en in het slechtste geval een echt probleem - bijvoorbeeld als je hem een trap op moet dragen. Daarvoor moet je kiezen voor een fiets van bijna 15 kg en liefst een paar kilo lichter. 


Wil je een fiets met praktische voorzieningen zoals spatborden, een bagagedrager en geïntegreerde verlichting, dan is 18 kg een realistischer doel. 


Hoe lichter de fiets, hoe gemakkelijker het wordt in termen van handelbaarheid en draagbaarheid. Het maakt ook verschil als je een buitenwijkbewoner bent die je fiets in en uit het openbaar vervoer moet tillen, op een fietsenrek moet laden, over een hek moet krijgen of naar boven moet dragen. 


Makkelijker om vooruit te komen zonder hulp

E-bikes van meer dan 20 kg kunnen weliswaar vooruit met uitgeschakelde ondersteuning, maar het extra gewicht wordt al snel een last op het vlakke, dus stel je voor dat je bergopwaarts gaat. Je hebt constant het gevoel dat je een aanhanger trekt!


Wanneer je op een lichtgewicht elektrische fiets rijdt, is trappen zonder ondersteuning veel minder een probleem. De elektrische lichtgewicht fietsen zien eruit als gewone fietsen en het extra gewicht heeft minder invloed op het algemene rijgevoel. 


Meer efficiëntie: meer autonomie en een langere levensduur 


Ongeacht de elektrische fiets is de accu de pees van de oorlog! Bij lichtgewicht elektrische fietsen hebben de accu's meestal een lagere capaciteit. Daar zijn twee hoofdredenen voor: om het gewicht te verminderen en om de batterij in het frame te integreren. 


Dit betekent niet dat een lichtgewicht elektrische fiets een kleine accu moet hebben (hoewel de meeste lichtgewicht elektrische fietsen dat wel hebben). Een van de lichtste en meest gestroomlijnde versies is de Specialized Turbo Vado SL. Hij heeft een accu van meer dan 320 Wh en beschikt ook over een range extender, wat betekent dat kan je een extra accu aansluit. Dit alles voor een bescheiden gewicht van 14,9 kg. Voor een elektrische fiets met een trapmotor, 10 versnellingen, een geïntegreerde balhoofdschok en een behoorlijk grote accu is dat indrukwekkend. 


Mocht de accu leeg raken, dan kunt je met een lichtgewicht elektrische fiets gemakkelijker thuiskomen. 


Versnellen op de heuvels 

Wielrenners op conventionele fietsen zijn geobsedeerd door gewicht als een factor die hen kan helpen heuvels te beklimmen met minder inspanning. 


Simpel gezegd: bergop trappen is werken tegen de zwaartekracht in, dus hoe minder gewicht je de heuvel op moet dragen (als alle andere factoren zoals vermogen, wind en gewicht van de fietser gelijk zijn), hoe sneller je bent. 


Het wordt steeds gebruikelijker om elektrische racefietsen naast gewone racefietsen te zien tijdens groepsritten. Veel modellen worden gepresenteerd als twee fietsen in één (een elektrische en een gewone fiets), omdat ze zijn ontworpen om zo gemakkelijk mogelijk over de grens van de ondersteuning heen te worden gebruikt. Er is zelfs een afneembaar motorsysteem dat op veel fietsen van het Duitse bedrijf Fazua wordt gebruikt.


Een elektrische fiets die eruitziet als een gewone fiets 


Niet alle fietsen in deze gids lijken op e-bikes. Dit kan enkele voordelen hebben: vanuit esthetisch oogpunt zijn deze fietsen veel netter, zonder een groot accupakket dat het frame domineert. 


Ze zijn ook minder snel het doelwit van dieven.


Ideaal voor dagelijkse reizen 


Lichtgewicht e-bikes zijn perfect voor rijders die alleen elektrische energie willen gebruiken om heuvels te beklimmen. Aangezien het gewicht zeer laag is (in vergelijking met andere e-bikes), heb je nog steeds een gevoel dat dicht bij een conventionele fiets ligt wanneer je zonder ondersteuning rijdt. 


Beste lichtgewicht elektrische fietsen per categorie 


In deze gids behandelen we opties voor elektrische racefietsen, stadsfietsen, Mountainbike, hybrides en vouwfietsen. 


