Hoe lang gaat een elektrische fiets mee? Accu, motor, remmen...

Man op zijn elektrische fiets, die 5 jaar meegaat zonder onderhoud.

Misschien denk je eroverom een elektrische fiets te kopen en vraag je je af hoe lang hij meegaat: elektrische fiets ? Hoe lang gaat de motor mee? Hoe lang gaat de accu mee? Hoe zit het met de remmen?


Goede vraag!


Elektrische fietsen hebben veel van dezelfde onderdelen als gewone fietsen. Dit zijn onder andere de remmen, versnellingen en aandrijfketting. Hierdoor is het leren bedienen en onderhouden heel eenvoudig en vertrouwd.


Met de toevoeging van enkele belangrijke elektrische componenten, zoals een lithium-ion batterij, pedaal- of naafmotor, elektronisch display, zijn er nog een paar dingen te overwegen om de levensduur van je nieuwe tweewielers te maximaliseren.


Je wilt toch zeker niet dat je maar een paar maanden meegaat!


De levensduur van elektrische fietsen

Dit kan per model verschillen, maar de gemiddelde levensduur van een elektrische fiets is drie tot vijf jaar, zonder vervanging van onderdelen of onderhoud. Hoe komt dit? Dit komt grotendeels door het falen van elektrische onderdelen, met name de motor en de accu.


Als je hem echter goed onderhoudt en van tijd tot tijd de nodige verbeteringen aanbrengt, kan je gaat hij meer dan vijf jaar mee, en zelfs tot tien jaar.


Dit kan per model verschillen, maar de gemiddelde levensduur van een ebike is drie tot vijf jaar, zonder vervanging van onderdelen of onderhoud. Waarom? Dit is grotendeels te wijten aan het falen van elektrische componenten, met name de motor en de accu.


Als je hem echter goed onderhoudt en van tijd tot tijd de nodige verbeteringen aanbrengt, kan je gaat hij meer dan vijf jaar mee, en zelfs tot tien jaar.

De levensduur van de verschillende onderdelen


  


Onderhoud van de motor

De motor is een gesloten systeem dat (bijna) geen onderhoud nodig heeft. Hij is ontworpen om jarenlang mee te gaan dankzij de robuuste onderdelen van hoge kwaliteit. Hij kan je meer dan 10.000 kilometer ondersteunen. Soms minder, soms meer.


De motor draait niet de hele tijd en draagt niet te veel gewicht. Het werkt alleen als je het pedaal indrukt. In plaats van de motor vooruit te bewegen, geeft de motor je gewoon hulp. Je zult waarschijnlijk de remmen, ketting, accu en de meeste andere zaken vervangen voordat de motor versleten is.


Hoewel problemen zeer zeldzaam zijn, kunt je bij een storing contact opnemen met de fabrikant of een reparatiewerkplaats voor elektrische fietsen.


Enkele tips om de levensduur van je motor te verlengen 

Je kunt de levensduur van je ebike-motor verlengen door hem goed te onderhouden.

  • Vermijd rijden in plassenen rivieren.
  • Vergeet niet de motor te drogen na gebruik in natte of vochtige omstandigheden.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger om het schoon te maken. 


 


Onderhoud van de batterij

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Hij is verantwoordelijk voor de aandrijving van de motor.


Hoe lang gaat de batterij van een elektrische fiets mee? Dit is waarschijnlijk het meest kritische (en duurste) onderdeel van een elektrsiche fiets. Daarom is het belangrijk dat je maatregelen neemt om de levensduur ervan te beschermen en te maximaliseren.


De elektrische fietsen maken gebruik van hoogwaardige lithium-ion batterijen. Ze zijn licht, compact en veilig te gebruiken in alle weersomstandigheden, inclusief sneeuw en regen.


In het algemeen is de slijtage van andere onderdelen evenredig met de gebruiksfrequentie. Het is een beetje anders met batterijen. Ze hebben de neiging om na verloop van tijd capaciteit te verliezen, zelfs als de fiets niet wordt gebruikt.


Bijvoorbeeld: als je vandaag een nieuwe batterij koopt en deze een jaar lang bewaart, zal hij minder capaciteit hebben dan toen hij nieuw was.


Batterijen vertegenwoordigen ongeveer een derde van de kosten van de fiets. Bij goed onderhoud kunnen zij 3 tot 5 jaar meegaan (ongeveer 1000 laadcycli) voordat zij minder efficiënt worden. Goed onderhoud van je verlengt de levensduur van de batterij.


