Elektrische fiets of elektrische scooter voor dagelijks woon-werkverkeer?

Vrouwelijke voeten op een elektrische scooter.

Het is tijd voor micro-mobiliteit! Snellere, gemakkelijkere en milieuvriendelijkere manieren om zich te verplaatsen, elektrische fietsen en scooters hebben elk hun eigen voordelen. In de file staan zal een verre herinnering worden!


Om van je de juiste keuze te maken, moet je rekening houden met een aantal factoren. Deze omvatten draagbaarheid, comfort en actieradius. Kun je een elektrische fiets in je studio krijgen? Of er een de trap op dragen van je gebouw zonder lift? Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden! Dus, heb je liever een elektrische fiets of een elektrische scooter? Laten we het uitzoeken!



Elektrische fiets of elektrische scooter: hoe te kiezen tussen de twee? 

Snelheid/snelheid

Welke is de snelste? Gelijkspel! Elektrische fietsen en elektrische scooters hebben over het algemeen vergelijkbare snelheden. Als u echter gewend bent om in druk verkeer of op drukke straten in de stad te rijden, is snelheid misschien niet je de grootste zorg.


Let op: de maximumsnelheid voor elektrische fiets is 25 km/u. Als je een e-bike tegenkomt die over de stoep scheurt, is het waarschijnlijk een speedbike, een vervoermiddel in de categorie bromfietsen (45 km/u, helm, handschoenen en nummerplaat verplicht, niet toegestaan op fietspaden).


De meeste elektrische scooters rijden ongeveer 25 km/u, andere zijn krachtmonsters die een topsnelheid van 80 km/u kunnen halen. Uiteraard zijn ze duur, gevaarlijk, massaal en officieel verboden, of liever gezegd zonder vergunning.


Autonomie

Elektrische fietsen en elektrische scooters zijn beide een geweldige manier om je in de stad te verplaatsen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Het duidelijkst is het bereik: een elektrische fiets kan tot 100 km afleggen op één lading, terwijl een elektrische scooter meestal slechts een bereik heeft van ongeveer 20 km.


Toch zijn elektrische scooters relatief gemakkelijk te vervoeren. Dit maakt het bereik minder een probleem voor pendelaars die ze op kantoor kunnen opladen.


Als u lange afstanden moet afleggen, is een elektrische fiets de beste optie. Als je minder dan 20 km is, volstaat een elektrische scooter.


Draagbaarheid

Niet verrassend zijn elektrische scooters veel gemakkelijker te vervoeren en op te bergen dan elektrische fietsen. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en zijn opvouwbaar, wat erg handig is als je in een flat woont zonder lift. Of als je regelmatig gebruik moet maken van het openbaar vervoer. Ook handig als je je fiets niet voor het kantoor kunt parkeren.


Een elektrische scooter weegt over het algemeen tussen de 10 en 15 kg. Daarentegen wegen weinig elektrische fietsen minder dan 20 kg en slechts een handvol lichte (en zeer dure) elektrische fietsen slagen erin minder dan 15 kg te wegen.


Comfort

Als het op comfort aankomt, is de elektrische fiets absoluut de beste. 🏆Het heeft een comfortabele zitting en stuur, waardoor het gemakkelijk is om lange afstanden af te leggen. kan je gebruik het zowat overal, zelfs op paden!


De meeste elektrische fietsen hebben grote frames en banden om het gewicht van de accu en de motor te dragen. De Mountainbike elektrische en hybride fietsen zijn uitgerust met veersystemen, die net zo handig zijn op hobbelige stadswegen als op trails.


Dit betekent niet dat elektrische scooters oncomfortabel zijn. Veel modellen zijn zelfs uitgerust met grote banden en vering, maar dat maakt ze moeilijker op te vouwen en te dragen. Voor de meeste forenzen werken deze toevoegingen een van de belangrijkste voordelen van de scooter tegen: gemak.


Natuurlijk zal staan op een scooter nooit zo comfortabel en ontspannen zijn als zitten op een elektrische fiets.

