Hoe test je een accu van een elektrische fiets?

De batterij is een van de essentiële onderdelen van elke elektrische fiets. Of je nu een lithium- of loodzuuraccu hebt, het is net zo belangrijk om deze regelmatig te testen en te onderhouden. je Net als bij mobiele telefoons, computers en andere batterijgevoede technologie, kan de algehele gezondheid van de batterij een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van het apparaat als geheel.

Vraag je je af je hoe je de accu van een elektrische fiets test? Er zijn verschillende manieren om dat te controleren. We leggen het je uit!

Een essentieel hulpmiddel: de multimeter

Een multimeter is een kleine, draagbare sonde die spanning, stroom en weerstand meet. je Een display geeft elke meting weer. Hoewel er digitale en analoge multimeters zijn, geven de eerste meestal nauwkeurigere resultaten.

je Hoe test je de batterij van een elektrische fiets? 

Het testen van een elektrische fietsaccu is vrij eenvoudig. je je Als je eenmaal een goede multimeter bij de hand hebt, kun je eenvoudig de algehele gezondheid van de accu controleren. Volg gewoon deze 5 stappen: 

  1. Sluit de multimeter aan: de batterij moet worden verwijderd en volledig opgeladen voor dit proces, minstens 6 tot 8 uur. je je Als de accu niet losgekoppeld kan worden van het frame van de fiets, controleer dan of hij goed vastzit. Steek de sondes van de multimeter in de connector of poort op de adapter. Zorg ervoor dat je niet te veel druk of kracht uitoefent, want dit kan beide apparaten beschadigen.
  2. Test de lading van de batterij: De meeste standaard multimeters hebben een AC/DC uitleesfunctie en een "batterij test belasting" functie. je Stel de multimeter in op gelijkstroom. je Het is over het algemeen niet aan te raden om wisselstroom te gebruiken, omdat dit de accu kan overladen op . Deze uitlezing laat niet alleen de capaciteit van de batterij zien om in te schakelen, maar ook de energiedichtheid die nodig is voor de communicatie met de motor en andere functies. kan je je Zolang de waarde niet te veel afwijkt van het oorspronkelijke getal (te vinden in de handleiding), betekent dit dat de batterij nog goed is.
  3. Test de spanning:je door de multimeter op devolts functie functie te zetten, kun je een spanningstest uitvoeren. Dit is belangrijk omdat de prestaties van een elektrische fiets nauw samenhangen met het voltage. je Kijk in de handleiding voor het spanningsbereik van het merk. je je Als je de accu enkele uren hebt opgeladen, moet het voltage overeenkomen met het getal dat in de handleiding staat. je Als de batterij van een elektrische fiets onder een bepaald voltage komt, schakelt hij uit om schade aan het apparaat te voorkomen. Simpel gezegd: als het voltage te laag is, is dat een teken dat de batterij bijna leeg is.

Bijvoorbeeld: 

Een 52V elektrische fietsaccu moet ongeveer : 

58 tot 42 V

Een 36V batterij daarentegen zou : 

36 tot 28 V


Laten we aannemen dat de afgelezen waarden niet binnen dit bereik vallen. Als dit het geval is, geeft dit aan dat de batterij geleidelijk slijt. 

  1. Test de stroomsterkte : De volgende stap is het testen van de stroomsterkte. je Dit is de hoeveelheid energie en lading die de accu van de elektrische fiets kan vasthouden en de hoeveelheid die per uur wordt ontladen. Hiermee kun jede levensduur onderzoeken. je Vergelijk de uitlezing op de meter met die op de handleiding. je Als je merkt dat je tijdens het rijden te snel zonder energie komt te zitten, kan het zijn dat de accu van je elektrische fiets overmatig wordt ontladen.
  2. Controleer de weerstand: Dit is de laatste stap. je Dit is een belangrijk element in de prestaties van een elektrische fiets. Wat is weerstand? Het is wat de elektrische stroom door de batterij probeert tegen te houden. Het bestaat in alle elektrische circuits, maar hetmag nooit te hoog zijn. Anders kan het leiden tot oververhittingsproblemen. Hoe hoger de waarde, hoe zwakker de stroom door de batterij.

kan je Zoals je kunt zien, omvat het testen van een elektrische fietsaccu verschillende stappen. je De algehele gezondheid van de batterij is een combinatie van lading, spanning, stroom en weerstand. kan je Als alle gegevens zijn waar ze zouden moeten zijn, kun je er zeker van zijn dat hij nog steeds goed werkt.

elektrische fiets Accu's hebben vaak een garantie van 6 tot 24 maanden. Bosch accu's hebben bijvoorbeeld een garantie van 2 jaar of 500 cycli, wat overeenkomt met één keer volledig opladen na één keer volledig ontladen.  

Batterijcontrolesysteem 

Bovendien hebben de meeste elektrische fietsen een geïntegreerd batterij accumanagementsysteem, ook wel bekend als een bedieningsconsole. kan je Met dit systeem heb je via een scherm toegang tot alle informatie over de toestand van de accu. Het kan ook de tijd, snelheid of ondersteuningsmodus weergeven.

Het is super handig voor het beoordelen van spanning en stroom, maar ook om batterijcomponenten te beschermen tegen temperatuur en de invloed van opladen/ontladen. je Zo kun je de conditie in de gaten houden en de levensduur verlengen.

Het enige minpuntje is de grootte. Het kan te veel ruimte innemen op het stuur. 

Dat gezegd hebbende, worden multimeters nog steeds als nauwkeuriger beschouwd dan batterijcontrolesystemen. Deze laatste hebben minder functies en kunnen ook duur zijn. Bovendien zijn ze niet universeel. Ze verschillen in ontwerp, afmetingen en gebruikte onderdelen, afhankelijk van het type accu. 


Concluderend

We raden je aan om te investeren in een multimeterje wanneer de accu van een elektrische fiets het einde van zijn levensduur nadert of tekenen van zwakte vertoont. je Het is de beste manier om de conditie van de accu te controleren! je elektrische fiets De bedieningsconsole, die meestal wordt meegeleverd, geeft je meer oppervlakkige gegevens. kan je Anders kun je het beste voor een professionele controle gaan!

je FAQ over de staat van de batterij van elektrische fietsen 

Wat zijn de tekenen van een defecte batterij? 

De tekenen van een slechte accu zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen: een accu die oververhit raakt, geen lading vasthoudt of een zwakke verbinding met de motor lijkt te hebben. Dit zijn signalen die je moeten waarschuwen. 

Hoe sluit ik een multimeter aan op mijn type batterij?  

Meestal vind je een adapter die speciaal is ontworpen om batterijen te testen. Verwijder gewoon de behuizing en steek de sondes van de multimeter erin. 

Naar welk voltage moet ik kijken op mijn multimeter? 

je Als je een 36V accu hebt, ligt het ideale bereik dat de meter zou moeten aangeven tussen 28V en 36V. je Pas deze factor aan aan het voltage van de elektrische fiets. je je Als algemene regel geldt dat als de meter 10 volt minder aangeeft dan aangegeven, hij te laag is.