Sommige fietsers maken de fout te denken dat als de batterij eenmaal kapot is, ze hem moeten vervangen. Dit is niet altijd het geval! Batterijen kunnen meestal refurbished worden.


Fietser op een elektrische fiets met accu onder de bagagedrager.

Enkele tips om de levensduur van je batterij te verlengen


  • Bewaar de batterij op een koele en droge plaats met een temperatuur tussen 15°C en 20°C. Als je van plan bent het toestel lange tijd te bewaren, bewaar het dan met een batterijlading tussen 40 en 60% en niet volledig opgeladen. Elke 2-4 maanden moet hij worden opgeladen als hij niet wordt gebruikt (batterijen verliezen elke maand ongeveer 5% van hun lading, zelfs als ze niet worden gebruikt).
  • Gebruik geen snelle laders, die batterijen meestal in minder dan een uur opladen. De bij de fiets geleverde lader is altijd de beste keuze.
  • Het is geen goed idee om zonder batterij te zitten je . U kunt hem het beste opladen als hij nog ongeveer 20% lading heeft.
  • Het is ook geen goed idee om je batterij lang aan de lader te laten liggen: 6-8 uur is voldoende. Overmatig en frequent overladen zal de efficiëntie van de batterij beginnen te verminderen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger om de batterij of andere elektrische onderdelen te reinigen. Ook al zijn ze afgedicht en technisch waterdicht, er kan water onder hoge druk binnensijpelen en ongewenste schade veroorzaken. 


Banden

Close-up van de banden en wielen van een e-bike.


Banden van jouw e-boke zijn niet eeuwig. Ze gaan meestal mee van 1600 tot 4800 km, soms zelfs 6500 km. Dit hangt af van het type band, hoe vaak je hem gebruikt en het terrein waarop je rijdt.


Net als bij andere onderdelen van jouw elektrische fietsen, verlengt kan je de levensduur van je banden door ze goed te onderhouden. Het goede is dat er weinig of geen fundamenteel verschil is tussen het onderhoud van de banden van een traditionele fiets en een elektrische fiets.


Enkele tips om het meeste uit je banden te halen:

  • Zorg ervoor dat ze altijd opgeblazen blijven.
  • Vermijd rijden in water en modder.
  • Overweeg lekvrije banden.
  • Als je een lekke band hebt, repareer die dan met lijm, een pleister of een kit.
  • Wissel de voor- en achterbanden van je e-bike om de slijtage gelijk te trekken; de achterband slijt meestal sneller dan de voorband. 


De remmen


Close-up van de achterremmen van een elektrische fiets.


De remmen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je elektrische fiets. Ze moeten je snel en veilig kunnen stoppen, vooral in afdalingen.


Goed nieuws! De meeste remsystemen van elektrische fietsen lijken sterk op die van gewone fietsen. Dit betekent dat als u weet hoe u conventionele remmen moet onderhouden en repareren, het geen probleem mag zijn om dit te doen voor je elektrische fiets.


De levensduur van de remmen van een elektrische fiets hangt echter af van vele factoren: de grootte van de berijder, de agressiviteit/snelheid, de kwaliteit van de materialen waarvan de remblokken zijn gemaakt, de weersomstandigheden, het terrein en het onderhoud.


In tegenstelling tot conventionele fietsen rijden ze met een veel hogere snelheid en zijn ze zwaarder. Hierdoor slijten de remblokken sneller.


Je moet ze vervangen als je een schurend of piepend geluid hoort. Afhankelijk van het gebruik gaan ze 2 tot 5 jaar mee. Zodra de nieuwe remblokken zijn geïnstalleerd, zijn uw remmen weer zo goed als nieuw.


 


Close-up van de transmissie van een ebike.


Kettingen en tandwielen slijten sneller bij elektrische fietsen, vanwege de hogere snelheden en langere afstanden die deze fietsen afleggen.


Als je merkt dat een of meer van de kettingen niet goed werken, kan het tijd zijn om ze te vervangen. kan je probeer de ketting te smeren om te zien of dit de prestaties verbetert, maar het is meestal een teken dat de ketting moet worden vervangen.


Aanbevolen wordt de kettingen van elektrische fietsen om de 1000 tot 2000 kilometer te vervangen. Regelmatige vervanging van je ketting verlengt de levensduur van de tandwielen en de transmissie.


