Hoe detecteer je storingen aan je elektrische fiets?

Elektrische fiets kapot in een reparatiewerkplaats.

Werkt je elektrische fiets niet meer? Werkt hij niet goed? Raakt de accu van je elektrische fiets leeg, ziet hij er beschadigd uit of is de oplader defect? Dit zijn slechts enkele van de kleine en grote problemen die je elektrische fiets kunnen hebben.


Maar geen paniek! Hier zijn de verschillende fouten kan je ontdekken en wat advies om ze te verhelpen!


Hoe ontdek je een probleem met de accu van een elektrische fiets? 

De accu wordt beschouwd als het meest vitale onderdeel van een elektrische fiets. Hij is het meest gevoelig voor schade vanwege de locatie en de manier waarop hij werkt.


Schade aan de accu is vaak het gevolg van verkeerd gebruik van de elektrische fiets. Een andere reden voor sommige problemen zijn wasmethoden. Wassen onder druk kan bijvoorbeeld leiden tot een opeenhoping van vocht in je elektrische fiets.

De verschillende onderverdelingen

Er zijn verschillende tekenen dat de accu van je elektrische fiets defect kan zijn. Hier zijn de belangrijkste!

Batterij gaat niet aan

Het is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt! Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de accu de energiebron voor je elektrische fiets. Hij levert stroom aan alle elektronische onderdelen, zonder welke je fiets niet veel aan je zou hebben.


Als je elektrische fiets niet start met een volle lading, kan de accu defect zijn.

Verlies van autonomie

Je fiets brandt normaal. Je merkt echter een verlies van autonomie, d.w.z. zelfs als hij volledig is opgeladen, behoudt hij slechts een klein percentage van zijn autonomie. Dit is duidelijk een defect aan de accu.


Het is niet ongewoon dat accu's van elektrische fietsen maandenlang ontladen blijven (bijvoorbeeld tijdens een hele winter). Door deze lange periode van inactiviteit kan de accu niet tot 100% worden opgeladen, waardoor de actieradius afneemt. Om dit te voorkomen moet je je accu op een veilige plek bewaren of regelmatig aansluiten op het lichtnet.


Aan de andere kant, als je merkt dat je autonomie afneemt als je elektrische fiets al een aantal jaren dagelijks wordt gebruikt en opgeladen, is dat heel normaal. Je batterij heeft waarschijnlijk zijn grenzen bereikt. Het is tijd om hem te vervangen of te reviseren!

Lichten blijven uit

Zijn de lampjes uit ondanks enkele uren opladen en stijgt het batterijniveau niet? Kijk dan niet verder dan de batterij!

De batterij schakelt zichzelf uit en weer aan na een volledige lading

Je hebt je accu opgeladen en je bent klaar om de straat op te gaan? Maar zodra je begint te trappen, is je batterij na een paar meter leeg. Soms start hij weer op, maar alleen voor een korte afstand.


Pech! Je accu is te zwak om je elektrische fiets van stroom te voorzien. Hij is duidelijk defect.

Accu defect onder de bagagedrager van een elektrische fiets.

Accu elektrische fiets laadt niet meer op

Over het algemeen duurt het maar een paar uur om je accu volledig op te laden. Maar als je dan klaar bent om je elektrische fiets te gebruiken, zie je geen bereik. De diagnose is eenvoudig: de accu is defect. De stroomcircuits accepteren de elektrische lading niet meer.


Om te controleren of het probleem echt bij de accu ligt, kan je een multimeter gebruiken om de spanning op de connector te meten?


Misschien gaat je batterij snel achteruit omdat je een defecte opladergebruikt? Aarzel dan niet om ook de spanning van de oplader te testen. Een lader die niet werkt, moet worden vervangen.

Batterij controleren

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je batterij goed werkt! 

Controleer de spanning

Twijfel je of de batterij goed werkt? Begin met het controleren van de spanning! Dat geeft je een indicatie van de gezondheidstoestand.


Allereerst moeten alle lampjes gaan branden. Zo niet, dan is de accu misschien niet opgeladen of is de zekering doorgebrand.


kan je een multimeter gebruiken om de spanning van de tweewieler te controleren. Verbind gewoon de pennen met de positieve en negatieve polen van de accupolen.


Bijvoorbeeld: voor een batterij van 36V moet de spanning tussen 28 en 36V liggen. Als het apparaat een lagere waarde aangeeft, is de accu defect. Het is dus een goed idee om te controleren of je elektrische fiets nog onder de garantie valt.


Aan de andere kant, als de belasting die de multimeter afleest binnen de norm valt, ligt het probleem bij een ander onderdeel.

Controleer de oplader

Je moet ook de acculader controleren. Je hebt hier geen gereedschap voor nodig. Steek de stekker van de acculader in het stopcontact en controleer of er een of meer lampjes branden.


Als het lampje niet gaat branden als de oplader wordt aangesloten, of als het af en toe knippert, dan heb je te maken met een defecte oplader. Om de uitgangsspanning van de acculader te testen, gebruik je een multimeter.


