Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

Jezelf beschermen tegen regen tijdens het fietsen: advies en uitrusting

Fietsen in de regen.

Afbeelding door moerschy van Pixabay

Fietsen als het regent is veel minder aangenaam. De fietspaden, die bij mooi weer zo druk zijn, worden slechts bezet door een paar dappere zielen als het gaat stortregenen. Maar soms heb je geen keus en moet je fietsen in de regen accepteren. Om druk vervoer of files te vermijden, of gewoon om in overeenstemming te zijn met je ecologische overtuigingen, heb je besloten om het hele jaar door te fietsen. Gefeliciteerd! Met ons advies zul je zien dat het zo slecht nog niet is. Hoe bescherm je jezelf tegen de regen als je fietst? Hoe bedek je jezelf tijdens het fietsen? Hier is ons advies om droog te blijven!

Kleding om je tijdens het fietsen tegen de regen te beschermen

De herfst brengt koelere temperaturen en vaker regenbuien met zich mee... Als je het slechte weer zo goed mogelijk wilt doorstaan, is het onvermijdelijk: je hebt wat uitrusting nodig!


Daar is niets origineels aan, gewoon waterdichte kleding om je zo droog mogelijk te houden. Maar als je een fervent fietser bent, wil je natuurlijk dat je er wat beter uitziet voor je .

Optimale bescherming van het bovenlichaam

Een van de beste oplossingen is een waterdichte poncho. Dit accessoire, ook bekend als fietsregencape, kan direct over je werkkleding worden aangetrokken. De cape bedekt je van je hoofd tot je enkels. Het water glijdt van je af, maar tast je kleding voor die dag niet (of nauwelijks) aan. Eenmaal aangekomen op je hoef je alleen maar je waterdichte regenponcho uit te trekken en je bent klaar om je collega's te begroeten.


Het nadeel is dat het soms moeilijk is om je op je gemak te voelen op een fiets met een regencape. Bovendien biedt de cape in zeer winderige omstandigheden een grip op de wind die de voortgang op je kan belemmeren en zelfs de balans op je op twee wielen kan destabiliseren.


Het fietsregenjack wordt iets dichter op het lichaam gedragen. Er zijn minder problemen met verlies van wendbaarheid of weerstand tegen windvlagen met dit goede waterdichte jack. Het kan gemakkelijk over je jack of je trui worden geschoven. Een ander positief punt is dat het vaak is voorzien van reflecterende strips op de rug.

Een waterdicht jack bedekt echter per definitie niet je benen...

Beschermende accessoires voor het onderlichaam

Voor je benen heb je een regenbroek nodig die je over een spijkerbroek, chino of rok kunt dragen. Dit waterdichte kledingstuk zorgt voor een goede bedekking van uw onderlichaam. Het is echter niet altijd praktisch om uw regenbroek discreet uit te trekken voordat u naar kantoor gaat.

Laten we het nu hebben over de ledematen. Zoals je weet, is dit vaak de plek waar je verkouden wordt.


Als het om je handen gaat, is er geen mysterie: je hebt fietshandschoenen nodig. In tegenstelling tot conventionele handschoenen zijn ze ontworpen om je te beschermen tegen de kou, zelfs met de snelheid van het fietsen. Ze zijn ook ontworpen om je optimale controle over je fiets te geven.


Voor je hoofd is je de perfecte bescherming: een fietshelm! Een helm zonder ventilatie zorgt niet alleen voor je veiligheid, maar beschermt je ook tegen de regen. Voor volledige bescherming tegen de kou draag je er bijvoorbeeld een oorwarmer onder.


Als je ons hebt gevolgd, weet je dat alleen de voeten nog over zijn. En ook daar hebben we een oplossing voor. Waterdichte fietsoverschoenen beschermen je voeten en je schoenen, terwijl ze toch geschikt zijn om mee te fietsen. 

Man op fiets in stromende regen.

Fietsuitrusting bij slecht weer

Een paar accessoires en gadgets die direct op de fiets passen, kunnen je beschermen tegen vocht en je beter zichtbaar maken voor andere weggebruikers.

Uitrusting voor fietsen in nat weer

Beschermd op je fiets rijden alsof je in het passagierscompartiment van een auto zit - dat is toch een droom? De beschermende bel kan je dit comfort (bijna) bieden.


OK, het is niet echt hetzelfde... je moet je benen onbedekt houden om goed te kunnen trappen. Toch omsluit de beschermende bel het bovenste deel van je volledig, wat de blootstelling van je aan de regen aanzienlijk beperkt. In combinatie met een regenbroek en waterdichte overschoenen zou je op je bestemming moeten aankomen zonder een druppel water te raken!


De minder bedekkende maar gemakkelijker te installeren stuurparaplu is ook een goede oplossing. Zoals de naam al zegt, is het gewoon een paraplu die over het stuur past. 


