Waar moet ik op letten als ik een fatbike koop?

Op zoek naar een fatbike? Twijfel je tussen verschillende modellen? Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we een gids samengesteld met de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden.

ATB  Mountainbikeelektrisch: het perfecte compromis tussen een stadsfiets en een elektrische fiets .


Bepaal hoe je de Fatbike gaat gebruiken

Voordat je een fatbike kiest, is het belangrijk om duidelijk te weten hoe je hem wilt gaan gebruiken. Is het voor het ontwerp? Ga je hem gebruiken als elektrische stadsfiets of wil je ook op avontuur in ruw terrein? Zo ja, dan is een elektrische mountainbike misschien geschikter. De omgeving waarin je fietst heeft direct invloed op je keuze voor een fatbike.


Wil je samen fietsen? Kies voor een fatbike met een lang zadel. Dan kun je samen de stad verkennen op deze geweldige elektrische fiets! Als je op zoek bent naar een veiligere manier om jonge kinderen te vervoeren, kijk dan eens naar ons assortiment elektrische bakfietsen.

 Kies de juiste specificaties: motor, actieradius, banden en frame

Zodra je hebt besloten waarvoor je je fiets gaat gebruiken, kun je ook de belangrijke kenmerken van je fatbike bepalen.

Autonomie:

Als je van plan bent om je fatbike voor lange ritten te gebruiken, is het essentieel om op de actieradius te letten. Dit bepaalt hoe ver je kunt rijden voordat je je elektrische fiets moet opladen. Voor off-road gebruik raden we een grotere actieradius aan (80-120 km), omdat de mogelijkheden om onderweg op te laden beperkt zijn. Als je je elektrische fiets voornamelijk in de stad gebruikt, kan een gemiddeld bereik (40-65 km) voldoende zijn.


Bij Upway raden we over het algemeen een elektrische fiets aan met een middenmotor. Het grootste voordeel van een middenmotor ligt in de controle en modulatie van de elektrische ondersteuning. Een middenmotor is vaak uitgerust met rotatie- en trapkrachtsensoren die de snelheid aanpassen aan de geleverde inspanning, wat vooral handig is op hellingen of bruggen.


De meeste fatbikes zijn echter uitgerust met een achterwielmotor, vaak van Bafang. Bafang motoren staan bekend om hun beschikbaarheid in reserveonderdelen, wat onderhoud makkelijker maakt. Bovendien kunnen deze motoren worden gecombineerd met accu's en schermen van andere merken, in tegenstelling tot die van Bosch. Het kiezen van een fatbike met een achterwielmotor kan daarom een voordelige en upgradebare optie blijken te zijn.


Advies van Upway:

Kies indien mogelijk voor een fatbike met een achterwielmotor die ook trapkrachtsensoren bevat. Als je een model met een eigen merkmotor overweegt, controleer dan de kwaliteit van de motor, de beschikbaarheid van reserveonderdelen en reparatietijden, want een vertraging in de levering kan problematisch zijn in het geval van een defect.

Keuze van banden:

Nu je een idee hebt van het type fiets dat je wilt, is het tijd om de banden te kiezen. Als je van plan bent om je fiets off-road te gebruiken, kies dan banden met grote noppen voor meer grip. Voor gebruik in de stad zijn banden met kleine noppen geschikter.

Framemaat:

Zorg ervoor dat de framemaat bij je lichaamsvorm past voor optimaal comfort. Hoewel de maten vaak unisex zijn, is het belangrijk om dit te controleren voordat je koopt.

Koop een Europees goedgekeurde fatbike van een betrouwbare verkoper

Als je een fatbike koopt, is het cruciaal om een model te kiezen dat in Europa is goedgekeurd en door de testbanken is gekomen, Zo weet je zeker dat het voldoet aan de Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dit voorkomt niet alleen nalevingsproblemen, maar zorgt er ook voor dat je fat bike veilig en betrouwbaar is. Net als een elektrische fiets is een fatbike een snelheid van 25 km/u niet overschrijden of een vermogen hebben van meer dan 250 watt. Zorg ervoor dat je fat bike aan deze criteria voldoet.

