Elektromotor: de juiste hulp kiezen voor je gebruik

De keuze van de motor hangt voornamelijk af van de elektrische hulp die je wilt. Om deze vraag te beantwoorden, moet je bepalen :


1. De motorpositie die bij je past: hij kan zich in het crankstel of in een van de wielen van de fiets bevinden.

2. De motorkoppel dat je nodig hebt: dit is afhankelijk van de helling van je ritten en de ladingen die je vervoert.

Motorpositie

Uitverkoop
Kalkhoff Berleen 5G

Bafang achterwielmotor

Motor in het achterwiel


De achterwielmotor, die zich in het midden van het wiel bevindt, vind je meestal op fietsen met een kleiner budget. De motor is goedkoper, discreter, lichter (wat handig is als je hem vaak moet optillen) en geschikt voor vlakke wegen of wegen met weinig hellingen. 


Aan de andere kant wordt ondersteuning vaak omschreven als minder natuurlijk en kan de slijtage van de cassette, ketting en derailleur sneller gaan.

Uitverkoop
Lapierre Overvolt HT 5.10 #1 overall

Bosch Performance Line crankstelmotor

Motor in het crankstel


Ongeveer 90% van de fietsen die verkocht worden op Upway zijn uitgerust met een crankstelmotor. 


Dit is een geavanceerdere motor die ondersteuning biedt in verhouding tot de kracht van je trappen. Hij is vaak zwaarder, maar de centrale positie verbetert de balans en stabiliteit van de fiets.

Lees voor meer informatie ons volledige artikel over de verschillende posities van elektrische fietsmotoren.

Motorkoppel

Het koppel beschrijft de aandrijfkracht van een motor: hoe hoger het koppel, hoe meer het je helpt om bergopwaarts te versnellen. Als je ritten maakt op oneffen terrein of als je regelmatig zware lasten vervoert (kinderzitje, aanhanger, enz.), moet je een elektrische fiets kiezen met voldoende motorkoppel.


Het koppel wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm) en staat vermeld op het productblad van elke fiets. Als richtlijn raden wij het minimumkoppel aan dat nodig is voor een gemiddelde gebruiker, afhankelijk van het soort helling:

Twee belangrijke uitzonderingen:

1. Als je regelmatig een zware last vervoert (kinderen, aanhangwagen, enz.), raden we je aan om de hogere categorie te kiezen. Kies bijvoorbeeld een fiets met minimaal 50 Nm als je een vlakke route is en 70 Nm als je een heuvelachtige route is.
2. Omgekeerd kan voor lichte fietsen (met een gewicht van minder dan 20 kg) een lager koppel precies zijn wat je nodig hebt.

Merk motor

Op je kunnen ook andere overwegingen een rol spelen: kan je zal bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een motor van een bekend, betrouwbaar merk (zoals Bosch, Bafang, Shimano, Giant of Yamaha). Dit maakt het gemakkelijker om reserveonderdelen te krijgen.


Voor meer informatie over de Bosch en Yamaha motoren, zie ons volledige artikel over deze motoren.

Laatste bijwerking: 3 september 2023