Moet de batterij uit een elektrische fiets worden verwijderd?

Elektrische fiets met accu onder de bagagedrager.

Als trotse eigenaar van een prachtige elektrische fiets ben je vastbesloten om er goed voor te zorgen! Tot nu toe houd je je aan je belofte om hem na elke rit grondig schoon te maken. Goed gedaan! Maar hoe zit het met hetonderhoud van de elektrische onderdelen en, meer in het algemeen, het deelnemen aan onderhoud van je elektrische fiets? In dit artikel geven we antwoord op een aantal vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt: moet je de accu van een elektrische fiets verwijderen? Wanneer moet je de accu van je elektrische fiets verwijderen? Moet de accu worden losgekoppeld in de winter? De batterij is een essentieel onderdeel van de werking van je en moetonder de juiste omstandigheden worden gebruikt om de levensduur te verlengen... Geenpaniek! Hier is ons advies!

Moet ik de batterij uit mijn elektrische fiets halen?

Voor dagelijks gebruik kun je de batterij beter laten zitten

Als je je elektrische fiets bijna elke dag gebruikt, hoef je hem niet steeds af en weer aan te zetten.


Als je de batterij vaak verwijdert en vervangt, loop je het risico dat je de aansluitpluggen beschadigt. Bij regelmatig woon-werkverkeer heeft het bijvoorbeeld geen zin om de batterij elke avond te verwijderen.

Maar soms is het beter om de accu van je fiets te verwijderen

Als je in een flatgebouw woont, is het niet altijd gemakkelijk om de batterij op te laden en te laten staan. In dergelijke gevallen moet kan je de je batterij elke avond mee naar huis nemen en 's ochtends weer terugzetten.


Het is ook aan te raden om de batterij te verwijderen als je je achterlaat op een openbare plaats. Accu's zijn duur en diefstal komt steeds vaker voor. Hoewel je relatief veilig is wanneer het beveiligd is met een U-vormig slot, is de batterij vrij gemakkelijk te verwijderen. Alle anti-diefstalsystemen zijn niet erg bestand tegen dieven.


Bovendien zijn verzekeringsmaatschappijen soms terughoudend om niet-vaste onderdelen te dekken. Verwijderbare batterijen worden daarom soms uitgesloten van het bedrag dat in aanmerking wordt genomen voor schadevergoeding...


Aarzel dus niet om hem mee te nemen naar kantoor als je geen beveiligde fietsenstalling biedt aan je .

Wanneer is het echt aan te raden om de accu uit je auto te halen? elektrische fiets

Accu's voor elektrische fietsen houden niet van extreme temperaturen. Onder 0°C of boven 30°C zul je prestatieverlies merken. De ideale temperatuur ligtrond de 20°C.


Maar omdat je het weer niet kunt kiezen, raden we je aan je batterij niet te lang bloot te stellen aan deze temperaturen. Met andere woorden, neem hem mee na je . Om ervoor te zorgen dat de batterij zoveel mogelijk energie opslaat in deze specifieke omstandigheden, moet je wachten tot hij op kamertemperatuur is voordat je hem oplaadt.


Een andere situatie waarin het sterk aanbevolen wordt om de batterij te verwijderen van elektrische fiets is tijdens lange periodes van inactiviteit.


Het is bijvoorbeeld een goed idee om in de winterje fietsaccu mee te nemen, omdat je in februari waarschijnlijk minder zin hebt om te fietsen... Op die manier wordt hij niet blootgesteld aan de lage temperaturen van je garage of je kelder.

Elektrische fiets met niet-verwijderbare batterij tijdens het opladen.

De beste manier om de levensduur van de batterij van je elektrische fiets te verlengen

Onze tips om je batterij efficiënt op te laden

Wanneer u uw je elektrische fiets ontvangt, is de batterij meestal slechts gedeeltelijk opgeladen. Voer een volledige oplaadcyclus uit voordat u je voor de eerste keer gebruikt, om de opgeslagen energie te vernieuwen voordat u vertrekt.


Wanneer je hem wilt opladen, raden we je aan als volgt te werk te gaan:


  • controleer of de batterij is uitgeschakeld ;
  • Sluit de batterij eerst aan op de oplader voordat u deze op het lichtnet aansluit (zo voorkomt u vonkvorming, wat de batterij je zou kunnen beschadigen);
  • Haal de stekker uit het stopcontact zodra je ziet dat hij is opgeladen;
  • Zorg ervoor dat deze altijd is uitgeschakeld voordat u deze terugplaatst op je (als u deze hebt verwijderd...).

    De levensduur van een elektrische fietsaccu wordt uitgedrukt in laadcycli. Fabrikanten garanderen over het algemeen 300 tot 500 cycli. In jaren uitgedrukt, en op basis van normaal gebruik, kan kan je hopen deze te verlengen tot 5 jaar, of zelfs iets meer, door deze instructies zo nauwkeurig mogelijk op te volgen.

Veelgemaakte fouten bij het opladen

Enkele basisfouten die je moet vermijden, zijn niet wachten tot de batterij leeg is. Zodra hij onder de 40% zakt, sluit je hem aan!


