Bereik elektrische fiets

Elektrische fietsen worden een steeds populairdere manier om je te verplaatsen. Met je elektrische fiets , kan je kun je met zeer weinig inspanning snelheden tot 25 km/u halen. Dit betekent dat je naar je werk kunt gaan zonder in de file te staan en zonder je moe te voelen. Het is ook een geweldige manier om een ritje te maken en, afhankelijk van het model, voor veel sportievere uitstapjes in het bos of zelfs in de bergen, op soms zeer steil terrein. 


Maar als je door de stad of door het bos wilt scheuren, moet je ervoor zorgen dat je gemiddeld voldoende bereik heeft. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de werking en het onderhoud van een fietsaccu.

Hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische fiets?

Er zijn veel verschillende modellen elektrische fietsen, met een theoretisch bereik dat varieert van 50 tot 120 km... De Tanana Dry 6, een elektrische Kayza trekkingfiets, heeft bijvoorbeeld een geschatte actieradius van 120 km.


Met een elektrische stadsfiets kun je gemiddeld 70 km afleggen voordat je weer moet opladen. Maar de afstand die je kunt afleggen op je elektrische fiets hangt af van een heleboel factoren.


En wat gebeurt er als de accu van je e-bike leeg raakt? Geen paniek, je zult niet verdwalen in the middle of nowhere! Je kunt nog steeds trappen als een normale fiets...


Maar let op: met zijn elektrische uitrusting is een elektrische fiets veel zwaarder dan een traditionele fiets. Trappen zal daarom moeizamer gaan. Daarom is het zo belangrijk om je elektrische fiets zorgvuldig te kiezen, vooral door de actieradius te bepalen die nodig is voor je dagelijks gebruik. Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, hoef je alleen nog maar de accu in het stopcontact te steken.


Volledig opladen duurt tussen de 4 en 7 uur, afhankelijk van het model.

De rol van de batterij op de autonomie van je elektrische fiets

Batterijcapaciteit: wat zijn al deze cijfers?

De batterij is het reservoir van je elektrische fiets . De gemiddelde capaciteit ervan bepaalt voor een deel de afstand die je kunt afleggen. 


De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Hoe hoger dit getal, hoe meer energie de batterij kan dragen en hoe groter de actieradius. Sommige fabrikanten geven de capaciteit niet in Wh aan, maar in Ampère-uur (Ah) en spanning. De spanning (die het vermogen bepaalt dat door de batterij wordt geleverd, met andere woorden de energie die naar de ontvangers wordt verzonden) is bijna altijd 36V, dus het is de stroomsterkte waarop je moet vertrouwen. Deze varieert tussen 5Ah en 18Ah.


Om de capaciteit in Wh van de batterij in je elektrische fiets te berekenen, vermenigvuldig je simpelweg de spanning in Volt (V) met de capaciteit in Ampère-uur (Ah). Bijvoorbeeld, een 36V, 14Ah batterij heeft een capaciteit van 36V x 14Ah = 504 Wh.

Batterijcapaciteit omzetten in kilometers


Hier volgen enkele cijfers om je een idee te geven van het werkelijke bereik dat een elektrische fiets batterij biedt, afhankelijk van de capaciteit in watt:

  • 260 Wh = ongeveer 40 km ;
  • 375 Wh = ongeveer 60 km ;
  • 520 Wh = ongeveer 80 km.

Maar houd er rekening mee dat de actieradius die door fabrikanten wordt opgegeven slechts een richtlijn is: deze is met name berekend onder gunstige verkeersomstandigheden. Dit is een theoretisch bereik.

Geschatte levensduur van fietsaccu's


De levensduur van een batterij wordt niet uitgedrukt in jaren, maar in het aantal laadcycli. In principe kan een elektrische batterij gemakkelijk 500 laadcycli bereiken voordat hij zijn actieradius verliest. Met 60 tot 100 km per cyclus kan een elektrische fiets dus tussen de 30.000 en 50.000 km afleggen voordat hij zijn actieradius verliest.


Bosch claimt dat hun accu's een levensduur hebben van 30.000 km en Shimano garandeert 60% capaciteit na 1.000 laadcycli! Afhankelijk van je gebruik, kan dat 4, 6 of zelfs 8 jaar zijn.


Je hebt dan twee opties:


  • koop een nieuwe van de fabrikant;
  • kiezen voor reconditionering je fietsaccunieuw een milieuvriendelijke oplossing waarbij je volledig wordt opgeknapt.

De actieradius van je elektrische fiets: die hangt ook van jou af!

Als de mechanische elementen van je elektrische fiets invloed hebben op het aantal kilometers dat je kunt rijden, speelt ook je gedrag aan het stuur een rol! Hier zijn enkele elementen die je een paar kilometer autonomie kunnen doen verliezen of winnen.

Je rijstijl op een elektrische fiets


De meeste modellen bieden nu verschillende niveaus van elektrische ondersteuning. Hoe meer ondersteuning je nodig hebt, hoe sneller de accu van je leeg is. Dit is ook het geval als je in een stedelijke omgeving rijdt en meerdere keren stopt en herstart.

Ter informatie: er zijn verschillende soorten elektrische fietsen. Sommige zijn uitgerust met een krachtsensor om zich aan te passen aan je trappen en je je eigen kracht te vertienvoudigen. Andere zijn uitgerust met een rotatiesensor. Zodra het wiel draait, geven ze de maximale ondersteuning die is gekoppeld aan het niveau dat je hebt geselecteerd. Zoals je kunt zien is dit veel energie-intensiever.

