De 10 beste elektrische ATB van 2023 aan de tand gevoeld

ATB tegen een bank.

Foto door Himiway Bikes op Unsplash

De beste ATB elektrische op de markt combineren een aantal sterke punten: comfort, actieradius, wendbaarheid, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en mooi uiterlijk... Een winnende combinatie die de populariteit verklaart van dit nieuwe vervoermiddel, dat zowel milieuvriendelijk als zuinig is.


Om je wegwijs te maken in het grote aanbod, hebben we 10 all-terrain elektrisch ondersteunde fietsen geselecteerd die beschouwd worden als de kampioenen van hun categorie! In dit artikel geven we je onze mening en analyse van deze bestsellers.


En dat is nog niet alles! Als bonus geven we je ook ons advies over het kiezen van de juiste elektrische ATB : motorvermogen, levensduur van de batterijActiveer je elektrische hulp en rijden maar!

Top 10 elektrische ATB in 2023

We beginnen geweldig (maar moeiteloos!) met de top 10 ATB elektrische auto's 2023.

Moustache Samedi 28: voorrang voor comfort

De reputatie van de Franse elektrische fiets Moustache elektrische fiets.


Van alle fietsen die in Frankrijk worden gemaakt, is de Moustache Samedi 28 waarschijnlijk de meest veelzijdige. De Samedi 28.7 won zelfs de felbegeerde titel Bike Of The Year 2023 in de categorie e-bikes!


Wat betreft de levensduur van de batterij kun je rekenen op een capaciteit van 400 tot 625 Wh, afhankelijk van het model, of ongeveer 100 tot 150 km: meer dan genoeg voor gebruik in de stad of een ritje in het weekend!


Het kenmerkende Moustache-stuur (in de vorm van een M...en een snor!) zorgt voor een ideale zithouding voor de rijder en een onvergelijkbare wendbaarheid in de stad.


Er is ook een voorvork met 63 mm veerweg om de kleinste schokken op te vangen.


En Moustache heeft aan alles gedacht, want dit model wordt geleverd met een geïntegreerde diefstalbeveiliging en een elegant bagagerek achteraan!


De ➕: uiterlijk, goede actieradius, comfort, rijpositie, wendbaarheid

De ➖: het gewicht (26 kg op de trap kan snel ingewikkeld worden...).


Als gewicht een belangrijk criterium voor je is, is het misschien handig om het artikel te lezen over de beste lichtgewicht elektrische fietsen op de markt. 

Moustache Samedi 27 Xroad: de allrounder

We blijven bij Moustache Bikes met een andere ster van 2023: de Moustache Samedi 27 Xroad. Een elektrische fiets die wat meer allround is, vooral dankzij de voorvork met 80 mm veerweg waardoor hij bijna op een Mountainbike lijkt!


Moustache heeft opnieuw niets weggelaten: spatborden, kickstand, bagagedrager, volledige set lichten... Het is eenvoudig, je hoeft niets extra's te kopen.

Je kunt rekenen op een batterij van 400 tot 625 Wh (afhankelijk van de versie die je kiest), die 100 tot 150 km lang waardevolle ondersteuning biedt.


Een trouwe bondgenoot in alle omstandigheden!


De ➕: veelzijdig, zeer goed uitgerust, comfort, design

Het ➖: dit alles heeft een prijs... van 3.000 tot 4.800 euro, afhankelijk van het model.

ATB tegen een stadsmuur.

Kalkhoff Endeavour: Duitse kwaliteit

Nog een elektrische ATB premium : de Kalkhoff Endeavour.


Deze elektrisch ondersteunde fiets van Kaklhoff is gemaakt in Duitsland en leent zich gemakkelijk voor de velotafietsroute. Maar vergis je niet, je zult geen probleem hebben om je in het weekend op landweggetjes te wagen.


