Wat je moet weten over rijden op een elektrische fiets in de regen

Iedereen weet: elektriciteit en water gaan niet samen! Maar maak je geen zorgen, het is perfect mogelijk om in de regen te rijden met je . Er is geen gevaar voor elektrocutie. 

E-bikes zijn perfect ontworpen om ook bij slecht weer te worden gebruikt. Er moeten echter voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat je veilig in de regen kunt rijden zonder je EAF te beschadigen. Wij leggen je uit hoe je je uitrusting en je gedrag moet aanpassen. 

Controleer of de regen de batterij van je EAF niet beschadigt

De fabrikanten hebben aan alles gedacht: of de batterij van je elektrische fiets nu op de bagagedrager zit, op het frame of in het frame geïntegreerd is, hij wordt altijd beschermd door een waterdichte behuizing. Dit is bedoeld om het binnendringen van water, dat de batterij zou kunnen beschadigen, tot een minimum te beperken. 

Als het regent, is het echter belangrijk te controleren of je accu goed vastzit. Als dat niet het geval is, kan er water binnensijpelen en schade veroorzaken. Opdat de behuizing zijn werk naar behoren kan doen, mag de batterij tijdens de reis niet kunnen bewegen. 

Anticipeer op remmen als je met een elektrische fiets in de regen rijdt

Het is in alle omstandigheden belangrijk om bij het rijden op een elektrische fiets altijd te anticiperen op het remmen. Maar als het regent, moet je extra waakzaam zijn en mogelijk anticiperen op plassen. Net als bij autorijden maken deze weersomstandigheden de stopafstand langer. Regenwater maakt de remblokjes minder efficiënt, dus we raden je aan van tevoren te remmen, ook al ben je nog ver van het obstakel in kwestie. 

Om met je EAF doeltreffend te remmen in de regen, moet je plotseling afremmen vermijden. Regen maakt de weg nat: hij wordt gladder dan gewoonlijk, en dus gevaarlijker. De beste gewoonte die je kunt aannemen is om verschillende keren lichtjes op de rem te drukken om efficiënt en veilig af te remmen. 

Vergeet natuurlijk niet om regelmatig de toestand van de remmen van je elektrische fiets te controleren, maar ook de staat van de banden. Als de weersomstandigheden gedurende langere tijd slecht zijn, aarzel dan niet om je fiets uit te rusten met all-weather banden, dankzij welke je een sterke grip op natte wegen zal hebben. Tip: iets te weinig opgepompte banden zorgen ervoor dat een groter deel van het rubber in contact komt met de weg, waardoor je elektrische fiets meer grip heeft.

Als je vaak in de regen rijdt, zijn aluminium velgen de beste keuze. In tegenstelling tot stalen velgen zijn ze niet erg gevoelig voor het effect van water op de remmen. Het remmen wordt ook minder beïnvloed door regen als je uitgerust bent met schijfremmen of een naaf remsysteem. 

E-bike bij slecht weer: snelheid aanpassen je

E-bikes kunnen tot 25 km/u. Dit is een aangename snelheid, waarmee je je snel kunt verplaatsen, maar het is noodzakelijk om de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Verminder bij regen je gebruikelijke snelheid om beter te kunnen anticiperen op mogelijke uitglijders.

Wij adviseren je ook om niet op de witte lijnen te rijden, die in de regen erg glad worden. Dit is ook het geval met metalen oppervlakken (tramrails, putdeksels, enz.) en modderige of bebladerde gebieden. 

Aangezien regenval jouw zicht en rijcomfort vermindert, kan je door langzamer te rijden met je EAF je ook gemakkelijker plassen en eventuele gevaren vermijden die voor je kunnen opdoemen. Als je rijdt, houd dan je ogen op de horizon gericht en niet op de grond.

Kies de juiste regenkleding om bij elk weer te fietsen

Fietsen in de regen is niet bepaald aangenaam. Maar als je geen andere keuze hebt, zijn er natuurlijk zeer doeltreffende uitrustingen die je beschermen tegen water en je comfort verbeteren. 

Je kunt je fiets uitrusten met spatborden als die er nog niet zijn. Een tip: je voorkomt dat je nat op je werk aankomt. Voor meer comfort, aarzel niet om een waterdichte top case aan te schaffen waarin je je spullen kan opbergen zodat ze droog blijven tijdens de rit of koop een waterdichte fietstas. 

