Elektrische fietsendrager: hoe je elektrische fiets vervoeren in de auto?


Fietser monteert zijn elektrische fiets op de elektrische fietsendrager van zijn auto.

Afbeelding Freepik

Het vervoeren van je elektrische fiets, of elektrische fiets, met de auto kan een uitdaging lijken. Maar met de juiste fietsendrageris het kinderspel. Of je nu op vakantie gaat, een nieuwe route verkent of gewoon je elektrische fiets van A naar B brengt, een stevige en veilige fietsendrager is essentieel.


In dit artikel verkennen we de wereld van de elektrische fietsendragers. We bekijken aspecten zoals stabiliteit, laadvermogen, grootte en gewicht van de drager, maar ook installatie- en gebruiksgemak. We bekijken ook hoe je de fiets kan beschermen tijdens het transport, waarbij we ons richten op functies zoals riemen, haken en bevestiging van het frame en de wielen.


Dus, ben je klaar om uit te vinden hoe je je elektrische fiets veilig en gemakkelijk kunt vervoeren? Laten we beginnen!

De juiste elektrische fietsendrager kiezen: wat je moet weten

Het gewicht van een elektrische fiets

Elektrische fietsen, of elektrische fiets, zijn zwaarder dan conventionele fietsen vanwege de accu en de motor. Hun framebuizen zijn ook groter. Daarom raden we je aan om een fietsendrager te gebruiken die speciaal ontworpen is voor elektrische fietsen. Als er niet op het product staat "elektrische fiets", is het essentieel om te controleren hoeveel gewicht de fietsendrager kan dragen voor één fiets en/of de totale lading. Een fietsendrager die ontworpen is voor een conventionele fiets kan het gewicht van een elektrische fiets mogelijk niet dragen, wat kan leiden tot schade aan de fiets of het voertuig, of zelfs tot verkeersongevallen.

De stabiliteit van de elektrische fietsendrager

Een e-bikedrager moet robuust zijn en het gewicht van de e-bike, dat vaak meer dan 20 kg bedraagt, kunnen dragen. Daarnaast moet hij extra stabiliteit bieden om het extra gewicht van elektrische fiets te compenseren, vooral bij het rijden op bochtige wegen of met hoge snelheid op de snelweg.

Gebruiksgemak

Nog iets om te controleren voor je tot aankoop overgaat: je elektrische fietsendrager moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zowel om de fiets vast te zetten als om hem op het voertuig te installeren. Hij moet ook voldoende bescherming bieden voor de fiets tijdens het transport, met name dankzij sterke bevestigingsriemen en veiligheidshaken voor het frame en de wielen.

Laadvermogen

Tot slot is het belangrijk om te weten hoeveel elektrische fiets fietsen je in totaal wilt meenemen. Sommige fietsenrekken hebben maar één fietssleuf, terwijl andere er wel vier kunnen plaatsen.

De verschillende soorten elektrische fietsendragers 

Er zijn verschillende soorten fietsendragers, afhankelijk van waar ze worden geïnstalleerd. Meestal worden fietsen aan de achterkant van de auto bevestigd. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Elk type fietsendrager heeft zijn eigen voor- en nadelen en de keuze hangt af van je behoeften, je voertuig en je elektrische fiets. 

Elektrische fietsendrager op achterklep

De op de achterklep gemonteerde fietsendrager is waarschijnlijk de populairste optie voor veel bezitters van een e-bike. Deze wordt rechtstreeks op de achterklep van je auto met riemen en haken, waardoor hij gemakkelijk te installeren en te gebruiken is. Dit type fietsendrager is vooral geschikt voor auto's zonder trekhaak of dakdragers. Hij is ideaal voor het vervoeren van een elektrische fiets, tot maximaal twee stuks.


Als je voor dit type fietsendrager kiest, zorg er dan voor dat je elektrische fiets voldoende beveiligd is tegen diefstal. De meeste fietsendragers achteraan hebben een ingebouwd beveiligingssysteem, maar het is een goed idee om je elektrische fiets te beveiligen met een diefstalbeveiliging.