Verkrijgbaar in verschillende versies (1, 3, 5 en 7), kun je ook de vorm van het frame kiezen: trapezium of golf (die een lage instap mogelijk maakt). Tot slot kun je kiezen tussen twee verschillende accucapaciteiten, waarbij je moet bedenken dat de 'kleinste' capaciteit nog steeds 400 Wh is, wat een actieradius van ongeveer 100 km oplevert.

Bovendien is deze elektrische mountainbike uitgerust met het Bosch Smart System (Performance Line CX en Kiox 300), wat betekent dat kan je zo'n beetje alles kan bedienen en alles te weten kan komen over de status van je en je uitstapjes via je smartphone.


De ➕: smartphone-connectiviteit, groot aantal opties, veelzijdig, robuust

De ➖: van 2900 tot 5700 euro allemaal hetzelfde

O2Feel iSwan City: stedelijk wonen

Terug naar Frankrijk met deze elektrische fiets terreinfiets uit de buurt van Lille! Hoewel niets je tegenhoudt om je op niet al te ruige bospaden te wagen, is deze elektrische ATB van O2Feel meer ontworpen voor gebruik in stedelijke gebieden.


Het iconische, ietwat retro design betekent niet dat het prestatieaspect is verwaarloosd. Integendeel! Met zijn Shimano Steps E5000 motor en accu van 432 of 540 Wh kun je gemakkelijk 100 tot 150 km door de stad fietsen. De accu (geïntegreerd in het frame voor extra stijl) heeft een garantie van 4 jaar of 40.000 km.


De ➕: een zeer coole retro-uitstraling, meer dan toereikende prestaties

De ➖: niet geschikt voor een weekendje weg in het bos.

Cube Touring Hybride: een zeer Nederlands ontwerp

Cube wordt beschouwd als een van de beste fietsmerken. Sommige professionele teams gebruiken zelfs hun premium racefietsen! Een overtuigend argument...


Ook hier vinden we een retro look, typisch voor Noord-Europese fietsen. Hij is verkrijgbaar in een versie met een lage instap en is de perfecte metgezel om moeiteloos naar je werk te gaan. Dankzij de vering en brede Schwalbe Big Ben banden kan hij echter ook off-road gebruikt worden.


Qua elektrische uitrusting heeft Cube gekozen voor een Bosch-accu van 400 Wh en een Shimano-motor in het crankstel.


De ➕: een stedelijk ontwerp maar uitrusting die een wandeling in het bos mogelijk maakt

De ➖: geen geïntegreerde diefstalbeveiliging ondanks een prijs van 2600 euro

Een van de beste elektrische ATB : de elektrische ATB  Cube .

Giant Verkennen: modern en praktisch

Het is geen verrassing om de Giant Explore bij de beste ATB elektrische fietsen van 2023 te vinden als je bedenkt dat het Taiwanese merk een van de grootste fietsverkopers ter wereld is! Mountainbike, racefietsDe Giant elektrische fietsen behoren tot de beste in alle disciplines. En het minste wat we kunnen zeggen is dat ze ook een succes zijn op elektrische fiets !


De Giant Explore heeft een sobere, moderne uitstraling die velen zal aanspreken. De Yamaha-motor wordt aangedreven door een accu van 500 of 625 Wh, waarmee je 180 km zou moeten kunnen rijden zonder dat je vermogen opraakt als je de elektrische ondersteuning niet te veel gebruikt.


Deze fiets is ook ontworpen om mee te reizen, want er kan een kleine aanhanger op het achterwiel worden gemonteerd. Natuurlijk moet je met wat extra gewicht de geadverteerde actieradius naar beneden bijstellen.


Een handige functie: Giant Explore heeft een 'Walk'-functie waarmee je (zoals de naam al doet vermoeden) naast de fiets kunt lopen zonder hem te hoeven duwen. Als je deze functie activeert, gaat de fiets op tempo vooruit, zodat je bijvoorbeeld een praatje kunt maken met een vriend. Het kan ook worden gebruikt om gemakkelijker aan een klim te beginnen. Natuurlijk moet je nog steeds voorzichtig zijn om hem vast te houden, want hij biedt (nog) geen balans...


