Bosch Powerpack 500 accuduur: de complete gids

Als je een refurbished elektrische stadsfiets of elektrische bakfiets koopt, is de kans groot dat je een Bosch Performance Line of Active Line motor koopt. Het Duitse merk is marktleider in dit segment en gebruikt Bosch Power Pack 500 accu's. Maar hoe lang gaat de accu mee? Hoe kan hij worden verbeterd en wat moet je doen als je hem moet vervangen? Upway helpt je op weg!

Zoom in op een Bosch Powerbank 500 elektrische fietsaccu.

Hoe lang gaat een Bosch PowerPack 500 accu echt mee?

Geschatte gemiddelde duur in jaren en oplaadcycli

Officieel garandeert de Duitse fabrikant dat zijn accu's voor elektrische ondersteuningsfietsen tot 60.000 km meegaan onder de beste omstandigheden. Uitgaande van een actieradius van 60 km kan een Bosch PowerPack 500 1000 laadcycli meegaan, ongeacht het gebruik.

Factoren die de levensduur van een Bosch accu beïnvloeden

Het is geen raketwetenschap om je Bosch PowerPack 500-fietsaccu zo lang mogelijk te gebruiken. Hier zijn een paar tips om de levensduur te verlengen:


  • Rijden in de Eco-modus: door de elektromotor op minimaal vermogen te gebruiken, wordt de accu minder belast;
  • Houd de accu uit de extremen: laad je elektrische fiets op tussen 10 en 90% of zelfs tussen 20 en 80% om de levensduur van de accu te optimaliseren;
  • Lange oplaadtijd: hoe sneller het opladen, hoe meer schade aan de cellen. Een oplader van 2 A is te verkiezen boven een oplader van 4 of 6 A;
  • Gebruik het eBike Connect systeem spaarzaam: gebruik het alleen als het nodig is, want het verhoogt het stroomverbruik van je Bosch elektrische fietsaccu.
Elektrische bakfiets met Bosch PowerBanck 500 accu

Hoe onderhoud ik mijn Bosch PowerPack 500 accu dagelijks?

Hoe onderhoud ik een batterij om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat?

Bosch accu's zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen rijden in de regen. Desondanks is het raadzaam om je refurbished elektrische fiets en de accu aan het einde van je rit droog te maken. Dit geldt ook voor het schoonmaken van modder of stof na je mountainbike sessies of op wandelpaden.

Invloed van onjuiste opslag op de levensduur van de batterij

Zoals alle lithium-ion fietsaccu's lopen Bosch PowerPack 500 accu's het risico van volledige ontlading of "diepe ontlading" als ze enkele weken of maanden met een lage lading worden opgeslagen. Daarom moet de accu uit de elektrische fiets worden gehaald en op een ideale lading van 80% worden gehouden als hij lange tijd niet wordt gebruikt.


Plaats hem in dat geval niet buiten, in een vochtige ruimte, bij lage temperaturen of in direct zonlicht, want dat kan de degradatie versnellen. Het is beter om hem op kamertemperatuur te bewaren, in een droge ruimte, en van tijd tot tijd op te laden.

Close-up van een man die zijn Boswh PowerPack 500 accu verwijdert

Waarom moet je de cellen in je batterij nooit vervangen?

Bosch PowerPack-accu's zijn verzegeld, d.w.z. dat ze optimaal bestand zijn tegen regen of hitte, terwijl ze een hoge energiedichtheid garanderen. Als één of meer cellen worden gerepareerd, wordt de integriteit van de hele accu verbroken. De gevolgen zijn een risico op storingen of zelfs brand bij schokken, blootstelling aan water of extreme temperaturen. Bovendien verlies je de Bosch garantie.

Indicatoren voor het einde van de levensduur en hoe de Bosch PowerPack 500-accu te vervangen

Wat moet je doen als je batterij tekenen van zwakte vertoont?

In de loop der jaren neemt de capaciteit natuurlijk af. Als de autonomie te laag wordt vergeleken met het beginniveau, of als het willekeurig werkt, kan het tijd zijn om in te grijpen.

In geval van storingen of verlies van autonomie, vraag dan een fietsvakhandelaar of Bosch partner om de accu te controleren. Hij zal de resterende capaciteit bevestigen of een mogelijk probleem dat vervanging of revisie van de accu vereist.

Het vervangingsproces: stappen en advies

Er zijn drie manieren om je batterij te vervangen:


  • Je koopt precies dezelfde referentie, dus je kunt er niets aan doen;
  • Je kiest voor een accu die compatibel is met je Bosch eBike Systems, maar met een andere capaciteit: controleer of deze compatibel is met je elektrische fiets, en je zult je ondersteuning moeten aanpassen om rekening te houden met de verandering (met name de voorspelling van de actieradius);
  • Je maakt een afspraak met een partnerfietsdealer, die je adviseert over je behoeften en ervoor zorgt dat de installatie veilig is en dat het BMS (accumanagementsysteem) wordt bijgewerkt als dat nodig is.
nieuwBosch PowerPack-accu beschermd bij aankoop van een fiets .

Een gebruikte batterij recyclen: waarom en hoe doe je dat goed?

Als je je batterij zelf vervangt, ben je verantwoordelijk voor het recyclen ervan. Het is daarom verboden om hem in de vuilnisbak te gooien. Je moet je Bosch PowerPack 500 naar een inzamelpunt brengen dat is opgenomen in de lijst van het Corepile-programma, bijvoorbeeld een supermarkt of je favoriete fietsenwinkel.


Op de juiste manier ingezameld kan het grootste deel van de batterij worden gerecycled, inclusief het beroemde kostbare lithium voor hergebruik in een nieuwe batterij.

Vergelijking van de Bosch PowerPack 500 met andere Bosch accumodellen

Deze accu is erg populair, maar is lang niet de enige op de markt. Bosch elektrische fietsen gebruiken andere PowerPack 400, 625, 750 en zelfs 800 capaciteiten, met dezelfde technologie maar met een verschillend bereik. Andere verschillende formaten (vast) of PowerMore verlengers maken ook deel uit van de catalogus van de Teutoonse firma.


Er worden niet alleen Bosch of Yamaha motoren gebruikt, maar ook andere alternatieven zoals Shimano Steps of Bafang accu's. Deze zijn echter minder bekend en het after-sales netwerk is minder wijdverbreid.