Een beetje geschiedenis: de uitvinding van de eerste elektrische fiets

Een koppel rijdt op een elektrische fiets in de stad.

De geschiedenis van de elektrische fiets gaat meer dan een eeuw terug. De eerste pogingen om fietsen elektrisch te maken werden eind 19e eeuw gedaan. De uitvinding van de eerste elektrische fiets werd mogelijk gemaakt door een combinatie van factoren. Ten eerste, de komst van elektriciteit en aanverwante technologieën, waardoor het mogelijk werd om voor te stellen deze energie te gebruiken om voertuigen aan te drijven.


De eerste elektrische fiets ontstond in de jaren 1890, in een tijd waarin innovaties in het vervoer floreerden. De eerste elektrische fietsen waren heel anders dan de fietsen die we nu kennen. Ze waren zwaar en onhandelbaar, maar ze legden de basis voor een innovatie die de wereld van het vervoer zou revolutioneren.


Sinds die eerste poging heeft de elektrische fiets zich verder ontwikkeld, profiterend van de technologische vooruitgang en de groeiende populariteit van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Tegenwoordig wordt de elektrische fiets beschouwd als een geweldig alternatief om zich op een milieuvriendelijke en zuinige manier door de stad te verplaatsen.

Het begin van de uitvinding

De technologische vooruitgang die leidde tot het ontstaan van de elektrische fiets

In de 19e eeuw richtten wetenschappers hun aandacht op elektriciteit en de mogelijke toepassingen ervan. In die tijd werden de batterijen uitgevonden, wat de weg vrijmaakte voor een praktischer gebruik van elektriciteit. Ook werden de eerste elektromotoren gemaakt, waardoor werd nagedacht over manieren om ze te gebruiken om machines aan te drijven.


Toen begonnen sommige uitvinders de vraag te stellen: "Wat als we elektriciteit zouden gebruiken om een fiets voort te stuwen? Zoals gezegd waren de eerste prototypes zwaar en log, maar het idee was er. Technologische vooruitgang heeft geleid tot betere batterijen en motoren, waardoor elektrische fietsen praktischer en efficiënter zijn geworden.


De visionaire uitvinders die dit idee naar voren brachten

Verschillende uitvinders speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de elektrische fiets. In 1895 vroeg Ogden Bolton Jr. het eerste patent aan voor een "tweewielig elektrisch voertuig". In 1897 bouwde Hosea W. Libbey een elektrische fiets die een snelheid van 32 km/u kon bereiken.


Deze visionaire uitvinders plaveiden de weg voor een nieuw tijdperk in transport, en maakten elektrische fietsen tot wat ze nu zijn: een praktisch en milieuvriendelijk alternatief om je in de stad te verplaatsen.

De evolutie van de elektrische fiets in de tijd

Technologische vooruitgang die de elektrische fiets heeft verbeterd 

In de afgelopen decennia heeft de technologische vooruitgang de prestaties en bruikbaarheid van elektrische fietsen sterk verbeterd. Elektrische motoren zijn kleiner en lichter geworden, maar toch krachtiger. De batterijen zijn ook geëvolueerd en bieden een groter bereik en sneller opladen. en sneller opladen.


Moderne e-bikes zijn ook uitgerust met een groot aantal geavanceerde functies, zoals LCD-schermen die informatie geven over de snelheid, de levensduur van de batterij en de afgelegde afstand. De meeste modellen zijn ook uitgerust met veiligheidsvoorzieningen, zoals waarschuwingslampjes en antiblokkeerremsystemen.

Huidig commercieel gebruik

Tegenwoordig worden elektrische fietsen steeds populairder, vooral stadsfietsen, die een praktisch en milieuvriendelijk alternatief zijn geworden voor auto's en openbaar vervoer. In veel steden zijn zelfbedieningsdiensten voor het huren van elektrische fietsen opgedoken, zodat gebruikers zich gemakkelijk kunnen verplaatsen zonder hun eigen elektrische fiets te hoeven kopen.


Elektrische fietsen worden ook gebruikt voor het bezorgen van goederen, vooral in stedelijke gebieden met druk verkeer. Bezorgbedrijven zoals Amazon en UPS (vooral in de Verenigde Staten, waar ze op grote schaal worden getest) zijn begonnen met het gebruik van elektrische fietsen voor hun leveringen om hun impact op het milieu te verminderen en de efficiëntie te verbeteren.


Tot slot worden elektrische fietsen steeds meer gebruikt voor vrijetijds- en buitenactiviteiten. Fietsers kunnen langere afstanden afleggen zonder moe te worden, terwijl met Mountainbike elektrische fietsen met gemak de steilste hellingen kunnen worden beklommen.


Kortom, dankzij de technologische vooruitgang is de elektrische fiets geëvolueerd van een eenvoudig vervoermiddel tot een milieuvriendelijk, economisch en efficiënt alternatief voor andere vormen van stadsvervoer. De commerciële toepassingen van elektrische fietsen zijn verveelvoudigd en bieden nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en particulieren, terwijl ze bijdragen tot het behoud van het milieu.

Vrouw rijdt op een tweedehands elektrische fiets .

Technische ontwikkelingen die het gebruik van elektrische fiets

In Frankrijk worden elektrische fietsen steeds populairder. Volgens gegevens van het Cycle Observatory is de verkoop van elektrische fietsen in 2020 met meer dan 30% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, met bijna 400.000 verkochte fietsen. Elektrische fietsen zijn nu goed voor meer dan de helft van alle fietsverkopen in Frankrijk.