Man gaat naar zijn werk op zijn elektrische scooter en ontwijkt de file.

Beveiliging

Misschien bent u een van die mensen die zich zorgen maakt over het onbeheerd achterlaten van hun fiets buiten het kantoor, op het station of gewoon onderaan een gebouw!


Fietsen, en elektrische fietsen in het bijzonder, lopen een hoog risico op diefstal. Zoals je je kunt voorstellen, is de doorverkoopprijs hoog. Daarom moet je investeren in een goed fietsslot en een verzekering afsluiten. Het zou zonde zijn als hij gestolen wordt! elektrische fiets heeft ook veel meer onderhoud nodig dan elektrische scooters.


Wat scooters betreft, die kunnen overal worden meegenomen, dus je hoeft ze niet buiten te laten staan.

Stabiliteit

Elektrische fietsen zijn zwaarder en stabieler dan elektrische scooters. Hun structuur is ontworpen om je gewicht te dragen, waardoor het risico van vallen en uitglijden wordt vermeden. En de wielen van de fiets vangen de vele oneffenheden van de weg op.


Elektrische scooters zijn een ander verhaal. Ze kunnen gemakkelijk uit balans worden gebracht, en zelfs de kleinste kuil op de weg kan u in de problemen brengen. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken.


Scooterrijders zijn ook minder zichtbaar voor automobilisten dan fietsers, waardoor het risico op een ongeval toeneemt. Aan de andere kant, als je toch valt, maakt staan het makkelijker om op je voeten te landen.


Tenslotte is het aangeven van je richting door je arm op te heffen wanneer je wilt draaien veel gevaarlijker op een scooter dan op een fiets!


Als u iets veiligs zoekt, zal de elektrische fiets je uw beste bondgenoot zijn!

Remmen

Zoals we weten is op de weg de kwaliteit van het remmen belangrijk!


Ook hier zijn de remprestaties van de elektrische fiets zeer goed, dankzij de grote wielen. De remblokken van de fiets staan ver van de wielas af, wat zorgt voor effectief remmen. Je hebt niet veel kracht nodig om te stoppen je .


Elektrische scooters hebben meestal twee remmen: een op het stuur, de andere op het wiel. Ze doen er langer over dan fietsen om te stoppen wanneer ze een obstakel raken, wat gevaarlijk kan zijn bij het rijden in de bebouwde kom.

Een koppel op een elektrische fietstocht.

Levenslang

Dat een fiets de tand des tijds kan doorstaan is een van de belangrijkste voordelen. Veel fietsen hebben de decennia overleefd zonder een enkele rimpel.


Hoe is dit te verklaren? Er zijn normen voor onderdelen in elektrische fiets. Enkele jaren na aankoop kunnen ze probleemloos worden gerepareerd. Ze raken (bijna) nooit uit de mode!


Wat scooters betreft, heeft elke fabrikant zijn eigen normen. Hoe vervang je onderdelen als de fabrikant niet meer bestaat? Moet je alles veranderen? Moet je een nieuwe kopen? Zal het mogelijk zijn om over een paar jaar reparaties uit te voeren? Niets is zeker...


De levensduur van accu's in elektrische fietsen en scooters ligt tussen 2 en 5 jaar, afhankelijk van je gebruik. De meeste zijn gemaakt van lithium-ion met een geschatte levensduur van 500 volledige laadcycli. kan je en kunnen duizenden kilometers afleggen!

Prijsklasse

Over het algemeen zijn elektrische fietsen duurder. Voor een elektrische scooter kan je ligt de gemiddelde prijs tussen €400 en €1.000 (hoewel er veel duurdere modellen verkrijgbaar zijn). Elektrische fietsen zijn duurder: de gemiddelde prijs van een elektrische stadsfiets varieert van € 1.500 tot € 3.000.


De voordeligste optie is zeker de elektrische scooter! Een van de populairste is de Xiaomi M365, die veel waar voor zijn geld biedt. Voor minder dan 500€ omvat hij: een bereik van 30 km, een snelheid van 25 km/u, een motor van 250 watt, een eABS-systeem, een LED-koplamp en een zeer eenvoudig vouwsysteem.


