Fietsvergoeding 2023: alles wat je moet weten

Fiets je regelmatig naar je werk? Dan is het goed om te weten dat de Belgische regering de fietsvergoeding vanaf 1 mei 2023 verhoogt. Maar wat is de fietsvergoeding precies en wil je weten of je er recht op hebt? In deze blogpost bekijken we alle ins en outs van de elektrische fietsvergoeding in België.

Wat is een fietsvergoeding?

Met de elektrische fietsvergoeding kunnen werkgevers werknemers compenseren die een fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Werknemers kunnen dus een financiële vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken om met de fiets naar het werk te gaan. 


De vergoeding is een manier om het gebruik van duurzame vervoermiddelen aan te moedigen en zo bij te dragen aan het behoud van het milieu. In België is de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer sinds 2021 van kracht.

Hoeveel zal de fietsvergoeding bedragen in 2023?

In 2022 was de fietsvergoeding in België €0,25 per kilometer. Vanaf 1 mei 2023 zal deze stijgen naar €0,27 per kilometer. De fietsvergoeding is belastingvrij tot €0,27. De maximale vergoeding is dus €10,80 per dag. 


je Is je werkgever bereid om een hogere fietsvergoeding te betalen (meer dan €0,27)? je Zo ja, vergeet dan niet dat de vergoeding bij het maandsalaris wordt opgeteld en dus meetelt bij de berekening van de voorheffing en sociale premies.

Wie komt in aanmerking voor de fietsvergoeding?

je Behoort jouw werkgever tot een sector waarvan de cao voorziet in een eigen fietsvergoeding? Dan maakt dat geen verschil en heb je geen recht op een vergoeding van €0,27 per kilometer.


je Als je werkgever geen fietsvergoeding heeft opgenomen in je cao, dan heb je geluk. Dan heb je geluk! De Nationale Arbeidsraad heeft besloten om de fietsvergoeding verplicht te stellen en heeft deze opgenomen in de aanvullende CAO 164. Deze CAO geldt alleen voor werknemers in de particuliere sector. Dit betekent dat alle werknemers in de privésector die regelmatig naar het werk fietsen in aanmerking komen voor de fietsvergoeding. Regelmatig betekent één keer per week of tijdens de zomerperiode. 


Maar denk aan het volgende: is mobiliteit een arbeidsvoorwaarde? Ontvang je bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, een treinabonnement of een huurauto van de zaak? Dan kun je alleen een vergoeding krijgen voor de reis waarvoor de fiets wordt gebruikt of voor de periode waarin de fiets wordt gebruikt. 


Voorbeeld van een reis: de reis tussen huis en het station. 

Toepassing: de terugbetaling van het spoorabonnement is dan belastingvrij. 


Voorbeeldperiode: gebruik van een fiets in de zomer en een busabonnement in de winter.

Toepassing: de fietsvergoeding geldt alleen voor verplaatsingen per fiets tijdens de zomerperiode. 

Welke fietsen komen in aanmerking voor de vergoeding?

je Om te bepalen of de vergoeding van toepassing is op , is het belangrijk om te begrijpen wat er bedoeld wordt met "fiets". De volgende soorten fietsen komen in aanmerking voor vergoeding:

  1. Een fiets: een gewone fiets of een elektrische fiets. 
  2. Een gemotoriseerde fiets (indien elektrisch) 
  3. Een trapfiets (indien elektrisch).

nieuw Wil je een schadevergoeding aanvragen voor bijvoorbeeld een fiets of een tweedehands fiets? Mountainbike Of voor een van de volgende elektrische fietsen :,

plooifiets speed pedelecmountainbikes, stadsfietsen, bakfietsen en longtails , of . Het kan allemaal! In feite is de fietsvergoeding niet gekoppeld aan het type fiets. 


Wil je meer weten over de verschillende soorten elektrische fietsen? Lees dan verder:

De verschillende soorten elektrische fietsen

Belangrijke factoren bij het verkrijgen van de fietsvergoeding

  1. De werkgever moet een verklaring op erewoord invullen en ondertekenen
  2. De werkgever moet de gegevens op de verklaring controleren en het volgende vermelden: het aantal kilometers dat op de route is afgelegd, het aantal dagen dat de fiets is gebruikt en de frequentie waarmee de verklaring is ingevuld. 


Advies vanUpway

Een fietsvergoeding is natuurlijk welkom. Maar het betekent wel dat je een fiets hebt gekocht of moet kopen.Upway je Advies: vraag als het kan om een fiets van de zaak. Een fiets van de zaak is 100% aftrekbaar van de belasting en kan worden gecombineerd met een elektrische fietsvergoeding. Fiscaal gezien de beste beslissing!


Je vraagt net de fietsvergoeding aan en je weet nog niet waar je een fiets wilt kopen? nieuw Gewoon of elektrisch? of tweedehands? Lees dan de volgende blog:waar koop je een elektrische fiets?


je je je Je bent nu helemaal op de hoogte en kunt vanaf 1 mei de elektrische fiets vergoeding aanvragen voor woon-werkverkeer. Veel succes!


Bron: CAO nr. 164, afgesloten in de NAR op 24 januari 2023. Collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de werkgeversbijdrage voor woon-werkverkeer per fiets.