De verschillende types van elektrische fietsen

Nu de markt steeds volwassener wordt, hebben alle soorten fietsen een elektrisch ondersteunde versie.

Daarom zetten wij alle opties op de markt en hun belangrijkste kenmerken op een rijtje. Het doel is u te begeleiden via je het aankoopproces en u te helpen de juiste keuze te maken volgens je gebruik!

Als je er klaar voor bent, laten we gaan!

Soorten bijstand

Laten we eerst even kijken naar de twee belangrijkste soorten elektrische bijstand die beschikbaar zijn op elektrische fiets. Als u meer wilt weten over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons speciale artikel. Wij zullen hier alleen de hoofdpunten bespreken.

Rechtstreekse of onevenredige bijstand

Deze ondersteuning wordt in werking gesteld door een magnetische pedaalsensor. De hulp wordt pas in werking gesteld wanneer de sensor de passage van de aan het krukas bevestigde magneten detecteert. 

De hulpverlening stopt pas als de magnetische sensor geen rotatie meer waarneemt.

Afhankelijk van het aantal magneten in het crankstel zul je een vertraging merken tussen je pedaalslag en het begin van de ondersteuning.

Deze ondersteuning wordt "niet-proportioneel" genoemd omdat ze volledig lineair is en zich niet aanpast aan de druk die u op de pedalen uitoefent, noch aan het terrein. U bepaalt zelf welk niveau van bijstand u wenst.

Dit is het ondersteuningssysteem dat in de meeste instapmodellen van elektrisch ondersteunde fietsen wordt gebruikt, omdat het de goedkoopste technologie is.

Evenredige bijstand

Proportionele ondersteuning is gebruikelijker op fietsen premium. Hij start onmiddellijk, waarbij de motor automatisch start wanneer druk op de pedalen wordt gedetecteerd.

Deze ondersteuning geeft u een gevoel dat het klassieke trappen benadert, omdat zij zich proportioneel aanpast aan de je inspanning. U voelt geen schokken en kunt de snelheid je veel beter beheersen dan met de niet-proportionele ondersteuning.

Soorten elektrisch ondersteunde fietsen

Stadsfiets / elektrische stadsfiets

Gebruik : Stedelijk verkeer op wegen of trottoirs
Aanbevolen publiek: deze fietsen zijn erg populair bij "bikepackers" die het fietspad verkiezen boven de metro!

De stadsfiets wordt hoofdzakelijk gebruikt voor woon-werkverkeer in stedelijke gebieden.

Deze fietsen zijn gebouwd voor comfort en gemak en zijn zo ontworpen dat de berijder rechtop kan zitten in plaats van voorover te leunen zoals bij een racefiets. Ze hebben over het algemeen een breder en comfortabeler zadel dan fietsen die voor sport zijn ontworpen.

De meeste stadsfietsen hebben minder versnellingen dan racefietsen of mountainbikes, en dat is geen probleem aangezien je meestal op het vlakke rijdt wanneer je voor een stadsfiets kiest. 

Met een elektrisch ondersteunde stadsfiets heb je het beste van twee werelden: een comfortabele fiets met een beetje hulp om 's ochtends op je werk te komen zodat je niet zwemmend op kantoor belandt!

Kortom, stadsfietsen zijn ontworpen om weinig onderhoud te vergen en om de berijder comfortabel van punt A naar punt B te brengen, terwijl ze toch gemakkelijk te besturen zijn.


Mountainbike / Elektrische mountainbike

Gebruik : Sportbeoefening op alle soorten terrein
Aanbevolen publiek : ontdekkingsreizigers die graag buiten de gebaande paden gaan


Off-road fietsen (Mountainbike) zijn over het algemeen uitgerust met grote knobbelbanden die meer grip en tractie bieden op verschillende ondergronden, zoals grind, modder, kiezels en zand.