De tandwielen zouden 2-3 keer langer mee moeten gaan dan de ketting, maar dit is alleen mogelijk bij regelmatige inspectie en vervanging van de ketting.


Enkele van de beste praktijken voor het onderhoud


  • Olie de ketting met het juiste vet.
  • Gebruik de kettingslijtage-checker om de conditie en gezondheid van uw kettingen te controleren. 


Het kader


Close-up van het frame van twee elektrische fietsen bereden door twee mannen.


Het frame is het onderdeel waarover je het minst zorgen hoeft te maken. Hij vergt minimaal onderhoud zolang u botsingen en spatbordbotsingen vermijdt. 


Het beeldscherm


Het beeldscherm is het "brein" van de e-bike. Hier worden alle andere elektronische componenten aangesloten. Hij regelt de in- en uitvoer van spanning en stroomsterkte en regelt zo alle essentiële functies.


Het vertelt je hoe snel je gaat, hoe lang de batterij meegaat, hoe ver je hebt gereisd en vele andere belangrijke metingen.


Het display heeft ook een temperatuursensor. Hij schakelt je bike uit als een van de onderdelen oververhit raakt. In zekere zin is de controller een belangrijk onderdeel van de bescherming van je fiets. Het zal u jarenlang fietsplezier geven.


Verschillende e-bike merken hebben het display vervangen door een smartphone applicatie die kan je bedient via Bluetooth. Dit is het geval voor fietsen met Bosch-motoren, zoals Moustache Bikes.


Enkele van de beste praktijken voor het onderhoud


  • Houd het scherm schoon, droog en vrij van fysieke schade.
  • Als het vuil en nat is, moet je het afvegen en drogen.
  • Vermijd elke fysieke impact op het scherm, zoals slaan of laten vallen. 


Conclusie: onderhoud jouw elektrische fiets voor een langere levensduur


Of je nu een nieuwe elektrische fiets wilt kopen of er al een bezit, je moet je ervan bewust zijn dat de levensduur van een elektrische fiets grotendeels afhangt van deonderhoudspraktijken.


Door je elektrische fiets regelmatig schoon te maken, te oliën en te onderhouden, verleng je de levensduur aanzienlijk en ben je verzekerd van optimale prestaties telkens als je het asfalt op gaat.


Door elke week een paar minuten te nemen om het frame schoon te maken, vuil dat in de aandrijving zit te verwijderen en ervoor te zorgen dat de accu van de je elektrische fiets goed is opgeladen, kunt u de levensduur waarschijnlijk met enkele jaren verlengen.


Het is ook belangrijk te onthouden dat de levensduur van een elektrische fiets ook afhangt van hoe vaak u erop rijdt. Hoe meer je het gebruikt, hoe meer de onderdelen slijten en uiteindelijk defect raken of breken.


We kunnen daarom zeggen dat je elektrische fiets net zo lang meegaat als je hem laat meegaan.


FAQ over de levensduur van elektrische fietsen


Hoe lang gaan elektrische fietsmotoren mee?

Hoewel het van het type afhangt, kan de motor van een elektrische fiets tot ongeveer 1000 uur meegaan. Je zult waarschijnlijk al veel andere onderdelen van de motor hebben vervangen voordat u de motor moet vervangen. 

Hoe lang duurt het om een elektrische fietsaccu op te laden?

Deze metriek varieert afhankelijk van de grootte van de batterij en het type. Over het algemeen duurt het drie tot zes uur om een volledig ontladen lithiumbatterij weer op te laden.

Hoeveel ladingen kan ik uit een batterij halen?

Een accu begint na 500 laadcycli aan efficiëntie in te boeten, omdat hij dan zijn maximale capaciteit begint te verliezen. Batterijen kunnen echter nog functioneren tot ongeveer 1200 ladingen.  

Hoeveel kilometer kan een elektrische fiets afleggen voordat hij kapot gaat? 

Er is geen exact antwoord! Dat hangt van veel factoren af: het type fiets, de prijs, het gebruik,... je elektrische fiets kan zelfs enkele tienduizenden kilometers meegaan als u hem goed onderhoudt en defecte onderdelen vervangt. De accu of de motor vervangen is heel goed mogelijk, het zal de prijs van jouw gewoon verhogen, maar het zal altijd een goede investering blijven in termen van de verhouding tussen afgelegde kilometers en uitgegeven euro's.