Het soort terrein waarop je rijdt


Een andere parameter om rekening mee te houden voor de autonomie van je elektrische fiets is het terrein waarop je rijdt. Vlakke, geasfalteerde wegen zullen weinig van de batterij vergen, terwijl ruige wegen met veel klimmetjes meer hulp en dus meer energieverbruik vergen. 


Met dezelfde batterij leg je dus niet hetzelfde aantal kilometers af als je in de stad op vlak terrein bent of op het platteland op heuvelachtig terrein. Het is daarom belangrijk om naar de actieradius te kijken die de batterij biedt, voordat je een elektrische fiets koopt. Hoe steiler het terrein is waarop je van plan bent te rijden, hoe comfortabeler een grotere actieradius zal zijn. 

Weersomstandigheden


Het weer is ook een externe factor die de actieradius van fietsen beïnvloedt. Als de temperaturen erg laag zijn (onder 0 graden), slaat de accu minder energie op en kun je minder kilometers maken dan normaal. Het is heel normaal dat de actieradius van je elektrische fiets afneemt in de winter en dit duidt niet op een defect.


De wind speelt ook een rol op elektrische fiets. Tegenwind zorgt ervoor dat je langzamer gaat je , waardoor je waarschijnlijk meer elektrische ondersteuning nodig hebt. Aan de andere kant zal een rugwind ervoor zorgen dat je sneller gaat, waardoor je minder assistentie nodig hebt. Als je in een winderige regio woont, is dit een parameter om rekening mee te houden.

Een kwestie van gewicht

Uiteraard speelt gewicht een grote rol op een fiets. Hoe zwaarder je bent, hoe meer energie je fiets verbruikt om je te helpen trappen. Houd er dus rekening mee dat je morfologie een impact heeft op het aantal kilometers dat kan je kan afleggen met elektrische ondersteuning.


Maar het zijn niet alleen je eigen kilo's die een rol spelen: het totale gewicht van de fiets en je lading heeft ook een impact op de actieradius. Het is dus belangrijk om niet alleen de capaciteit van de accu's te vergelijken, maar ook het gewicht van de fiets waarop ze zijn gemonteerd.

Hoe kun je de autonomie van je elektrische fiets verbeteren?


Door een elektrische fiets te kiezen die geschikt is voor jouw rijomstandigheden, zou je een bevredigend aantal kilometers moeten kunnen afleggen zonder op te branden. Er zijn echter trucjes die je kunt gebruiken om de actieradius van je elektrische fiets te verbeteren en een paar kilometer extra ondersteuning te krijgen.


Allereerst is het belangrijk om regelmatig te controleren of verschillende onderdelen in goede staat zijn, zoals de bandenspanning (het regelmatig oppompen van de banden is trouwens ook essentieel voor de veiligheid op je ) en het remsysteem. En als je je elektrische fiets niet gebruikt, vergeet dan niet de accu los te koppelen.


Probeer ook slim om te gaan met versnellingen. Kies bij een vlakke start bijvoorbeeld voor ondersteuningsstand 2 of 3 en schakel dan geleidelijk. Pas een flexibele rijstijl toe in de stad: wanneer je een rood licht nadert, is het beter om op voorhand te vertragen in plaats van te moeten stoppen. Opnieuw starten kost veel energie. Rijd waar mogelijk met een lage ondersteuning en vraag om een echte boost als je bergop gaat of als je moe bent.


Zorg in het algemeen goed voor je batterij: laad deze regelmatig op (ten minste elke 60 dagen, met de originele oplader) en bewaar deze op een koele, droge plaats.


Bij aankoop van je elektrische fiets wordt het sterk aanbevolen om een volledige laad- en ontlaadcyclus uit te voeren voordat je de fiets oplaadt. Dit kan elke 5000 km worden gedaan voor optimaal onderhoud van de batterij je . Net als bij de smartphone je raden we sterk af om je elektrische fiets 's nachts te laten opladen: verwijder de oplader zodra de batterij volledig is opgeladen. 

Test je elektrische fiets om de juiste te kiezen


Zoals je ziet is de afstand die je kunt afleggen met je afhankelijk van een aantal factoren. Het is dus belangrijk om alles te weten te komen over de functies van de elektrische fiets die je wilt kopen. 

Het beste is om je elektrische fiets te testen voordat je je keuze definitief maakt je . We merken vaak dat twee mensen die hetzelfde model fiets uitproberen niet dezelfde ervaring hebben. Het varieert sterk afhankelijk van ervaring, niveau van rijden en verwachtingen.


Daarom geeftUpway je 14 dagen de tijd om je bike uit te proberen. Dit geeft je de tijd om te beoordelen of je fiets geschikt is voor jouw dagelijks gebruik je . Als je niet tevreden bent met het model dat je hebt gekozen, kun je het terugsturen. Om te kunnen retourneren, moet je redelijk gebruikt zijn en in de staat verkeren waarin je het hebt ontvangen. Het moet ook in de originele verpakking zitten.


De prestaties van een elektrische fiets zijn afhankelijk van een aantal criteria. Naast het vermogen van de motor hangt het vooral af van de actieradius die de accu biedt.


Bron: velobecane.com