Meer vrijheid nodig? Dit zijn de lichtste elektrische fietsen op de markt

Lichtgewicht en elektrische fietsen gaan zelden samen, jarenlang waren het lompe machines, ingewikkeld te vervoeren, duur en met een beperkte actieradius. Langzaam is dit veranderd. 


Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen van een 'lichtgewicht' elektrische fiets! Om te beginnen krijg je een rijgevoel dat dichter bij dat van een conventionele fiets ligt, omdat het lichtere gewicht ook een beter rijgedrag betekent. Door het gewicht laag te houden bespaar je ook op de accu, omdat je met minder ondersteuning kunt rijden! je elektrische fiets Tot slot, als je regelmatig moet sjouwen, bijvoorbeeld om trappen te beklimmen, wordt het gewicht al snel een handicap. 


Al met al een geweldige manier om je te verplaatsen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen!


Hoeveel weegt een elektrische fiets? 

Het gewicht van een elektrische fiets is een van de factoren die sommige gebruikers ervan kan weerhouden om erin te investeren of ze dagelijks te gebruiken. Maar nu niet meer! 

Over het algemeen varieert dit voor alle stijlen tussen de 10 en 30 kg. De meeste wegen zelfs tussen de 18 en 25 kg. Een lichtgewicht elektrische fiets weegt tussen de 10 en 15 kg.


Waarom kiezen voor een lichtgewicht elektrische fiets?

Het antwoord is simpel: vanwege het gewicht en de actieradius! Natuurlijk varieert het per budget, ontwerp, specificatie en type fiets (racefiets, Mountainbikestadsfiets, plooifiets...). elektrische fiets Hier zijn een paar voorbeelden van verschillende soorten :

Type fiets

Model

Gewicht

Stedelijk

Moustache Zaterdag 28 Open

23 kg

Mountainbike

Cube Stereo hybride 120

25 kg

Trekkingfiets

Kalkhoff Agattu 3.B Voorschot

26 kg

Vouwbaar

Ga fietsen G3

17 kg

Bakfiets en longtail

Winora Tweelingdrager F.U.B. 2W

35 kg

De belangrijkste redenen waarom fietsers voor lichtgewicht fietsen kiezen, zijn wendbaarheid, draagbaarheid en de mogelijkheid om met weinig of geen hulp te fietsen.


Dit geldt vooral als je een heuvel beklimt. Hoe zwaarder de motor, hoe meer moeite je moet doen om hem op te tillen, en hetzelfde geldt voor het vermogen dat de motor moet leveren.


We bekijken alle voordelen! 

Gemakkelijk te vervoeren 

Het regelmatig dragen van een zeer zware elektrische fiets kan in het beste geval een gedoe zijn - als je af en toe een lange wandeling maakt - en in het slechtste geval een echt probleem - bijvoorbeeld als je hem een trap op moet dragen. Daarvoor moet je kiezen voor een fiets van bijna 15 kg en liefst een paar kilo lichter. 


Als je een fiets wilt met praktische voorzieningen zoals spatborden, een bagagedrager en geïntegreerde verlichting, dan is 18 kg een realistischer doel. 


Hoe lichter de fiets, hoe gemakkelijker het wordt in termen van handelbaarheid en draagbaarheid. Het maakt ook verschil als je een buitenwijkbewoner bent die je fiets in en uit het openbaar vervoer moet tillen, op een fietsenrek moet laden, over een hek moet krijgen of naar boven moet dragen. 


Gemakkelijker om vooruit te komen zonder hulp

E-bikes zwaarder dan 20 kg kunnen misschien wel vooruit komen als de ondersteuning is uitgeschakeld, maar het extra gewicht wordt al snel een last op het vlakke, dus stel je voor dat je bergopwaarts gaat. Je zult altijd het gevoel hebben dat je een aanhanger trekt!


Wanneer je op een lichtgewicht elektrische fiets rijdt, is trappen zonder ondersteuning veel minder een probleem. De elektrische lichtgewicht fietsen zien eruit als gewone fietsen en het extra gewicht heeft minder invloed op het algemene rijgevoel. 