Het commerciële gebruik van elektrische fietsen is ook in Frankrijk toegenomen. Zelfbedieningsdiensten voor elektrische fietsen zijn beschikbaar in veel steden, met exploitanten als Vélib' in Parijs, Vélo'v in Lyon en VélôToulouse in Toulouse. Volgens het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer waren er in 2020 in Frankrijk meer dan 14.000 elektrische fietsen met zelfbediening beschikbaar, met bijna 70.000 abonnees.


Elektrische fietsen worden ook gebruikt voor de levering van goederen, vooral in stedelijke gebieden. Volgens Ademe zijn de leveringen per elektrische fiets in 2020 met meer dan 70% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, met ongeveer 30.000 leveringen per dag per elektrische fiets.

Tot slot wordt elektrische fiets ook gebruikt voor vrijetijds- en buitenactiviteiten. Volgens gegevens van de Cycle Observatory steeg de verkoop van Mountainbike elektrische fietsen in 2020 met meer dan 40% ten opzichte van het jaar daarvoor, met bijna 75.000 verkochte fietsen.

De milieuvoordelen van elektrische fietsen

Een ecologisch alternatief voor vervuilend vervoer

Als je begaan bent met het milieu, is een elektrische fiets de perfecte vervoerskeuze voor jou. In tegenstelling tot auto's, motoren en scooters produceren elektrische fietsen geen vervuilende uitstoot of broeikasgassen. Door op een elektrische fiets te trappen, kan je kan je helpen om de luchtvervuiling en de impact van de klimaatverandering te verminderen, terwijl je tegelijkertijd wat beweging krijgt! Het gebruik van een elektrische fiets in de stad kan ook helpen bij het verminderen van verkeersopstoppingen, wat goed is voor iedereen.

De verschillende manieren waarop elektrische fietsen kunnen worden gebruikt om het milieu te helpen beschermen

De elektrische fiets is een ecologisch alternatief voor gemotoriseerd vervoer. Het gebruik ervan vermindert de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof aanzienlijk.


Volgens een onderzoek van ADEME (het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer) vermindert het gebruik van een elektrische fiets voor 10 km woon-werkverkeer de CO2-uitstoot met 90% in vergelijking met een dieselauto en 86% in vergelijking met een benzineauto. Voor dezelfde afstand wordt de uitstoot van fijnstof verminderd met 99,9% vergeleken met een dieselauto en 98% vergeleken met een benzineauto.


In Frankrijk groeit de markt voor elektrische fietsen exponentieel. In 2020 werden volgens het Cycle Observatory in Frankrijk meer dan 850.000 elektrische fietsen verkocht, een stijging van 31% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei is deels te danken aan het feit dat consumenten zich bewust zijn van de milieueffecten van gemotoriseerd vervoer.


Bovendien vermindert het gebruik van elektrische fietsen voor verplaatsingen in de stad de congestie op de weg en dus ook de uitstoot van broeikasgassen. Volgens een studie van ADEME zou, als slechts 10% van de woon-werkverplaatsingen in Frankrijk met de elektrische fiets zou gebeuren, dit de CO2-uitstoot met 3,7 miljoen ton per jaar verminderen.


Kortom, het gebruik van elektrische fietsen is een ecologisch en verantwoord alternatief voor gemotoriseerd vervoer. De milieuvoordelen van de elektrische fiets zijn onmiskenbaar en de cijfers bewijzen het. Naast de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof draagt het gebruik van elektrische fietsen voor verplaatsingen in de stad bij tot de vermindering van de congestie op de wegen en dus tot de verbetering van de luchtkwaliteit. De elektrisch ondersteunde fiets is dus een belangrijke uitdaging voor de toekomst!


Vier vrienden op hun refurbished tweedehands elektrische fietsen.

Tot slot

De elektrische fiets, een innovatie die het stadsvervoer heeft veranderd

De elektrische fiets is een revolutie op twee wielen. Geen files meer, geen uitlaatgassen, geen lange autoritten. Dankzij elektrische fiets kunt u zich snel, gemakkelijk en zonder milieuvervuiling verplaatsen. Gewoon trappen, de wind in je haren voelen en met een glimlach op je bestemming aankomen. Bovendien heeft de technologische vooruitgang het mogelijk gemaakt om steeds efficiëntere, lichtere en stijlvollere elektrische fietsen te maken. Wat wilt u nog meer?


Vooruitzichten voor de toekomst van de elektrische fiets

De toekomst van de elektrische fiets ziet er rooskleurig uit. Steeds meer mensen kiezen een elektrische fiets voor hun dagelijkse woon-werkverkeer, bedrijven bieden hun werknemers een elektrische fiets aan en overheden stimuleren duurzame vervoerswijzen. De elektrische fiets kan een sleutelrol spelen in duurzame mobiliteit, niet alleen in steden, maar ook in landelijke en achtergebleven gebieden. Stel je voor dat je over een landweggetje fietst, geniet van het landschap en tegelijkertijd het milieu beschermt. Krijg je daar geen zin in?


Kortom, de elektrische fiets is veel meer dan een eenvoudig vervoermiddel. Het is een manier om zich te verplaatsen met respect voor het milieu, om voor zijn gezondheid te zorgen, om momenten van vrijheid en ontspanning te beleven. En met de steeds veelbelovende technologische vooruitgang lijkt de elektrische fiets zich verder te ontwikkelen. Dus, aan het stuur, klaar, af!