Het is ook belangrijk om je elektrische fatbike te kopen bij een betrouwbare fabrikant of verkoper die kwaliteit garandeert, om onaangename verrassingen te voorkomen. Hier zijn een paar dingen om te controleren:

  • Onderhoud en service: Zorg ervoor dat reserveonderdelen beschikbaar zijn en informeer naar levertijden en de beschikbaarheid van onderdelen, zelfs nadat de productie van je model is gestopt.
  • Garantie: Als er iets misgaat, is het essentieel dat je kunt vertrouwen op de fabrikant of verkoper. Upway biedt een uitgebreide garantie en ondersteuning om je gemoedsrust te garanderen.
  • Testrit: Met een testrit kun je de prestaties en het comfort van de fat bike testen voordat je tot aankoop overgaat.

Nu ben je klaar om de perfecte fatbike te vinden. Ontdek de elektrische fatbikes in het Upway assortiment!

Kies een gerenommeerd merk

Het is belangrijk om een erkend merk te kiezen als je een fat bike koopt. Zo weet je zeker dat er altijd onderdelen verkrijgbaar zijn en dat de fiets aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Gerenommeerde merken garanderen vaak de betrouwbaarheid en duurzaamheid van hun producten.

Hier zijn drie van de belangrijkste merken fatbikes die worden aangeboden door Upway:

  • Super73: Met een stijlvol ontwerp dat is geïnspireerd op de Scrambler-fietsen uit de jaren 70, bieden modellen als de Super73-S2 en Super73-R een actieradius tot 120 km dankzij accu's van merken als Samsung en Panasonic.
  • Knaap: Bekend om zijn comfortabele stoelen en krachtige motor, biedt Knaap elektrische fietsen met Bafang motoren die tot 750 W kunnen leveren, voor indrukwekkende acceleratie en hoge snelheden.
  • Ruff Cycles: Met een robuust frame en geavanceerde technologieën zoals de Bosch Performance Line CX motor, Bosch PowerPack accu en Intuvia display staat Ruff Cycles garant voor uitstekende kwaliteit.

Deze merken staan bekend om hun uitzonderlijke prestaties en duurzaamheid. Lees hier meer over de beste elektrische fatbikes.

Verzeker je fatbike

Het is essentieel om je fatbike na aankoop te verzekeren. De markt voor de verzekering van fatbikes is recentelijk veranderd: grote verzekeraars zoals ANWB en Univé bieden geen polissen meer aan vanwege de toename van diefstal en illegale aanpassingen. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de uitgebreide verzekering van Upway, die diefstal en schade dekt zonder eigen risico en met wereldwijde dekking.

Wil je meer weten over fatbike verzekeringen? Bekijk onze blog: Elektrische fatbike verzekering.

 Je fatbike onderhouden en repareren

Als je je fatbike hebt gekocht en verzekerd, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Hier zijn een paar essentiële punten om de levensduur te verlengen:


Onderhoud van de batterij / Levensduur van de batterij :

Het juiste beheer en onderhoud van je batterij is cruciaal. Laad hem op bij kamertemperatuur en vermijd volledige ontlading. Hierdoor blijft de capaciteit van de batterij behouden en gaat hij langer mee. Volg de instructies van de fabrikant, vermijd extreme temperaturen en gebruik alleen de aanbevolen oplader. Zie voor meer informatie onze blog : Verleng de levensduur van je (gebruikte) elektrische fietsaccu.


Controleer de bandenspanning regelmatig:

De juiste bandenspanning aanhouden is essentieel om vroegtijdige slijtage te voorkomen en comfortabel rijden te garanderen, vooral op ruw terrein. Gebruik een betrouwbare drukmeter om de spanning regelmatig te controleren. Deze moet tussen de 0,5 en 1,5 bar (7-22 psi) zijn, afhankelijk van het soort ondergrond.


Stal je fiets op een droge plek:

Berg je fatbike altijd op een droge plaats op om corrosie en elektrische problemen te voorkomen. Een geschikte hoes of overdekte ruimte wordt aanbevolen.


Smeer je kettingen en tandwielen:

Regelmatig reinigen en smeren van je fatbike ketting is essentieel om slijtage en roest te voorkomen. Gebruik een geschikt smeermiddel om de levensduur van de ketting te verlengen en optimale prestaties te behouden.


Onderhoud van de motor:

De motor van een elektrische fatbike vereist speciale zorg. Zorg ervoor dat hij regelmatig wordt schoongemaakt om stofophoping te voorkomen en dat de bedrading goed beschermd is tegen de elementen. Dit verlengt de levensduur van de motor en voorkomt storingen.


Lees onze blog voor meer informatie over veelvoorkomende problemen met elektrische fietsen: hoe kun je storingen aan je elektrische fiets opsporen?