Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

Elektrische fietsen met groot bereik: welke elektrische fiets voor welk gebruik?

Een fietser met een elektrische fiets met groot bereik in Parijs.

Deactieradius van een elektrische fiets is vaak een van de eerste criteria bij het kiezen van een elektrische fiets. Vooral als je weet dat hoe groter de actieradius van een elektrische fiets, hoe duurder hij is... Je moet dus de juiste balans vinden tussen je budget en je eisen aan de actieradius.


Voor korte dagelijkse ritten zijn elektrische fietsen op instapniveau met een actieradius van 100 km of minder te verkiezen. Voor bikepacking of sportieve tochten kun je daarentegen beter kiezen voor elektrische fietsen met een actieradius van bijvoorbeeld 200 km. Hoe kan ik de actieradius van een elektrische fiets verbeteren? Wat zijn de beste elektrische fietsen met een groot bereik? Vandaag kijken we naar elektrische fietsen voor lange afstanden! 

Het bereik van een accu voor elektrische fietsen

De capaciteit van een elektrische fiets

Het eerste dat je moet onthouden is dat de actieradius van een batterij vooral afhangt van zijn capaciteit. Met andere woorden, de hoeveelheid elektrische energie die hij kan opslaan.


De batterij is je energiereservoir. Net als bij een auto kan deze groter of kleiner zijn. Het enige verschil is dat bij een elektrische ondersteuningsfiets de capaciteit niet wordt uitgedrukt in liters maar in watturen (Wh).


Wat is een lange batterijlevensduur?


Als we het hebben over elektrisch ondersteunde fietsen met een groot bereik, dan hebben we het over fietsen met eentheoretisch bereik van meer dan 150 km (we komen zo terug op het begrip theoretisch bereik). Dit zijn de beste fietsen in de sector, met een recordbereik. 


In Wh gesproken, omdat het geen geheim meer voor je is, deze fietsen zijn uitgerust met een enorme batterij van meer dan 600 of zelfs 700 Wh. Dat is genoeg om meer dan 200 km af te leggen voordat je moet opladen! 

Theoretische autonomie en echte autonomie

Als je een elektrische fiets koopt, krijg je altijd een actieradius te horen. Dit cijfer is een schatting op basis van redelijk gebruik, door een fietser met een gemiddeld gewicht, in goed gedefinieerde weersomstandigheden, op vlak terrein, zonder tegenwind... Kortom, je hebt begrepen dat de afstand die je met je elektrische fiets kunt afleggen in werkelijkheid enorm kan variëren... soms wel drie keer!

Het gewicht van de fietser en zijn uitrusting

Gewicht heeft eenaanzienlijke invloed opde fietsprestaties. De energie die de motor nodig heeft van de batterij zal niet dezelfde zijn om een renner van 60 kg te helpen als een renner van 100 kg.


En het gaat niet alleen om het gewicht van de persoon, maar ook om het gewicht van de uitrusting. Als je er even tussenuit gaat, neem je natuurlijk bagage mee. Hoe zwaarder de bagage, hoe zwaarder de batterij van je elektrische fiets ...

Niveau van assistentie en energieverbruik

Als je het hoogste ondersteuningsniveau selecteert op je , kom je niet ver... Kies op het vlakke wegdek de eco-modus of het laagste ondersteuningsniveau. Reserveer de maximale ondersteuning voor hellingen.

Weer- en terreinomstandigheden 

Accu's voor elektrische fietsen zijn ontworpen voor optimaal gebruik bij 20°C, in een droge omgeving. Als het regent of als de temperatuur onder de 10° komt of boven de 30° stijgt, nemen hun prestaties af. Dit betekent niet dat ze in deze omstandigheden niet gebruikt kunnen worden. Dit betekent niet dat ze niet gebruikt kunnen worden in deze omstandigheden, ze zullen alleen sneller ontladen.

Hoe kan goed onderhoud je helpen om langer te rijden?

