De beste elektrische fietsen

De beste elektrische fietsen op de markt combineren een aantal sterke punten: comfort, actieradius, wendbaarheid, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en goede looks. Een winnende combinatie die de populariteit verklaart van dit nieuwe vervoermiddel, dat zowel ecologisch als economisch is.

ATB  Mountainbikeelektrisch: het perfecte compromis tussen een stadsfiets en een elektrische fiets .

Om je te helpen je een weg te banen door de overvloed aan fietsen die worden aangeboden, hebben we 10 all-terrain elektrisch ondersteunde fietsen geselecteerd die worden beschouwd als de kampioenen van hun categorie! In dit artikel geven we je onze mening en analyse van deze bestsellers.


En dat is nog niet alles! Als bonus geven we je ook advies over hoe je de juiste elektrische fiets kiest: motorvermogen, levensduur van de accu, uitrusting, etc. Activeer de elektrische ondersteuning en ga op weg!

De top 10 elektrische fietsen in 2024

We maken een geweldige (maar moeiteloze!) start met de 10 beste elektrische fiets modellen voor 2024.

Moustache Samedi 28: voorrang voor comfort

De reputatie van de Franse elektrische fiets Moustache elektrische fiets.


Van alle elektrische fietsen die in Frankrijk worden geassembleerd, is de Moustache Samedi 28 waarschijnlijk de meest veelzijdige. De Samedi 28.7 won zelfs de felbegeerde titel Bike Of The Year 2023 in de categorie e-bikes! Wat betreft de levensduur van de batterij kun je rekenen op een capaciteit variërend van 400 tot 625 Wh afhankelijk van het model, wat een actieradius geeft van ongeveer 100 tot 150 km: meer dan genoeg voor gebruik in de stad of een ritje in het weekend!

Als gewicht een belangrijk criterium voor je is, is het misschien handig om ons artikel te lezen over de beste lichtgewicht elektrische fietsen op de markt.

Riese & Müller Charger4: de elektrische fiets SUV!

Riese & Müller is net zo'n referentie in Duitsland als een Frans merk in Frankrijk, en is een specialist in elektrische fietsen en vooral multifunctionele e-bikes. De Charger4 is de perfecte illustratie, met zijn comfortabele constructie voor allerlei soorten reizen.


Met tientallen configuraties om uit te kiezen is er voor elke rijder wat wils, met twee lage en gemengde frames, drie kleuren en een keuze uit Shimano derailleuraandrijvingen, Rohloff naven of Enviolo variators. Er is zelfs een speedbike-versie met een topsnelheid van 45 km/u! In het terrein en op het gebied van comfort presteert deze elektrische fiets geweldig, vooral met zijn verende voorvork en grote Schwalbe ballonbanden.

Kalkhoff Endeavour: Duitse kwaliteit

Nog een eersteklas elektrische fiets: de Kalkhoff Endeavour.


Deze serie elektrisch ondersteunde fietsen is gemaakt in Duitsland en leent zich gemakkelijk voor de velotafietsroute. Maar vergis je niet, je zult geen probleem hebben om in het weekend de landweggetjes op te gaan.


De Endeavour is verkrijgbaar in verschillende actieradiusniveaus (1, 3, 5+, 7+ en L) en biedt ook de keuze uit verschillende framevormen: trapezium of Wave (voor een lage instap). Tot slot kun je kiezen uit verschillende accucapaciteiten, waarbij je in gedachten moet houden dat de 'kleinste' capaciteit nog steeds 400 Wh is, wat een actieradius van ongeveer 100 km oplevert.

O2Feel iSwan Explorer: de avonturier in de stad

Terug naar Frankrijk met deze all-terrain fiets gemaakt in de buurt van Lille! Hoewel niets je tegenhoudt om je op niet al te ruige bospaden te wagen, is deze elektrische fiets meer geschikt voor gebruik in de stad. Het iconische moderne design betekent niet dat het prestatieaspect is verwaarloosd. Integendeel!

Cube Touring Hybrid One: een ontwerp gericht op comfort

Cube wordt beschouwd als een van de beste fietsmerken. Sommige professionele teams gebruiken zelfs hun topklasse racefietsen! Een overtuigend argument...


Ook hier vinden we het uiterlijk van een klassieke elektrische fiets, maar met een verstelbare hoge stuurpen, typisch voor fietsen uit Noord-Europa. Verkrijgbaar in drie versies - laag, halfopen en diamond - past deze perfecte metgezel voor woon-werkverkeer zich aan alle profielen aan. Dankzij de vering en brede Schwalbe Big Ben banden kan hij echter ook off-road gebruikt worden. Het Pro-model voegt een geveerd zadel en een verbeterde Shimano Deore-aandrijving toe.

