De verschillende soorten elektrische fietsen

Nu de markt steeds volwassener wordt, zijn er versies met elektrische ondersteuning beschikbaar voor alle soorten fietsen.

Daarom zetten we alle beschikbare opties op de markt voor je op een rijtje, samen met hun belangrijkste kenmerken. je je Het doel is om je door het aankoopproces te leiden en je te helpen de juiste keuze te maken op basis van gebruik!

Als je er klaar voor bent, ga dan!

Soorten hulp

elektrische fietsLaten we eerst eens kijken naar de twee belangrijkste soorten elektrische hulp die beschikbaar zijn op . Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kijk dan eens naarons speciale artikel. Hier bespreken we alleen de belangrijkste punten.

Directe of onevenredige bijstand

Deze ondersteuning wordt geactiveerd door een magnetische trapsensor. De ondersteuning wordt alleen geactiveerd wanneer de sensor de passage van magneten detecteert die aan het crankstel zijn bevestigd. 

De ondersteuning stopt pas als de magnetische sensor geen rotatie meer detecteert.

je Afhankelijk van het aantal magneten in het crankstel, merk je een vertraging tussen het trappen en de start van de bekrachtiging.

Deze ondersteuning wordt "niet-proportioneel" genoemd omdat het volledig lineair is en zich niet aanpast aan de druk die je uitoefent op de pedalen of aan het terrein. Jij bepaalt de mate van ondersteuning die je wilt.

Dit is het type ondersteuning op de meeste elektrische ondersteunde fietsen op instapniveau, omdat het de goedkoopste technologie is.

Evenredige bijstand

premiumProportionele ondersteuning is gebruikelijker op fietsen. Deze start onmiddellijk, waarbij de motor automatisch in werking treedt wanneer er druk op de pedalen wordt gedetecteerd.

je Deze ondersteuning geeft je een gevoel dat vergelijkbaar is met dat van conventioneel trappen, omdat het zich proportioneel aanpast aan de inspanning. je Je voelt geen schokken en je kunt je snelheid veel beter beheersen dan met niet-proportionele ondersteuning.

Soorten elektrisch ondersteunde fietsen

Stadsfiets / elektrische stadsfiets

Gebruik : Stadsverkeer op wegen of trottoirs
Aanbevolen publiek : Deze fietsen zijn erg populair bij "vélotafeurs" die het fietspad verkiezen boven de metro!

Stadsfietsen worden voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer in stedelijke gebieden.

Deze fietsen zijn gebouwd met comfort en functionaliteit in gedachten en zijn ontworpen om de berijder rechtop te laten zitten in plaats van voorover te leunen, zoals bij racefietsen. Ze hebben over het algemeen een breder, comfortabeler zadel dan sportfietsen.

De meeste stadsfietsen hebben minder versnellingen dan racefietsen of mountainbikes, en dat is geen probleem omdat je meestal op het vlakke rijdt als je voor een stadsfiets kiest. 

Met een elektrisch ondersteunde stadsfiets krijg je het beste van twee werelden: een comfortabele fiets met een beetje extra hulp om 's ochtends naar je werk te komen, zodat je uiteindelijk niet zwemmend naar kantoor gaat!

Kortom, stadsfietsen zijn ontworpen om minimaal onderhoud nodig te hebben en om de berijder comfortabel van A naar B te brengen, terwijl ze gemakkelijk te besturen zijn.


Mountainbike / Elektrische mountainbike

Gebruik : Sportief gebruik op alle soorten terrein
Aanbevolen doelgroep : ontdekkingsreizigers die graag buiten de gebaande paden gaan


MountainbikeOff-road fietsen ( ) zijn over het algemeen uitgerust met grote knobbelbanden die meer grip en tractie bieden op verschillende ondergronden, zoals grind, modder, kiezels en zand.

Mountainbike De bandenspanning is lager dan die van racefietsen, vanwege het grotere volume en de betere tractie die een zachtere band biedt. Mountainbike Mountainbike De velgen en spaken van wielen zijn sterker en duurzamer, zodat ze de zwaardere rijomstandigheden van .