De bandenspanning van Mountainbike is lager dan die van racefietsen, vanwege hun grotere volume en de betere tractie die een zachtere band biedt. De velgen en spaken van Mountainbike wielen zijn sterker en duurzamer, zodat ze de zwaardere rijomstandigheden van Mountainbike kunnen weerstaan.

Kies dit type fiets als je van plan bent om over onverharde paden, ruwe paden of steile hellingen te rijden. De Mountainbike fietsen hebben over het algemeen meerdere versnellingen, robuuste banden en krachtige veringssystemen.

Tegenwoordig veroveren elektrische Mountainbike fietsen de trails, en met reden. Ze stellen je in staat om moeilijke hellingen of zeer oneffen terrein te beklimmen zonder dat je maandenlang hoeft te trainen! Ze stellen je ook in staat om verder en sneller te gaan, wat je uitstapjes in de natuur nog leuker maakt.


ATB elektrisch

Gebruik: Om naar het werk te gaan, voor weekendwandelingen of om af en toe van de weg af te gaan, maar pas op voor echt ruw terrein!

Aanbevolen publiek: ideaal voor stadsbewoners en weekendrijders die op zoek zijn naar comfort in plaats van prestaties

De mountainbike (ATB) houdt het midden tussen een stadsfiets en een mountainbike, en deze hybride maakt hem efficiënter dan de Mountainbike op de weg, maar net zo plezierig op grindpaden. De ATB is over het algemeen een robuuste, comfortabele fiets die gemakkelijk te hanteren is.

Het is dus de ideale fiets voor landelijke ritten waarbij je afwisselend op de weg en op onverharde wegen rijdt.

Dit hybride aspect kan alleen maar voordelen hebben. Hoewel de ATB s's goed presteren op de weg en op het parcours, kan niet worden gezegd dat ze op een van deze gebieden uitblinken. Ze zijn dus in de eerste plaats gericht op een publiek dat op zoek is naar comfort, niet naar prestaties.

De elektrische ATB is een uitstekende bondgenoot om lange afstanden af te leggen zonder al te veel vermoeidheid, of het nu is om naar het werk te gaan of om het omliggende platteland te verkennen.

racefiets elektrische

Gebruik : op de weg, sportief gebruik

Aanbevolen publiek: zware rollen

De racefiets is ontworpen om met de best mogelijke efficiëntie kilometers asfalt af te leggen bij elke pedaalslag.

Lange tijd werd het een "racefiets" genoemd, maar dit is achterhaald door de opkomst van andere soorten racefietsen, gewijd aan meer specifieke toepassingen.

Het voornaamste belang van de racefiets is om hoge snelheden te kunnen bereiken en tegelijkertijd een grote wendbaarheid te bieden, deze fietsen hebben over het algemeen een lichte en aerodynamische constructie.

Dit betekent dat de fiets hoge snelheden kan bereiken zonder onredelijke inspanning. Het ontwerp van racefiets is dus perfect voor snelheidsliefhebbers, langeafstandsrijders en voor wedstrijden.

Als je je afvraagt waarom het de moeite waard is om een elektrische ondersteuning op een racefiets te hebben, dan zijn ze perfect voor renners die terugkeren van een blessure, voor klimmers op leeftijd, of gewoon voor degenen die in alle rust willen genieten van de sensatie van een racefiets.

De mooiste Franse bergpassen zijn voor u, zonder dat u in "Tour de France" vorm hoeft te zijn.

Elektrische bakfiets

Gebruik: Zeer praktisch voor het vervoer van goederen of voor uw dagelijkse woon-werkverkeer met uw kinderen
Aanbevolen publiek : families of professionals

Bakfietsen zijn stevige fietsen die gebouwd zijn om zware lasten en vaak twee of meer personen te vervoeren. 

Deze fietsen variëren in grootte en vorm, kunnen twee of drie wielen hebben, en hebben over het algemeen een langere wielbasis dan een gewone fiets, met ruimte om goederen voorin of achterin te vervoeren. 