Giant Explore E+: modern en praktisch

Het is geen verrassing om de Giant Explore bij de beste elektrische mountainbikes van 2024 te vinden, als je bedenkt dat het Taiwanese merk een van de grootste verkopers ter wereld is! Giant elektrische mountainbikes behoren tot de beste in elke discipline, van weg tot gravel. En het minste wat we kunnen zeggen is dat ze ook nog eens een succes zijn!


De Giant Explore E+ heeft een sobere, moderne uitstraling die velen zal aanspreken. De Giant SyncDrive motor, ontwikkeld in samenwerking met Yamaha, wordt aangedreven door een 500 of 625 Wh accu, met een optionele 250 Wh extender. Met deze capaciteiten kun je meer dan 100 km afleggen zonder dat je zonder stroom komt te zitten, mits je de elektrische ondersteuning niet overmatig gebruikt.

Nakamura Crossover: de voordelige elektrische terreinfiets

Dit is een betaalbare trekkingfiets die ver afstaat van de elektrische fiets-modellen uit het topsegment, maar comfort en vermogen niet verwaarloost. De Nakamura Crossover V wordt op de markt gebracht door sportuitrustingsmerk Intersport.


Met zijn bagagedrager, 65 mm verende voorvork, afneembare 460 Wh batterij en centrale motor met een hoog koppel van 80 Nm hoeft dit instapmodel zich nergens voor te schamen in vergelijking met de topfietsen en is het een zorgeloze manier om van huis naar het werk te fietsen.

ATB Rockrider E-ACTV 500: de nieuwe generatie elektrische fietsen van Decathlon

Iedereen kent de Franse sportartikelengigant! Met zo'n reputatie en zo'n aanwezigheid in het hele land worden de e-bikes van Decathlon ongetwijfeld een commercieel succes.

De elektrische all-mountainfietsen, die nu onder de paraplu van Rockrider vallen in plaats van het inmiddels ter ziele gegane merk Riverside, hebben een nieuwe generatie E-ACTV 500, die erin slaagt om materiaal van goede kwaliteit te bieden voor een redelijke prijs. De fiets kost minder dan € 2.000 en ziet er zeer modern uit, met een open frame voor gemakkelijk overstappen, een grote buis voor de verwijderbare accu en een mooie eucalyptus- of lavendelkleurige groene lak.

Haibike Trekkin 9: de bijna Mountainbike

Hier is een e-bike die je moeiteloos aan het werk krijgt!


Naast de 625 Wh accu (ongeveer 180 km in eco-modus) en de krachtige Bosch motor, weerspiegelt de iets naar voren gerichte rijpositie een sportievere houding.

Neomouv Berg: de beste prijs-kwaliteitverhouding voor elektrische fietsen

Nog eentje die een groot succes is!


Hij heeft alle toeters en bellen: deze elektrische fiets voor minder dan 2.000 euro heeft een 522 Wh batterij, waardoor hij een actieradius heeft van bijna 100 km. Een uitzondering voor deze prijs!


Hij biedt 6 ondersteuningsniveaus en een functie waarmee je naast hem kunt lopen zonder hem te duwen. En alsof dat nog niet genoeg is, is de geometrie een perfecte kruising tussen een mountainbike en een mountainbiker. Een echte winnaar.

Een elektrische fiets kiezen

Wat is een elektrische fiets?

Terug naar de basis kan nooit kwaad!


VTC staat voor vélo tout-chemin. In tegenstelling tot mountainbikes beweert dit type fiets niet op alle soorten terrein te kunnen rijden, maar wel op alle soorten paden. Hij kan zich dus buiten asfaltwegen wagen, maar het wegdek moet nog steeds begaanbaar en niet te oneffen zijn om comfortabel te kunnen rijden.

Het feit dat hij "elektrisch" is, betekent gewoon dat hij elektrische trapondersteuning heeft, begrensd tot 25 km/u zoals alle elektrische fietsen. Het geeft fietsers dus ruimte voor lichamelijke activiteit, wat misschien niet veel is, maar wel goed voor hun gezondheid.

Enkele belangrijke eigenschappen van de elektrische trekkingfiets

Met een rechtere zithouding dan een elektrische mountainbike is de VTC een erg prettig type fiets om te gebruiken op fietspaden. Ze geven fietsers een goed zicht op hun omgeving voor meer veiligheid, terwijl ze hun rug beschermen. Ze zijn over het algemeen erg wendbaar, wat handig kan zijn op zowel stedelijke routes als kronkelige landweggetjes.

