60 Nm elektrische fiets: is hij ideaal voor heuvelachtig terrein en hellingen?

Het kiezen van een elektrische ondersteuningsfiets kan ingewikkeld zijn als je de basisprincipes van elektrische ondersteuning nog niet onder de knie hebt. Het koppel van de elektromotor is een van de dingen die je moet weten.

Zoom in op een elektrische motor met 60 Nm koppel.

Mountainbike Is een koppel van 60 Nm genoeg voor dagelijks gebruik, een elektrische of voor het vervoeren van lasten? En op welke soorten terrein? Is het hetzelfde op eenelektrische fiets met een midden- of achterwielmotor ? elektrische fiets Wij helpen je de juiste te kiezen voor jouw profiel.

Wat is motorkoppel en waarom is 60 Nm belangrijk voor een elektrische fiets?

Definitie van motorkoppel en de invloed ervan op prestaties

Het koppel van een fietsmotor komt overeen met de kracht die hij produceert om de wielen te laten draaien. De eenheid is de Newtonmeter of Nm. De waarde van een elektrische ondersteuning varieert van 30 tot 90 Nm en is redelijk representatief voor de prestaties van gelijkwaardige modellen. Houd er rekening mee dat dit getal het maximale koppel is, dus niet permanent geleverd, en varieert afhankelijk van het gekozen niveau van elektrische ondersteuning.

60 Nm koppel is genoeg om fietspaden in stadsverkeer te berijden, een veelzijdig gebruik, om je inspanning te verminderen, je prestaties te verhogen of als je een matige lading vervoert.

Wanneer moet je kiezen voor een elektrische fiets met 60 Nm koppel?

Een koppel van 60 Nm is nodig als je op vlak terrein rijdt maar met zware lasten (vervoer van goederen, kinderen, bagage) of als je lichamelijke conditie het niet toelaat om je te veel in te spannen. Op heuvelachtig of oneffen terrein is een dergelijk koppel op een elektrische fiets om de fysieke inspanning te verminderen.

Vergelijking van de verschillende soorten motoren voor elektrische fietsen

Pedaalmotor vs. wielmotor: welke invloed op koppel?

Het type wielmotor - meestal achteraan, maar ook vooraan te vinden - heeft minder koppel nodig dan een crankstelmotor (of centrale motor). De eerste drijft het wiel direct aan, terwijl de centrale motor efficiëntie verliest via de transmissie (kettingblad, ketting en tandwielen).

Het verschil wordt berekend aan de hand van het aantal tanden op een kettingblad en het aantal tanden op het grote tandwiel. Een crankstelmotor met een hoog koppel van 85 Nm komt bijvoorbeeld overeen met een wielmotor van 57 Nm. Dit biedt de fietser een natuurlijkere progressieve ondersteuning via een koppelsensor en een uitgebalanceerd zwaartepunt voor de elektrische fiets. Daarom geven fietsers de voorkeur aan deze elektromotoren op een elektrische mountainbike.

Elektrische fiets met een koppel van 60 Nm.

elektrische fietsEen trapmotor van . (©Bosch)

De achterste motor houdt de styling dicht bij die van een klassieke fiets en is vaak lichter, een kenmerk dat de voorkeur geniet bij elektrische sportfietsen.

Merk en model: welke motoren bieden een koppel van 60 Nm of meer?

De belangrijkste merken elektrische fietsmotoren bieden een koppel van 60 Nm of meer. De elektrische fietsen met Bosch of Yamaha motorenen Shimano Steps EP6/EP8 en Brose zijn het populairst op de markt, met koppels tot 90 Nm.

Een compacte, lichtgewicht motor zoals de Fazua 60Nm is ook meer geschikt voor elektrische racefietsen of gravelmotoren. Bij de wielmotoren behoren de Bafang H610 en hoger en de Ananda R510 tot de best presterende in hun catalogus.

De juiste elektrische fiets kiezen op basis van motorkoppel

Hoe het motorkoppel het rijden op heuvels en heuvelachtig terrein beïnvloedt

Een beter koppel betekent dat je een goede trapfrequentie kunt aanhouden, zelfs tijdens het klimmen of als je een kind achterop hebt. Dit vereffent de inspanning en verbetert je rijervaring.

Andere variabelen om te overwegen bij het kiezen van een elektrische fiets

Koppel is niet het enige waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een elektrische fiets. Je moet ook rekening houden met eigenschappen zoals het gewicht van de fiets, de accucapaciteit, de transmissie, de kwaliteit van de onderdelen en de uitrusting.