Voordelen van elektrische fietsendragers op achterkleppen: ze zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten fietsendragers. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren en te demonteren, waardoor ze praktisch zijn voor occasioneel gebruik.


Nadelen van de elektrische fietsendrager op de achterklep: het gewicht van de elektrische fiets kan de achterklep van je zwaar belasten. Bovendien kan de toegang tot de bagageruimte beperkt zijn wanneer de fietsendrager op zijn plaats zit. Het is ook essentieel om het laadvermogen van de fietsendrager te controleren, want niet alle modellen zijn ontworpen om het gewicht van een elektrische fiets te dragen.

De elektrische fietsendrager op een trekhaak

De op de trekhaak gemonteerde fietsendrager is een uitstekende optie als je is uitgerust met een trekhaak. Hij wordt rechtstreeks op de trekhaak bevestigd en biedt extra stabiliteit en stevigheid, ideaal voor het vervoeren van zwaardere e-bikes. Ideaal als je op reis gaat met de elektrische fietsen van het hele gezin!


Voordelen van de elektrische fietsendrager op een trekhaak: hij is erg stabiel en kan over het algemeen zwaardere ladingen dragen dan andere soorten fietsendragers. Hij biedt ook gemakkelijk toegang tot de bagageruimte van je . De elektrische fietsendrager is ook heel gemakkelijk te gebruiken: elektrische fiets kan in een paar eenvoudige stappen aan de auto worden bevestigd. 


Nadelen van op de trekhaak gemonteerde elektrische fietsendragers : ze vereisen een trekhaak op je , wat een extra kost kan betekenen als je er nog geen hebt. Bovendien zijn ze over het algemeen duurder dan op de achterklep gemonteerde fietsendragers. Bij het kopen van een je trekhaak moet je ook letten op de maximale verticale belasting.

Wat is de maximale verticale belasting van een auto?

De verticale belasting geeft het maximale gewicht aan dat op je trekhaak mag worden geladen. In de meeste gevallen vind je deze informatie naast de trekhaakbasis, maar soms staat het ook vermeld in de autopapieren. De gemiddelde verticale belasting voor een auto ligt tussen 45 en 75 kg.


Elektrische fietsendrager op dakrails

De fietsendrager voor op het dak is een andere optie om je elektrische fietsen in de auto te vervoeren. Hiervoor moeten dakdragers worden gemonteerd, waaraan de fietsendrager vervolgens wordt bevestigd. Dakdragers zijn meestal verkrijgbaar voor stationwagens, SUV's en sedans. Controleer voordat je voor deze oplossing kiest de maximale belasting die de fietsendrager kan dragen, en ook die van je auto: veel modellen hebben een maximale dakbelasting van 20 kg. Commerciële elektrische fietsen wegen echter gemiddeld tussen de 20 en 30 kilo, dus ze overschrijden al snel de toegestane dakbelasting. Een kleine tip: als je accu afneembaar is, verwijder deze dan voordat je de elektrische fiets monteert, dat scheelt een paar kilo.


Voordelen van de elektrische fietsendrager op dakrails: hij maakt ruimte vrij achteraan op je , beperkt de toegang tot de bagageruimte niet en belemmert het zicht van de bestuurder niet. Hij is ook erg stabiel.


Nadelen van de elektrische fietsendrager op dakrails: het vereist de installatie van dakrails, wat duur kan zijn. Bovendien kan het in- en uitladen van je elektrische fiets moeilijker zijn door de hoogte van het dak en het zware gewicht van een elektrische fiets. Tot slot verhoogt de aanwezigheid van fietsen op het dak de luchtweerstand en dus hetbrandstofverbruik je .

Elektrische fietsen vervoerd met de auto voor een weekend op het platteland.

Hoe bescherm je je als je je fiets met de auto vervoert? 

Het vervoeren van je elektrische fiets met de auto vereist speciale zorg om ervoor te zorgen dat de fiets beschermd is. Onjuiste bevestiging of bescherming kan schade veroorzaken aan je , variërend van eenvoudige krassen tot ernstigere schade aan essentiële onderdelen zoals het frame, de wielen of de motor. Hier volgen enkele tips over hoe je de je elektrische fiets kunt beschermen tijdens transport.


