Hoe moet je je fiets vervoeren: in je auto of op een fietsenrek?
De vakantie staat voor de deur en je hebt besloten om gebruik te maken van de groene wegen en fietspaden op je vakantiebestemming. Met zoveel fietsenrekken op de markt kan het echter lastig zijn om een keuze te maken uit de drie types. Misschien zie je er ook tegenop om je fiets in de kofferbak te vervoeren.
Om je fiets (en je auto) te beschermen moet je net zo voorzichtig zijn, terwijl de verkeersregels streng zijn voor veilig fietsen. Ontdek welke methode om je fiets in de auto te vervoeren het beste is en hoe je te werk moet gaan.
De juiste fietsendrager voor in de auto kiezen
Vergelijking van de verschillende soorten fietsendragers
Je hebt al gekozen voor een fietsendrager omdat je kofferbak al helemaal vol zit. Er zijn drie hoofdtypen fietsendragers op de markt:op het dak, op de achterklep en op de trekhaak.
Elk heeft zijn voor- en nadelen, dus hier is een tabel om je te helpen snel te begrijpen wat je nodig hebt:
VOORDELEN
NADELEN
Fietsendrager op dak
- Lagere prijs
- Gemakkelijk aan te brengen
- Maakt de kofferruimte en de toegang ertoe vrij
- Beter zicht
- Elektrische fietsen vervoeren
- Dakrails vereist
- Verlies van aerodynamica en hoger brandstofverbruik
- Hoogte onverenigbaar met bepaalde parkeergarages en tolhuisjes
Bagageruimte fietsendrager
- Betaalbare prijs
- Geen impact op hoogte
- Minder rommel
- Beperkt gewicht voor meerdere elektrische fietsen
- Breedte vermindert zicht naar achteren
- Beperkte toegang tot de kofferbak
Fietsendrager met trekhaak
- Optimale veiligheid en stabiliteit
- Gemakkelijke toegang tot de bagageruimte
- Aërodynamischer
- Eenvoudig te installeren
- Hoge prijzen
- Extra trekhaak
Een op het dak gemonteerde fietsdrager (©Thule)
Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een fietsenrek
- Aantal fietsen datmoet worden vervoerd: sommige modellen zijn ontworpen voor een bepaald aantal fietsen, en fietsdragers op het dak zijn meestal beperkt tot twee elektrische fietsen,
- Laadvermogen: Respecteer het maximale gewicht dat door je fietsendrager kan worden gedragen. (Een elektrische mountainbike kan bijvoorbeeld even zwaar zijn als drie racefietsen. Houd ook rekening met het laadvermogen van je auto (te vinden op een label in de bagageruimte of op de deurstijl van de bestuurder), het draagvermogen van het dak, de verticale belasting (bij een achterklepdrager) en de capaciteit van je trekhaak.
- Compatibiliteit met verschillende soorten fietsen : Sommige fietsen, zoals VTTAE's of fat-bikes, zijn breder en hebben grotere wielen. Hierdoor passen ze mogelijk niet in de rails van alle fietsendragers, wat het aantal fietsen dat je kunt meenemen beperkt. Sommige fietsendragers zijn echter speciaal ontworpen voor het gewicht en de omvang van één of meerdere elektrische fietsen.
- Installatie- en gebruiksgemak: Afhankelijk van je fysieke mogelijkheden of als je alleen bent, kun je sommige fietsendragers beter vermijden. Bijvoorbeeld dakdragers, waarbij je de fiets op armlengte moet tillen en die moeilijker zelf te bevestigen zijn.
- Veiligheidsregels en stabiliteit: Sommige fietsenrekken bieden een beter zicht tijdens je reis, terwijl andere ervoor zorgen dat je fietsen in alle situaties stabiel staan, soms met behulp van vering.
Een hangende fietsdrager met trekhaak en een tuimelaar voor toegang tot de bagageruimte. (©Mottez)
Fietsenrekken installeren en vastzetten
Een dakdrager installeren
Installeer de dakstangen en vervolgens de rails van de dakfietsdrager. Monteer je fiets (twee personen is beter voor een elektrische fiets, omdat deze zwaarder is), stel de afstandsknoppen van de rails af en bevestig vervolgens het frame aan de beugel. Bevestig daarna de wielen met bevestigingsriemen, waarvan sommige zijn aangepast aan het lage frame van een elektrische stadsfiets elektrische stadsfiets.
Een bagageruimte-/hatchback-fietsendrager installeren
Een bagageruimte- of achterklepfietsendrager moet compatibel zijn met je voertuigmodel. Bevestig de fietsendrager volgens de gebruikershandleiding, omdat de modellen verschillen, en zet je fiets vervolgens vast met de arm op het frame en bij de wielen. Omdat e-bikes dicht op elkaar staan, raden we sterk aan om er bescherming tussen te monteren.
Close-up van een op het dak gemonteerde fietsdrager (©Thule)
Afhankelijk van de breedte van je installatie of het model van je wagen, kan een signalisatierail met een tweede plaatsteun verplicht zijn als de kentekenplaat of de lichten niet zichtbaar zijn.
Een fietsdrager voor op de trekhaak installeren
Er zijn verschillende bevestigingsmogelijkheden, dus volg de montagehandleiding voor jouw model. Over het algemeen hoef je de fietsendrager alleen maar uit te lijnen met de trekhaakkogel, de beugel te plaatsen en deze vast te zetten met een bout of hendel.