Elk heeft specifieke voordelen wat betreft functies, gebruiksgemak en prestaties. 


Dit zijn enkele van de belangrijkste criteria die wij in overweging hebben genomen: 

  • Waar voor je geld: zelfs de beste elektrische fietsen kunnen aanzienlijk in prijs verschillen. Lichtgewicht fietsen zijn vaak (veel) duurder. 
  • Motorefficiëntie: het vermogen, de efficiëntie en de soepelheid van de motoren. 
  • Accu-efficiëntie: bereik, vermogen en oplaadsnelheid. 
  • Algemene prestaties: Hoe is de rijervaring? Hoe reageert de fiets op beklimmingen en afdalingen? 

De lichtste elektrische stadsfietsen 


Furtivoo Neomouv 

  • Gewicht: 13,5 kg
  • Prijs: ongeveer € 1.900 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 30 tot 60 km 
  • Snelheid: 1 snelheid 
  • Ideaal voor pendelaars in de voorsteden en voor gebruik op trottoirs

Cock-a-doodle-doo! Deze Franse elektrische fiets heeft een zeer strak design, met een aluminium frame en vork, en weegt een zeer lichte 13,5 kg. De batterij heeft een capaciteit van 160 Wh, kan worden opgeladen door achteruit te rijden en heeft een bereik van 30 tot 60 km, afhankelijk van verschillende factoren: de batterijstand, de hellingshoek, het gewicht van de gebruiker, enz. 

Hij kan via Bluetooth met de Bitride app (beschikbaar op Android en IOS) verbonden worden met je telefoon. U zult in staat zijn om de snelheid, vermogensondersteuning en vele andere functies aan te passen.  

Het heeft echter één groot nadeel. De accu is bevestigd aan het achterwiel van de fiets, wat betekent dat je je de elektrische moet betreden om hem op te laden. Hoewel dit gezien het gewicht niet ingewikkeld is, is het toch iets om rekening mee te houden, vooral als u in een flat woont. 


Alerion E-Bike

  • Gewicht: 13,2 kg 
  • Prijs: ongeveer €2.000 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: tot 80 km  
  • Snelheid: 1 snelheid 
  • Maakt het dagelijkse woon-werkverkeer gemakkelijker: naar kantoor gaan of iets drinken

Het merk biedt een witte, stijlvolle en zeer lichte fiets van Made in France, genaamd "Toujours à l'heure". Niets wijst erop dat het elektrisch is! 

De accu heeft een vermogen van 360 Wh en is geïntegreerd in het frame, terwijl de motor zich in de naaf van het achterwiel bevindt. Het frame is van aluminium en de vork is van carbon. Het bereik is maximaal 80 km.

Coboc eCycle F1

  • Gewicht: 10,8 kg 
  • Prijs: €4999 nieuw en tussen 20% en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 70 tot 100 km 
  • Snelheid: 1 snelheid, adaptief 
  • Voor alle dagelijkse ritten 

De eCycle F1 van de Duitse fabrikant Coboc is een echt staaltje van lichtheid en technologie. Met slechts 10,8 kg op de weegschaal is het de lichtste ondersteunde fiets in onze top tien (de Vello Bike+ is nog niet te koop), terwijl hij een actieradius van meer dan 70 km biedt.

Op het eerste gezicht lijkt de eCycle F1 sterk op een conventionele fiets. Er is geen zichtbare elektronica en geen bedieningsscherm, maar wel een accu die mooi in het frame is weggewerkt en een achterwielmotor met geïntegreerde koppelsensor.


Een algoritme analyseert in real time de druk die je op de pedalen uitoefent om in elke situatie de juiste hoeveelheid ondersteuning te geven. Dankzij deze automatische en intuïtieve bediening kunt u het rijgevoel zo dicht mogelijk benaderen dat van een fiets zonder hulp.


Hoewel je geen controle hebt over de mate van ondersteuning via het traditionele dashboard, kan je kun je echter jouw de rijervaring aanpassen met jouw smartphone. Met de Coboc-applicatie kunt u bijvoorbeeld de ondersteuning bij het starten aanpassen of de gevoeligheid van de ondersteuning kiezen: hoe hoger deze is, hoe meer de fiets je helpt bij het trappen.