Grotere efficiëntie: meer autonomie en langere levensduur 


Ongeacht de elektrische fiets is de accu de pees van de oorlog! Bij lichtgewicht elektrische fietsen hebben de accu's meestal een lagere capaciteit. Daar zijn twee redenen voor: om het gewicht te verminderen en om de accu in het frame te integreren. 


Dit betekent niet dat een lichtgewicht elektrische fiets een kleine accu moet hebben (hoewel de meeste lichtgewicht elektrische fietsen dat wel hebben). Een van de lichtste en meest gestroomlijnde versies is de Specialized Turbo Vado SL. Hij heeft een accu van meer dan 320 Wh en beschikt ook over een range extender, wat betekent dat kan je een extra accu aansluit. Dit alles voor een bescheiden gewicht van 14,9 kg. Voor een elektrische fiets met een trapmotor, 10 versnellingen, een geïntegreerde balhoofdschok en een behoorlijk grote accu is dat indrukwekkend. 


Mocht de accu leeg raken, dan kunt je met een lichtgewicht elektrische fiets gemakkelijker thuiskomen. 


Versnellen op de heuvels 

Wielrenners op conventionele fietsen zijn geobsedeerd door gewicht als een factor die hen kan helpen heuvels te beklimmen met minder inspanning. 


Simpel gezegd is bergop trappen werken tegen de zwaartekracht in, dus hoe minder gewicht je de heuvel op hoeft te dragen (als alle andere factoren zoals kracht, wind en gewicht van de berijder gelijk zijn), hoe sneller je zult zijn. 


Het wordt steeds gebruikelijker om elektrische racefietsen naast gewone racefietsen te zien tijdens groepsritten. Veel modellen worden gepresenteerd als twee fietsen in één (een elektrische en een gewone fiets), omdat ze zijn ontworpen om zo gemakkelijk mogelijk over de grens van de ondersteuning heen te worden gebruikt. Er is zelfs een afneembaar motorsysteem dat op veel fietsen van het Duitse bedrijf Fazua wordt gebruikt.


Een elektrische fiets die eruitziet als een gewone fiets 


Alle fietsen in deze gids zien er niet echt uit als elektrische fietsen. Dit kan enkele voordelen hebben: vanuit esthetisch oogpunt zijn deze fietsen veel netter, zonder een groot accupakket dat het frame domineert. 


Ze zijn ook minder snel het doelwit van dieven.


Ideaal voor dagelijks reizen 


Lichtgewicht e-bikes zijn perfect voor rijders die alleen elektrische energie willen gebruiken om heuvels te beklimmen. Aangezien het gewicht zeer laag is (in vergelijking met andere e-bikes), heb je nog steeds een gevoel dat dicht bij een conventionele fiets ligt wanneer je zonder ondersteuning rijdt. 


De beste lichtgewicht elektrische fietsen per categorie 


MountainbikeIn deze gids behandelen we opties voor elektrische racefietsen, elektrische stadsfietsen, hybride fietsen en vouwfietsen. 


Elk biedt specifieke voordelen op het gebied van functies, gebruiksgemak en prestaties. 


Hier zijn enkele van de belangrijkste criteria die we in overweging hebben genomen: 

 • Waar voor je geld: zelfs de beste elektrische fietsen kunnen behoorlijk in prijs verschillen. Lichtgewicht fietsen zijn vaak (veel) duurder. 
 • Motorefficiëntie: het vermogen, de efficiëntie en de soepelheid van de motoren. 
 • Batterijefficiëntie: bereik, vermogen en laadsnelheid. 
 • Algemene prestaties: hoe is de rijervaring? Hoe reageert de fiets op beklimmingen en afdalingen? 

