België: mag je je elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer?

Je elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer is een veelvoorkomende praktijk, vooral in steden. Dit staat bekend als intermodaliteit. Je kunt bijvoorbeeld met je fiets in de metro stappen en dan de laatste kilometers die niet door de lijn worden bediend, afleggen met je tweewieler. Volgens cijfers van de RTBF1gebruikt 14% van de Belgen de fiets als belangrijkste vervoermiddel. Daarvan gebruikt 20% een elektrische fiets!

Wat zijn de regels voor het openbaar vervoer in België? Kun je je elektrische fiets zonder angst meenemen? Hier is een overzicht van alles wat je moet weten. 

Kan ik mijn tweedehands elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer in België?

Over het algemeen doet België zijn uiterste best om intermodaliteit te vergemakkelijken en dus de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van vervoer met de fiets. In Brussel is dit zelfs een van de toekomstige oplossingen om de congestie op de wegen te verminderen.

Daardoor bieden de meeste Belgische openbaarvervoerdiensten je de mogelijkheid om met je elektrische fiets te reizen. Op plaatsen waar dit nog niet mogelijk is, denkt het koninkrijk na over manieren om dit mogelijk te maken. Ontdek hieronder hoe en waar je met je fiets kunt reizen in het Belgische openbaar vervoer.

Regelgeving voor fietsen in het openbaar vervoer (bus, metro, tram, etc.)

België zet zich volledig in voor groene mobiliteit! Daarom kun je op een paar uitzonderingen na gemakkelijk met je fiets of elektrische fiets reizen in de meeste openbaarvervoersystemen. 

Je elektrische fiets meenemen in de bus

Afgezien van opvouwbare elektrische fietsen is het om voor de hand liggende redenen van ruimte niet mogelijk om fietsen mee te nemen in Belgische bussen. Om de intermodaliteit tussen openbaar vervoer en fietsen te bevorderen, proberen sommige lijnen echter speciale aanbiedingen te ontwikkelen. 

Tot 31 december 2022 heeft de TEC een proefproject gelanceerd waarbij je je fiets kunt meenemen in de bus op de E5 Nivelles-Namur Express lijn. Het enige wat je hoeft te doen is je fiets in het ruim of op een fietsenrek te zetten. Het fietsvervoer is inbegrepen in de prijs van je reis, zonder extra kosten. Als het experiment slaagt, kan het worden uitgebreid naar andere buslijnen in België. 

Met je elektrische fiets in de metro

In Brussel kun je elke dag van het jaar met je fiets in de metro stappen, behalve tijdens de doordeweekse spitsuren (maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.30 uur). Om zonder problemen met je tweewieler te reizen, stap je in een trein die speciaal voor dit doel is ontworpen: je vindt een pictogram van een fiets op de deuren. Eenmaal binnen blijf je dicht bij je fiets. Vergeet niet dat je als fietser geen voorrang hebt op andere passagiers.

In de metrogangen moet je je fiets natuurlijk te voet duwen. kan je de roltrappen nemen met je elektrische fiets in de hand, en ook sommige liften waar hun grootte het toelaat. 

Reizen met de tram met je elektrische fiets

Op de trams in Brussel, Antwerpen, Gent en Charleroi kan je je gratis met je fiets reizen onder dezelfde voorwaarden als in de metro. Op de Belgische Kusttram, die de kust van De Panne tot Knokke aandoet, moet je echter een fietsticket van €2 kopen, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Tijdens piekuren is het niet mogelijk om je fiets mee te nemen op de Kusttram.

Je elektrische fiets meenemen in InterCity Treinen en conventionele regionale treinen

In België zijn alle treinen toegankelijk voor fietsen, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is. De meeste InterCity en regionale treinen accepteren fietsen, tandems, driewielers en bakfietsen, op voorwaarde dat je een speciaal fietsticket koopt voor €4, verkrijgbaar bij stationsloketten of online. Als je met je tweewieler reist, zorg er dan voor dat je reizen buiten de spits plaatsvinden. Als je fiets opvouwbaar is, kan je je hem gratis meenemen.

Houd er rekening mee dat sommige stations in Brussel niet toegankelijk zijn met de fiets. Dit zijn onder andere Brussel-Centraal, Brussel-Hoofdstad en Brussel-Congres.

Om je reis te vergemakkelijken, heeft de NMBS een reisplanner ontwikkeld met de naam "BikeOnTrain". Hiermee kun je de beste route kiezen om met de fiets met de trein te reizen. In een paar klikken zie je hoeveel fietsplaatsen er beschikbaar zijn aan boord van jouw trein, of je de conducteur moet vragen om in te stappen en hoe hoog de vloer van de trein is.

Je elektrische fiets meenemen op de TGV

Je kunt gratis reizen met je elektrische fiets aan boord van de TGV in België als het een plooifiets is die is opgeborgen in een tas of een gewone fiets waarvan het voorwiel is verwijderd. Je hoeft hem alleen maar achter te laten in de ruimte die is gereserveerd voor bagage. Vergeet niet je tas te labelen met je naam en stoelnummer.  