Kies dit type fiets als je van plan bent om over onverharde paden, ruwe paden of steile hellingen te rijden. Mountainbike De fietsen hebben over het algemeen meerdere versnellingen, robuuste banden en krachtige veringssystemen.

Mountainbike Tegenwoordig nemen elektrische fietsen de routes over, en daar is een goede reden voor. Ze stellen je in staat om moeilijke hellingen of zeer oneffen terrein te beklimmen zonder dat je maandenlang hoeft te trainen! Ze stellen je ook in staat om verder en sneller te gaan, wat je uitstapjes in de natuur nog leuker maakt.


ATB elektrische

Gebruik: Om naar je werk te gaan, voor weekendwandelingen of om af en toe van de weg af te gaan, maar pas op voor echt ruw terrein!

Aanbevolen doelgroep : ideaal voor stadsbewoners en weekendforensen die op zoek zijn naar comfort in plaats van prestaties

ATB Mountainbike De mountainbike ( ) houdt het midden tussen een stadsfiets en een mountainbike, en deze hybride maakt hem efficiënter dan de fiets op de weg, maar net zo leuk op grindpaden. ATB Het is over het algemeen een robuuste, comfortabele fiets die gemakkelijk te hanteren is.

Het is de ideale fiets voor buitenritten, waarbij je afwisselend over de weg en over onverharde paden rijdt.

Dit hybride aspect kan alleen maar voordelen hebben. ATB Hoewel hij zowel op de weg als op trails goed presteert, kan niet worden gezegd dat hij op een van deze gebieden uitblinkt. Ze zijn daarom vooral gericht op een publiek dat op zoek is naar comfort, niet naar prestaties.

ATB De elektrische fiets is een geweldige bondgenoot om lange afstanden mee af te leggen zonder al te vermoeid te raken, of je nu naar je werk fietst of het omliggende platteland verkent.

racefiets elektrische

Gebruik : onderweg, sportief gebruik

Aanbevolen doelgroep : zware fietsers

racefiets Hij is ontworpen om kilometers asfalt af te leggen met de best mogelijke efficiëntie bij elke pedaalslag.

Lange tijd stond deze fiets bekend als een "racefiets", maar dit is achterhaald door de opkomst van andere soorten racefietsen, bedoeld voor specifieker gebruik.

racefiets Het grootste voordeel van deze fietsen is dat ze hoge snelheden kunnen bereiken en tegelijkertijd zeer wendbaar zijn, en dat ze over het algemeen licht en aerodynamisch zijn.

Dit betekent dat de fiets hoge snelheden kan bereiken zonder een onredelijke inspanning te leveren. racefiets Het ontwerp is dus perfect voor snelheidsliefhebbers, langeafstandsrijders en concurrenten.

racefietsAls je je afvraagt waarom het een goed idee is om elektrische ondersteuning op een fiets te hebben, dan zul je merken dat ze ideaal zijn voor renners die terugkeren van een blessure, klimmers die ouder worden of gewoon voor degenen die in alle gemoedsrust willen genieten van de sensatie van een racefiets.

Je kunt de mooiste Franse bergpassen bedwingen zonder dat je in Tour de France vorm hoeft te zijn.

Elektrische bakfiets

Gebruik : Zeer praktisch voor het vervoeren van goederen of voor je dagelijkse reizen met je kinderen.
Aanbevolen doelgroep : gezinnen of professionals

Bakfietsen zijn robuuste fietsen die gebouwd zijn om zware ladingen en vaak twee of meer mensen te vervoeren. 

Deze fietsen variëren in grootte en vorm, kunnen twee of drie wielen hebben en hebben over het algemeen een langere wielbasis dan een standaard fiets, met ruimte voor het vervoeren van goederen aan de voor- of achterkant. 