Zet je elektrische fiets vast met sterke riemen

Op een elektrische fietsendrager houden de bevestigingsriemen je elektrische fiets op zijn plaats tijdens het transport, waardoor plotselinge bewegingen die schade kunnen veroorzaken, worden voorkomen. Zorg ervoor dat de riemen strak zitten en dat ze de fiets stevig tegen de drager houden.

Bescherm je elektrische fiets met veiligheidshaken

Veiligheidshaken spelen een cruciale rol bij het beschermen van de je elektrische fiets tijdens transport met de auto. Ze moeten stevig worden bevestigd aan het frame en de wielen van elektrische fiets en zorgen voor extra stabiliteit tijdens het transport. Zorg ervoor dat de haken goed vastzitten en dat er geen risico is dat ze tijdens de reis losraken.

Zet het frame en de wielen stevig vast

Bevestig het frame van je stevig aan de fietsdrager en zet de wielen vast om beweging tijdens transport te voorkomen. Het gebruik van beschermende pads kan ook krassen en schade aan het frame helpen voorkomen.

Bescherm de andere apparatuur van de elektrische fiets

Vergeet tot slot niet de andere onderdelen van je elektrische fiets te beschermen, zoals het stuur, de pedalen en de remmen. Het gebruik van beschermhoezen kan een goed idee zijn om schade door de elementen of wegvuil te voorkomen. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je zorgt u ervoor dat je elektrische fiets in perfecte staat op zijn bestemming aankomt, klaar voor je volgende fietsavontuur.

Fietsers die hun elektrische fiets hebben meegenomen op vakantie.

je elektrische fietsen vervoeren met de auto: wat zegt de wet?

Als het gaat om het vervoeren van een elektrische fiets in een auto, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving. Hoewel de wet geen onderscheid maakt tussen het vervoeren van conventionele fietsen en elektrische fietsen, moeten er bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen.

Demontage van kleine onderdelen

Ten eerste is het een goed idee om alle kleine onderdelen te demonteren die tijdens het transport los kunnen raken, vooral de accu van de elektrische fiets. Dit is vooral belangrijk als je met hoge snelheden rijdt, zoals op de snelweg. Andere onderdelen, zoals de bel, mand en niet-geïntegreerde verlichting, moeten indien mogelijk ook worden verwijderd.

Zichtbaarheid voor andere bestuurders

Ten tweede is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de elektrische fiets het zicht van andere bestuurders niet belemmert. De wet bepaalt dat fietsen niet meer dan 20 cm aan weerszijden van het voertuig mogen uitsteken. 

Zichtbaarheid van de nummerplaat en achterlichten

Natuurlijk moeten de nummerplaat en achterlichten op je altijd zichtbaar zijn, zelfs als je geladen is. Als deze elementen worden verborgen door de fietsendrager of trekhaakkogel, moet u er een extra nummerplaat op aanbrengen, zodat deze duidelijk zichtbaar is.


Door deze regels te volgen, kan kan je je elektrische fiets veilig en legaal worden vervoerd en worden mogelijke boetes vermeden.

Referentiesnelheid bij het rijden met een fietsendrager

De meeste fabrikanten raden een maximumsnelheid aan tussen 100 en 130 km/u. Een volgeladen fietsendrager verandert ook de manier waarop je met de auto rijdt. Pas je je rijgedrag aan en zorg ervoor dat je zo veilig mogelijk rijdt, vooral tijdens de eerste paar ritten met een volgeladen je elektrische fietsendrager.

Reizen naar het buitenland met een elektrische fietsendrager op je auto

In de meeste EU-landen gelden dezelfde bepalingen voor het rijden met een beladen fietsendrager. 


Voordat je naar het buitenland reist, is het nog steeds raadzaam om te informeren naar de regelgeving die in deze landen van kracht is voor het vervoeren van elektrische fietsen en fietsen op een fietsendrager. In Duitsland moet bijvoorbeeld een extra, ongestempeld nummerbord op de achterdrager worden gemonteerd als het achterste nummerbord niet herkenbaar is. In Italië en Spanje moet een rood-wit waarschuwingsbord op de fietsendrager achterop worden gemonteerd.