Deze regenhoes is vooral handig als je stilstaat. Tijdens het rijden ben je nog steeds bedekt, maar je krijgt wel te maken met water dat van voren naar binnen spat.

Speciale regenbescherming voor bakfietsen

Op een bakfiets tweewieler of driewieler is de persoon aan het stuur niet de enige die nat kan worden als het regent. En ja, het is geen pretje voor de kinderen die vooraan in de laadbak zitten.


Voor hun comfort en om ervoor te zorgen dat ze droog genoeg zijn om hun schooldag door te komen, kun je waterdichte bescherming over hun kleintjes installeren. Deze waterdichte beschermende bel bedekt de carrosserie van de bakfiets volledig en biedt de perfecte dekking voor je kostbare lading!

Familie op bakfietsen in de regen.

Gezien worden: een noodzaak nu de dagen korter worden

Nu je droog bent, is het tijd om je om te schakelen naar de herfst-/wintermodus. In de herfst en winter zijn de lichtomstandigheden veel minder helder. Je moet dus een paar dingen toevoegen om je fiets zichtbaar te houden voor drukke automobilisten.


De basis is verlichting. Rode LED's achteraan en een klein lampje vooraan zijn het minimum. Sommige mensen voegen ook lichtpuntjes toe aan hun fietshelm. Er zijn ook LED-gilets die een krachtig licht uitstralen en zelfs veranderingen van richting aangeven (dankzij een afstandsbediening).

Als kan je geïnteresseerd is in knipperende lichten, aarzel dan niet. Het feit dat het licht niet continu is, helpt om de aandacht van bestuurders te vestigen op je .


kan je ook reflecterende strips aanbrengen opde spaken van je fietsen (tegen een kleine vergoeding).


Natuurlijk moet je ondanks al deze apparatuur extra waakzaam zijn om incidenten te voorkomen.

Zorg goed voor je fiets als het regent

Een gereviseerde accu geeft je elektrische fiets een nieuw leven, op een goedkopere en milieuvriendelijkere manier dan door simpelweg een nieuwe accu te vervangen.


Helaas kunnen niet alle batterijen worden gereviseerd. Sommige systemen kunnen niet worden gereviseerd. In dat geval vervangt ons team van professionals de batterij door een model van nieuw voordat de batterij te koop wordt aangeboden op Upway. De oude batterij wordt natuurlijk gerecycled.


Een elektrische fiets is zelden helemaal kapot. Vaker wel dan niet zijn de eerste tekenen van een defect gewoon de symptomen van een enigszins vermoeide batterij. Opknappen is meestal voldoende om de levensduur van je te verlengen. 

Basisonderhoudsregels voor fietsen in de regen

Regen en kou maken het leven ook moeilijk voor je . Zelfs als een regelmatig onderhoud van je electric het hele jaar door essentieel is, moet je in de herfst en winter iets kieskeuriger zijn.


Na het rijden in de regen is het belangrijk om je fiets schoon te maken, zelfs heel snel. Het doel is om zoveel mogelijk regenwater te verwijderen. De zuurgraad van het water kan het lakwerk beschadigen. 


Vergeet ook niet om je ketting regelmatig te smeren (een paar druppels om de 2 of 3 ritten in de regen) met een geschikt product: een smeermiddel voor regen of "alle weersomstandigheden".

Elektrische fietsen in de regen

Hoewel water en elektriciteit meestal niet samengaan, ben je veilig op je . De elektrische stroom is te zwak om gevaar voor je op te leveren. Bovendien zijn de elektrische onderdelen waterdicht. Ze zijn ook ontworpen voor normaal gebruik in de regen.


Toch is het het beste om je zo snel mogelijk onder water te zetten. Laat hem dus niet de hele dag onder water staan. Zoek een plekje onder een afdak of investeer in een beschermhoes voor je fiets (tussen de 10 en 20 euro): het afdekken kost maar een paar seconden en je doet er je fiets een groot plezier mee!


De kou is een geduchte vijand voor de onderdelen van je elektrische ondersteuningsfiets, met name de batterij. Als je op je werk aankomt, neem hem dan mee en hetzelfde geldt als je thuiskomt. Accu's houden niet van temperaturen onder de 10 graden, dus beperk hun blootstelling aan deze omstandigheden. Er zijn beschermhoezen verkrijgbaar voor accu's, zodat je ze kunt vervoeren zonder het risico te lopen ze te beschadigen.

We gaan niet tegen je liegen: de herfst en winter zullen nooit je favoriete seizoenen worden als je er tijdens fietst. Niettemin, door jezelf uit te rusten en onze paar tips voor fietsen in de regenzou je het moment minder onaangenaam moeten maken.


Hou je goed vast! Het mooie weer zal snel terugkeren en je zult in topvorm zijn en klaar om te paraderen onder de zon!