De eCycle F1 wordt aangedreven door een riem, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ontsporingen en vetvlekken op je broek. Deze fiets heeft alles om stedelingen die op zoek zijn naar een lichte e-bike voor hun dagelijkse woon-werkverkeer te behagen. Merk echter op dat de batterij niet verwijderbaar is en dat u hem dus moet opladen in de buurt van een stopcontact.


Windee Racefiets

  • Gewicht: 14,1 kg 
  • Prijs: €4.500 nieuw en tussen 20% en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 120 km 
  • Snelheid: 11 snelheden 
  • Perfect voor off- en on-road gebruik

Het avontuur is aan jou! Deze elektrische fiets is volledig van carbon (daarom dat de prijs hoger is), uitgerust met de Fazua motor en heeft een 250 Wh batterij. Zijn 30mm banden geven u een comfortabele rit en stellen u in staat om van de gebaande paden af te gaan. 

De motor is geïntegreerd in het crankstel, heeft 3 ondersteuningsstanden voor soepel trappen, en hydraulische remmen voor veilig remmen in afdalingen. 

Er zijn verschillende maten beschikbaar: S, M en L. 

Ribble Endurance SL e-Sport

  • Gewicht: 12,4 kg 
  • Prijs: ongeveer €3500 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 75 km 
  • Snelheid: 11 snelheden 
  • Perfect voor off- en on-road gebruik

Dit lichtgewicht ontwerp combineert een minimalistische motor, een ergonomisch stuur en een frame van koolstofvezel. Trillingen en schokken van de weg worden geabsorbeerd voor een soepele rit en minder vermoeidheid bij de bestuurder. Continentale banden hebben lekbescherming en bieden meer snelheid en controle. 

De hydraulische schijfremmen zijn krachtig om in alle weersomstandigheden consistent te kunnen remmen. Het is verkrijgbaar in 5 maten, van XS tot XL. Je kunt veel uitdagingen aan! 

Cannondale SuperSix EVO Neo 3

  • Gewicht: 12 kg
  • Prijs: ongeveer €4500 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: tot 100 km 
  • Snelheid: 11 snelheden 
  • Voor liefhebbers van wegprestaties

Deze elektrische fiets racefiets weegt slechts 12 kg: een gewicht waar sommige niet-elektrische racefietsen zich voor zouden schamen. Hij is ontworpen met het oog op prestaties. In Cannondale's eigen woorden richt het ontwerp van de fiets zich op "snelheid, efficiëntie [en] wendbaarheid". 


Niet alleen is hij gebouwd om te sturen als geen ander, hij is ook uitgerust met een Ebikemotion X35 achterwielnaafmotor in combinatie met een 250 Wh accu. Zijn carbon frame is aerodynamisch, evenals zijn wielen. Schokken worden geabsorbeerd, de luchtweerstand wordt verminderd voor efficiënt rijden. Cannondale heeft het groots aangepakt met deze elektrische fiets. 


Verkrijgbaar in drie maten, namelijk S, M en L: S, M en L. Als u bijzonder kort of lang bent, past het u misschien niet. 

De lichtste elektrische Mountainbike


Turbo Levo SL van Specialized

  • Gewicht: 17,3 kg
  • Prijs: meer dan €5.000 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 40 tot 60 km 
  • Snelheid: 12 snelheden 
  • Voor avontuur en kronkelende paden

De Mountainbike elektrische Turbo Levo SL van Specialized combineert trapkracht en wendbaarheid. Perfect om je grenzen te verleggen! De in Zwitserland ontworpen motor levert 240 Wh vermogen, de accu heeft een capaciteit van 320 Wh en met de elektrische ondersteuning bereik je gemakkelijk 25 km/u. Ideaal voor heuvels op hobbelig terrein. 


Met de Mission Control-applicatie kunt u de levensduur van de batterij beheren, uw uitstapjes registreren en het vermogen van de elektrische fiets aanpassen. Heel praktisch! 


Het enige nadeel is de hoge prijs. 


Trek E-Calibre 9.9

  • Gewicht: 16,35 kg 
  • Prijs: ongeveer €13.000 nieuw (ja, dat lees je goed!)
  • Levensduur batterij: 3 tot 5 uur 
  • Snelheid: 12 snelheden 
  • Voor off-road avonturen in het bos of de bergen  

Je vraagt je misschien af waarom een elektrische cross country fiets in deze selectie zit? Nou, het is een verrassend lichte fiets die al vele prijzen heeft gewonnen. 