De lichtste elektrische stadsfietsen 


Furtivoo Neomouv 

 • Gewicht: 13,5 kg
 • nieuw Upway Prijs: rond € 1.900 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 30 tot 60 km 
 • Snelheid: 1 snelheid 
 • Ideaal voor buitenstedelijk verkeer en trottoirs

Cock-a-doodle-doo! Deze Franse elektrische fiets heeft een strak ontwerp, met een aluminium frame en vork, en weegt slechts 13,5 kg. De accu heeft een capaciteit van 160 Wh, kan worden opgeladen door achteruit te fietsen en heeft een actieradius van 30-60 km, afhankelijk van een aantal factoren: accustand, hellingshoek, gewicht van de berijder, etc. 

je Je kunt er via Bluetooth verbinding mee maken met de Bitride app (beschikbaar op Android en IOS). Je kunt de snelheid, elektrische ondersteuning en vele andere functies aanpassen.  

Het heeft echter één groot nadeel. De accu is bevestigd aan het achterwiel van de fiets, wat betekent dat je je de elektrische moet betreden om hem op te laden. Hoewel dit gezien het gewicht niet ingewikkeld is, is het toch iets om rekening mee te houden, vooral als u in een flat woont. 


Alerion E-fiets

 • Gewicht: 13,2 kg 
 • nieuw Upway Prijs: rond de € 2.000 en tussen de 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: tot 80 km  
 • Snelheid: 1 snelheid 
 • Maakt alledaagse reizen gemakkelijker: naar kantoor of voor een drankje

Het merk biedt een witte, stijlvolle en zeer lichte Made in France fiets genaamd "Toujours à l'heure". Niets wijst erop dat hij elektrisch is! 

De 360Wh accu is ingebouwd in het frame, terwijl de motor zich in de naaf van het achterwiel bevindt. Met een aluminium frame en carbon vork kan hij een maximaal bereik van 80 km halen.

Coboc eCycle F1

 • Gewicht: 10,8 kg 
 • nieuw Upway Prijs: €4999 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 70 tot 100 km 
 • Snelheid: 1 snelheid, adaptief 
 • Voor al je dagelijkse reizen 

De eCycle F1 van de Duitse fabrikant Coboc is een echt staaltje van lichtheid en technologie. Met slechts 10,8 kg op de weegschaal is het de lichtste ondersteunde fiets in onze top tien (de Vello Bike+ is nog niet te koop), terwijl hij een actieradius van meer dan 70 km biedt.

Op het eerste gezicht lijkt de eCycle F1 erg op een conventionele fiets. Er is geen zichtbare elektronica en geen bedieningsscherm, alleen een accu die mooi is weggewerkt in het frame en een achterwielmotor met geïntegreerde koppelsensor.


Een algoritme analyseert in real time de druk die je op de pedalen uitoefent om in elke situatie de juiste hoeveelheid ondersteuning te geven. Dankzij deze automatische en intuïtieve bediening kunt u het rijgevoel zo dicht mogelijk benaderen dat van een fiets zonder hulp.


Hoewel je geen controle hebt over de mate van ondersteuning via het traditionele dashboard, kan je kun je echter jouw de rijervaring aanpassen met jouw smartphone. Met de Coboc-applicatie kunt u bijvoorbeeld de ondersteuning bij het starten aanpassen of de gevoeligheid van de ondersteuning kiezen: hoe hoger deze is, hoe meer de fiets je helpt bij het trappen.


De eCycle F1 wordt aangedreven door een riem, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ontsporingen en vetvlekken op je broek. Deze fiets heeft alles om stedelingen die op zoek zijn naar een lichte e-bike voor hun dagelijkse woon-werkverkeer te behagen. Merk echter op dat de batterij niet verwijderbaar is en dat u hem dus moet opladen in de buurt van een stopcontact.


Windee Racefiets

 • Gewicht: 14,1 kg 
 • nieuw Upway Prijs: €4.500 en tussen 20% en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 120 km 
 • Snelheid: 11 snelheden 
 • Perfect voor off-road en on-road gebruik

Het avontuur is aan jou! Deze elektrische fiets is volledig van carbon (daarom dat de prijs hoger is), uitgerust met de Fazua motor en heeft een 250 Wh batterij. Zijn 30mm banden geven u een comfortabele rit en stellen u in staat om van de gebaande paden af te gaan. 

De motor is ingebouwd in het crankstel en heeft 3 ondersteuningsstanden voor soepel trappen en hydraulische remmen voor veilig remmen in afdalingen. 

