Wat betekenen dynotests voor elektrische fatbikes?

Gaat je fatbike te snel of overweeg je een nieuwe te kopen? Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de Belgische regelgeving. 

ATB  Mountainbikeelektrisch: het perfecte compromis tussen een stadsfiets en een elektrische fiets .

Als je fatbike in België de snelheidslimiet van 25 km/u overschrijdt, wordt hij geclassificeerd als bromfiets, waarvoor registratie, verzekering en het dragen van een helm verplicht zijn. Als de Belgische politie een test met een rollenbank uitvoert en vaststelt dat je fatbike deze limiet overschrijdt, riskeer je hoge boetes en kan je fatbike in beslag worden genomen bij recidive.

Wat is de maximumsnelheid voor een fatbike in België?

In België is de maximaal toegestane snelheid voor een e-bike 25 km/u. Boven deze snelheid wordt je fatbike beschouwd als een bromfiets. Hij moet dus geregistreerd en verzekerd zijn en je moet een helm dragen als je erop rijdt.


Wat moet ik doen als mijn fatbike wordt getest op een testbank?

Als je fatbike wordt geselecteerd voor een rollenbanktest, wordt gecontroleerd of de wettelijke limiet van 25 km/u niet wordt overschreden. Het is belangrijk dat je meewerkt met de autoriteiten en altijd identificatie bij je hebt.


Bestaat er een risico op een boete?

Als in België een fatbike de snelheidslimiet van 25 km/u overschrijdt of is uitgerust met een niet-conforme gashendel, kan de boete variëren afhankelijk van de precieze omstandigheden van de overtreding. Vanaf Voor het overschrijden van de snelheidslimiet met een voertuig dat geclassificeerd is als een niet-geregistreerde bromfiets, kunnen boetes beginnen bij €116 en toenemen afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bij recidive of andere ernstige overtredingen kan de boete hoger uitvallen en is inbeslagname van het voertuig ook mogelijk. Het is raadzaam om de laatste wetsupdates te controleren of een expert te raadplegen voor precieze informatie.


Wat moet ik doen als mijn fatbike te snel gaat?

Wees voorzichtig met online aankopen: sommige winkels verkopen fatbikes die niet voldoen aan de Belgische voorschriften. Vermijd ook aanbiedingen om de snelheid van je fatbikeDit is illegaal en verhoogt het risico op diefstal. Upway Koop altijd bij betrouwbare verkopers, zoals , die fatbikes aanbieden die voldoen aan de normen en die te verzekeren zijn.

UpwayTip: kies een gerenommeerd merk

Voordat je begint aan een fatbike kopenadviseren we je te kiezen voor merken die bekend staan om hun kwaliteit en naleving van de regelgeving, zoals de Knaap fatbikes fatbikes of Doppio fatbikes. Deze merken bieden niet alleen aantrekkelijke modellen met hoge prestaties, ze garanderen ook de veiligheid en betrouwbaarheid waarmee je optimaal kunt genieten van je rijervaring, terwijl je voldoet aan de geldende wettelijke normen. Het kiezen van een betrouwbaar merk is de eerste stap naar een duurzame, zorgeloze investering.