Hoe laadt u uw elektrische fiets op?


Elektrische fietsen worden steeds populairder. Of het nu gaat om toeren, dagelijks woon-werkverkeer of steile heuvels, de elektrische fiets is een trouwe metgezel, mits u de belasting aankunt. 


Hoewel de levensduur van de batterijen steeds beter wordt, kan de angst om zonder stroom te komen zitten veel gebruikers afschrikken. Ze kunnen echter gemakkelijk worden opgeladen via een stopcontact met behulp van de acculader die door de fabrikant wordt meegeleverd, of buiten bij oplaadpunten


Welk laadsysteem is het beste? Hoe laad ik mijn elektrische fiets op als ik op reis ben? Hoe laad je je elektrische fiets het beste op? Niets is eenvoudiger! Ontdek onze uitleg en advies over de verzorging van je batterij om zijn efficiëntie en levensduur te verbeteren. 


Wanneer de accu van je elektrische fiets opladen? 

Accu's voor elektrische fietsen zijn voorzien van een klein indicatielampje dat aangeeft hoe vol de accu nog is. Het lampje op elektrische fiets wordt meestal rood als de accu helemaal leeg is. 


Bij aansluiting op een oplaadbron wordt de LED-indicator geel en blijft knipperen. Dit betekent dat de batterij met succes wordt opgeladen. 

Het lampje wordt groen wanneer de accu van de elektrische fiets een bepaald laadniveau overschrijdt. 


De onderstaande tabel toont de verschillende kleuren van de lampjes en hun respectieve oplaadniveaus: 

Kleur van het batterij-LED-lampje 

Percentage van de batterij 

Groen

85-100%

Geel

20-85%

Red

0%-20%

Elektrische fietsen zonder verwijderbare accu's hebben vaak geen LED-lampjes. kan je controleer de acculading met behulp van de ingebouwde meters. 

Geïntegreerde meters worden gewoonlijk aangesloten op het stuur van de elektrische fiets of op het frame. Ze geven het oplaadniveau van de batterij aan, de levensduur van de batterij en of de batterij te warm of te koud is.


Uw batterij opladen via een stopcontact 

kan je De batterij van je elektrische fiets thuis opladen is heel eenvoudig! Elke elektrische fiets wordt geleverd met een accu en een oplaadkabel.


De accu van een elektrische fiets fungeert als het hart, dat de elektrische onderdelen van stroom voorziet. Zonder een werkende accu of voldoende lading wordt een elektrische fiets een conventionele fiets waarvan het gewicht je snel zal afschrikken om lange ritten te maken. 


De elektrische fiets zijn uitgerust met verschillende soorten batterijen. Hun ontwerp, kenmerken en specificaties bepalen hoe ze worden opgeladen. Over het algemeen hebben ze een verwijderbare batterij die met een simpele druk kan worden verwijderd. 


Stappen om een elektrische batterij op te laden 


Een elektrische fiets thuis, op de camping of op het werk opladen is hetzelfde als elk ander apparaat op batterijen. Om een verwijderbare batterij op te laden, moet u :

  1. Demonteer of verwijder de batterij uit de houder. 
  2. Sluit de originele oplader aan op het stopcontact. 
  3. Sluit de lader aan op de batterij. 

In het geval van een elektrische fiets die niet wordt geleverd met een verwijderbare accu, moet u : 

  1. Plaats de elektrische fiets naast de voeding. 
  2. Sluit de kabel aan op de accu. 

Laadtijd van de batterij

In het algemeen kan de accu van een elektrische fiets in 3 tot 7 uur volledig worden opgeladen. De oplaadtijd en -snelheid zijn echter afhankelijk van de grootte, het type, de gebruikte oplaadkabel en de kwaliteit van de batterij. 

Het duurt bijvoorbeeld 3-6 uur om een standaard lithium-ion batterij volledig op te laden. Tegelijkertijd kan een loodaccu van dezelfde grootte meer dan 10 uur duren. 

De gebruikte kabel is ook van invloed op de oplaadtijd. De door de fabrikant geleverde kabel is ontworpen om optimaal op te laden zonder de batterij te beschadigen. 