Deze Mountainbike elektrische fiets weegt slechts 16,35 kg (lichter dan sommige elektrische racefietsen op de markt) en heeft een Fazua-aandrijving, een carbon frame, een 250 Wh batterij, achtervering en een volledigdraadloze SRAM XX1 Eagle AXS elektronische transmissie. Een technisch hoogstandje! 


Met zijn keuze uit vier felle kleuren is deze fiets zeker niet ontworpen om discreet te zijn: hij blijft niet onopgemerkt! Maar het is nog steeds erg strak, zonder lompe, lelijke elektronica. 


Lightrider E Ultimate van Thömus

  • Gewicht: 14,6 kg  
  • Prijs: Meer dan 10300€ voor een nieuwe en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway!
  • Autonomie: geen indicatie
  • Snelheid: 12 snelheden 
  • Voor trail- en crosscountrylopers

Het is moeilijk om een lichtere elektrische Mountainbike te vinden dan deze die is ontwikkeld door het Zwitserse merk Thömus. Het frame is volledig gemaakt van carbon, maar wat hem bijzonder maakt is de configurator die beschikbaar is op de website van het merk. 


Vele aanpassingen zijn mogelijk: framemaat, batterijvermogen, vorktype, bandentype, zadel, schokdemper, schakels, remschijven, pedalen, bidonhouder,... Een verscheidenheid aan opties met een (zeer hoge) prijs. 

De lichtste hybride elektrische fietsen


Turbo Vado SL 4.0 van Specialized 

  • Gewicht: 14,9 kg  
  • Prijs: ongeveer €3300 nieuw en tussen 20% en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 130 km 
  • Snelheid: 10 snelheden 
  • Om van een fietstocht te genieten zonder zich zorgen te maken over de autonomie

Deze elektrische fiets heeft een flexibele Specialized SL 1.1 motor die is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse bedrijf Mahle (dat ook het x35 systeem produceert). 


De SL in Turbo Vado SL staat voor 'superlicht', en de fiets is verkocht als een lichtgewicht alternatief voor het gamma Turbo Vado-fietsen van het merk, die zijn uitgerust met accu's met een grote capaciteit en doorgaans meer dan 23 kg wegen. 


Met een gewicht van slechts 14,9 kg is de Vado SL gemakkelijk te berijden. Als je rekening houdt met de 320 Wh batterij en de 1,96 kg zware motor, krijg je de perfecte combinatie van elektrische ondersteuning. 


Het is zeker de beste hybride elektrische fiets in zijn klasse. 


Orbea Gain M20 

  • Gewicht: 12,2 kg  
  • Prijs: ongeveer €4500 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Autonomie: geen indicatie
  • Snelheid: 11 snelheden 
  • Voor mensen die in de periferie wonen

Deze elektrische fiets van Orbea is een racefiets met een plat stuur, maar aangezien veel hybride fietsen meer lijken op racefietsen met een gemengde geometrie, zou je kunnen zeggen dat dit gewoon een zeer stijlvolle en lichtgewicht hybride is. 


Hij heeft een carbon frame dat snel en licht is. Met zijn 11 versnellingen worden de steilste hellingen een makkie. Het kan ook worden aangepast aan uw smaak. 


Het platte stuur maakt een groot verschil in rijpositie en comfort. Het is een perfecte fiets voor forenzen en meer ervaren fietsers. 

Proloog LeMond Fietsen

  • Gewicht: 11,8 kg  
  • Prijs: ongeveer €5.200 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 30 km 
  • Snelheid: 11 snelheden 
  • Perfect voor racefietsers 

Dit is een geweldige fiets voor racefietsers! Hij is volledig gemaakt van koolstofvezel waardoor het frame ongelooflijk licht is, de mooie matte lak en de fraaie, op maat ontworpen spatborden maken hem uniek.


Hij is uitgerust met betrouwbare onderdelen: een Mahle-transmissiesysteem met één knop, een Shimano GRX versnellingssysteem, een accu van 250 Wh, Panaracer-banden voor gravel. Het is veelzijdig en gemakkelijk te repareren. 