Elektrische fietsen en Thalys

Omdat de Thalys een Europese trein is, gelden er iets andere regels dan in het Belgische vervoer. Zo mogen alleen vouwfietsen in een tas gratis worden meegenomen in de Thalys. Ze moeten in de bagageruimte aan het einde van de wagons worden geplaatst. 

Het is gemakkelijk om fietsen en treinen te combineren in België

Als het idee om je elektrische fiets mee te nemen in de trein je niet aanspreekt, is er een ander alternatief dat steeds meer Belgische stations aanbieden: fietsverhuur ter plaatse. Dit is het geval in ongeveer zestig stations in België!

Als je je fiets meeneemt naar het station, kun je hem ook in een van de fietsenstallingen van de NMBS zetten. Alle stations hebben gratis (onbeveiligde) fietsenstallingen. Er zijn ook betalende fietsenstallingen met toegangscontrole in zeven Belgische stations: Antwerpen-Berchem, Brugge, Brussel-Noord, Kortrijk, Gent-Sainte-Pierre, Mechelen en Nijvel.


Onze tips voor het gebruik van je elektrische fiets in het openbaar vervoer

Elektrische vouwfietsen worden op veel openbare vervoersdiensten geaccepteerd. Er zijn echter een paar regels waar je je aan moet houden als je met je elektrische fiets reist, zodat je reis soepel verloopt.

We raden je bijvoorbeeld aan om je elektrische fiets op te vouwen voordat je vervoer aankomt, zodat het vertrek niet vertraagd wordt. Gebruik het openbaar vervoer zoveel mogelijk buiten de spitsuren met je tweedehands elektrische fiets en ga op een plek zitten waar je niet in de weg zit. Als je een opbergtas hebt, gebruik die dan om te voorkomen dat je elektrische fiets aan andere gebruikers blijft haken. Zet je elektrische fiets stevig op de grond en zorg ervoor dat hij niet op iemand valt. Hoewel opvouwbare elektrische fietsen vaak vrij licht zijn, wegen de meest geavanceerde modellen minstens een dozijn kilo. Dat is genoeg om iemand pijn te doen als je eraf valt!

Hoewel de meeste Belgische openbaarvervoersdiensten alle passagiers met hun fiets verwelkomen, zijn er een paar beleefdheidsregels die je in acht moet nemen ten opzichte van andere gebruikers. Ten eerste moet je onthouden dat fietsers nooit voorrang hebben op andere passagiers. Dus als het vervoer dat je wilt nemen te vol is, zul je moeten wachten op het volgende. 

Als je de trein neemt met je elektrische fiets, ga dan voordat je instapt naar de conducteur. Hij zal je het meest geschikte rijtuig wijzen. Kies reizen met weinig overstappen. Gebruik indien nodig de "BikeOnTrain" reisplanner.BikeOnTrain".

Gebruikte opvouwbare elektrische fietsen: een praktische manier om gemakkelijk te reizen

Volledig ingeklapte vouwfietsen kunnen altijd met alle soorten vervoer worden meegenomen, omdat ze als pakketten worden beschouwd. Ze zijn dus ideaal om met een gerust hart te reizen. En er zijn verschillende merken Belgische elektrische vouwfietsen van topkwaliteit, waaronder Upway. 

L'Avenir, de oudste fietsfabrikant van België, biedt twee modellen elektrische fiets : de Fold It Life en de Fold It Comfort. Beide worden aangedreven door uiterst betrouwbare Shimano Steps elektromotoren. 

Ahooga is ook een veel recenter Belgisch merk van elektrische fietsen. Het werd opgericht in 2015 en ontwerpt vederlichte hybride elektrische fietsen. Het opvouwbare model is de lichtste elektrische fiets: het 24V model weegt slechts 13 kg! De perfecte bondgenoot voor intermodaliteit!

Een ander Belgisch bedrijf, Venilu, is gevestigd in Nijvel. Het ontwerpt sinds 2017 elektrische fietsen met de ambitie om stedelijke mobiliteit op een milieuvriendelijke manier te vereenvoudigen. Het bedrijf biedt twee series opvouwbare elektrische fiets : de Urbana serie en de Vida serie. De Venilu Urbana X Black is een van de lichtste opvouwbare e-bikes op de markt. Met een gewicht van minder dan 15 kg is deze ebike de perfecte keuze voor dagelijks gebruik. 

Om de juiste elektrische vouwfiets te kiezen, moet je ervoor zorgen dat hij licht genoeg is, zodat je hem gemakkelijk kunt optillen om mee te nemen in het openbaar vervoer. Je moet ook goed letten op de accucapaciteit, waarmee je gemakkelijk je dagelijkse reis kunt maken zonder dat je hem vaak moet opladen.