Elektrische bakfietsen zijn uitgerust met een trapondersteuning die het vervoeren van grote ladingen comfortabeler en het beklimmen van heuvels gemakkelijker maakt. Ze zijn over het algemeen zo ontworpen dat ze in hoge mate aanpasbaar zijn om aan je specifieke transportbehoeften te voldoen.

je Je kunt bijvoorbeeld kinderzitjes, fietstassen, kratten, regenbescherming, voetsteunen of zelfs steunen voor surfplanken toevoegen!

Deze fietsen zijn erg populair bij gezinnen die hun kinderen overal mee naartoe willen nemen, boodschappen willen doen, verschillende voorwerpen willen vervoeren... We zien ze ook steeds meer in de stad met koeriers!

Er zijn verschillende families elektrische bakfietsen:

  • elektrische bakfietsen
  • elektrische twinjets
  • elektrische longtails

Elektrische gravelfietsen

Gebruik : zeer hybride, de grind kan je net zo makkelijk meenemen naar je werk als op een ritje
Aanbevolen doelgroep : Rijders die een fiets willen die in alle situaties goed presteert.

Gravel bikes zijn een "nieuw" subtype hybride fietsen. racefiets Mountainbike Deze fietsen met een laag stuur bieden een veel betere off-road ervaring dan een , terwijl ze op de weg veel sneller zijn dan een .

kan je Met het lagere stuur en de sportieve constructie kun je vooruit op de weg, maar met bredere banden, een lagere overbrengingsverhouding en veiliger rijgedrag kun je je ook vol vertrouwen buiten de gebaande paden wagen.

racefiets MountainbikeGrind is echt halverwege tussen en .

Wat gravelfietsen onderscheidt van andere wegfietsen zijn hun banden. Over het algemeen zijn ze uitgerust met banden van minstens 35 mm breed, en de meeste zijn zelfs 38 mm of meer.

Met deze bredere banden kunnen fietsers met gemak bospaden, grindwegen en ruiger terrein aan.


Elektrische tandem

Gebruik : vriendschappelijke ritten
Aanbevolen publiek : perfect voor koppels of gezinnen

Met een tandem kunnen twee fietsers van verschillend niveau samen fietsen zonder dat iemand achterblijft. Het is ideaal voor een volwassene en een kind, maar ook voor stelletjes die wat quality time samen willen doorbrengen.

Deze fietsen zijn over het algemeen zwaarder, langer en omvangrijker dan traditionele fietsen, zodat er meerdere fietsers comfortabel op kunnen zitten.

Tandemfietsers hebben verschillende rollen. De "kapitein" is de fietser die voorop de fiets zit en wordt beschouwd als de leider van de tandem. Hij of zij bepaalt de richting, het tempo, het remmen, het schakelen en de algehele balans van de tandem. Het is daarom beter dat de meest ervaren fietser de tandem leidt dan andersom. 

Tandems zijn geschikt voor twee personen, terwijl tripletten drie personen kunnen vervoeren.

Veel merken bieden nu elektrische tandems aan, waaronder Moustache Bikes en Amsterdam Air.

plooifiets elektrische

Gebruik : Korte ritten in de stad, maar ook met de trein, bus, enz.
Aanbevolen doelgroep : Stadsbewoners die te weinig bergruimte hebben of die hun fiets overal mee naartoe willen kunnen nemen.

plooifiets Hij is compact als je hem niet gebruikt. Daardoor is hij gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Deze fietsen zijn erg populair bij stadsbewoners, die ze gemakkelijk mee kunnen nemen in de metro, de trein en zelfs de bus. 

plooifiets De voordelen van een fiets in de stad ten opzichte van een gewone fiets zijn drieledig:

Draagbaarheid. plooifiets In de meeste treinen en bussen kun je je fiets meenemen, zelfs in de spits. je Deze fietsen kunnen ook gemakkelijk in de kofferbak van een taxi worden gestopt.

Diefstalpreventie. je Je hoeft hem niet te beveiligen als je onderweg bent, je vouwt hem gewoon op en neemt hem mee naar kantoor of naar het huis van een vriend.