Conclusie: wat is de beste optie?

Zoals je hebt gezien, hebben elektrische fietsen en scooters elk hun voor- en nadelen. Maar welke is de beste keuze voor u? Dat hangt echt af van de aard van je reis.


Elektrische fietsen zijn op lange termijn rendabeler. Zij worden aangedreven door de motor maar ook door te trappen, terwijl elektrische scooters alleen door elektriciteit worden aangedreven en voortdurend een accu nodig hebben (die mogelijk moet worden vervangen).


Als u van plan bent er boodschappen mee te doen of uw kinderen naar school te brengen, is een elektrische fiets de beste keuze. je Als u tijdens uw reis wilt sporten, is een lichte elektrische fiets geschikter. Ten slotte, als je het ideale vervoermiddel is om door het verkeer te slingeren, licht te reizen en gemakkelijk op een bus, trein of metro te stappen, is een elektrische scooter de juiste keuze.


In een notendop! Heb je iets nodig dat in de kofferbak van je past en niet duur is? Ga voor een elektrische scooter! Wil je een kleine fysieke inspanning leveren en lange afstanden rijden? Neem een elektrische fiets! Kun je het je veroorloven? Koop ze allebei!


Samenvatting van de voor- en nadelen van elektrische fietsen

Ideaal voor lange afstanden! Het is nuttig voor mensen die in drukke steden wonen, waar de wegen overvol zijn met voertuigen.

De voordelen

  • Draagbaar, sommige zijn zelfs opvouwbaar
  • Sneller dan elektrische scooters
  • Kan gebruikt worden zonder batterij
  • Uitgebreide autonomie
  • Stabiliteit op de weg
  • Comfortabel en gebruiksvriendelijk


De nadelen

  • Een hoge aankoopprijs
  • Past niet in de kofferbak van een auto, vrij omvangrijk
  • Een aanzienlijk gewicht, tussen 15 en 30 kg
Vrouw rijdt op een elektrische fiets op de markt.

Veelgestelde vragen over elektrische scooters

Wie mag een elektrische scooter besturen?

Om een elektrische scooter te besturen, moet je 14 jaar oud zijn en een BSR (nu AM genoemd) hebben. Als de machine sneller rijdt dan 25 km/u, moet u 18 jaar oud zijn.


Heb ik een rijbewijs nodig om een elektrische scooter te besturen?

Een rijbewijs, registratie of verzekering zijn niet vereist om een elektrische scooter te besturen. Er zijn echter wetten die beperken waar kan je ze mogen worden gebruikt en hoeveel vermogen de motoren mogen hebben. Ze mogen bijvoorbeeld niet op trottoirs rijden, tenzij de burgemeester dat toestaat of de motor is uitgeschakeld. Wie de wet overtreedt, kan een boete van maximaal 135 euro krijgen. 

Kan een elektrische scooter in de regen rijden?

Ongeacht de beschermingsgraad van je elektrische scooter, is het niet raadzaam deze in de regen te gebruiken, vooral niet tijdens zware regenbuien. Elektrische onderdelen zoals de accu mogen nooit volledig in water worden ondergedompeld.


Waar zit de accu op een elektrische scooter?

De batterij zit bijna altijd op dezelfde plaats: in de lade. Daar zet je je voeten. Maar soms zit het in het chassis. 

Is een helm verplicht op een elektrische scooter?

Net als bij fietsen zijn helmen niet verplicht in de stad of op de groene wegen. Het wordt echter sterk aanbevolen. Anderzijds is het verplicht buiten de bebouwde kom. Het is een kwestie van gezond verstand, zichtbaarheid en veiligheid! 

Hoe lang duurt het om een elektrische scooter op te laden?

Over het algemeen duurt het 4 tot 20 uur om een elektrische scooter op te laden. Dit hangt af van de capaciteit van de batterij. Perfect voor het opladen op kantoor!