Voor een beperkte tijd: bespaar tot €1000 extra

De elektrische fiets foutcode: foutmeldingen begrijpen en oplossingen vinden

Zoom in op het bedieningsscherm van een elektrische fiets.

Een elektrisch fietsscherm (Heybike/Unsplash)

Nu je de sprong hebt gewaagd en een elektrische fiets hebt gekocht, is de vrijheid aan jou. Dit type elektrisch ondersteunde fiets vereist echter de toevoeging van verschillende onderdelen, soms met een verschillende mate van betrouwbaarheid. Wanneer er een probleem optreedt op je elektrische fiets , geeft het scherm een foutcode weer. Dit identificeert de bron van het probleem en maakt het eenvoudig te verhelpen. Heel vaak gaat het om dezelfde afwijkingen:

  • regelaar of display communicatiefout,
  • oververhitting van de batterij/motor,
  • snelheidssensor verkeerd ingesteld,
  • trappen voor het starten.

Het oplossen van de foutmelding verschilt echter per merk motor en elektrische fiets. Soms hoef je alleen maar opnieuw op te starten of een sensor te verplaatsen, terwijl andere codes door je dealer of in de werkplaats moeten worden opgelost. Hier kijken we naar de belangrijkste elektrische assistenten op de markt en hun meest voorkomende storingen.

Een foutcode oplossen op een Shimano elektrische fiets

Op een Shimano elektrische fietsmotor verschijnen foutmeldingen op de verschillende Steps-schermen. Ze zijn identiek voor alle E5000, EP6, EP8 en andere versies, met een letter gevolgd door drie cijfers.
Fietser op zijn Shimano elektrische fiets (

Shimano elektrische fiets (Shimano/Andy Donohoe)

Shimano elektrische fiets foutmeldingen

  • Foutcode W013: de meest voorkomende van de foutmeldingen is ongetwijfeld een van de meest goedaardige, omdat het betekent dat je moet trappen voordat je de elektrische ondersteuning inschakelt. Stop gewoon en start de batterij opnieuw op.
  • Foutcode W011/W101: de maximale snelheid is niet 25 km/u of het systeem kan de snelheid van de Shimano fiets niet detecteren. Dit gebeurt wanneer de snelheidssensor en de magneet niet zijn uitgelijnd en moeten worden vervangen.
  • Foutcode E010: De Shimano elektrische fiets heeft een fout in de motor gedetecteerd, d.w.z. een storing in de ondersteuning. Als de fout zich blijft voordoen, neem dan contact op met uw dealer.
  • Foutcode E020: De motor en de accu communiceren niet meer, dus de oplossing is om te controleren of de hoofdkabel is aangesloten of beschadigd.

Een foutmelding op een Nakamura-fiets begrijpen

Intersport gebruikt dezelfde basis voor alle motoren die op haar merk Franse elektrische fietsen worden gemonteerd. In het geval van een storing of probleem zijn de foutcodes daarom gemeenschappelijk. Hier zijn de verschillende nummers die kan je kan zien op het scherm je van elektrische fiets Nakamura, en hoe je ze kunt oplossen.

Een Nakamura elektrische fietsmotor

Een elektrische fietsmotor van Nakamura (M.Lauraux/Upway)

Regelmatige foutcodes voor Nakamura Intersport elektrische fietsen:

  • Fout 28: De magneet op het achterwiel is niet goed afgesteld en levert daarom niet langer de fietssnelheid voor de motorondersteuning. Stel de trapsensor opnieuw af.
  • Fout 30 en 35: de communicatie tussen scherm en controller werkt niet of er is een probleem met het elektrische systeem; controleer dit op je .
  • Fout 13: De controller werkt mogelijk niet of is beschadigd. We raden je aan niet zelf in te grijpen en contact op te nemen met de klantenservice van Intersport of je plaatselijke winkel.

Tot slot moet je weten dat sommige oudere Intersport Nakamura elektrische fietsen andere soorten ondersteuning gebruiken. Deze omvatten"Fout 03" en "Fout 06" voor motor- of controllerproblemen.


Controleer in deze gevallen de aansluitingen, neem anders contact op met de dichtstbijzijnde winkel als het probleem zich blijft voordoen. Om een "Error 14" op te lossen, wat betekent dat je trapte voordat je de ondersteuning startte, stop je gewoon en start je opnieuw zonder te trappen.