Om je telefoon te beschermen, zijn er ten slotte waterdichte smartphonehouders. Zodat je je telefoon kunt blijven gebruiken terwijl je op je elektrische fiets rijdt, zonder het risico dat hij nat en beschadigd wordt.

Op je EAF, kies voor regenkleding

Met de juiste regenkleding zullen je ritten bij slecht weer aangenamer zijn. Er is een breed scala aan waterdichte kleding die comfortabel is om te dragen en bovenal zeer effectief. Om droog te blijven op je elektrische fiets, moet je niet aarzelen om te investeren in:

  • een goed bedekte regenjas of regenponcho,
  • handschoenen om je handen te beschermen of mouwen om over het stuur te doen,
  • regenbroek om je benen te beschermen.

Er zijn ook regenbeschermers voor het hele lichaam, die zowel het bovenlichaam als het onderlichaam bedekken. Er is niets erger dan op je werk aankomen met natte voeten en de dag in ongemak doorbrengen. 


Bescherm je hoofd tegen de weersomstandigheden op een elektrische fiets

Het hoofddoel van je helm is natuurlijk om je hoofd te beschermen bij een botsing, maar de helm is ook een middel om je te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. In geval van regen kun je daarom het beste een helm met beperkte ventilatie nemen, om infiltratie van water te voorkomen.

De keuze van een helm met vizier is ook een zeer goede optie, aangezien je een beter zicht op de weg zal hebben, vooral als je een bril draagt. 

Ten slotte, als de helm die je op je EAF gebruikt geen geïntegreerde hoes heeft, is het mogelijk om een universele regenhoes te kopen. Deze past gemakkelijk in een jaszak of tas en houdt je hoofd droog. 

Plaats een beschermhoes als je je EAF in de regen parkeert

Het is altijd het beste om je e-bike op een veilige plaats te stallen. Maar als je geen andere oplossing hebt, is het ook mogelijk om hem buiten te laten, en ervoor te zorgen dat je e-bike beschermd is tegen diefstal. Bij regen moedigen wij je ook aan om je fiets met een beschermhoes af te dekken.


Dit is vooral belangrijk om te vermijden dat je met een volledig doorweekte fiets moet rijden. De beschermhoezen bedekken je EAF volledig, zorgen ervoor dat je vanaf het begin droog kunt fietsen. 

Elektrische fietsen in de regen: zorg dat je zichtbaar bent

Wanneer je fietst, heeft regen invloed op je zichtbaarheid, maar ook op die van andere weggebruikers, of ze nu in een auto, te voet of op twee wielen zijn. Het is dan ook belangrijk om duidelijk zichtbaar te zijn, om je een goede veiligheid te garanderen. 


Om dit te doen, zorg ervoor dat je lichten werken, vooral de koplamp. Het beste is een koplamp van 40 lux te gebruiken, waarmee je op honderden meters afstand te zien bent, zelfs in de regen. Kies ook voor kleding met reflecterende banden of een geel veiligheidsvest. Je kunt je helm ook uitrusten met een lichtje, al dan niet knipperend. Op deze manier zal niemand je missen in geval van regen!

EAF en regen: vraag naar je IP-certificaat

Alle elektrische fietsen hebben een IP-certificaat (beschermingsindex). Er zijn verschillende niveaus: hoe hoger het cijfer, hoe waterdichter je EAF is. Dit is vooral handig als je van plan bent je e-bike regelmatig in extreme omstandigheden te gebruiken. 


Als je elektrische fiets bijvoorbeeld een IP5-certificering heeft, geeft dat aan dat hij bestand is tegen een waterstraal onder lage druk. Terwijl een IP56 rating bescherming biedt tegen hogedruk waterstralen uit alle richtingen. Ongeacht de IP-classificatie van je EAF, raden wij je echter aan je e-bike niet met water onder hoge druk te besproeien of volledig in vloeistof onder te dompelen. 

Zoals je ziet is er niets dat je ervan weerhoudt om in de regen op je elektrische fiets te rijden. Dankzij al deze tips kun je zelfs volkomen droog op je bestemming aankomen. Vergeet niet om na een regenachtige rit je fiets schuin te laten staan om het water eruit te laten lopen. Neem ook een paar minuten de tijd om hem af te drogen. Een gewoonte die je kan helpen de levensduur ervan te verlengen.