Waarom kiezen voor een elektrische fiets?

De afgelopen twee jaar zijn we getuige geweest van een ware revival van de klassieke fiets en een ongekende opkomst van de elektrische fiets, ook bekend als EAF (228.400 EAF verkocht in België in 2020). Onverwachte resultaten van de gezondheidscrisis? Massaal bewustzijn? Waarom kiezen steeds meer mensen voor een elektrische fiets?

De elektrische fiets, elektrisch ondersteunde fiets, definitie

Deze manier van voortbewegen, bekend als zachte mobiliteit, wordt in de verkeerswetgeving als volgt gedefinieerd:

"Een fiets uitgerust met een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kilowatt, waarvan de stroomtoevoer geleidelijk wordt verminderd en ten slotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/h bereikt, of eerder indien de fietser ophoudt met trappen." 

Ecologisch bewustzijn

Volgens een enquête van Touring is bijna 50% van de dagelijkse verplaatsingen minder dan 3 km lang. Daarom wordt het nemen van de auto een onzin. Gezien de parkeertijd en het vaak drukke verkeer in de stad, verspilt een solorijder tijd in plaats van te besparen. De Nederlandse elektrische fiets (rechtop type), stadsfiets of andere, is dus efficiënter dan de auto op korte ritten (minder dan 5 km) in stedelijke gebieden met zijn maximumsnelheid van 25 km/u en zijn wendbaarheid.

Steeds meer mensen hebben dit begrepen en gemeenten passen zich aan deze nieuwe mobiliteit aan door aangepaste infrastructuur aan te leggen: fietspaden, hoffelijkheidszones, aanpassingen aan de bestrating waardoor fietsen in de tegengestelde richting kunnen rijden...

Bovendien is de elektrische fiets, met de beschikbare accessoires zoals een bagagedrager of kinderzitje, gemakkelijk te gebruiken om boodschappen te doen, kinderen op school af te zetten of voor naar het werk te gaan zonder het gedoe van parkeren.

Een hervonden gezondheid

Door de opeenvolgende lockdowns, het wijdverbreide telewerken en de door de COVID-19-epidemie veroorzaakte stress heeft het verlangen om te sporten en weer in vorm te komen bij velen de overhand gekregen. We zijn niet allemaal gelijk als het op inspanning aankomt en weer op de fiets stappen kan soms ingewikkeld zijn.

Dit is waar elektrische fiets om de hoek komt kijken.

Hij is minder vermoeiend dan de klassieke fiets, maar de fietser moet trappen om te rijden. Zoals de naam al doet vermoeden de elektrisch ondersteunde fiets, EAF, helpt maar doet niet al het werk. In tegenstelling tot bromfietsen, die alleen bij het starten trapkracht vergen.

Lichaamswerk

Met de elektrische fiets kun je je lichaam op een harmonieuze manier laten werken, omdat het grootste deel van je inspanningen niet langer op je benen is geconcentreerd. 

  • Benen, natuurlijk, want fietsen bevordert de bloedsomloop
  • Het hart, ja, want de fiets bevordert het uithoudingsvermogen, ook al wordt de inspanning ondersteund door de elektrische ondersteuning.

Met de elektrische fiets kun je dus voorzichtig weer in vorm komen als je er regelmatig op rijdt.

Het fietsplezier

Met de elektrisch ondersteunde fiets kun je bijna overal komen, je hoeft alleen maar het model te kiezen dat bij jouw behoeften past.

Je kunt lange afstanden rijden zonder bang te zijn dat je snel moe wordt. Dankzij de afgemeten inspanning kun je van het landschap genieten zonder dat je je hoeft te concentreren op je trapkracht of het hervinden van je adem na een helling.

Ontdek België en zijn landschappen, alleen, met het gezin of met vrienden.

De enige waarschuwing: zorg ervoor dat je batterij voldoende levensduur heeft. De keuze van een batterij naargelang van het gebruik is essentieel. Voor langeafstandsritten moet je kiezen voor een lithium-ionbatterij die in 5 tot 6 uur is opgeladen en een actieradius van 80 tot 90 km biedt.

Aankoop oplossingen

Elektrische fietsen hebben een prijs, zelfs instapfietsen zijn vrij duur. Er zijn premies beschikbaar voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische fiets in België. Er bestaat ook een oplossing die de aankoop van een fiets van goede kwaliteit of zelfs premium, een gebaar voor de planeet en de beheersing van je budget combineert. De tweedehands of refurbished fiets. 

Steun van regionale of lokale autoriteiten

Dit zijn financiële subsidies die afhankelijk zijn van je gemeente of regio. Zij zijn soms onderworpen aan bepaalde inkomensvoorwaarden. Niet alle regio's doen dit op dit moment, maar de regeling breidt zich uit. Bovendien bieden veel gemeenten steunregelingen aan. Het is een goed idee om dit na te gaan bij je plaatselijke overheid.

Regionale steun

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Bruxell'Air biedt premies voor mensen die in het Brussels Gewest wonen en besluiten hun nummerplaten uit te schrijven. Dit omvat zowel nieuwe als tweedehandsfietsen (indien verkocht door een vakman).
Met de fietsvergoeding kun je ook een opleiding volgen om te leren fietsen in de stad of accessoires kopen zoals een koplamp, een slot, een helm, een kinderzitje of een bagagedrager. Je vindt de lijst van alle accessoires hier.
Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een bakfiets of fietskar wensen aan te kopen, kunnen genieten van een aankooppremie Cairgo Bike

In Wallonië

Om de zachte mobiliteit te ondersteunen en verplaatsingen op twee wielen aan te moedigen, verleent de Waalse regering financiële steun aan particulieren en bedrijven voor de aankoop en het gebruik van een fiets voor woon-werkverplaatsingen: 

De subsidie bedraagt maximaal 20%, 30% of 40% van de aankoopprijs van de fiets, inclusief BTW, met maxima die variëren van 50 tot 1250 euro. Je vindt  de details van de subsidies hier om te zien welk bedrag op jouw situatie van toepassing is (nieuw of tweedehands, klassieker of bakfiets, persoonlijke middelen en werkgelegenheid...).

De tweedehands fiets

Met een tweedehands elektrische fiets kun je genieten van een goede elektrische fiets tegen een lagere prijs. Gekocht bij een gespecialiseerde handelaar, hij is gerefurbished, getest en gegarandeerd, zodat je er met een gerust hart van kunt genieten.

Bovendien zijn de prijzen lager dan die van nieuwe fietsen en kunt u met je voor hetzelfde budget beschikken over de voldoening van een topmodel fiets van een bekend merk, zoals Moustache, VanMoof, Btwin Cannondale, Velobecane, Cowboy en Kalkhoff en vele anderen.

Je vindt er alle soorten fietsen zoals mountainbikes, all terrain bikes, stadsfietsen, vouwfietsen (minibikes) en zelfs speedbikes. Voor deze laatste gelden echter bijzondere voorschriften.


Kortom, de elektrische fiets biedt vele voordelen, wendbaarheid, veiligheid, in de stad en op het platteland, en niet te vergeten zijn rol als hoeder van onze gezondheid en vitaliteit. Laten we wedden dat het avontuur van elektrische fietsen nog maar net begonnen is.