De ➕: grote autonomie, geschikt voor reizen, Wandelfunctionaliteit

De ➖: motorkoppel dat een beetje krap is (50 Nm) voor het goedkoopste model van 2.500 euro

Nakamura E-Fit: de voordelige elektrische ATB

Na de ATB elektrische ondersteuningsfietsen premium is hier een meer betaalbare trekkingfiets die niet inlevert op kwaliteit. De Nakamura E-Fit wordt op de markt gebracht door sportuitrustingsmerk Intersport.


Hydraulische schijfremmen, verende voorvork, afneembare 375-watt batterij en 250-watt motor... Op papier heeft dit instapmodel niets om je voor te schamen in vergelijking met de elektrische fiets sterren, en je kunt er mee naar je werk en terug fietsen zonder je zorgen te maken over je .


Maar met een prijs die twee tot drie keer lager ligt dan die van de hierboven genoemde concurrenten, moet je het natuurlijk wel doen met een actieradius van slechts 60-70 km. Bovendien moet je het oplaadniveau in de gaten houden, want het display geeft niet aan hoeveel kilometer je naar schatting nog kunt rijden.


Wat de onderdelen betreft, is de kwaliteit onvermijdelijk iets minder. De vork heeft bijvoorbeeld slechts 45 mm veerweg... niet genoeg voor optimaal comfort.


Maar deze elektrische ATB voor minder dan 2.000 euro is echt de ideale oplossing voor wie niet te veel wil investeren in zijn elektrische fiets.


De ➕: een betaalbare prijs, een groot netwerk van winkels in geval van problemen

De ➖: inferieure onderdelen, beperkt comfort op een lange reis

Btwin Elops: de elektrische ATB van Decathlon

Iedereen kent de elektrische fietsen van Decathlon, de Franse sportartikelengigant! Met zo'n reputatie en zo'n sterke aanwezigheid in het hele land wordt ATB Decathlon ongetwijfeld een commercieel succes.


Het moet gezegd worden dat de Btwin Elops erin slaagt om apparatuur van goede kwaliteit aan te bieden voor een redelijke prijs.


Net als bij zijn andere stermodel, de Riverside 500 E, beweert Decathlon de Btwin Elops niet als mountainbike te verkopen. In plaats daarvan is het de bedoeling een fiets te bieden voor korte afstanden (50 tot 60 km volgens de schattingen van de fabrikant): stadsfietsen voor korte ritten, vélotafs, enz.


De ➕: uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zeer beschikbare service na verkoop

De ➖: beperkte autonomie

Haibike Trekking: de bijna Mountainbike

Deze ATB van Haibike brengt je moeiteloos naar je werk!


Naast de accu van 630 Wh (ongeveer 180 km) en de krachtige Yamaha-motor, weerspiegelt de licht naar voren gerichte rijpositie een sportievere houding.


Deze elektrische trekkingfiets is eigenlijk meer ontworpen als partner voor wandelingen en lange tochten buiten de geasfalteerde wegen. Als je de banden buiten beschouwing laat, zou je denken dat het een Mountainbike is!


Ter informatie: er zijn 3 soorten frames: laag, midden en hoog.


De ➕: een ideale ATB om van lange wandeltochten te genieten

De ➖: een budget van 3.000 tot 4.500 euro

Paar op stap op hun elektrische ATB .

Neomouv Carlina: de voordeligste elektrische ATB

Nog eentje die een groot succes is!


Hij heeft alle toeters en bellen: deze elektrische ATB van Neomouv kost minder dan € 2.000 en heeft een 580 Wh batterij, waardoor hij een bereik heeft van bijna 130 km. Een uitzondering voor deze prijs!


Hij biedt 6 ondersteuningsniveaus en een functie waarmee je ernaast kunt lopen zonder te duwen.


En alsof dat nog niet genoeg is, is het Nederlandse ontwerp een echte winnaar.