Wat moet ik doen als ik een foutcode krijg op een elektrische fiets van Bosch?

De elektrische assistenten van Bosch, die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn op een Moustache elektrische fiets, combineren verschillende schermen: Intuvia, Purion, Kiox. Hun foutmeldingen zijn echter vaak identiek - pfoe!

Elektrische fietsmotor (Bosch)

Veelvoorkomende foutmeldingen op elektrische fietsen van Bosch :

  • Fout 503: Dit kleine probleem wordt veroorzaakt door een onjuiste uitlijning tussen de snelheidssensor en de magneet. Om dit op te lossen, verplaatst u de magneet naar de spaak van het achterwiel.
  • Fout 504 : Deze foutcode kan duiden op een elektronische fout of een onjuiste magneetpositie, zoals hierboven. Het kan ook wijzen op ongeoorloofde manipulatie of afstelling van de motor.
  • Fout 502: storing in de verlichting die is aangesloten op de Bosch elektrische fiets. De oplossing is om de bedrading, de koplamp of het achterlicht te controleren en vervolgens opnieuw te starten.
  • Error 500: een elektrische fiets van Bosch geeft deze melding bij een interne motorstoring. Opnieuw starten kan de code verhelpen.

Als de aangegeven procedures resulteren in een hardnekkige foutcode op je Bosch elektrische fiets, neem dan contact op met je dealer of fietsspeciaalzaak om het probleem te verhelpen.

Foutmeldingen oplossen op een Xiaomi-fiets

Hier is de goedkope elektrische fiets van Xiaomi uniek, de Mi Smart. De foutcodes zijn echter heel verschillend, maar maken het mogelijk om het probleem duidelijk te identificeren. Er zijn er twee heel gebruikelijk.

Wat moet ik doen als de code 00008 verschijnt op mijn Xiaomi elektrische fiets?

De eerste is foutmelding 00008 met een oranje uitroepteken dat aangeeft dat de verbindingskabel is losgekoppeld tussen het motorblok in het voorwiel en de accu. Dit gebeurt wanneer je het stuur te ver draait. Volgens een expert moet je deze code oplossen door de kabel opnieuw aan te sluiten en dan opnieuw te starten.

Mi Smart elektrische fiets (Xiaomi)

Mi Smart elektrische fiets (Xiaomi)

Xiaomi Mi Smart elektrische fiets foutmelding 16384:

De tweede regelmatige fout is foutcode 16384. Hier is de eenvoudige oplossing om opnieuw te starten, de ontstekingsknop nogmaals 2 seconden ingedrukt te houden en vervolgens het ondersteuningsniveau te wijzigen. Er zou een raketpictogram op het scherm moeten verschijnen. Als dit niet het geval is, ga dan met de elektrische fiets Xiaomi naar je dealer of laat de elektrische fiets repareren door een specialist.

Hoe stel ik de foutcodes in op een Engwe-fiets?

Engwe elektrische fietsen heeft geen after-sales service in Frankrijk of een partner, dus pas op voor eventuele storingen, want die zul je zelf moeten oplossen. De storingsmelding op het scherm varieert van 021 tot 025 of geeft een Error 030 aan.

Fout 024 op een elektrische fiets Engwe:

De meest voorkomende code is 024, wat duidt op een communicatiefout tussen de achterste motor en de accu. Het kan voldoende zijn om de kabel op de rechterachtervoet opnieuw aan te sluiten als de oorzaak een vals contact blijkt te zijn.


De andere oplossing is om de frameafdekking voor het zadel te openen. Het is essentieel om te controleren of alle motorkabels goed zijn aangesloten en op kleur zijn uitgelijnd. Ze zijn te herkennen aan een connector met 5 kabels en een witte connector met één kabel. Als de fout blijft bestaan, is de motor waarschijnlijk defect en moet de elektrische fiets worden gerepareerd.

Elektrische fietsrem

Elektrische fietsrem (Tower Electric Bikes/Unsplash)

Wat moet ik doen als ik error 025 krijg bij een Engwe elektrische fiets?

Hier zijn de remmen de schuldige. Controleer eerst de werking van de remhendels. Anders is de procedure identiek aan 024, maar controleer eerst de remkabels (twee connectoren met zwarte draden) en daarna de remcontroller (twee connectoren met zwarte en groene draden). Als de melding verdwijnt door een kabel van de controller los te koppelen, moet de remhendel worden vervangen.