Hoe laad je een elektrische fiets op als je niet thuis bent?

 

Oplaadstations 

Het is een oplossing die in België steeds meer ingang vindt: laadstations. Ze vermenigvuldigen zich in het hele land, ook al moeten hun aantal en de gebruiksvoorwaarden nog worden verbeterd. Dit is echter een oplossing die niet mag worden verwaarloosd voor fietsers of voor stedelijke verplaatsingen. 

Deze stations zijn ideaal voor het opladen en kunnen voldoende stroom leveren om de batterij van je snel op te laden. Gemiddeld duurt het 1 uur en 20 minuten om je elektrische fiets op te laden en een batterijlading van 60% te krijgen. 


Ze zijn echter niet zo wijdverbreid dat u ze op elke hoek vindt. Controleer voordat u op weg gaat met uw fiets of er op je oplaadpunten zijn. Sommige regio's hebben kaarten waarop ze staan aangegeven.


De terminals kunnen de vorm aannemen van een rek waar de batterij moet worden neergelegd (mits u een verwijderbare batterij hebt) of van stopcontacten waarop kan je u met een kabel kunt aansluiten. Dan moet je het bij je dragen. Dit maakt het mogelijk de accu op te laden terwijl de fiets wordt vastgezet (met een slot of diefstalbeveiliging). De stations kunnen zich op straat, in fietsenstallingen of in parkeergarages bevinden. 

Uiteraard kunnen alle merken en typen elektrische fiets in deze parkeervakken worden ondergebracht. 

Andere oplaadplaatsen 

Andere manieren om de accu van een elektrische fiets buitenshuis op te laden: 

  • kan je ga naar een e-bike winkel en laad je accu op je . 
  • kan je een oplaadstation vinden voor elektrische auto's. Maar wees voorzichtig, u moet een goede oplaadsnoer gebruiken, anders loopt u het risico dat de accu je in een oogwenk doorbrandt. 
  • Als je ergens naartoe reist waar de kans klein is dat je een stopcontact, oplaadpunt of fietsenwinkel vindt, neem dan een extra elektrische fietsaccu mee. Heel praktisch! Elektrische fietsen met het e-Bike motion drive systeem kunnen worden uitgerust met een extra accu die de actieradius verdubbelt. Hij is discreet en kan worden opgeborgen in een bidonhouder en eenvoudig worden aangesloten op de batterij.  

Veiligheidsmaatregelen voor het opladen je elektrische fiets

Lees allereerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Zo krijgt u een beter inzicht in het type je batterij, de optimale spanning, de limieten en de geschatte oplaadtijd. 

Te nemen voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik alleen de door de fabrikant geleverde elektrische oplader en vermijd het gebruik van een externe oplader, tenzij dit noodzakelijk is. Op lange termijn beschermt dit de levensduur van de batterij en de totale levensduur van je . Een externe oplaadkabel kan de batterij beschadigen. 
  • Schakel altijd de voeding uit wanneer u de lader aansluit en loskoppelt van de accu. Dit voorkomt elektrocutie bij een stroomstoot. 
  • Laat je nooit voor langere tijd onbeheerd achter terwijl hij wordt opgeladen. Zorg ervoor dat de batterij uit de buurt is van brandbare voorwerpen. Een lithiumbatterij kan bij brand exploderen. 
  • Vermijd het opladen van een beschadigde elektrische batterij. Blootliggende batterijcellen kunnen gemakkelijk vlam vatten en exploderen. Laat de batterij na een val bij voorkeur controleren op je elektrische fiets , zelfs als hij in goede staat lijkt. 

Enkele tips voor optimaal opladen 

Verschillende factoren beïnvloeden de prestaties van de batterij en dus het bereik van je elektrische fiets: de rijstijl, de bandenspanning, het terrein, het gewicht van de berijder en de temperatuur. Tijd is ook een factor als het gaat om de gezondheid van de batterij. Na verloop van tijd degenereren alle accu's, of u ze nu gebruikt of niet. 

De vraag blijft: hoe verleng je de levensduur van je batterij? Volg gewoon een paar praktijken! 

