Batterij: alles wat je moet weten over autonomie en levensduur

De accucapaciteit - uitgedrukt in wattuur (Wh) - bepaalt de actieradius van je elektrische fiets. Hoe hoger de capaciteit, hoe verder je kunt reizen met één acculading.

Hoe kies ik de juiste capaciteit voor mijn gebruik?

De actieradius - dat wil zeggen het aantal kilometers dat kan je kan afleggen op een opgeladen accu - is voornamelijk afhankelijk van de oorspronkelijke capaciteit van de accu. Andere factoren kunnen echter een grote invloed hebben op de actieradius: het niveau van de gebruikte elektrische ondersteuning, het wegdek en de hellingshoek, de weersomstandigheden en je gewicht.


Ter informatie vindt u hieronder de gemiddelde actieradius per accucapaciteit voor verschillende gebruiksdoeleinden. We zijn ervan uitgegaan dat de fietser en zijn of haar spullen 75 kg wegen (exclusief het gewicht van de elektrische fiets) en gebruik maken van een gemiddelde elektrische ondersteuningsstand:

Is het riskant om een fiets refurbished te kopen waarvan de originele accu nog is?

Nee. De levensduur van een batterij is niet lineair: hij kan ongeveer 500 laadcycli voltooien voordat hij aanzienlijk en steeds sneller bereik begint te verliezen. Op basis van een gemiddelde van 60 kilometer per laadcyclus betekent dit dateen elektrische fiets zonder problemen 30.000 kilometer kan afleggen en nog steeds een zeer goede actieradius heeft.. Een fiets die je koopt op Upway is dus nog maar in zijn eerste leven!

In tegenstelling tot een conventionele tweedehands fietswebsite, voeren onze monteurs op Upway systematisch :

1. Een diagnose van de batterij van de fiets waar dit mogelijk is (dit is bijvoorbeeld het geval bij fietsen met een Bosch, Fazua, Giant of Shimano accu). Wij geven een servicerapport uit met het aantal uitgevoerde laadcycli: deze informatie is te vinden op de pagina van de fiets.
2. Na 6.000 kilometer of 6 jaar, een extra capaciteitstest. Als we oordelen dat de resterende capaciteit onvoldoende is (d.w.z. minder dan 80% van de oorspronkelijke waarde), wordt de accu gereviseerd of vervangen.

In de praktijk komen problemen die verband houden met de leeftijd van de batterij zelden voor. Andere factoren, zoals langdurige opslag in slechte omstandigheden (fiets geparkeerd in direct zonlicht, batterij volledig laten ontladen, enz.) kunnen de levensduur echter verkorten: daarom testen we de batterij systematisch vanaf een bepaalde leeftijd.

💡 De batterij en elektrische onderdelen van al onze fietsen hebben een garantie van een jaar. kan je dus je kunt gerust zijn over de levensduur van de batterij van je toekomstige fiets refurbished.

Maakt de positie van de accu op de motor uit?

De positie van de batterij beïnvloedt voornamelijk :

  • Gemakkelijk te verwijderen om op te laden
  • De stabiliteit van de fiets, omdat het gewicht van de accu het zwaartepunt kan verplaatsen.

Er zijn drie hoofdcategorieën batterijposities:

Accu op bagagerek

Dit type accu is meestal te vinden op instapfietsen. 


Hij is heel gemakkelijk te verwijderen, maar verschuift het zwaartepunt van de motor naar achteren. Hij is ook gemakkelijker te stelen dan een geïntegreerde accu.

Semi-geïntegreerde batterij in het frame

Dit heeft onze voorkeur: de accu is heel gemakkelijk te verwijderen en de centrale positie brengt de fiets niet uit balans. Het rijgedrag lijkt veel meer op dat van een traditionele fiets.


De batterij kan zich op de onderbuis, verticale buis of zelfs in de zitbuis bevinden.

Batterij ingebouwd in het frame

Dit is de meest esthetische oplossing. De gewichtsverdeling is ideaal en zorgt voor een uitstekende handling.


De batterij kan al dan niet verwijderbaar zijn. Als de batterij afneembaar is, zorg dan voor een stopcontact in de buurt van waar de fiets wordt gestald, zodat je hem kunt opladen. Onderhoud moet ook worden uitgevoerd door een professional.

Is het mogelijk om normaal door te trappen als de accu van een elektrische fiets leeg is?

Ja, maar vergeet niet dat een elektrische fiets zwaarder is dan een conventionele fiets.

Als de motor in een van de wielen zit, zul je geen bijzondere weerstand ondervinden. Als de motor echter in het midden zit (geïntegreerd in het crankstel), zul je extra weerstand ondervinden.

Is het mogelijk om de originele batterij te vervangen door een batterij met een hogere capaciteit?

Dit is afhankelijk van het model accu. Upway doet geen aanpassingen op verzoek bij het reconditioneren van een elektrische fiets. Aarzel echter niet om met onze experts te overleggen om erachter te komen of het batterijmodel dat op de fiets van jouw keuze is gemonteerd op je eventueel kan worden vervangen door een andere batterij met een hogere capaciteit. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van ongeveer €500 voor een nieuwe accu.

Laatste bijwerking: 5 oktober 2023