Naast de factoren die van invloed zijn op de levensduur van de batterij, zoals we zojuist hebben gezien, heeft de manier waarop je voor dit kostbare onderdeel zorgt invloed op de prestaties.

Enkele goede praktijken kunnen de levensduur van je batterijen verlengen:

  • bewaar het niet in direct zonlicht of op een koude, vochtige plaats;
  • Laat het niet helemaal plat liggen;
  • Laat het apparaat niet aangesloten op het lichtnet als het eenmaal is opgeladen;
  • Als je je elektrische fiets niet gebruikt, zorg er dan voor dat hij tussen 30 en 70% is opgeladen en laad hem eens per maand minstens 30 minuten op;
  • Gebruik de originele oplader of een oplader van een compatibel merk.

Een elektrische fiets met een groot bereik: waar is hij voor?

Om de juiste elektrische fiets met groot bereik te kiezen, moet je eerst nadenken over je en je behoeften. Laten we eens kijken naar de situaties waarin een batterij met groot bereik nodig is en de meest geschikte fietsen.

De ATB voor lange stedelijke ritten en dagelijks woon-werkverkeer

Als je de hele dag in de stad doorbrengt of tientallen kilometers van je woont, heb je een comfortabele, gemakkelijk hanteerbare fiets nodig die lange afstanden kan afleggen.


De beste keuze voor jou is waarschijnlijk een elektrischeATB . Als je tijdens je je reis naar het werk gebruikmaakt van het openbaar vervoer, kan je kun je ook kiezen voor een plooifiets. Het is praktischer en andere transportgebruikers zullen je er dankbaar voor zijn. Bovendien bieden veel lokale overheden financiële steun voor de aankoop van dit type fiets.


Wat ATB betreft, raden we de Cube Kathmandu Hybrid EXC aan, die regelmatig tot de bestsellers behoort, of de Kettler Quadriga P5 RT met zijn laag afgestelde frame.


En plooifiets, de Peps N7C van het Franse merk O2feel is een zeer goede keuze.

Fietser op zijn elektrische fiets met veel autonomie voor zijn dagelijkse ritten.

Elektrische gravel: de reisfiets voor bikepacking

Als ultiem milieuvriendelijk vervoermiddel worden fietsen steeds vaker gebruikt voor meerdaagse tochten, met fietstassen en vooraf bepaalde etappes. Dit staat bekend als bikepacking.


De afgelegde afstanden per dag zijn afhankelijk van jou. Het kan variëren van 30 tot meer dan 100 km voor ervaren fietsers, of zelfs iets meer met een elektrisch ondersteunde fiets. Omdat je veel bagage meeneemt en de wegen niet altijd vlak zijn, is het belangrijk om voldoende actieradius te hebben bij het bikepacken.


Je bent misschien beter af met een elektrische gravelbike. Deze universele elektrische fietsen zijn comfortabel en je kunt er heel gemakkelijk fietstassen op bevestigen.

Het Mountainbike assortiment elektrische sportapparatuur

Fietsen met elektrische ondersteuning hoeft geen gebrek aan plezier te betekenen. Je kunt je prima vermaken op een elektrische fiets. In het bos en op kleine paadjes kun je met een elektrische fiets langer doorrijden, of over moeilijke paden die met een conventionele fiets onbegaanbaar zouden zijn.

Voor dit soort activiteiten is een elektrischeMountainbike met een centrale motor zoals de Lapierre Overvolt HT 8.6 MIX of de zeer sportieve Reaction Hybrid Race van het Duitse merk Cube perfect!

 


Een groot bereik op je elektrische fiets kan geweldig zijn voor vakanties, lange weekendtochten of fietsen naar het werk. Een elektrische fiets met een groot bereik kiezen betekent eerst en vooral een elektrische fiets kiezen die aangepast is aan jouw behoeften. Vraag jezelf af hoe ver je idealiter zou willen reizen en plan een beetje meer... want elektrische fietsen zijn verslavend!

Welke je je ook kiest, er bestaat geen twijfel over dat Upway de elektrische fiets voor jou heeft!