Waarschijnlijk de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt.


De ➕: kwaliteitsonderdelen voor een zeer redelijke prijs, cool ontwerp

De ➖: afwerkingen die gepolijster hadden gekund

Je elektrische ATB kiezen

Wat is een ATB electric?

Terug naar de basis kan nooit kwaad!


ATB staat voor mountainbike. In tegenstelling tot Mountainbike pretendeert dit type fiets niet op alle soorten terrein te kunnen rijden, maar wel op alle soorten paden. Hij kan zich dus buiten asfaltwegen wagen, maar het wegdek moet nog steeds begaanbaar en niet te ruw zijn.


Het feit dat hij 'elektrisch' is, betekent gewoon dat hij elektrische ondersteuning heeft.

Enkele belangrijke eigenschappen van de elektrische trekkingfiets

Dankzij hun rechte zithouding zijn ATB fietsen erg prettig in de stad. Ze geven fietsers een duidelijk zicht op hun omgeving voor meer veiligheid, terwijl ze hun rug beschermen. Ze zijn over het algemeen vrij wendbaar, wat handig kan zijn op tamelijk kronkelige stedelijke routes.


In tegenstelling tot de Mountainbike-serie zijn hun banden bijna glad, bieden ze uitstekende prestaties en voelen ze vrij soepel aan.


Elektrische mountainbikes hebben een extra voordeel: je kunt trappen zonder moe te worden of te zweten. Een sterk argument voor een dag werken...

Wat zijn de criteria voor het kopen van een elektrische fiets?

 

Voordat je een je ATB elektrische fiets kiest, moet je nadenken over je hoe je hem gaat gebruiken. Is het een elektrische fiets voor woon-werkverkeer? Of is het meer een elektrische fiets voor een gezinsuitstapje in het weekend?


Afhankelijk van de afstanden die je wilt afleggen, de helling en je je gewicht, moet je kiezen voor een elektrische ATB met een geschikte accu.

Voor een vlak woon-werkverkeer zou 400 Wh genoeg moeten zijn. Aan de andere kant, als je je wilt vermaken op steile paden of tijdens lange uitstapjes, heb je een 650 Wh batterij nodig.


Aan de andere kant is een verwijderbare batterij misschien gemakkelijker op te laden (vooral als je in een flat woont), maar het is wel iets minder aantrekkelijk. Aan jou de keuze...

De elektromotor

Over het algemeen ontwikkelen elektrische fiets motoren 250 W vermogen. Wat ze onderscheidt, is hun koppel. Om je een orde van grootte te geven: een koppel van 85 Nm duidt op een krachtige motor. Onder de 50 Nm is je echter een beetje zwak.


De plaatsing van de motor is ook belangrijk. Een motor op het crankstel (ook bekend als een centrale motor) zal meer vloeiende kracht ontwikkelen door zich aan te passen aan je natuurlijke kracht (dankzij een sensor). Dit zal het vermogen vertienvoudigen je . Elektrische fietsen premium zijn uitgerust met een crankstelmotor.


Een motor op de achternaaf of het voorwiel zal eerder schokkerige, stapsgewijze hulp bieden. De indruk is minder natuurlijk en het resultaat kan soms verrassend zijn.

Andere apparatuur die je niet over het hoofd mag zien:

  • Hydraulische schijfremmen geven je onvergelijkbare remprestaties, ongeacht het weer;

  • het verlichtingssysteem moet krachtig genoeg zijn om goed zichtbaar te zijn voor automobilisten;
  • het zadel moet comfortabel aanvoelen;
  • de optie om een bagagerek te monteren is altijd een pluspunt.

Milieuvriendelijk, zuinig en goed voor je gezondheid: de fiets heeft veel voordelen die steeds meer mensen motiveren om de fiets te gebruiken voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. Door te kiezen voor een ATB elektrische fiets geef je jezelf een welkome energieboost voor een vliegende start van je dag op je !