Ahooga

  • Gewicht: 13 kg  
  • Prijs: ongeveer €2400 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 65 km 
  • Snelheid: 7 snelheden
  • Ideaal voor pendelaars 

De Belgische Ahooga elektrische fiets is een van de lichtste vouwfietsen op de markt. Hij weegt slechts 13 kg, inclusief de accu. Opgevouwen is hij slechts 85 cm lang, 47 cm hoog en 30 cm dik. Perfect voor openbaar vervoer of om op te bergen in de kofferbak van de auto!


Hij heeft zelfs de German Design Award 2018 gewonnen. Wat maakt het speciaal? De mate van maatwerk! Ongebruikelijk in de wielerwereld, het is verkrijgbaar in 215 kleuren. 


Schwalbe banden zorgen voor comfort, lichtheid en lekbescherming. 


Dit model heeft 3 uitvoeringen: de Analoge fiets zonder elektrische ondersteuning, de Active met een 24V motor en de Power met een 36V motor. Zij wegen respectievelijk 11 kg, 13 kg en 15 kg. 


Brompton C Line Explore

  • Gewicht: 12,1 kg  
  • Prijs: ongeveer €2.200 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Autonomie: geen indicatie
  • Snelheid: 6 snelheden
  • Ideaal voor de dagelijkse verplaatsingen van fietsers

Het iconische vouwmechanisme maakt het een geweldige optie voor buitenwijkbewoners. Opvouwen is gemakkelijk en intuïtief, en eenmaal opgevouwen is hij dankzij de wielen heel gemakkelijk te verplaatsen. Het is handig bij het op- en afstappen van de fiets en betekent dat kan je overal kan worden meegenomen en opgeladen. 


Deze elektrische fiets behoudt zijn klassieke ontwerp met een verwijderbare accu die is ondergebracht in een doos aan de voorkant van de fiets. Het frame is gemaakt van versterkt staal, gebouwd om lang mee te gaan en de trapondersteuning kan worden ingesteld om automatisch in te schakelen wanneer dat nodig is, of handmatig worden ingesteld. 

Kolibrie Gen 2.0

  • Gewicht: 10,4 kg
  • Prijs: ongeveer €5400 nieuw en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway !
  • Bereik: 40 tot 50 km 
  • Snelheid: 1 snelheid
  • Ideaal voor pendelaars 

Als het gaat om lichtheid, neemt de Hummingbird Gen 2.0 (wat vertaald wordt als Kolibrie) de taart. Met zijn unieke, eenvoudige en elegante ontwerp is het de droom van een stadsbewoner. Gemakkelijk op te vouwen (slechts 5 seconden), krachtig en duurzaam, het zal je de beste bondgenoot zijn om naar kantoor te gaan. 


Maar de grootste aantrekkingskracht van deze motor is zijn gewicht. Met 10,4 kg is het een van de lichtste opvouwbare elektrische fietsen ter wereld. Zijn koolstofvezel frame doet geen afbreuk aan de sterkte. De achternaafmotor draagt ook bij aan de rijkwaliteit en het rijgedrag. 

Met de Bitride-app kun je zelfs de motor op afstand aanzetten en je bewegingen volgen. En dat is nog niet alles: het heeft ook een elektronisch sluitsysteem. 


Aan al deze technische hoogstandjes hangt een prijskaartje, de "Colibri" is niet goedkoop! Maar hij voldoet aan alle eisen als je een complete fiets zoekt, praktisch, in staat om snel afstanden en heuvels af te leggen, en gemakkelijk te vervoeren en op te bergen.  


Hij heeft echter zijn beperkingen: hij heeft slechts één versnelling en een kleine batterij van 158 Wh.


Een ultralichte elektrische fiets: de Vello Bike+ 

  • Gewicht: 9,9 kg
  • Prijs: -
  • Autonomie: bijna onbeperkt 
  • Snelheid: 1 snelheid
  • Ideaal voor pendelaars 

Dit is de kleine nieuwkomer die geboren wordt in de Weense ateliers van het Oostenrijkse merk Vello. Hoewel het merk de definitieve naam van de machine nog niet heeft meegedeeld, weten we dat deze wordt geassocieerd met het reeds beschikbare "Bike +" gamma, en dat hij 3 kg minder zal wegen dan de huidige versie!