Er zijn verschillende maten verkrijgbaar: S, M en L. 

Ribble Endurance SL e-Sport

 • Gewicht: 12,4 kg 
 • nieuw Upway Prijs: rond €3500 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 75 km 
 • Snelheid: 11 snelheden 
 • Perfect voor off-road en on-road gebruik

Dit lichtgewicht ontwerp combineert een minimalistische motor, een ergonomisch stuur en een frame van koolstofvezel. Trillingen en schokken van de weg worden geabsorbeerd voor een soepele rit en minder vermoeidheid bij de bestuurder. Continentale banden hebben lekbescherming en bieden meer snelheid en controle. 

De hydraulische schijfremmen zijn krachtig genoeg om onder alle weersomstandigheden constant te kunnen remmen. Hij is verkrijgbaar in 5 maten, van XS tot XL. Zo kun je een heleboel uitdagingen aan! 

Cannondale SuperSix EVO Neo 3

 • Gewicht: 12 kg
 • nieuw Upway Prijs: rond €4500 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: tot 100 km 
 • Snelheid: 11 snelheden 
 • Voor liefhebbers van wegprestaties

elektrische fiets Deze racefietsweegt slechts 12 kg: een gewicht waar sommige niet-elektrische racefietsen zich voor zouden schamen. Hij is ontworpen met het oog op prestaties. In Cannondale's eigen woorden richt het ontwerp van de fiets zich op "snelheid, efficiëntie [en] wendbaarheid". 


Hij is niet alleen gebouwd om als geen ander te sturen, maar is ook uitgerust met een Ebikemotion X35 achternaafmotor en een 250 Wh accu. Het carbon frame is net zo aerodynamisch als de wielen. Schokken worden geabsorbeerd en de luchtweerstand wordt verminderd voor efficiënt rijden. Cannondale heeft hard toegeslagen met deze elektrische fiets. 


Verkrijgbaar in drie maten: S, M en L: S, M en L. Als je bijzonder kort of lang bent, is deze misschien niet geschikt voor jou. 

Mountainbike De lichtste elektrische


Turbo Levo SL de Specialized

 • Gewicht: 17,3 kg
 • nieuw Upway Prijs: meer dan €5.000 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 40 tot 60 km 
 • Snelheid: 12 snelheden 
 • Voor avontuur en kronkelende paden

Mountainbike SpecializedDe elektrische Turbo Levo SLvan combineert trapkracht en wendbaarheid. Perfect om je grenzen te verleggen! De in Zwitserland ontworpen motor levert 240 Wh vermogen, de accu heeft een capaciteit van 320 Wh en met de elektrische ondersteuning bereik je gemakkelijk 25 km/u. Ideaal om heuvels te bedwingen op hobbelig terrein. 


Met de Mission Control-applicatie kunt u de levensduur van de batterij beheren, uw uitstapjes registreren en het vermogen van de elektrische fiets aanpassen. Heel praktisch! 


Het enige nadeel is de hoge prijs. 


Trek E-Calibre 9.9

 • Gewicht: 16,35 kg 
 • nieuw Prijs: ongeveer € 13.000 (ja, dat lees je goed!)
 • Autonomie: 3 tot 5 uur 
 • Snelheid: 12 snelheden 
 • Voor off-road avonturen in het bos of de bergen  

Je vraagt je misschien af waarom een elektrische crossfiets in deze selectie is opgenomen. Nou, het is een verrassend lichte fiets, die al een aantal prijzen heeft gewonnen. 


Mountainbike Deze elektrische fiets weegt slechts 16,35 kg (lichter dan sommige elektrische racefietsen op de markt) en heeft eenFazua-aandrijving, carbon frame, 250 Wh batterij, achtervering en een volledigdraadloze SRAM XX1 Eagle AXS elektronische transmissie. Een technisch hoogstandje! 


Met zijn keuze uit vier felle kleuren is deze fiets zeker niet ontworpen om onopvallend te zijn: hij zal niet onopgemerkt blijven! Maar hij is nog steeds erg gestroomlijnd, zonder lelijke, lelijke elektronica. 