ATB Een snelle fietser op zijn elektrische fiets met bagagedrager.

In tegenstelling tot mountainbikes hebben hun banden minder inkepingen en zijn ze smaller. Daardoor bieden ze zeer goede prestaties - minder rolweerstand - en dus een grotere actieradius. Hun comfort blijft echter superieur, dankzij een voorvering die de ruwheid van zowel asfalt als tracks gladstrijkt, en een vrij zacht gevoel.


En het spreekt bijna voor zich dat elektrische VTC's een extra voordeel hebben: je kunt trappen zonder moe te worden of in het zweet te schieten. Een sterk argument voor de werkdag...

Wat zijn de criteria voor het kopen van een elektrische fiets?

 

Voordat je je elektrische fiets kiest, is het belangrijk om te bedenken hoe je hem wilt gaan gebruiken. Is het een elektrische fiets voor naar je werk? Of meer voor een elektrische fietstocht met het gezin in het weekend?


Afhankelijk van de afstanden die je wilt afleggen en de hellingen, maar ook van je gewicht en lading (inclusief een kind), moet je kiezen voor een elektrische fiets met een geschikte accu.

ATB Zomm op de accu van de elektrische Gazelle Medeo T10 HMB 2024.

Voor een korte, vlakke woon-werkrit is een capaciteit van 400 Wh genoeg voor een week. Als je je daarentegen wilt vermaken op steile paden of tijdens lange uitstapjes, heb je een batterij nodig met meer dan 500 Wh.


Aan de andere kant is een verwijderbare batterij misschien gemakkelijker op te laden (vooral als je in een flat woont), maar je moet toegeven dat het op sommige modellen iets minder aantrekkelijk is als het niet perfect geïntegreerd is. Aan jou de keuze...

De elektromotor

Het is de wet die dicteert. Elektrische fietsmotoren ontwikkelen een maximaal continu vermogen van 250 W, dat zeker hoger is op piekmomenten (een krachtige motor kan soms meer dan 600 W zijn). Wat ze onderscheidt is hun koppel, in Nm (newtonmeter).


De koppelreferentie verschilt afhankelijk van of de motor in het midden - of crankstel - of in het achterwiel zit. Om je een orde van grootte te geven: een in het midden gemonteerde motor van 85 Nm of 50 Nm achter garandeert overal efficiëntie en een sterke acceleratie. Aan de andere kant, onder de 50 Nm (crankset) of 35 Nm (achter) zal je motor een beetje zwak zijn op sommige hellingen.

ATB Zoom in op de Yamaha Crosscore RC 2023 motor in een elektrische .

Let ook op hoe de motor aanvoelt, afhankelijk van de positie en het type sensor. Een op het pedaal gemonteerde motor, die je vindt op middelgrote en premium elektrische fietsen, geeft een natuurlijk trapgevoel. Een naafmotor in het achterwiel kan een rotatiesensor hebben op instapmodellen of oudere modellen. Hij werkt soepel, onafhankelijk van de druk die op het pedaal wordt uitgeoefend, en vereist geen inspanning.


Er komen steeds meer koppelomvormers die zich aanpassen aan je natuurlijke kracht door het gedrag van een centrale motor te benaderen. Het vertienvoudigt je eigen kracht.

Andere apparatuur die je niet over het hoofd mag zien :

  • Hydraulische schijfremmen geven je een ongeëvenaarde remkwaliteit, ongeacht de weersomstandigheden;
  • Een derailleuroverbrenging voor meer veelzijdigheid of als je vaak toert, of een Nexus-naaf als je voornamelijk op vlakke wegen in de stad rijdt;
  • Het verlichtingssysteem moet krachtig genoeg zijn om goed zichtbaar te zijn voor automobilisten en om buiten de bebouwde kom te kunnen zien;
  • Het zadel moet comfortabel zijn, voldoende gewatteerd voor lange ritten of zelfs opgehangen, of een telescoopzadel als je de must-have wilt;
  • Een bagagerek is altijd een pluspunt als je je kind naar school wilt brengen en/of je spullen in fietstassen wilt hebben.

Milieuvriendelijk, zuinig en goed voor je gezondheid, de elektrische fiets heeft veel voordelen die steeds meer mensen motiveren om dit vervoermiddel te gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsingen. Door te kiezen voor een van de beste elektrische mountainbikes geef je jezelf een welkome energieboost voor een vliegende start van je dag! En het is een gebaar voor de planeet, want een elektrische fiets heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan een auto of scooter.