Jezelf beschermen tegen regen tijdens het fietsen: advies en uitrusting

Fietsen in de regen.

Afbeelding door moerschy van Pixabay

Fietsen als het regent is veel minder prettig. De fietspaden, die bij mooi weer zo druk zijn, worden slechts bezet door een paar dappere zielen als het gaat stortregenen. Maar soms heb je geen keus en moet je fietsen in de regen accepteren. Om druk vervoer of files te vermijden, of gewoon om in overeenstemming te zijn met je ecologische overtuigingen, heb je besloten om het hele jaar door te fietsen. Gefeliciteerd! Met ons advies zul je zien dat het zo slecht nog niet is. Hoe bescherm je jezelf tegen de regen als je fietst? Hoe bedek je je tijdens het fietsen? Hier is ons advies om droog te blijven!

Kleding om je tijdens het fietsen tegen de regen te beschermen

De herfst brengt koelere temperaturen en vaker regenbuien met zich mee... Als je het slechte weer zo goed mogelijk wilt doorstaan, is het onvermijdelijk: je hebt wat uitrusting nodig!


Daar is niets origineels aan, gewoon waterdichte kleding om je zo droog mogelijk te houden. Maar als je een fietsliefhebber bent, wil je natuurlijk wel een beetje van je uiterlijk behouden voor je werkdag.

Optimale bescherming van het bovenlichaam

Een van de beste oplossingen is een waterdichte poncho. Dit accessoire, ook wel fietsregencape genoemd, schuif je direct over je werkkleding heen. De cape bedekt je van je hoofd tot je enkels. Het water glijdt van je af, maar tast je kleding voor die dag niet (of nauwelijks) aan. Als je op je werk bent aangekomen, trek je gewoon je waterdichte regenponcho uit en je bent zo goed als onberispelijk om je collega's te begroeten.


Het nadeel is dat het soms moeilijk is om je op je gemak te voelen op een fiets met een regencape. Bovendien kan de regencape in erg winderige omstandigheden verstrikt raken in de wind, wat je vooruitgang belemmert en zelfs je evenwicht op twee wielen destabiliseert.


Het fietsregenjack wordt iets dichter op het lichaam gedragen. Er zijn minder problemen met verlies van wendbaarheid of weerstand tegen windvlagen met dit goede waterdichte jack. Je kunt het gemakkelijk over je jas of trui aantrekken. Nog een pluspunt: het heeft vaak reflecterende strips op de rug.

Een waterdichte jas bedekt echter per definitie niet je benen...

Beschermende accessoires voor het onderlichaam

Voor je benen heb je een regenbroek nodig die je over een spijkerbroek, chino of rok kunt dragen. Dit waterdichte kledingstuk zorgt voor een goede bedekking van je onderlichaam. Het is echter niet altijd praktisch om je regenbroek discreet uit te trekken voordat je naar kantoor gaat.

Laten we het nu hebben over de extremiteiten. Zoals je weet, is dit vaak de plek waar je verkouden wordt.


Als het om je handen gaat, is er geen mysterie: je hebt fietshandschoenen nodig. In tegenstelling tot conventionele handschoenen zijn ze ontworpen om je te beschermen tegen de kou, zelfs met de snelheid van het fietsen. Ze zijn ook ontworpen om je optimale controle over je fiets te geven.


Als het gaat om het beschermen van je hoofd, ben je hier aan het juiste adres: een fietshelm! Een helm zonder ventilatie zorgt niet alleen voor je veiligheid, maar beschermt je ook tegen de regen. Voor volledige bescherming tegen de kou draag je er bijvoorbeeld een oorwarmer onder.


Als je ons hebt gevolgd, weet je dat alleen de voeten nog over zijn. En ook daar hebben we een oplossing voor. Waterdichte fietsoverschoenen beschermen je voeten en je schoenen, terwijl ze toch geschikt zijn om mee te fietsen. 

Man op fiets in stromende regen.

Fietsuitrusting bij slecht weer

Een paar accessoires en gadgets die direct op de fiets passen kunnen je beschermen tegen vocht en je beter zichtbaar maken voor andere weggebruikers.

Uitrusting voor fietsen in nat weer

Beschermd op je fiets rijden alsof je in het passagierscompartiment van een auto zit - dat is toch een droom? De beschermende bel kan je dit comfort (bijna) bieden.


OK, het is niet echt hetzelfde... je hebt je benen onbedekt nodig om goed te kunnen trappen. Toch omsluit de beschermende bel je bovenlichaam volledig, waardoor je aanzienlijk minder wordt blootgesteld aan de regen. In combinatie met een regenbroek en waterdichte overschoenen zou je op je bestemming moeten aankomen zonder een druppel water te raken!


De minder bedekkende maar gemakkelijker te installeren stuurparaplu is ook een goede oplossing. Zoals de naam al zegt, is het gewoon een paraplu die over het stuur past. 