Lightrider E Ultimate van Thömus

 • Gewicht: 14,6 kg  
 • Prijs: Meer dan 10300€ voor een nieuwe en tussen 20 en 60% goedkoper op Upway!
 • Autonomie: geen indicatie
 • Snelheid: 12 snelheden 
 • Voor trail- en crosscountrylopers

Mountainbike Het is moeilijk om een lichtere elektrische fiets te vinden dan die van het Zwitserse merk Thömus. Het frame is volledig gemaakt van carbon, maar wat hem bijzonder maakt is de configurator die beschikbaar is op de website van het merk. 


Je kunt je fiets op verschillende manieren aanpassen: framemaat, accuvermogen, vorktype, bandentype, zadel, schokdemper, schakels, remschijven, pedalen, bidonhouder, enzovoort. Een verscheidenheid aan opties voor een (zeer) hoge prijs. 

De lichtste hybride elektrische fietsen


Turbo Vado SL 4.0 de Specialized 

 • Gewicht: 14,9 kg  
 • nieuw Upway Prijs: rond €3300 en tussen 20% en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 130 km 
 • Snelheid: 10 snelheden 
 • Geniet van fietsen zonder je zorgen te maken over de actieradius

Specialized Deze elektrische fiets wordt aangedreven door een flexibele SL 1.1 motor die is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse bedrijf Mahle (dat ook het x35 systeem produceert). 


verkocht De SL op de Turbo Vado SL staat voor 'superlicht' en de fiets is eenlichtgewicht alternatief voor de Turbo Vado fietsen van het merk, die zijn uitgerust met accu's met een hoge capaciteit en over het algemeen meer dan 23 kg wegen. 


Met een gewicht van slechts 14,9 kg is de Vado SL gemakkelijk te berijden. Met zijn 320 Wh batterij en 1,96 kg motor is het de perfecte combinatie van elektrische ondersteuning. 


Dit is zeker de beste hybride elektrische fiets in zijn categorie. 


Orbea Aanwinst M20 

 • Gewicht: 12,2 kg  
 • nieuw Upway Prijs: rond €4500 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Autonomie: geen indicatie
 • Snelheid: 11 snelheden 
 • Voor mensen die aan de rand wonen

racefiets Deze elektrische fiets van Orbea heeft een plat stuur, maar aangezien veel hybride fietsen meer lijken op racefietsen met een gemengde geometrie, zou je kunnen zeggen dat dit gewoon een zeer stijlvolle en lichtgewicht hybride is. 


Hij heeft een carbon frame dat snel en licht is. Met zijn 11 versnellingen zijn zelfs de steilste hellingen kinderspel. Hij kan ook worden aangepast aan jouw smaak. 


Het platte stuur maakt een groot verschil als het gaat om fietshouding en comfort. Het is de perfecte fiets voor forenzen en meer ervaren fietsers. 

LeMond Fietsen Proloog

 • Gewicht: 11,8 kg  
 • nieuw Upway Prijs: rond de € 5.200 en tussen de 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 30 km 
 • Snelheid: 11 snelheden 
 • Perfect voor racefietsers 

Dit is een geweldige fiets voor racefietsers! Hij is volledig gemaakt van koolstofvezel, wat het frame ongelooflijk licht maakt, en zijn prachtige matte lak en fantasierijke op maat ontworpen spatborden maken hem uniek.


Hij is uitgerust met betrouwbare onderdelen: een Mahle-transmissiesysteem met één knop, een Shimano GRX versnellingssysteem, een accu van 250 Wh, Panaracer-banden voor gravel. Het is veelzijdig en gemakkelijk te repareren. 

Ahooga

 • Gewicht: 13 kg  
 • nieuw Upway Prijs: rond €2400 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 65 km 
 • Snelheid: 7 snelheden
 • Ideaal voor forenzen 

De Belgische Ahooga elektrische fiets is een van de lichtste vouwfietsen op de markt. Hij weegt slechts 13 kg, inclusief de accu. Opgevouwen is hij slechts 85 cm lang, 47 cm hoog en 30 cm dik. Perfect voor openbaar vervoer of om op te bergen in de kofferbak van een auto!