Hijkan worden opgevouwen (in slechts 8 seconden), is volledig gemaakt van gepatenteerd titanium en weegt vooral minder dan 10 kg. Een echte prestatie! 

Hij beschikt over KERS (Kinetic Energy Recovery System) technologie, waardoor hij een bijna oneindige actieradius heeft, aldus het merk. De batterij laadt zichzelf automatisch op tijdens een afdaling of tijdens het remmen. 

Deze ultralichte elektrische fiets beschikt ook over een achternaafmotor, elektronische vergrendeling, geolocatie en vele andere functies.

Als je de ontwikkeling van deze fiets wilt volgen, volg dan deze link.

Hoe kies je een lichtgewicht elektrische fiets? 

Sommige fabrikanten publiceren het gewicht van hun fietsen niet in de lijst met specificaties, omdat zij beweren dat dit geen beslissende factor mag zijn. 


Hier zijn de belangrijkste componenten die het gewicht van jouw elektrische fiets kunnen beïnvloeden! 

Het kader 

Je moet letten op de gebruikte materialen om ervoor te zorgen dat je een elektrische fiets hebt die licht genoeg is. Carbon verdient de voorkeur,omdat het robuust is en oneindig veel lichter dan andere materialen. 


Helaas maakt de schaarste van koolstof het een zeer premium materiaal. Fietsen van koolstofvezel zijn vaak onbetaalbaar voor de meeste gebruikers die willen profiteren van elektrische energie voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. 


Om betaalbaar te blijven geven fabrikanten de voorkeur aan aluminium, dat een goede prijs-gewichtverhouding heeft. Het is een vrij licht materiaal (hoewel niet gelijk aan carbon), betaalbaar en van goede kwaliteit. 

 

Conventionele fietsen zijn lichter dan elektrische fietsen vanwege de accu. Dit is een van de belangrijkste redenen voor het hoge gewicht van een elektrische fiets. 


Over het algemeen hebben lichte elektrische fietsen geen accu's met een groot bereik, omdat ze zwaarder zijn. Als je de fiets dagelijks gebruikt voor korte afstanden, dan is dit een aanvaardbaar compromis om kostbare grammen te besparen.


Standaardbatterijen met een capaciteit van 400 of 500 Wh wegen tussen de 2,5 en 3 kg. Ter vergelijking, in onze selectie vindt u elektrische fietsen met een lagere capaciteit batterijen zoals de E-Bike Alerion met zijn 360 Wh batterij of de Prologue LeMond Bikes met zijn 250 Wh batterij.

  

Net als de accu draagt de motor aanzienlijk bij aan het gewicht van de fiets, en samen beïnvloeden deze twee elementen het totale gewicht van de fiets aanzienlijk. Er zijn echter verschillende vermogens: 250 W, 350 W en 100 W. Hoe hoger het vermogen van de motor, hoe zwaarder hij is, ongeveer 2,5 tot 4 kg

De wielen

Dit is een van de elementen die vaak over het hoofd worden gezien. De wielen dragen echter bij aan het gewicht van een elektrische fiets, net als de motor en het frame. Ze bestaan uit lucht, spaken en een velg. Afhankelijk van de grootte kan een wiel 1 tot 2 kg wegen.Samen wegen de twee wielen 2 tot 4 kg. 

Logisch, hoe groter (en meer off-road) de wielen, hoe zwaarder ze zullen zijn. 

Is er een nadeel aan een lichtgewicht elektrische fiets?

Het optimaliseren van één kenmerk betekent dat andere kenmerken wegvallen. Is er een ruil voor lichtheid? 


Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Als je een elektrische fiets verwacht met een grote accu en een enorm koppel, zult u die nauwelijks vinden of u moet een hoge prijs betalen. Zolang je een kleinere batterij en minder assistentie verwacht, is er geen echt nadeel aan licht gaan. Hoewel dit steeds meer het geval is. 


Het hangt ook af van je behoeften. Vrachtwagens, bijvoorbeeld, zijn bijzonder moeilijk te verlichten vanwege de noodzaak van vering, grote knobbelbanden en extreem sterke frames die bestand zijn tegen off-road botsingen. 


De prijs is de belangrijkste afweging bij het kiezen van een lichtgewicht fiets.