Deze regenhoes is vooral handig als je stilstaat. Tijdens het rijden is de hoes nog steeds goed, maar je krijgt wel te maken met water dat van voren naar binnen spat.

Speciale regenbescherming voor bakfietsen

Op een bakfiets tweewieler of driewieler is de persoon aan het stuur niet de enige die nat kan worden als het regent. En ja, het is geen pretje voor de kinderen die vooraan in de laadbak zitten.


Voor hun comfort en om ervoor te zorgen dat ze droog genoeg zijn om de schooldag door te komen, kun je een waterdichte hoes over de kleintjes installeren. Deze waterdichte beschermhoes bedekt de carrosserie van de bakfiets volledig en dekt je kostbare lading precies goed af!

Familie op bakfietsen in de regen.

Gezien worden: een noodzaak nu de dagen korter worden

Nu je droog bent, is het tijd om je fiets in de herfst-/wintermodus te zetten. In de herfst en winter zijn de lichtomstandigheden veel minder helder. Je zult dus een paar extra's moeten toevoegen om je fiets zichtbaar te houden voor drukke automobilisten.


De basis is verlichting. Rode LED's aan de achterkant en een klein lampje aan de voorkant zijn het minimum. Sommige mensen voegen ook lichtpuntjes toe aan hun fietshelm. Er zijn ook LED vestjes die een krachtig licht uitstralen en zelfs veranderingen van richting aangeven (dankzij een afstandsbediening).

Als je knipperlichten kan je vinden, aarzel dan niet. Het feit dat het licht niet continu is, helpt om de aandacht van bestuurders te vestigen op je aanwezigheid.


kan je ook reflecterende strips opde spaken van je fiets aanbrengen (voor een paar euro).


Natuurlijk moet je ondanks al deze apparatuur extra waakzaam zijn om incidenten te voorkomen.

Zorg goed voor je fiets als het regent

Een gereviseerde accu geeft je elektrische fiets een nieuw leven, op een goedkopere en milieuvriendelijkere manier dan door simpelweg een nieuwe accu te vervangen.


Helaas kunnen niet alle accu's worden gereviseerd. Sommige systemen verdragen deze procedure niet. In dat geval vervangt ons team van professionals de accu door een nieuw model voordat ze hem te koop aanbieden op Upway. De oude batterij wordt natuurlijk gerecycled.


Een elektrische fiets is zelden helemaal kapot. Vaker wel dan niet zijn de eerste tekenen van een defect gewoon de symptomen van een enigszins vermoeide accu. Opknappen is meestal voldoende om de levensduur van je elektrische fiets te verlengen. 

Basisonderhoudsregels voor fietsen in de regen

Regen en kou maken het je motor ook moeilijk. Zelfs als regelmatig onderhoud van je elektrische het hele jaar door essentieel is, moet je in de herfst en winter iets kieskeuriger zijn.


Na het rijden in de regen is het belangrijk om je fiets schoon te maken, zelfs heel snel. Het doel is om zoveel mogelijk regenwater te verwijderen. De zuurgraad van het water kan het lakwerk beschadigen. 


Vergeet ook niet om je ketting regelmatig te smeren (een paar druppels om de 2 of 3 ritten in de regen) met een geschikt product: een smeermiddel voor regen of "alle weersomstandigheden".

Elektrische fietsen in de regen

Hoewel water en elektriciteit meestal niet samengaan, loop je geen gevaar als je op je elektrische fiets rijdt. De elektrische stroom is te zwak om gevaar voor je op te leveren. Bovendien zijn de elektrische onderdelen waterdicht. Ze zijn ook ontworpen voor normaal gebruik in de regen.


Toch is het het beste om je fiets zo snel mogelijk onder een hoes te zetten. Laat hem dus niet de hele dag onder water staan. Zoek een plekje onder een afdak of investeer in een beschermhoes voor je fiets (tussen de 10 en 20 euro): het afdekken kost maar een paar seconden en je doet er je fiets een groot plezier mee!


De kou is een geduchte vijand voor de onderdelen van je elektrische fiets, vooral de accu. Als je op je werk aankomt, neem hem dan mee, en hetzelfde geldt als je thuiskomt. Accu's houden niet van temperaturen onder de 10 graden, dus beperk hun blootstelling aan deze omstandigheden. Er zijn beschermhoezen voor accu's verkrijgbaar, zodat je ze kunt vervoeren zonder risico op beschadiging.

We gaan niet tegen je liegen: de herfst en winter zullen nooit je favoriete seizoenen worden als je erin fietst. Niettemin, door jezelf uit te rusten en onze paar tips voor fietsen in de regenzou je het moment minder onaangenaam moeten maken.


Hou je goed vast! Het mooie weer zal snel terugkeren en je zult in topvorm zijn en klaar om te paraderen onder de zon!