Tips voor goed onderhoud je Elektrische fiets

Close-up van de handen van een e-bike reparateur tijdens onderhoud.

Het onderhoud van een elektrische fiets verschilt niet veel van het onderhoud van een conventionele fiets. Afgezien van de accu en de motor is de algemene werking hetzelfde. De elektrische fiets is gewoon een neefje van de traditionele fiets, maar dan met superkrachten! Wanneer en hoe moet je elektrische fiets grondig gereinigd worden? Heb je enige mechanische kennis nodig om een elektrische fiets te onderhouden ? Van het schoonmaken van het frame tot het onderhouden van de fietsketting en het afstellen van de achterderailleur, wij vertellen je alles wat je moet weten om op een fiets te rijden die een professional waardig is!

Onderhoud elektrische fietsen: waarom zou je het doen?

Zoals alle soorten fietsen hebben ook elektrisch ondersteunde fietsen (elektrische fiets)regelmatig onderhoud nodig. Door je fiets schoon te maken en het mechanisme te onderhouden, zorg je ervoor dat hij onder alle omstandigheden soepel en veilig rijdt.

Naast het veiligheidsaspect en het rijplezier, helpt het onderhoud van uw fiets om de levensduur te verlengen, maar ook de inruilwaarde op de dag dat u er afstand van wilt doen.

Dat klopt, er is geen argusbeoordeling op basis van kilometerstand als het om fietsen gaat... De waarde van een spier- of elektrische fiets wordt dus natuurlijk geschat op basis van het esthetische uiterlijk, maar ook op basis van de algehele staat van de onderdelen. En dat is iets waar je dagelijks aan kunt werken dankzij regelmatig onderhoud!

Onze tips voor een perfecte fiets

Maak je geen zorgen, fietsonderhoud is uiteindelijk heel eenvoudig. U hoeft geen doorgewinterde monteur te zijn voor routineonderhoud. Door onze tips te volgen, moet u je kostbare machine.

Basisreiniging na elk gebruik

Wat een genot om je dag te beginnen met een schone fiets... Dat is geen geheim.

Je moet het beetje vuil elke keer dat je binnenkomt opruimen, ook al is het maar een schoon doekje. Het kost je maar 5 minuten en een beetje elleboogvet, en eerlijk gezegd is het het waard.

Fietskettingonderhoud: zo ingewikkeld is het niet

je Fietsketting moet altijd goed gesmeerd zijn. Wees voorzichtig, dit betekent niet dat je onder het vet zit! Het moet een dun laagje vet op je vingers achterlaten als je het aanraakt, niet meer.

Maar het onderhouden van uw ketting gaat niet alleen over het af en toe smeren. Dit zou hetzelfde zijn als schone kleren weer aantrekken zonder te wassen. Het moet regelmatig worden ontvet (met een geschikte ontvetter) en vervolgens moeten een paar druppels kettingsmeermiddel op de schakels worden aangebracht. Dus je ketting wordt nooit zwart en je krijgt geen slib op je broek of je kuiten...

Bandenspanning

Wij raden u aan om uw banden om de 3 keer opnieuw op te pompen, of zelfs vaker! Een goed opgepompte band is een garantie voor veiligheid en prestaties (het zal minder hard zijn dan bij een zachte band). U voorkomt ook voortijdige slijtage van uw je band.

Raadpleeg voor de druk de instructies van de fabrikant op de zijwand. Het wordt uitgedrukt in maten in het algemeen.

Regelmatige onderhoudswerkzaamheden

Periodiek is het raadzaam om de staat van de verschillende componenten te controleren: ketting (bijvoorbeeld met behulp van een kettingtester), het ontwerp van de tanden van de tandwielen en kettingbladen, de integriteit van de kabels, de visuele staat van uw remblokken of schijfremmen.

Controleer ook de dichtheid van de afzonderlijke elementen vanje fiets (respecteer hiervoor de door de fabrikant aanbevolen aanhaalmomenten, vooral op carbon onderdelen!).

Wat zijn de bijzonderheden van het onderhoud van elektrisch ondersteunde fietsen?

Een elektrische fiets verschilt niet veel van een muscle bike, zoals we al zeiden, maar je moet toch specifieke richtlijnen volgen:

 • Zorg goed voor je batterij om de levensduur te verlengen.
 • Laat het systeem van de fiets updaten.
 • Neem in geval van een probleem of foutmelding contact op met een fietsenwinkel om een diagnose uit te voeren, probeer nooit de motor of accu te demonteren.

