Hoe reset ik een accu van een elektrische fiets?

Accu van elektrische fiets geplaatst onder de bagagedrager.

Een elektrische fietsaccu (©Bafang)

Naast mechanische problemen is een elektrische fiets ook onderhevig aan andere elektronische problemen. Hier vind je advies over hoe je je accu kunt beschermen tegen slijtage en hoe je de accu in bepaalde gevallen kunt resetten.

Waarom en wanneer moet je de batterij van je elektrische fiets resetten?

De voordelen van het resetten van de batterij

Een defect contact, een bug of incidentele schade aan elektronische apparatuur kan op elk moment optreden. Het is zeldzaam, maar de batterij in een elektrische fiets is net zo gevoelig voor dergelijke problemen. Voordat je een diagnose stelt van een groot defect of een volledig lege accu, is het raadzaam om een resetprocedure uit te voeren om een klein probleem te verhelpen.

Wanneer moet je de batterij van je elektrische fiets resetten?

Tekenen dat het tijd is om je batterij te resetten

Er zijn een paar dingen die je in de juiste richting kunnen wijzen, zoals een abnormale actieradius op jee lektrische fiets, een percentage dat smelt als sneeuw voor de zon, ondersteuning die niet werkt of die schokt, of zelfs een foutcode op je elektrische fiets.

Fietser ondervindt een defect aan de accu van zijn elektrische fiets.

Als de assistentie niet goed werkt of er een foutcode is, moet deze mogelijk worden gereset. (©Bosch)

Stappen om de batterij van je elektrische fiets te resetten

Stap 1: Schakel je elektrische fiets uit

elektrische fiets Als dit een foutcode of een storing aangeeft, stop dan je voertuig en schakel het assistentiesysteem uit.

Stap 2: Ontkoppel en verwijder de batterij

Moet je de accu uit je elektrische fiets halen? Ja, als hij afneembaar is, wat niet bij alle modellen het geval is. Haal hem uit de behuizing en plaats hem buiten.

Stap 3: Wacht een paar minuten en sluit dan de batterij weer aan.

Als je dat niet weet, of als je geen foutcode of scherm hebt, kan oververhitting de oorzaak zijn van het niet goed functioneren van de batterij. Het is dus het beste om de batterij te laten rusten en afkoelen voordat je hem aanraakt. Plaats de batterij dan voorzichtig en zonder plotselinge schokken terug in de houder.

Stap 4: Zet de motor aan en controleer de accu

Schakel de elektrische fiets weer in en controleer het batterijniveau. Test tot slot de ondersteuning in de maximale stand (maximale motor- en accuvermogen leveren). elektrische fiets Je kunt dit ter plekke testen door de achterkant van de fiets op te tillen en aan de pedalen te draaien, of gewoon een paar tientallen meters fietsen om te controleren of hij goed werkt.

elektrische fietsFietser gestopt na batterijpech op zijn .

Schakel de fiets uit, verwijder de batterij en wacht tot deze is vervangen voordat je de fiets weer inschakelt (©Shimano)

Controleer tijdens je volgende reis of het assistentiesysteem perfect werkt. Controleer ook regelmatig het batterijniveau om te zien of er een hardnekkig probleem is. Als dit het geval is, moet de accu van de elektrische fiets worden getest.

Hoe onderhoud en optimaliseer je de accu van je elektrische fiets?

Om ongemak bij het gebruik van je elektrische fiets te beperken, zijn hier een paar tips waarmee je batterij langer meegaat en gezond blijft.

Laad de batterij regelmatig op

Een batterij moet continu werken om niet kapot te gaan. Energie gaat langzaam maar zeker verloren. Als je niet regelmatig oplaadt, loop je het risico op "diepe ontlading", een toestand die het einde van de levensduur van de batterij kan betekenen. Om dit te voorkomen, raden we aan om de accu elke maand op te laden.


Toptip: laad indien mogelijk op binnen een bereik van 20-80%. 

Vermijd extreme temperaturen

De lithium-ion batterijen die in elektrische fietsen worden gebruikt, houden niet van te lage of te hoge temperaturen. Onder 0°C gaan hun prestaties achteruit, waardoor ze minder bereik hebben. elektrische fiets Als je je accu regelmatig bij erg koud weer opslaat, loopt hij een groter risico op diepe ontlading. Hoge temperaturen kunnen je batterij beschadigen of zelfs onbruikbaar maken, omdat hij van plastic is gemaakt.

Fietser op een lichtgewicht racefiets die een heuvel beklimt.

Gebruik een compatibele oplader

Een elektrische fiets en/of accu wordt geleverd met een eigen oplader. Deze is meestal 2 of 4 ampère. Je moet je ervan bewust zijn dat opladen met een hogere stroomsterkte - sneller - zal leiden tot vroegtijdige slijtage.


Probeer bovendien geen ongeschikte lader uit, want die kan de batterij beschadigen of in het ergste geval een stroomstoot of zelfs kortsluiting veroorzaken en brand veroorzaken.

Hoe kan ik de levensduur van een elektrische fietsaccu verlengen?

De accu van je elektrische fiets goed opbergen

Op je fiets moet je hem stevig in de houder zetten, op slot doen met de sleutel (soms gaat het slot automatisch) en dan de klep van de accu sluiten als die in het frame zit. Dit biedt een betere bescherming tegen hitte en regen.


Als je je fiets buiten stalt, koppel dan je accu los en bewaar hem binnen. Ideaal is een omgevingstemperatuur zonder vochtigheid, dus vermijd een kelder midden in de winter. Bewaar de accu niet met een lage lading - nogmaals, vanwege het risico op schade of zelfs "diepe ontlading" - en op 100%.

Accustatusbewaking

De batterijstatus bestaat uit twee stukjes informatie: het percentage van de capaciteit en het aantal oplaadcycli. Hoe meer je oplaadt, hoe meer je maximale capaciteit afneemt. Als algemene regel geldt dat een elektrische fietsaccu na 500 tot 1000 keer volledig opladen nog 70% van zijn oorspronkelijke capaciteit heeft.

Niet iedereen is bekend met deze gegevens, omdat ze zelden zijn opgenomen in de aanvragen voor de elektrische ondersteuningen van je fiets. Je moet dus een specifiek diagnosegereedschap gebruiken om erachter te komen.

Fietser maakt de vuile accu van zijn elektrische fiets schoon om pech te voorkomen.

Een batterij die lang meegaat is een schone batterij (©Shimano)

De accu van je fiets schoonhouden

Het is misschien een verrassing, maar sommige accu's zijn niet volledig beschermd tegen de buitenwereld. De hoesjes zijn niet waterdicht, dus vergeet niet om de batterij en de houder schoon te vegen na een ritje in de regen. Ook regelmatig rijden met stof kan na verloop van tijd de werking beïnvloeden. Dit geldt vooral voor Mountainbike elektrische.