Een klassieke fiets ombouwen tot een elektrische fiets: complete gids

Een klusjesman die zijn fiets verandert in een elektrische fiets.

Als je een fiets hebt die nog in goede staat is, lijkt het ombouwen tot een elektrische fiets misschien een interessante oplossing. Economisch gezien hoef je dan geen nieuw te kopen. Ecologisch gezien is het ook een goed idee: een kit om je fiets om te bouwen naar een elektrische fiets heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan het bouwen van een nieuwe fiets. En omdat je een beetje hulp wilt als het moeilijk wordt, betekent dat nog niet dat je je trouwe reisgenoot wilt opgeven...

Maar hoe pak je dat aan? Hoe bouw je een fiets om tot een elektrische fiets? Hoeveel kost een universele elektrische fiets ombouwset? Kunnen alle fietsen elektrische fietsen worden? We kijken ook naar de implicaties van het ombouwen van een fiets naar een elektrische fiets de regelgeving. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over het elektrificeren van je fiets.

Je fiets ombouwen tot een elektrische fiets: hoe werkt het?

Ombouwsets

Hoewel het nog steeds vrij zeldzaam is, is het perfect mogelijk om een fiets om te bouwen tot een elektrisch ondersteunde fiets. Het enige wat je nodig hebt is een ombouwset.

In feite bevat het(op zijn minst) alle onderdelen die het verschil maken tussen een conventionele fiets en een elektrische fiets : motor en accu (uiteraard), maar ook sensoren, kabels, scherm en alle bouten en moeren die nodig zijn voor de montage.

Afhankelijk van de kit vind je misschien ook een beter passend remsysteem, een aangepast crankstel, enz.

Elektrische ondersteuningsfietsen: kies je ombouwset

Om de juiste elektrificatieset te kiezen, moet je dezelfde criteria gebruiken als bij het kiezen van een elektrische ondersteuningsfiets. In wezen zijn dit: de positie en het koppel van de motor en de accucapaciteit die nodig is voor jouw rijstijl.

Qua locatie is een trapmotor over het algemeen efficiënter omdat hij vertrouwt op krachtsensoren direct op het crankstel. Daardoor levert hij vermogen dat evenredig is met dat van jou, wat een vloeiende indruk geeft. Bovendien zit hij dichter bij het zwaartepunt, waardoor de fiets beter in balans is.

Omgekeerd zal een achterwiel- of voorwielmotor minder lineair vermogen leveren, wat soms verrassend kan zijn.

Simpel gezegd is koppel de stuwkracht van je motor. Boven de 80 Nm is het een krachtige motor. Onder de 50 Nm is hij een beetje zwak...

Tot slot bepaalt de accucapaciteit je actieradius. Bij redelijk gebruik kun je met 250 Wh naar schatting 80 tot 100 km rijden.

Dit zijn de criteria aan de hand waarvan je kunt bepalen welke elektrificatieset voor jou het meest geschikt is.

Wat compatibiliteit betreft, passen de kits over het algemeen op de meeste motoren. Dus als je geen oud model hebt, zit je goed...

Is het moeilijk om een fiets om te bouwen tot een elektrische fiets?

Als je een beetje een klusser bent en/of weet hoe je een paar reparaties aan je fiets moet uitvoeren, moet het lukken. Aan de andere kant, als je niet echt handig bent, kun je het beste uitzoeken waar je je fiets kunt laten ombouwen naar een elektrische fiets bij jou in de buurt.


Voor wie net begint, proberen fabrikanten het je zo makkelijk mogelijk te maken door specifieke kleuren of vormen te gebruiken.


Tot slot zijn er ook kits in de vorm vaneen elektrisch wiel. In dit geval installeer je geen naafmotor op je oorspronkelijke fiets - een nieuw wiel vervangt het oude.

Waarom je fiets elektrificeren?

Een fietser werkt aan het elektrificeren van zijn fiets.

Economische voordelen

Met prijzen die variëren van 500 euro voor een goedkope elektrische fiets kit tot 1.000 euro voor uitgebreidere apparatuur, is deze oplossing duidelijk goedkoper dan het kopen van een elektrische fiets.

Bovendien stimuleerthet elektrificeren van je fiets je om de auto te laten staan voor ritten die op een conventionele fiets te lang leken. Gezien de brandstofkosten kan de ombouwset al snel zeer voordelig blijken vanuit financieel oogpunt.

