Wat is bikepacking en hoe begin je eraan?

Fietser overpeinst de berg tijdens een bikepacking-avontuur.

Afbeelding door ArtPhoto_studio op Freepik

Bikepacking is een vorm van fietsavontuur die fietsen en bivakkeren combineert. In tegenstelling tot de traditionele fietstochten, die vaak over de weg en met een omvangrijke uitrusting worden gedaan, geeft bikepacking de voorkeur aan off-road verkenning met een minimalistische, compacte en ultralichte uitrusting. Het belangrijkste idee achter bikepacking is om in je eentje lange afstanden af te leggen terwijl je een minimale uitrusting bij je hebt die nodig is om te slapen en te eten. Bikepacking biedt de flexibiliteit, de nabijheid van de natuur en de mogelijkheid om afgelegen gebieden te bereiken die traditionele fietstochten niet altijd kunnen bieden. De populariteit van bikepacking is de laatste jaren exponentieel gegroeid.

Waar komt bikepacking vandaan?

De geschiedenis van bikepacking gaat terug tot de jaren 1970, toen avontuurlijke fietsers begonnen te experimenteren met lichtgewicht tassen die aan hun fiets bevestigd waren om kampeerspullen mee te nemen. Maar pas de laatste decennia heeft bikepacking zich echt ontwikkeld tot een volwaardige discipline.


Met de democratisering van elektrisch ondersteunde fietsen, maar ook dankzij de evolutie van materialen die gebruikt worden in bikepacking. Bikepacking-tassen zijn lichter, sterker en meer specifiek ontworpen om zware omstandigheden te weerstaan. Vandaag de dag zijn er talloze bikepackingwedstrijden en -evenementen over de hele wereld, die fietsers van alle niveaus en nationaliteiten aantrekken. Bikepacking biedt een unieke ervaring van vrijheid, avontuur en ontdekking, een nieuwe manier van reizen en een hernieuwd contact met de natuur.


Welke uitrusting heb je nodig voor bikepacking?

Bikepacking-uitrusting moet met zorg worden gekozen. Essentiële items zijn onder andere bikepacking fietstassen, een lichtgewicht tent, een slaapzak, een grondmatras, maar ook fietsreparatiegereedschap en geschikte kleding. Het kiezen van de juiste uitrusting voor jouw behoeften en budget je is cruciaal voor een succesvolle bikepacking-ervaring.


Bikepacking bivak in het hart van de natuur.

Bikepacking vereist fysieke en mentale voorbereiding

Qua fysieke voorbereiding vereist bikepacking zowel een goed cardiovasculair uithoudingsvermogen als spierkracht. De lange dagen trappen vereisen een goede cardiovasculaire conditie, terwijl het oneffen terrein en het dragen van uitrusting een zekere hoeveelheid spierkracht vereisen. Hoewel het gemakkelijker is om aan bikepacking te beginnen als je kiest voor een fiets met elektrische ondersteuning, moet je het sportieve aspect niet onderschatten.


Houd er ook rekening mee dat bikepacking mentaal veeleisend kan zijn vanwege de lange afstanden, eenzaamheid, wisselende weersomstandigheden en onvoorziene uitdagingen. Een goede mentale voorbereiding helpt je om onder alle omstandigheden kalm en geconcentreerd te blijven.


Routeplanning je

Bij het plannen van je route is het belangrijk om je je fitnessniveau te beoordelen en je dienovereenkomstig aan te passen. Gebruik topografische kaarten en GPS-toepassingen toepassingen om je route te plannen, rekening houdend met afstand, hoogte, waterbronnen, punten voor voedselvoorziening en mogelijke kampeerplaatsen. Het is ook raadzaam om een risicobeoordeling uit te voeren voor elk deel van de route, rekening houdend met de weersomstandigheden, de staat van het terrein en de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke wilde dieren.

Je fietstassen organiseren en het gewicht efficiënt verdelen

Bij het laden en organiseren van de uitrusting is het cruciaal om het gewicht gelijkmatig te verdelen op de fiets om te voorkomen dat de fiets uit balans raakt. De zwaarste items moeten in het midden van de fiets worden geplaatst.Fietstassen moeten zo wordengeorganiseerd dat je onderweg gemakkelijk bij de essentiële spullen kunt. Optimaliseren van ruimte en verminderen van gewicht zijn ook belangrijk, dus neem alleen mee wat je echt nodig hebt.