Hij heeft zelfs de German Design Award 2018 gewonnen. Wat maakt het speciaal? De mate van maatwerk! Ongebruikelijk in de fietswereld is dat hij verkrijgbaar is in 215 kleuren. 


Schwalbe banden bieden comfort, lichtheid en lekbescherming. 


Dit model heeft 3 uitvoeringen: de Analoge fiets zonder elektrische ondersteuning, de Active met een 24V motor en de Power met een 36V motor. Zij wegen respectievelijk 11 kg, 13 kg en 15 kg. 


Brompton C Line Verkennen

 • Gewicht: 12,1 kg  
 • nieuw Upway Prijs: rond de € 2.200 en tussen de 20 en 60% goedkoper op !
 • Autonomie: geen indicatie
 • Snelheid: 6 snelheden
 • Ideaal voor de dagelijkse verplaatsingen van fietsers

Het iconische vouwmechanisme maakt het een uitstekende optie voor forenzen in de buitenwijken. Het opvouwen gaat gemakkelijk en intuïtief en eenmaal opgevouwen kun je hem dankzij de wielen heel gemakkelijk verplaatsen. kan je Handig om op en af te stappen en je kunt hem overal mee naartoe nemen en opladen. 


Deze elektrische fiets behoudt zijn klassieke ontwerp met een verwijderbare accu die is ondergebracht in een doos aan de voorkant van de fiets. Het frame is gemaakt van versterkt staal, gebouwd om lang mee te gaan en de trapondersteuning kan worden ingesteld om automatisch in te schakelen wanneer dat nodig is, of handmatig worden ingesteld. 

Kolibrie Gen 2.0

 • Gewicht: 10,4 kg
 • nieuw Upway Prijs: rond €5400 en tussen 20 en 60% goedkoper op !
 • Bereik: 40 tot 50 km 
 • Snelheid: 1 snelheid
 • Ideaal voor forenzen 

Als het op lichtheid aankomt, is de Hummingbird Gen 2.0 de winnaar. Met zijn unieke, eenvoudige en elegante ontwerp is het de droom van een stadsbewoner. je Gemakkelijk op te vouwen (slechts 5 seconden), krachtig en duurzaam, het zal je beste bondgenoot zijn op weg naar kantoor. 


Maar de grootste aantrekkingskracht van deze fiets is zijn gewicht. Met 10,4 kg is het een van de lichtste opvouwbare elektrische fietsen ter wereld. Het frame van koolstofvezel doet geen concessies aan de stevigheid. De achternaafmotor draagt ook bij aan de rijkwaliteit en wendbaarheid. 

Met de Bitride app kun je zelfs de motor op afstand aanzetten en je bewegingen volgen. En dat is nog niet alles: hij heeft ook een elektronisch vergrendelingssysteem. 


Al deze technische hoogstandjes hebben een prijs, en de 'Colibri' is niet goedkoop! Aan de andere kant voldoet hij aan alle eisen als je op zoek bent naar een complete fiets die praktisch is, snel afstanden en heuvels kan afleggen en gemakkelijk te vervoeren en op te bergen is.  


Hij heeft wel zijn beperkingen: hij heeft maar één versnelling en een kleine 158 Wh batterij.


Een ultralichte elektrische fiets: de Vello Bike+ 

 • Gewicht: 9,9 kg
 • Prijs: -
 • Autonomie: bijna onbeperkt 
 • Snelheid: 1 snelheid
 • Ideaal voor forenzen 

Dit is de nieuwe telg in de Weense ateliers van het Oostenrijkse merk Vello. Hoewel het merk de definitieve naam van de machine nog niet bekend heeft gemaakt, weten we wel dat hij hoort bij de 'Bike +' serie, die al verkrijgbaar is, en dat hij 3 kg minder zal wegen dan de huidige versie!


Hijkan worden opgevouwen (in slechts 8 seconden), is volledig gemaakt van gepatenteerd titanium en weegt vooral minder dan 10 kg. Een echte prestatie! 