De spanningswaarde moet een paar volt hoger zijn dan de nominale spanning van de acculader. Als de waarde kleiner of gelijk aan nul is, is de acculader defect.

Fietser repareert zijn kapotte elektrische fiets .

Controleer het beheersysteem

Blijft je elektrische fiets vermogen verliezen? Een van de meest voorkomende oorzaken is een defecte accu.


Als hij zich onder belasting verslikt, kan het probleem in het accumanagementsysteem zitten. Dat schakelt uit om de accu te beschermen tegen overladen.


Als het accumanagementsysteem over het algemeen detecteert dat de energie van de batterij te snel wordt verbruikt en onder een bepaald veiligheidsniveau komt, zal het de stroomtoevoer onderbreken.


Er zijn veel redenen voor dit falen: veroudering, te vaak opladen, slecht batterijbeheer of een fabricagefout.


De accu kan het ook begeven door een zware belasting. Een manier om dit probleem op te lossen is om het ondersteuningsniveau te verlagen en iets harder te trappen bij het beklimmen van een steile heuvel. Dit zou de belasting op de batterij moeten verminderen.

Controleer de pennen

Batterijstoringen kunnen het gevolg zijn van een onjuiste pinlay-out. Als dit het geval is, kan het circuit niet worden voltooid en wordt er geen elektriciteit doorgegeven.


Met een moersleutel kan je dit probleem eenvoudig oplossen door de pennen iets te buigen om ze in de juiste positie te brengen.

Motorstoring detecteren

De verschillende onderverdelingen

Motorgeluid

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met een wielnaafmotor. Een van de meest voorkomende problemen kan motorgeluid zijn. Dit is een veelvoorkomende storing die optreedt als de motor versnellingen, een schijfrem of versleten lagers heeft.


Soms kan een loszittende bout ook de oorzaak zijn van het rammelen. Het vervangen van het versleten onderdeel kan het probleem oplossen. Als het aanhoudt, is het waarschijnlijk dat de motorlagers smering nodig hebben en dat het geluid wordt veroorzaakt door wrijving.

De motor stopt met draaien

Een ander terugkerend probleem: de motor kan stoppen met draaien. Dit duidt op een probleem met de controller. Het kan een losse of onbestaande verbinding zijn, wat verklaart waarom de motor niet de elektriciteit krijgt die hij nodig heeft om te starten. Om dit probleem op te lossen, moet je controleren of je controller werkt en of hij is aangesloten op de motor.

Een controllerfout detecteren

Zie de controller als de processor van het besturingssysteem van je elektrische fiets. Daarom is het ook een van de meest voorkomende redenen waarom je elektrische fiets niet goed werkt.

Omdat de controller een belangrijke rol speelt in de werking van e-bikes, kan de kleinste technische fout de opgebouwde balans verstoren, inclusief de transmissie en distributie van energie.

Controleer je controller op losse, losgekoppelde of slecht aangesloten draden. Als je losgeraakte kabels ziet, sluit ze dan opnieuw aan op de juiste poorten. De kleur van de draden moet overeenkomen met de kleur van de aansluitingen. Rode draad naar rode knop! Het is kinderspel!

Als de controller het nog steeds niet doet, controleer dan of de aan/uit-schakelaar aan staat. Controleer ook de zekering. Die kan je gewoon verwijderen en onder het lampje leggen om te zien of hij is doorgebrand. Zo ja, vervang dan de zekering.

Elektrische fiets bij de reparateur voor een defecte controller.

Bedrading en aansluitingen controleren

Als gevolg van de trillingen en extreme spanningen waaraan de elektrische fiets wordt blootgesteld, kunnen sommige verbindingen soms verloren gaan, waardoor de tweewieler defect raakt of helemaal niet meer werkt.

Vanwege deze problemen raden we aan om de externe bedrading van de elektrische fiets regelmatig te controleren.

kan je laat je motor ook af en toe professioneel onderhouden.

FAQ's over het oplossen van problemen met elektrische fiets

Waarom gaat mijn elektrische fiets niet aan?

Als je elektrische fiets niet aangaat, controleer dan eerst of de batterij volledig is opgeladen en op zijn plaats zit als je op de aan/uit-knop drukt.


Alles zit op zijn plaats maar het werkt nog steeds niet? Je zult de accu grondiger moeten testen: controleer de spanning, de lader, het managementsysteem, de pennen, de motor, de connector, enz. kan je je ook meenemen naar een vakman.

Hoe weet je of de accu van een elektrische fiets leeg is?

Een aantal storingen zou je moeten waarschuwen:

  • De elektrische fiets stopt of werkt met tussenpozen nadat hij volledig is opgeladen.
  • Licht uit na volledig opladen.
  • Geen autonomie na een snelle lading van de batterij of weinig autonomie na een lange periode van niet-gebruik.
  • Een gebrek aan vermogen bij het opstarten.
  • Abnormale verwarming van de batterij en oplader.