De beste elektrische fietsen met 60 Nm koppel in 2024

Top 5 krachtige elektrische fietsen met 60 Nm koppel

Hier is een selectie van 5 elektrisch ondersteunde fietsen, één voor elke categorie, met een koppelmotor van ongeveer 60 Nm:

  • De stedelijke O2feel iVog City Boost 6.1, met zijn praktische open frame, geassembleerd in Frankrijk, inclusief de batterij,
  • De Cube Hybrid Touring One 500, veel waar voor je geld, Bosch-motor en comfortabele rit,
  • De Orbea Rise H20 VTTAE voor liefhebbers van een veelzijdige, wendbare off-road fiets met een goede actieradius,
  • De Look E-765 racefiets, voor lichtgewicht fietstochten met hoge prestaties
  • De vrachtfiets Urban Arrow Shorty, de maatstaf onder de korte tweewielers, perfect voor het vervoeren van goederen.
Fietser duwt zijn elektrische bakfiets bergop.

elektrische fietsEen trapmotor van . (©Bosch)

Prijs- en functievergelijking van 60 Nm elektrische fietsen

Onderhoud en optimalisatie van elektrische fietsen met een koppel van 60 Nm

Tips om de levensduur van je motor te maximaliseren

elektrische fiets Hier zijn een paar tips om de levensduur van een elektromotor te verlengen van :

  • Schakelen elektrische fiets op een geoptimaliseerde manier,
  • Pas de mate van ondersteuning aan je rijstijl en omgeving aan,
  • Rijd niet constant in de maximale modus,
  • Maak je fiets regelmatig schoon (vooral off-road of in de regen),
  • Jaarlijks onderhouden door een vakman die is goedgekeurd door de fabrikant van de motor.
  • Beschermen tegen schokken en extreme temperaturen

Tips om de levensduur van je motor te maximaliseren

Elektrische ondersteuning werkt binnen een trapfrequentiebereik. Zorg er dus voor dat je op het juiste moment schakelt op je elektrische fiets - anticipeer op terugschakelen naar een lagere versnelling - voor een ideale cadans, zelfs tijdens het klimmen, waar het koppel van de motor gemakkelijker wordt geleverd. Aarzel niet om het ondersteuningsniveau aan te passen aan je rijstijl en wijzig de modi op je fietsapplicatie.

 

Mountainbike Fietser op zijn elektrische fiets tijdens een uitstapje in het bos.

Mountainbike Een elektrische (©Bosch)

elektrische fietsRegelmatig onderhoud van je andere onderdelen, met name de transmissie en de bandenspanning, is essentieel om de werking en prestaties van je .

Veelgestelde vragen (FAQ) over koppel en elektrische fietsen

Is 60 Nm genoeg koppel voor zeer steile hellingen?

60 Nm is meer dan genoeg voor een elektrische fiets met wielmotor, zelfs op zeer steile hellingen. Een middenmotor met een koppel van 60 Nm kan echter wat ontoereikend blijken wanneer de klim meer dan 10% bedraagt, zodat je of meer menselijke kracht moet gebruiken, of moet kiezen voor een elektrische ondersteuning met een hoger koppel.

Heeft het motorkoppel invloed op de levensduur van de batterij?

Het koppel vertegenwoordigt de inspanning die je fiets levert en is nauw verbonden met het energieverbruik. Hoe hoger het koppel, hoe groter het risico dat de actieradius van de elektrische fiets afneemt. elektrische fiets Twee met 60 Nm zijn echter niet vergelijkbaar, omdat andere parameters van invloed zijn: gewicht, transmissie, motorefficiëntie, enz.

Kan ik het koppel van mijn elektrische fiets verhogen?

Theoretisch hangt je koppel op een elektrische ondersteuningsfiets af van dat van de elektromotor en je eigen kracht. Als je echter op steilere hellingen en heuvelachtig terrein wilt rijden, moet je een andere motor gebruiken.


Upgraden naar een nieuwe motor kan alleen worden gedaan bij een zeer vergelijkbaar model (zoals de Bosch Performance Line Gen 2 (65 Nm) tot Gen 3 (75 Nm) motoren), omdat ze dezelfde vorm hebben en identieke elektronica. Zelfs dan moet alleen een professional eraan te pas komen, omdat de elektronica moet worden aangepast, net als de transmissie van de elektrische fiets (ingesteld op een bepaald koppel of vermogen).


Over het algemeen is het niet aan te raden om een nieuwe motor te installeren, omdat de motor is ingesteld op de elektrische ondersteuning van de fiets. Kies daarom voor een nieuwe elektrische fiets.

Conclusie

We hopen dat ons advies je helpt bij het kiezen van het juiste type elektrische fiets en of een motorkoppel van 60 Nm geschikt voor je is. ATB In de meeste gevallen is deze waarde meer dan voldoende als trapmotor voor stadsfietsen of vooral als achterwielmotor.


Mountainbike Stap over op een fiets met een hoger koppel (rond de 85 Nm) als je regelmatig rijdt, op steile hellingen, met zware ladingen of als je elektrische bakfietsen gebruikt.