Fietsen en wielen worden op dezelfde manier bevestigd als bij een fietsendrager met achterklep, met behulp van armen op het frame en riemen op de wielen, die aan de rails worden bevestigd. Sommige op een trekhaak gemonteerde modellen kunnen aan de cranks worden bevestigd voor extra stabiliteit.
Praktisch advies voor het veilig vervoeren van elektrische fietsen
Fietsen vastzetten op het fietsenrek
Het bevestigen van je elektrische mountainbikes aan de fietsendrager is geen doel op zich; het is essentieel om bevestigingsriemen toe te voegen om je installatie te optimaliseren. Zelfs als je je fietsen de dag voor vertrek perfect hebt vastgemaakt, is het raadzaam om alle bevestigingspunten te controleren voordat je vertrekt. Beweeg of schud de fietsen een beetje om te controleren of de riemen goed gespannen zijn en of er geen speling is.
Vergeet geen hangsloten om je fietsen aan het rek vast te maken bij haltes; een klassiek fietsslot is ook een goede optie. Verwijder alle onderdelen die gemakkelijk kunnen loskomen, zoals een scherm, lamp of mand. Ze lijken misschien stevig vast te zitten bij 25 km/u, maar tijdens je reis kun je snelheden van meer dan 100 km/u bereiken! Verwijder tot slot je accu om diefstal te voorkomen.
je Zet alle riemen vast en bescherm de elektrische fiets met schuim, hier met een accu, ook al raden we aan deze te verwijderen (©Mottez)
Bescherm je auto en fietsen
Of het nu door het weer of door stof op de weg komt, fietsen worden blootgesteld aan de elementen wanneer ze met de auto worden vervoerd. Waarom zou je je fietsen niet beschermen met een beschermhoes? Houd rekening met de grootte van de hoezen in verhouding tot je fiets en of ze voldoende waterdicht zijn in het geval van buien of onweer onderweg! Schuim en beschermers zijn aan te raden tussen fietsen die kunnen botsen, vooral op een fietsendrager in de bagageruimte.
kan je Zorg ook voor de uitrusting van je auto, bijvoorbeeld door een beschermkussen voor de dakrails aan te brengen. Als je een pick-up hebt, is een beschermingsmat voor de achterklep een must.
Wettelijke en veiligheidsoverwegingen
je In België moet een fietsendrager een achteruitrijlicht en een mistachterlicht bevatten. je Je moet daarom kiezen voor een 13-polige stekker. Je nummerplaat en waarschuwingslichten moeten volledig zichtbaar zijn. Als dit niet het geval is, moet je een oprijplaat monteren om een nieuwe nummerplaat te bevestigen.Sommige fietsdragers zijn hier standaard mee uitgerust, dus deze optie verdient de voorkeur als je in Europa reist.
Sommige landen vereisen een oprijplaat en een tweede nummerplaat. (©Thule)
Houd er rekening mee dat we verwijzen naar de Belgische wetgeving, maar dat deze van land tot land kan verschillen.
Je moet je er ook van bewust zijn dat een fietsendrager de luchtweerstand en het gewicht van je auto verhoogt. Deze twee punten hebben gevolgen: een toename van het brandstofverbruik tot 40% volgens ADAC-metingen, in het geval van een fietsendrager op het dak of de achterklep. Je kunt dus het beste een trekhaak gebruiken, die minder impact heeft op de afmetingen en daardoor minder energie verbruikt.
Je fiets in je auto vervoeren
Technieken om een fiets in de kofferbak te vervoeren
Om te voorkomen dat je meer brandstof verbruikt en je auto groter wordt, kun je proberen je fiets te demonteren en in de kofferbak te vervoeren. Het is nog goedkoper ook! Hier zijn de tips en aandachtspunten:
- Verwijder het voorwiel om 30 tot 40 cm lengte te winnen,
- Draai, indien mogelijk, het stuur om de breedte te verkleinen door de bout los te draaien waarmee de stuurpen aan het frame is bevestigd,
- Laat het zadel tot een minimum zakken,
- Verwijder de pedalen om de breedte van de fiets (en het risico op botsingen) te verkleinen,
- Als de hoogte onder het dak het toelaat, installeer de fietsen dan hoog op een transportbeugel en rails op de vloer van de bagageruimte,
- Maak de fiets(en) met riemen vast aan de bagageruimte om beweging tijdens transport te beperken.
Accessoires om intern transport te vergemakkelijken
Vergeet een hoes en een vloermat niet om te voorkomen dat je auto te vuil wordt (vooral door vet) en om schokken te vermijden die de kofferbak en je mooie fiets zouden kunnen beschadigen. Gebruik verschillende beschermhoezen of schuim als je meerdere fietsen vervoert.
Als gevolg daarvan beperken je motor(en) je laadvolume. Om dit te vergroten, heb je altijd nog de optie van een dakkoffer of zelfs een aanhanger.
Nu weet je hoe je de juiste fietsdrager voor jouw behoeften kiest en hoe je die het beste kunt gebruiken. Vergeet niet je fietstochten te plannen wat betreft accessoires, uitrusting en routes.