Invloed op het milieu

Fietsen mag dan geen CO2 uitstoten, maar het ontwerp ervan doet dat onvermijdelijk wel. Grondstoffen, transport, de energie die nodig is om hem te maken... Door alleen de elektrische onderdelen te kopen, in plaats van een complete elektrische fiets , bespaar je enorme hoeveelheden grondstoffen.

Op het eerste gezicht zou het natuurlijk nog beter voor het milieu zijn om je fiets in zijn traditionele vorm te houden. Maar zoals we net al zeiden, fietsen we vaker en langere afstanden als we overstappen op elektrische energie... De auto blijft dus in de garage, en dat is echt goed voor het milieu!

Een conventionele fiets ombouwen tot een elektrische fiets: regelgevingsaspecten

Regelgeving op dit gebied

Het is volkomen legaal om je fiets te elektrificeren. Je moet echter wel aan bepaalde regels voldoen (die staan in decreet nr. 2016-364 van 29 maart 2016 over veiligheidseisen voor fietsen):

  • een elektromotor met een nominaal vermogen van maximaal 250 W;
  • assistentie tot een maximumsnelheid van 25 km/u;
  • de noodzaak om te trappen om assistentie te activeren.
Fietser installeert een elektrificatiekit op zijn fiets.

De gevolgen op het gebied van homologatie en verzekering

Hoewel de geldende wetgeving het toestaat, heeft het ombouwen van je motor gevolgen waar je rekening mee moet houden.

Een fiets die is uitgerust met een kit valt bijvoorbeeld niet langer onder de garantie van de fabrikant of van de professionele verkoper. Dit komt omdat de modificatie te uitgebreid is om de garantie geldig te laten blijven.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat als je helaas een ongeluk krijgt met je (nu) elektrische fiets, de verzekeringsmaatschappij kan weigeren om de claim te dekken . Om 'in orde' te zijn bij je verzekeraar, moet je de nieuwe versie van je fiets laten goedkeuren. Dit is echter een zeer, zeer dure operatie (veel duurder dan een nieuw elektrische fiets), en er zijn zeer weinig dienstverleners die goedkeuringen afgeven.

Je fiets ombouwen tot een elektrische fiets : hoe zit het met de veiligheid?

Besparen is prima. Maar dat mag niet ten koste gaan van je veiligheid!


Zoals we aan het begin van dit artikel al vermeldden, zijn de kits verschillend van omvang. Sommige zijn heel eenvoudig, terwijl andere een nieuw remsysteem bevatten.


Hier moet je voorzichtig zijn. Met behulp van elektrische ondersteuning kun je veel sneller gaan. Je conventionele fiets is geen racefiets, dus hij is niet per se geschikt voor krachtig en herhaaldelijk remmen. Controleer bijvoorbeeld bij een professionele monteur of hij het wel uithoudt.


Over het algemeen ga je met een vertienvoudiging van het vermogen de algehele mechanica zwaarder belasten. Zelfs als hij compatibel is met de kit die je overweegt te kopen, moet je huidige motor in zeer goede staat zijn om het risico op een ongeluk te vermijden als hij eenmaal isopgewaardeerd.


Houd er tot slot rekening mee dat als het tijd is om te verkopen, kopers ongetwijfeld huiverig zullen zijn voor het idee omeen aangepaste motor te kopen... Zie elektrificatie niet als een investering die waarde toevoegt.

Hoewel het vanuit economisch en ecologisch oogpunt verstandig lijkt omeen kit op je eigen motor te installeren, is het in werkelijkheid niet zo eenvoudig. Het risico van overbelasting van de monteurs, de vaardigheden die nodig zijn om het te installeren, het gebrek aan verzekeringsdekking in het geval van een probleem...


Het kan veiliger zijn om te investeren in een echte elektrische ondersteuningsfiets die speciaal ontworpen is om de stress van het gebruik van een elektrische motor aan te kunnen.


Tot slot, als je kiest voor conversie, wees dan voorzichtig! Je motor zal zich anders gedragen. Neem de tijd om je aan de nieuwe reacties aan te passen door hem eerst van de weg te testen. Uiteindelijk moet je weten hoe je storingen aan je elektrische fiets kunt opsporen altijd van pas komen!