Laad je nieuwe batterij op gedurende 12 uur 

Na aankoop van een nieuwe batterij voor je moet u deze minstens 12 uur lang opladen. Deze lange eerste lading zorgt ervoor dat de batterij direct uit de doos in goede conditie is. Ook kan er dan voldoende stroom door alle cellen van de batterij lopen. 

Laad de batterij regelmatig op 

De meeste batterijen gebruiken lithium-ion. Deze gaan langer mee als ze regelmatig worden gebruikt en opgeladen. In het algemeen moet u de batterij op je niet helemaal leeg laten lopen voor de volgende lading. 

Probeer de batterij je elektrische fiets in plaats daarvan altijd op te laden wanneer deze nog ongeveer 30-60% van zijn energie over heeft. Maar kan je voer af en toe een volledige ontlading uit om de 25 tot 35 ladingen. U moet er regelmatig op uit en rijden. De meeste accu's moeten regelmatig worden gebruikt. 

Vermijd extreme temperaturen 

We kunnen het niet genoeg zeggen, vermijd extreme temperaturen. Om de levensduur te verlengen, moet u je niet in direct zonlicht laten staan en een koel onderdak gebruiken (indien mogelijk). Tijdens het opladen moet de batterij in een niet te warme of te koude omgeving worden geplaatst. Het beste is een temperatuur van ongeveer 15-20°C tijdens het opladen


Bewaar geen lege batterij 

Bewaar de batterij niet op 0%. Probeer de batterij altijd op ongeveer 40-60% van zijn totale capaciteit te bewaren. 


Als je niet zeker weet hoe lang je het uithoudt op een lange reis, koop dan een extra batterij. U komt niet zonder stroom te zitten! 


Conclusie

Voor het opladen van je elektrische fiets zijn verschillende oplossingen beschikbaar, afhankelijk van uw behoeften en wensen. Het stopcontact voor dagelijks gebruik en de oplaadpunten voor stedelijke routes of fietstoerisme. Maar houd er rekening mee dat het grondgebied ongelijk is uitgerust, dus plan je uw reis op voorhand om te voorkomen dat u zonder sap komt te zitten. 


FAQ's over het opladen van een elektrische batterij 


Kan de batterij tot 100% worden opgeladen? 

De meeste e-bikes hebben een lithium-ion batterij. kan je ontkoppel deze voordat hij volledig is opgeladen of laad hem op tot 100%. We geven u een kort overzicht van hoe het werkt: het laadt op in 2 cycli. Tijdens de eerste cyclus laadt de batterij snel op en herstelt hij ongeveer 90% van zijn capaciteit. Als u de accu op dit punt loskoppelt, betekent dat dus dat u het beste deel van de accu hebt "opgeladen".   

Kun je de batterij van je elektrische fiets opladen terwijl je trapt? 

Trappen laadt de batterij van je niet op. Er zijn echter elektrische fiets die deze functie wel hebben, maar die zijn zeldzaam op de markt. 

Moet ik wachten tot de batterij helemaal leeg is? 

Nee, u hoeft niet te wachten tot de batterij helemaal leeg is. Sommige fabrikanten stellen zelfs voor om de batterij op te laden voordat deze leeg is om de levensduur te optimaliseren. 


In dat geval is het waarschijnlijk een goed idee om de batterij na elk gebruik gewoon weer op te laden. 

Is de batterij van een elektrische fiets vervangbaar? 

Ja, hij is te allen tijde vervangbaar. Elektrische fietsen zijn zo ontworpen dat u de accu kunt verwijderen om hem gemakkelijker op te laden. Het is ook ideaal voor eigenaars van een elektrische fiets om een reserveaccu te hebben voor lange ritten. kan je vervang de accu van de je elektrische fiets als deze beschadigd raakt of zijn werking verliest. 

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische fiets mee? 

In het algemeen hebben de meeste accu's voor elektrische fietsen een levensduur van maximaal 500 volledige laadcycli. Dit cijfer is natuurlijk slechts een leidraad! Sommige batterijen gaan tot 1200 cycli mee. En vergeet niet dat de meeste fabrikanten van elektrische fiets 2 jaar garantie bieden aan elke gebruiker.