Aan de andere kant worden sommige componenten, met name de aandrijflijn, zwaarder belast dan op een conventionele fiets. Dit kan leiden tot snellere slijtage, dus je moet ze goed in de gaten houden als je veel rijdt.

Fietser die onderhoud uitvoert aan zijn elektrische fiets.

Het schoonmaken van je elektrische fiets

Vuil en modder komen in elk hoekje en gaatje van de fiets. Als je het nooit schoonmaakt, zal dit de goede werking van de fiets nadelig beïnvloeden. Inderdaad, deze ingrediënten gemengd met vet en water vormen een pasta die tandwielen, kettingbladen, kettingschakels, maar ook remklauwen, velgen... Kortom, een ramp voor deze mechanische onderdelen. En wat meer is, het is eerlijk gezegd niet erg mooi.

Schoonmaken je Elektrisch ondersteunde fiets, wij adviseren u om te investeren in een werkplaatsstandaard. Het kost geen fortuin en het is veel handiger (en beter voor je terug). Dit zijn de stappen die u moet volgen voor een nikkelen fiets:

Stap 1: Spoelen je Fiets in het water om opgehoopte grond ruw te maken en te verwijderen. Gebruik vooral geen hogedrukstraal, omdat dit de elektrische componenten kan beschadigen: ze zijn waterdicht voor normale omstandigheden (schoonmaken met een tuinslang of regen), maar ze zijn niet bestand tegen zo'n grote hoeveelheid water onder druk. U kunt zelfs de meest kwetsbare mechanische componenten beschadigen.

Stap 2: Ontvet de transmissie: breng met een borstel een speciaal voor dit doel aangepast product aan op de tandwielen. Gebruik dan een dubbele borstel of kettingreiniger voor de ketting zelf.

Wij raden de Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner aan, die onschadelijk is voor je mechanisch en voor de planeet, maar ook ecologisch verantwoorde producten vind je bij Decathlon. Veeg vervolgens goed af met een droge doek en laat het drogen terwijl je voor de rest van de fiets zorgt.

Stap 3: Reinighet frame met een spons en een ontvettingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Voor transmissie-elementen zal het gebruik van een borstel met harde haren (een tandenborstel kan het lukken) het gemakkelijker maken.

Een advies: bescherm uw remschijven bij het schoonmaken. Deze elementen verdragen schoonmaakproducten niet zo goed, wat hun goede werking onomkeerbaar kan veranderen.

Stap 4: Smeer de ketting met een paar druppels "all-weather" of "dry weather" smeermiddelen (afhankelijk van uw gewoonten).

Hoe vaak moet je je fiets schoonmaken?

 • Elke keer als je uitgaat, is het rommelig als je er fan van bent Mountainbike of als u in moeilijke omstandigheden rijdt (regen, zoute weg, enz.).
 • 1 à 2 keer per maand onder normale omstandigheden is het minimum... Maar in absolute termen, of het nu gaat om een racefiets, een e-MTB, of iets anders, het ideaal is om hem om de 2 uitstapjes te wassen... Als je de moed hebt!

Zorg voor je batterij!

Over het algemeen is de batterij van de elektrische fiets is het duurste item om te vervangen (tussen €500 en €1000).

Hoewel veroudering onvermijdelijk is omdat het een beperkte levensduur heeft, kan je Vertraag het verslechteringsproces van je batterij door er goed voor te zorgen:

 • Pas op voor opslag : als je geen gebruik maakt van je batterij voor enkele weken of zelfs maanden, wordt aanbevolen om het van de fiets te halen en uit de buurt van licht op te bergen, bij een temperatuur tussen 10 en 20°C. De kelder is de perfecte plek om op te slaan je batterij tot de zonnige dagen terugkeren! 
 • Schokken : batterijen zijn gevoelig voor schokken en een val van menselijke hoogte kan ze permanent beschadigen. Wees heel voorzichtig bij het verwijderen van de fiets! Als je De batterij werkt niet meer na een val, er zal een diagnose gesteld moeten worden.
 • Ontladen en opladen : Om de levensduur van je accu te verlengen, moet u voorkomen dat deze gedurende lange perioden volledig opgeladen of ontladen blijft. Als je je fiets lange tijd niet gebruikt, denk er dan aan om de accu zo min mogelijk op te laden om te voorkomen dat hij te lang leeg blijft. Volgens Bosch is een oplaadniveau tussen 30 en 60% ideaal voor langdurige opslag.
 • Klimatologische omstandigheden : niet laten je batterij voor uren in de zon, en leg hem op een veilige plaats als het vriest.

