25km/h of 45km/h welke snelheid voor je elektrische fiets?


In Europa voorziet de wetgeving in een snelheidsbeperking van 25 km/uur voor elektrisch ondersteunde fietsen (elektrische fiets). Deze limiet kan echter worden overschreden door snelheidsfietsen, waarmee de gebruiker 45 km/uur kan halen.


Als u geïnteresseerd bent in elektrisch ondersteunde fietsen, hebt u waarschijnlijk gehoord van twee hoofdfamilies: die met een maximumsnelheid van 25 km/uur en die met een maximumsnelheid van 45 km/uur.


Wat is het eigenlijk en welke is het meest geschikt voor je gebruik?


Verschillende voorschriften en toepassingen

Als u in een groot stedelijk gebied woont en zich niet op wegen met hoge snelheidsbeperkingen begeeft, is de beste optie voor u de klassieke elektrische fiets , die beperkt is tot 25 km/uur.


Als je van plan bent om je fiets voor sportieve doeleinden te gebruiken, of als je lange ritten moet maken op open wegen, kan je overweeg dan om een "speed bike", "speed pedelec", "S-Pedelec" of zelfs een "moto-bike" (verschillende namen voor elektrische fiets die 45 km/uur kan) te kopen, maar de beperkingen zijn niet hetzelfde... 


De speed bike wordt niet langer als fiets beschouwd en de regels die gelden zijn die voor bromfietsen! Alvorens te beslissen over je adviseren wij u het volgende te lezen om onaangename verrassingen te voorkomen.



Europese wetgeving over elektrische fietsen

Waarom kunnen sommige elektrische fietsen dan 45 km/uur rijden als de wet dat verbiedt? Dat is een goede vraag, en wij zullen alles uitleggen!


Richtlijn 2002/24/EG van het Europees Parlement is duidelijk, een elektrische fiets moet 3 regels respecteren om binnen het wettelijk kader van fietsen te blijven:

  1. De ondersteuning mag alleen in werking treden wanneer de gebruiker trapt (uitgezonderd opstartondersteuning).
  2. De hulpverlening moet stoppen wanneer de snelheid hoger is dan 25 km/uur.
  3. De elektromotor mag niet meer dan 250 watt

Deze regels maken het mogelijk de veiligheid van de gebruikers te vrijwaren, maar ook "e-fietsers" in staat te stellen op intelligente wijze samen te leven met andere fietsers.


Als u kiest voor een elektrische fiets met een ondersteuning tot 45 km/uur, een speed bikeAls u kiest voor een bromfiets, valt u onder het bromfietsreglement. 


Deze voorschriften zijn veel "zwaarder" dan die welke voor fietsen gelden, met inbegrip van de verplichting het voertuig te registreren, maar daar komen we nog op terug.


De elektrische fiets op 25 km per uur, is dat genoeg?

Ja, als je een stadsbewoner bent, maar niet alleen...


Als u hoofdzakelijk in stedelijke gebieden rijdt en uw routes laten geen snelheid toe, stop daar dan mee. De "klassieke" elektrische fiets is voor jou.


Tussen verkeerslichten, voetgangers en verkeer, zal er weinig gelegenheid zijn om op topsnelheid te rijden. Bovendien leggen stadsbewoners meestal minder dan 10 km af als ze zich verplaatsen, dus het is niet nodig om 45 km/uur te rijden!


Uit een enquête van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer over woon-werkverplaatsingen in België blijkt dat voor 50% van de Belgische automobilisten de woon-werkafstand niet meer dan 10 km bedraagt. 


Als u echter dagelijks lange afstanden rijdt op wegen waar u snelheid kunt maken, kan de speed bike een goede keuze zijn.


Onderstaande tabel geeft u een idee van de theoretische reistijden als u een constante snelheid van 25 of 45 km/uur aanhoudt.


Af te leggen afstand

Reistijd bij 25 km/u

Reistijd bij 45km/h (min)

5 km

12 min.

6 min 40 sec

10 km

24 min

13 min 20 sec

20 km

48 min

26 min 40 sec

30 km

1u 12 min

40 min.


Voorbij de 20 km wordt de speed bike echt interessant, met relatief korte reistijden. U hebt wel een goedgekeurde brommer- of fietshelm nodig, die ook de slapen en het achterhoofd moet beschermen. Een gewone fietshelm volstaat niet!


Tot slot moet u weten dat het mogelijk is om uw elektrische fiets uit te schakelen zodat hij niet langer beperkt is tot 25 km/uur, maar dat u dan wel zwaar wordt gestraft... 


Debrideren van uw elektrische fiets, een vals goed idee?


De snelheidsbeperking op elektrische fiets fietsen die in België op de markt worden gebracht is niet inherent aan het vermogen van de motor zelf, maar aan een door de fabrikant toegevoegde flens.


In eenvoudige bewoordingen bestaat het ongebreideld opheffen van deze limiet erin de kracht van de motor ten volle te benutten en van de hulp te blijven profiteren zodra de limiet van 25 km/uur is overschreden. 


Deze praktijk is niet legaal en u kunt bij een inspectie of ongeval worden gestraft. 


De beperkingen van de speed bike

De speed bike haalt met gemak 45 km/uur dankzij zijn 500 W motor en overschrijdt tegelijkertijd de door de Europese wetgeving opgelegde limiet. 


Hoewel hij sterk lijkt op een klassieke elektrische fiets , maken zijn kenmerken hem tot een volwaardige bromfiets.


Hij is dus onderworpen aan dezelfde verkeersregels als een scooter of bromfiets, namelijk :

  1. Verbod op het gebruik van fietspaden
  2. Verplichting om het voertuig te registreren.
  3. Helmen moeten worden gedragen.
  4. Verplichte verzekering.
  5. In het bezit zijn van rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto)

Tenslotte, snelheid heeft zijn prijs, deze premium modellen kosten tussen de €3500 en €7000. 

Zoals we hebben gezien, legt de wetgeving voor Europese landen een maximumsnelheid van 25 km/u op aan elektrische fiets om niet als bromfiets te worden geclassificeerd.

Maar hoe zit het buiten Europa? Alleen Canada en de Verenigde Staten zijn soepeler wat de maximumsnelheid van e-bikes betreft, elders geldt een limiet van 25 km/uur:


VS: 32 km/uur

Canada: 32 km/uur

China: 25 km per uur

Australië: 25 km per uur

Japan: 24 km/uur


Tot slot, welke snelheid moet ik kiezen?

Woon je in een stedelijke omgeving en geef je de voorkeur aan fietspaden? Kies voor een elektrische stadsfiets, beperkt tot 25 km/uur. Zo bespaar je op verzekeringskosten en het verbod om fietspaden te gebruiken. 🥳

Hoewel het "traag" mag lijken, is 25 km/uur in feite een zeer hoge snelheid in stedelijke gebieden, vooral omdat u files vermijdt.

Wilt u je auto vervangen om vrij lange ritten buiten de stad te maken? Dan lijkt de speed bike de meest geschikte oplossing voor uw behoeften. Vergeet echter niet dat dit type elektrische fiets duurder is en beperkter in gebruik.

In ieder geval, wees voorzichtig en draag een helm, zelfs bij 25 km per uur 🚴.