Elektrische bakfietsen zijn uitgerust met een trapbekrachtigingssysteem dat het dragen van grote ladingen comfortabeler maakt en het beklimmen van heuvels vergemakkelijkt. Zij zijn over het algemeen zo ontworpen dat zij in hoge mate aan uw specifieke vervoersbehoeften kunnen worden aangepast.

U kunt bijvoorbeeld kinderfietszitjes, fietstassen, kratten, regenbescherming, voetsteunen of zelfs standaards voor je surfplanken toevoegen!

Deze fietsen zijn erg populair bij gezinnen om hun kinderen overal mee naar toe te nemen, om boodschappen te doen, om allerlei voorwerpen te vervoeren... We zien ze ook steeds meer in de stad bij koeriers!

Er zijn verschillende families van elektrische bakfietsen:

  • elektrische scooters
  • elektrisch aangedreven tweewielers
  • elektrische longtails

Elektrische gravelbike

Gebruik: zeer hybride, de gravel kan je zowel naar je werk als op een ritje
Aanbevolen publiek: Bestuurders die een fiets willen die efficiënt is in alle situaties

Gravel bikes zijn een "nieuw" subtype van hybride fietsen. Deze fietsen met een laag stuur bieden een veel betere off-road ervaring dan een racefiets, terwijl ze op de weg veel sneller zijn dan een Mountainbike.

Dankzij het verlaagde stuur en de sportieve constructie kunt u vooruit op de weg, maar met bredere banden, een lagere gearing en een zelfverzekerder rijgedrag, kan je kunt u zich ook met vertrouwen buiten de gebaande paden wagen.

Grind is echt halverwege tussen racefiets en Mountainbike.

Wat een gravelbike onderscheidt van andere wegfietsen is de band. In het algemeen zijn ze uitgerust met banden van ten minste 35 mm breed, en de meeste zijn zelfs 38 mm of meer.

Met deze bredere banden kunnen fietsers gemakkelijk over bospaden, grindwegen en ruwer terrein rijden.


Elektrisch tandemstel

Gebruik : gezellige wandelingen
Aanbevolen publiek: ze zijn perfect voor koppels of gezinnen

Op een tandem kunnen twee fietsers van verschillend niveau samen fietsen zonder dat iemand achterop raakt. Het is ideaal voor een volwassene en een kind, maar ook voor koppels die een leuke tijd willen hebben.

Deze fietsen zijn over het algemeen zwaarder, langer en omvangrijker dan traditionele fietsen, zodat er meerdere berijders comfortabel op kunnen zitten.

Tandemrijders hebben verschillende rollen. De "kapitein" is de rijder vooraan op de fiets, en wordt beschouwd als de leider van de tandem. Hij/zij controleert het sturen, het ritme, het remmen, het schakelen en het algehele evenwicht van de tandem. Daarom verdient het de voorkeur dat de meer ervaren rijder vooraan op de tandem zit in plaats van andersom. 

Tandems kunnen twee personen vervoeren, terwijl triples drie personen kunnen vervoeren.

Veel merken bieden nu elektrische tandems aan, zoals Moustache Bikes of Amsterdam Air.

plooifiets elektrisch

Gebruik : Korte uitstapjes in de stad, maar ook om de trein, bus, ...
Aanbevolen publiek : Stadsbewoners die geen bergruimte hebben of die hun fiets overal mee naartoe willen kunnen nemen

De plooifiets is zo ontworpen dat hij compact is wanneer hij niet wordt gebruikt. Daardoor is hij gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Deze fietsen zijn erg populair bij stadsbewoners die ze gemakkelijk kunnen meenemen in de metro, trein en zelfs de bus. 

De voordelen van een plooifiets in de stad ten opzichte van een gewone fiets zijn drievoudig:

Draagbaarheid. Bij de meeste treinen en bussen kunt u instappen met een plooifiets, zelfs tijdens de spits. Deze fietsen passen ook gemakkelijk in de bagageruimte van je of een taxi.