Goed om te weten: een goed onderhouden lithiumbatterij (het materiaal dat op de overgrote meerderheid van de elektrische fiets) kan 1000 laadcycli bevatten. Dit aantal cycli wordt ter indicatie gegeven, het vertegenwoordigt het aantal laadcycli dat je De batterij kan worden onderworpen zonder dat de autonomie (te veel) achteruit gaat.

Zodra dit aantal wordt overschreden, kan je Absoluut blijven gebruiken je e-bike zonder de accu te vervangen als de actieradius nog voldoende is om je gebruik! Om jezelf hiervan te overtuigen, is het eenvoudig en snel om de accu van je elektrische fiets te testen.

Software update voor je e-bike

De meeste fabrikanten van e-bikes bieden regelmatig applicatie-updates aan.  

Bedieningsscherm van een elektrische fiets.

Afhankelijk van het merk en het systeem van de je fiets, kunnen deze firmware-updates helpen het koppel te verhogen, de levensduur van de batterij te verlengen of andere nuttige upgrades te bieden.

Je hoeft niet naar je reseller bij elke nieuwe update. Tenzij het een significante correctie is, kan je zijn van mening dat een jaarlijkse actualisering ten tijde van de evaluatie voldoende is.

Hoeveel kost het om een elektrische fiets te onderhouden?

Zelf je fiets onderhouden is geweldig. Maar we raden u ten zeerste aan om het ongeveer één keer per jaar door een professional te laten beoordelen. De monteur, beter uitgerust en beter geïnformeerd dan u, zal de gebreken zien die u niet hebt gezien en deze corrigeren. Hij zal u ook een betrouwbare diagnose kunnen geven over de staat van de verschillende onderdelen.

Als je een vakman moet inhuren, zijn hier de prijzen kan je die je kunt verwachten voor de meest voorkomende operaties:

Herzieningspakket


 Prik  


 Derailleur afstelling  


 Verandering van kanaal  


 Verandering van pedalen  

 Verwisselen van de cassette  


 Rem afstellen  


 Schaatsen verwisselen  

Verwisselen van pads  


Ontluchten van de hydraulische remmen  


Wiel Onthulling  


 Diagnose batterij/motor  


 Verandering van connectoren  


 Verandering van controleur  


 Vervanging van de pedaalsensor  


60 à 100 €


30 €


15 €


15 €


20 à 25 €


20 à 25 €


20 €


20 €


20 €


30 à 40 €


20 à 30 €


30 à 50 €


25 €


35 €


25 €


Deze prijzen werden in juni 2021 genoteerd door de vereniging UFC Que Choisir, ze zijn exclusief de prijs van reserveonderdelen, alleen arbeid.

Fietser tijdens onderhoud van zijn elektrische fiets en zadelafstelling.

De gemiddelde kosten voor het updaten van het Bosch-systeem bedragen 25 euro.

Goed om te weten: Een revisie kost u tussen de € 60 en € 100, maar stelt u in staat om alle kritieke punten van de je fiets! Dit is wat een goede recensie moet bevatten:

 • Afstellen van de voor- en achterremmen en kabelspanning.
 • Ontlucht beide hydraulische remmen (inclusief olie)
 • Controle van alle aandraaiingen
 • Headset aanpassing
 • Onthulling van de wielen
 • Controle van de bandenspanning en de algemene staat
 • Smering van je Fiets aandrijflijn
 • Trapas smering
 • Controle van de slijtage van je transmissie: ketting, cassette, kettingbladen
 • Afstelling van voor- en achterderailleurs.

Wat je moet onthouden

 • Geef liefde aan je Door het regelmatig schoon te maken, geeft het het aan jou terug!
 • Controleer uw bandenspanning regelmatig, rijd niet met een te lage bandenspanning.
 • Bewaak de slijtage van de mechanische componenten van de je Fiets: ketting, tandwielen, kabels, remmen...
 • Zorg goed voor je batterij om de levensduur te verlengen.
 • Doe een jaarlijkse review voor software-updates, maar ook om de balans op te maken van de staat van de je fiets.

 

Goede reis:)