Hij beschikt over KERS-technologie (Kinetic Energy Recovery System), waardoor hij volgens het merk een bijna oneindige actieradius heeft. De accu wordt automatisch opgeladen als de auto bergafwaarts gaat of als er geremd wordt. 

Deze ultralichte elektrische fiets heeft ook een achternaafmotor, een elektronisch slot, een geolocatiesysteem en diverse andere functies.

Als je de ontwikkeling van deze fiets wilt volgen, volg dan deze link.

Hoe kies je een lichtgewicht elektrische fiets? 

Sommige fabrikanten publiceren het gewicht van hun fietsen niet in de lijst met specificaties, omdat ze vinden dat dit geen doorslaggevende factor mag zijn. 


Hier zijn de belangrijkste componenten die het gewicht van jouw elektrische fiets kunnen beïnvloeden! 

Het frame 

Je moet letten op de gebruikte materialen om ervoor te zorgen dat je een elektrische fiets hebt die licht genoeg is. Carbon verdient de voorkeur,omdat het robuust is en oneindig veel lichter dan andere materialen. 


premiumHelaas maakt de schaarste van carbon het een erg materiaal. Fietsen van koolstofvezel zijn vaak onbereikbaar voor de meeste gebruikers die op zoek zijn naar elektrische ondersteuning voor hun dagelijkse ritten. 


Om betaalbaar te blijven geven fabrikanten de voorkeur aan aluminium, dat een goede prijs-gewichtverhouding heeft. Het is een vrij licht materiaal (hoewel niet gelijk aan carbon), betaalbaar en van goede kwaliteit. 

 

Conventionele fietsen zijn lichter dan elektrische fietsen vanwege de accu. Dit is een van de belangrijkste redenen voor het hoge gewicht van een elektrische fiets. 


Over het algemeen hebben lichte elektrische fietsen geen accu's met een groot bereik, omdat ze zwaarder zijn. Als je de fiets dagelijks gebruikt voor korte afstanden, dan is dit een aanvaardbaar compromis om kostbare grammen te besparen.


Standaard accu's met een capaciteit van 400 of 500 Wh wegen tussen de 2,5 en 3 kg. Ter vergelijking, in onze selectie vind je elektrische fietsen met accu's met een lagere capaciteit, zoals de E-Bike Alérion met zijn 360 Wh accu of de Prologue LeMond Bikes met zijn 250 Wh accu.

  

Net als de accu draagt de motor aanzienlijk bij aan het gewicht van de fiets, en deze twee elementen hebben samen een aanzienlijke invloed op het totale gewicht van de fiets. Er zijn echter verschillende vermogens: 250 W, 350 W en 100 W. Het zal je niet verbazen dat hoe krachtiger de motor, hoe zwaarder hij is, met een gewicht tussen de 2,5 en 4 kg

De wielen

Dit is een van de elementen die vaak over het hoofd worden gezien. De wielen dragen echter bij aan het gewicht van een elektrische fiets, net als de motor en het frame. Ze bestaan uit lucht, spaken en een velg. Afhankelijk van de grootte kan een wiel 1 tot 2 kg wegen.Samen wegen de twee wielen 2 tot 4 kg. 

Hoe groter (en meer off-road) de wielen, hoe zwaarder ze logischerwijs zullen zijn. 

Zijn er nadelen aan een lichtgewicht elektrische fiets?

Eén functie optimaliseren betekent andere weglaten. Is er een afweging voor lichtheid? 


Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Als je een elektrische fiets verwacht met een grote accu en een enorm koppel, zult u die nauwelijks vinden of u moet een hoge prijs betalen. Zolang je een kleinere batterij en minder assistentie verwacht, is er geen echt nadeel aan licht gaan. Hoewel dit steeds meer het geval is. 


Het hangt ook af van je behoeften. Vrachtwagens, bijvoorbeeld, zijn bijzonder moeilijk te verlichten vanwege de noodzaak van vering, grote knobbelbanden en extreem sterke frames die bestand zijn tegen off-road botsingen. 


De prijs is de belangrijkste afweging als je kiest voor een lichtgewicht fiets.