Diefstalpreventie. U hoeft je fiets niet buiten vast te zetten, u vouwt hem gewoon op en neemt hem mee naar kantoor of naar uw vrienden.

De kleine voetafdruk. Vouwfietsen kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in je plat, ongeacht de grootte van je leefruimte, wat niet het geval is met conventionele fietsen.

Elektrische vouwfietsen daarentegen zijn perfect geschikt voor woon-werkverkeer voor wie zijn hemd niet te nat wil maken!


Elektrische vette fiets

Gebruik : Off-road, ruige weersomstandigheden, hobbelige paden, sneeuw, strand
Aanbevolen publiek: Fietsers die een leuke rit willen in alle omgevingen


Een fat bike is, simpel gezegd, een fiets met extra brede banden. Deze extra brede banden hebben bepaalde voordelen voor off-road fietsen of bij zeer slecht weer (vooral sneeuw). 

Er zij echter op gewezen dat het hier niet gaat om een familie fietsen in de strikte zin van het woord, maar eerder om een familie vouwfietsen met "dikke" wielen (ja, dat zijn ze!).

Dankzij hun banden bieden deze fietsen een perfecte grip en, gecombineerd met een lage bandenspanning, zult u veel obstakels kunnen slikken.

Fat bikes worden een steeds aantrekkelijker alternatief voor de klassieke Mountainbike voor off-road touren en bikepacking. Ze zijn leuk om op te rijden en stellen je in staat om in omgevingen te rijden waar geen enkele andere fiets kan komen, zoals sneeuw of mul zand.

Hun elektrische versie compenseert hun gewicht, dat over het algemeen boven het gemiddelde ligt, variërend van 13,5 tot 16 kg voor klassieke fat bikes.

Elektrische Strand Cruiser

Gebruik : lopen, pendelen
Aanbevolen publiek: fietsers die bovenal een stabiele en comfortabele fiets willen


De beach cruiser is een populaire fietsstijl die speciaal is ontworpen voor recreatief en comfortabel fietsen. Een van de opvallende kenmerken van een cruiser-fiets, die hem onderscheidt van andere fietsen, is de "ontspannen" zithouding die de geometrie van het frame biedt.

Kenmerken die bijdragen tot het verhoogde comfort van de cruisers zijn onder meer een lage, extra brede zitting, een breed, verhoogd stuur en een lange wielbasis. 

Ontworpen voor comfort, cruisers zijn perfect voor fietsers van alle niveaus!

De brede, duurzame ballonbanden die op deze fietsen worden gebruikt, maken de rit ook stabieler en aangenamer.

Als je ooit een fiets hebt gehuurd aan de Franse westkust, is de kans groot dat het een beach cruiser was!

Elektrische driewieler

Gebruik : wandelen, reizen met uw kinderen of gewoon gaan winkelen
Aanbevolen publiek: fietsers die meer stabiliteit nodig hebben

Driewielers zijn niet alleen voor kinderen! 

Driewielers zijn stabieler dan traditionele fietsen en daarom ideaal voor oudere mensen of mensen met een handicap die actief willen blijven zonder risico's te nemen.

Ze zijn ook erg praktisch omdat ze meestal veel ruimte hebben om uw boodschappen of een comfortabel kind te vervoeren.

Hoewel hun zwaardere gewicht in vergelijking met conventionele fietsen een punt van zorg kan zijn, maken de elektrische versies van driewielers hen tot perfecte dagelijkse metgezellen.


Speedbike

De speedbike is gewoon een elektrische fiets waarvan de ondersteuning niet stopt boven 25 km/h. Deze fietsen worden volgens de wet als motorfietsen beschouwd.

Dit is niet per se een type elektrische fiets, aangezien elk van de bovengenoemde soorten fietsen in feite een speed bike kan zijn.

Als u meer wilt weten over snelheidsfietsen, lees dan ons artikel : 25km/h of 45km/h welke snelheid voor je elektrische fiets?