Hier is een voorbeeld van hoe je je bikepacking-tas organiseert:


Stuurtas: dit is de ideale plek om lichte maar omvangrijke spullen in op te bergen. kan je je tent, je slaapzak en je slaapmat. Deze spullen heb je overdag meestal niet nodig, wat betekent dat je de tas pas hoeft te openen als je gaat slapen.


Fietstas: deze tas is ideaal voor zwaardere spullen omdat hij het gewicht centreert en helpt de fiets stabiel te houden. kan je voedsel, fietsgereedschap, luchtpomp, bandenreparatieset en EHBO-kit.


Zadeltas: gebruik deze ruimte voor schone kleren, regenkleding en andere spullen die je overdag niet nodig hebt.


Vorkzakken (als je die hebt): perfect om water, extra voedsel of keukengerei in mee te nemen.


Flessen en flessenhouders: ze moeten je water bevatten. Blikjes kunnen ook worden gebruikt om voedsel of gereedschap in mee te nemen.


Tassen voor bovenbuis of cockpit: Deze zijn ideaal voor spullen die je gedurende de dag regelmatig nodig hebt. Je kunt er snacks, een kaart, een GPS, een telefoon, een hoofdlamp, zonnebrandcrème, enz. in opbergen.


Als je op zoek bent naar kwaliteitsproducten, zijn merken zoals Ortlieb gespecialiseerd in fietstassen.

Voeding en hydratatie

Eten en drinken zijn essentieel tijdens een bikepackingtocht. Neem voedzaam, licht en gemakkelijk te bereiden voedsel mee. Zorg ervoor dat je genoeg water bij je hebt voor de duur van je je tocht en plan methoden om water onderweg te zuiveren.

Veiligheid bij het bikepacken

Veiligheid moet altijd een prioriteit zijn bij het bikepacken. Zorg voor een fietshelm, verlichting en een reflecterend vest om de zichtbaarheid op je te vergroten. Zorg er ook voor dat je een basis EHBO-doos hebt en weet wat je moet doen in geval van nood. Houd je ten slotte altijd aan de verkeersregels en wees voorzichtig bij het oversteken van drukke wegen.


Fiets voorbereid op bikepacking.

Welke fiets is het beste voor bikepacking?

Mountainbike

De Mountainbike zijn ideaal voor bikepacking op ruw terrein en off-road trails. Ze hebben goede vering, brede banden voor meer grip en een robuuste structuur om schokken te weerstaan. De Mountainbike zijn ideaal voor bikepackingavonturen waarbij je van plan bent veel te klimmen en te dalen over moeilijk terrein.

Grindfiets

Gravel bikes worden steeds populairder voor bikepacking. Ze combineren de lichtheid en efficiëntie van een racefiets met het vermogen van een Mountainbike om over ruw terrein te rijden. Ze zijn perfect voor gemengde routes die zowel asfalt- als grindpaden combineren.


Toerfietsen

Toerfietsen zijn ontworpen om stabiel en comfortabel te zijn over lange afstanden. Ze hebben een stevige structuur voor het dragen van zware lasten en hebben over het algemeen veel bevestigingspunten voor bagagedragers en waterflessen. Het zijn goede keuzes voor lange avonturen op geasfalteerde wegen of relatief glad terrein.

Bikepacking: tot besluit

Bikepacking gaat over ultralicht, avontuurlijk reizen! Het geeft je de kans om nieuwe regio's en culturen te ontdekken en opnieuw in contact te komen met de natuur. In deze snel democratiserende sector wordt vaak de voorkeur gegeven aan gravelfietsen vanwege hun veelzijdigheid in vergelijking met andere soorten fietsen.


Hoewel het zowel fysiek als mentaal zwaar kan zijn, kan bikepacking met de juiste voorbereiding en een positieve instelling een onvergetelijke ervaring worden. Dus bereid je voor, stap op je fiets je en ga op avontuur!