Het maakt natuurlijk niet uit als je af en toe onder deze drempel komt. Vergeet in dat geval niet om hem weer op te laden zodra je terug bent op je . Batterijen houden er niet van om lange tijd helemaal leeg te zijn.


Nog een tip: gebruik altijd de originele oplader of een compatibele oplader van hetzelfde merk als je batterij. De universele transformatoren die soms online te vinden zijn, zijn niet geschikt voor alle elektrische fiets batterijen.

Accu-onderhoud in de winter

Het is allemaal goed en wel om de elektrische accuvan je elektrische fiets tijdens het koude seizoen ondereen hoes te bewaren. Maar er zijn een paar dingen die u moet doen om ervoor te zorgen dat hij rustig overwintert...

Het is daarom raadzaam om het op te slaan met een belading tussen 30 en 70%.


En dan, vergeet het niet! Steek hem minstens één keer per maand 30 minuten in het stopcontact. Het niveau moet dan weer tussen de 30 en 70% liggen... Het lijkt vanzelfsprekend, maar laat de batterij niet de hele winter aangesloten op het lichtnet. Het is niet goed voor de batterij, het is niet goed voor je je portemonnee, en het is niet goed voor de planeet!


Door deze paar eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat hij zijn volledige potentieel behoudt totdat het warme weer terugkeert.

De elektrische fiets batterij: verder dan opladen

Een fietsaccu schoonmaken

Om je bike als nieuw te houden, moet je soms de accu schoonmaken. Ook hier vereist dit onderdeel een zeer speciale behandeling.


Het eerste wat je moet doen, is de batterij uit de motor halen. Gebruik vervolgens een licht vochtige doek om hem schoon te maken. Gebruik voor de aansluitingen van de accu een zachte, droge doek om eventueel stof weg te vegen.


Tot slot: maak je elektrische fiets niet schoon met een waterstraal. Als je dit echt moet doen omdat je fiets bijzonder vuil is, verwijder dan eerst de accu

Zoom in op een elektrische fietsaccu die met een sleutel kan worden verwijderd.

Zo herken je een defecte batterij

Hoe voorzichtig je ook bent, er komt een moment dat de accu van je elektrische fiets verzwakt. Dit is een geleidelijk proces: als hij niet kapot gaat, zal hij geleidelijk zijn capaciteit verliezen.


Misschien merk je dat je minder ritten maakt dan voorheen met een volle lading. Of je kunt hem niet meer volledig opladen, zelfs niet na uren aan het lichtnet. Al deze symptomen duiden op een verminderde capaciteit.


Je hebt twee keuzes:


  • breng het naar een recyclingcentrum: het is ten strengste verboden om het op een andere manier weg te gooien;
  • laat hem dan reviseren, wat veel beter is voor het milieu! 

Veelgestelde vragen 

Hoe verwijder ik de batterij uit een elektrische fiets?

Er is niet één methode, omdat er veel verschillende modellen zijn. Over het algemeen is de batterij echter vergrendeld en moet je een sleutel (meegeleverd bij aankoop) gebruiken om hem te ontgrendelen. Vervolgens moet je hem uit de connectors schuiven om hem te verwijderen. Wees voorzichtig, hij is zwaarder dan hij eruitziet!

Hoe kan ik het oplaadniveau van mijn batterij controleren?

Tijdens het rijden wordt het laadniveau normaal gesproken altijd weergegeven op het bedieningsscherm. Hetzij als een percentage, hetzij als een leeglopende batterij (een beetje zoals op een smartphone...).

Als de batterij stilstaat en niet op het lichtnet is aangesloten, kun je altijd het controlescherm inschakelen om het oplaadniveau te controleren.

Als de batterij wordt opgeladen, hoef je het LED-scherm niet aan te zetten om dit te controleren. Je zult moeten vertrouwen op de laadindicator direct op de accu. De vorm kan per model verschillen, maar wordt altijd uitgelegd in het boekje dat bij de fiets wordt geleverd.

Is de batterij van een elektrisch ondersteunde fiets noodzakelijkerwijs verwijderbaar?

We hebben het nog niet genoemd, maar soms is de batterij om esthetische redenen volledig geïntegreerd in het frame. In deze gevallen kan hij natuurlijk niet worden verwijderd. Dus voordat je kiest voor dit type elektrische fiets, moet je ervoor zorgen dat je een droge plek hebt met een geschikte temperatuur om je fiets het hele jaar door in goede omstandigheden te bewaren.


Voor het ontwerpen van batterijen zijn grote hoeveelheden grondstoffen nodig. Daarom is het van vitaal belang om ze goed te onderhouden om hun levensduur zo veel mogelijk te verlengen.


We hebben gezien dat het niet nodig is om elke dag de accu van je van elektrische fiets te verwijderen. Om diefstal te voorkomen, om de batterij op te laden wanneer de fiets gestald staat of om de batterij te beschermen tegen weersinvloeden, zijn er echter situaties waarin het raadzaam is om de batterij uit het frame of spatbord van je te halen.