Kleine voetafdruk. je je Vouwfietsen kunnen gemakkelijk plat worden opgeborgen, ongeacht de grootte van de leefruimte, wat niet het geval is bij conventionele fietsen.

Elektrische vouwfietsen daarentegen zijn perfect geschikt voor woon-werkverkeer voor wie zijn shirt niet te nat wil maken!


Elektrische fatbikes

Gebruik : Off-road, moeilijke weersomstandigheden, hobbelige paden, sneeuw, strand
Aanbevolen doelgroep: fietsers die op zoek zijn naar een leuke rit in alle omgevingen


Eenvoudig gezegd is een fat bike een fiets met extra brede banden. Deze extra brede banden bieden bepaalde voordelen voor off-road fietsen of fietsen in zeer slecht weer (vooral sneeuw). 

Het is echter de moeite waard om op te merken dat dit geen fietsfamilie in de strikte zin van het woord is - je zult bijvoorbeeld vouwfietsen met dikke wielen vinden (ja, dat zal wel!).

Dankzij hun banden bieden deze fietsen perfecte grip en in combinatie met een lage bandenspanning zul je veel obstakels kunnen slikken.

Mountainbike Fat bikes worden een steeds aantrekkelijker alternatief voor de klassieke fiets voor off-road touren en bikepacking. Ze zijn leuk om op te rijden en stellen je in staat om in omgevingen te rijden waar geen enkele andere fiets kan komen, zoals sneeuw of mul zand.

De elektrische versie compenseert het bovengemiddelde gewicht van conventionele fat bikes, die tussen de 13,5 en 16 kg wegen.

Elektrische strandcruiser

Gebruik : wandelen, woon-werkverkeer
Aanbevolen doelgroep : fietsers die vooral een stabiele, comfortabele fiets willen


De beach cruiser is een populaire fiets die speciaal is ontworpen voor comfortabel recreatief fietsen. Een van de opvallende kenmerken van een cruiser-fiets, die hem onderscheidt van andere fietsen, is de 'ontspannen' rijpositie die de geometrie van het frame biedt.

Kenmerken die bijdragen aan het verbeterde comfort van de cruisers zijn een laag, extra breed zadel, een breed, verhoogd stuur en een lange wielbasis. 

Cruiser fietsen zijn ontworpen met het oog op comfort en zijn perfect voor fietsers van alle niveaus!

De brede, duurzame ballonbanden die op deze fietsen worden gebruikt, zorgen ook voor een stabielere en prettigere rit.

Als je ooit een fiets hebt gehuurd aan de Franse westkust, is de kans groot dat het een beach cruiser was!

Elektrische driewieler

Gebruik : Wandelen, reizen met je kinderen of gewoon boodschappen doen.
Aanbevolen doelgroep : fietsers die meer stabiliteit nodig hebben

Driewielers zijn niet alleen voor kinderen! 

Driewielers zijn stabieler dan traditionele fietsen, waardoor ze ideaal zijn voor oudere mensen of mensen met een handicap die actief willen blijven zonder risico's te nemen.

Ze zijn ook erg praktisch, omdat ze meestal veel ruimte bieden om je boodschappen of een kind comfortabel te vervoeren.

Hoewel hun zwaardere gewicht in vergelijking met conventionele fietsen een reden tot bezorgdheid kan zijn, zijn elektrische versies van driewielers perfecte dagelijkse metgezellen.


Speedbike

Een speedbike is heel eenvoudig een elektrische fiets waarvan de ondersteuning niet stopt boven de 25 km/u. Volgens de wet worden deze fietsen beschouwd als motorfietsen.

Dit is geen type elektrische fiets in de strikte zin van het woord, omdat elk van de hierboven genoemde typen fietsen in feite een speedbike kan zijn.

Als je meer wilt weten over speedbikes, bekijk dan ons artikel : je 25km/h of 45km/h welke snelheid voor elektrische fiets?