Elektrische fiets: Bosch of Yamaha motor, welke kiezen?

De juisteelektrische fiets kiezen is niet altijd gemakkelijk! Maar met zoveel beschikbare motoren is het proces nog ingewikkelder geworden. De marktleiders zijn onder andere Bosch en Yamaha.


Een van de meest gestelde vragen is wat het verschil is tussen deze twee motoren.


Welke motor heeft het meeste vermogen? Welke is het meest betrouwbaar? Wat zijn hun kenmerken? Duitse of Japanse motor? Ontdek onze vergelijking!


Bosch vs. Yamaha-motor: belangrijkste verschillen


Ondanks dat je misschien denkt, zijn de motoren van de twee merken niet zo verschillend. Ten eerste zijn ze allemaal geïntegreerd in het onderste deel van het frame, samen met de trapas. Dit zorgt voor een natuurlijk en efficiënt rijgevoel.


Het ontwerp

In één oogopslag zie je dat de Yamaha- en Bosch-motoren qua vorm en grootte op elkaar lijken. Ze zijn ook compact.


 

Een van de duidelijkste visuele verschillen is de grootte van het uitgaande tandwiel. Als je de Bosch motor vergelijkt met de Yamaha motor, je zult merken dat het uitgaande tandwiel bij de Bosch motor veel kleiner is. Waarom? Omdat het een interne aandrijving heeft.


Een klein technisch punt: tussen het uitgangstandwiel van de motor en de achterste cassette moet een verhouding van 2,5 worden aangehouden (als het uitgangstandwiel van de transmissie bijvoorbeeld 12 tanden heeft, dan moet de cassette 30 tanden hebben). Het voordeel? De ketting kan onmogelijk ontsporen. Dat is praktisch!


Aan de andere kant zul je merken dat de Yamaha-motor een kroonwiel van standaardformaat heeft en dat de aandrijving niet inwendig geschakeld is. Hij is flexibeler bij het schakelen.


De sensoren

Bosch en Yamaha gebruiken een 3-sensorsysteem dat continu cadans, koppel en snelheid analyseert.


Het meet deze gegevens meer dan 1000 keer per seconde. Hierdoor is de elektrische fiets afgestemd op de gebruiker. Het vermogen is zo natuurlijk mogelijk.

De kracht

Het vermogen is hetzelfde: 250 watt.


Rijmodi

Bosch en Yamaha motoren hebben verschillende rijmodi:

Bosch


Uit: geen assistentie.


Eco: efficiënte en geoptimaliseerde assistentie voor een maximale actieradius(% assistentie afhankelijk van het Bosch-systeem).


Tour: constante assistentie over lange afstanden. 


Sport: onmiddellijke en krachtige ondersteuning voor sportief rijden, zowel op Mountainbike als op de weg(het ondersteuningspercentage hangt af van het Bosch-systeem).


Turbo: directe en maximale ondersteuning bij de hoogste cadans voor ambitieuze en sportieve ritten(% ondersteuning afhankelijk van het Bosch systeem).

Yamaha


UIT: kan je rijden zonder elektrische ondersteuning.


Eco+: Het bereik van de Eco+-stand is ongeveer 30% groter dan dat van de Eco-stand. 


Eco: bespaart energie voor meer autonomie. Best gebruikt op een vlakke weg.


Standaard: voldoet aan zowel vermogen als bereik. Aanbevolen voor dagelijks gebruik.


HOOG: biedt constante en krachtige hulp. Perfect voor bergopwaarts rijden.


Lawaai


Het geluid van de motor is van invloed op de kwaliteit van de rit. Hoe stiller het is, hoe aangenamer het is (vooral op de paden)!


Sommige motoren janken, andere piepen, en weer andere zoemen. Bij het afdalen kunnen ze lawaai maken, van gekletter tot getik.


Bosch motoren, bijvoorbeeld, laten een metalen gekletter horen. Het is bij sommige modellen zeer merkbaar en bij andere nauwelijks waarneembaar.


Tijdens beklimmingen hebben Yamaha-motoren het duidelijkste gejank (sommigen zeggen kalkoengeluid) dat fluctueert met de inspanning.


Dus Bosch motoren zijn gemakkelijker te negeren dan Yamaha motoren.


Het gewicht


De motoren van elektrische fietsen worden steeds kleiner en lichter, terwijl ze meer vermogen en koppel bieden.


Yamaha-motoren wegen tussen 2,8 kg en 3,4 kg,terwijl Bosch-motoren tussen 2,9 kg en 3,4 kg wegen.


Samenvatting en vergelijkingstabelKenmerken


Vermogen


Max. koppel


Maximale ondersteuning


Aandrijftandwielen


Maximaal gewicht


Bosch motor


250 W


85 Nm


340%


1


3 kg


Yamaha motor


250 W


85 Nm


208%


1 of 2


3,4 k


Bosch motoren

De Duitse fabrikant staat bekend om zijn krachtige en efficiënte motoren. Op haar productielijnen wordt een breed scala aan motoren voor de meest uiteenlopende fietsers geproduceerd.


Forenzen, mountainbikers, weekendfietsers of transporteurs, er is een Bosch motor voor elke gebruiker van elektrische fietsen.


Active Line: voor dagelijks reizen

scott elektrische fiets bosch active line motor

De Active Line motor is perfect voor korte ritten in de stad. Deze motor is zeer compact en wordt gewaardeerd door fietsers die een elegant ontwerp waarderen.


De drie sterke punten van deze motor zijn dat hijuiterst stil is, zodat u tot 25 km/u optimaal van zijn hulp kunt profiteren, dat hij licht is (2,9 kg) en dat hij een terugtrapfunctie heeft. Het motorkoppel bedraagt 40 Nm

Active Line Plus: voor avontuur

Bosch Active Line Plus elektrische fiets

Deze Duitse motor zit tussen de Bosch Active Line en Performance Line motoren in.


Je zult het geweldig vinden! Een geweldige bondgenoot om nieuwe horizonten te verkennen tijdens uw uitstapjes op elektrische fiets. Het maakt spontane excursies en een scala aan activiteiten mogelijk. Net als zijn kleine broertje is hij stil en compact.


Omdat hij slechts 3,2 kg weegt, biedt hij een soepele acceleratie tot 25 km/u. Zeer wendbaar in alle situaties, het motorkoppel heeft een vermogen van 50 Nm.

Bakfiets Lijn: om zware lasten te dragen

De Bakfiets Line is een van de meest recente Bosch motoren met middenaandrijving. Hij profiteert van enkele interessante verbeteringen. Om enkele tekortkomingen te verhelpen, heeft Bosch de cadans gecorrigeerd om het starten en langzaam rijden met zware belasting te vergemakkelijken.


Het piekvermogen is indrukwekkend: 85 Nm, tegenover 75 Nm voorheen. Het maximale toerental is 120 tpm, waardoor de Bosch Bakfiets Line ideaal is voor het vervoeren van goederen (of kinderen). Als toerfiets is hij ook erg praktisch.


Met of zonder lading, de krachtige motor van de e-bike assisteert je tot 400% en zorgt voor een gecontroleerde en onmiddellijke acceleratie bij het starten. 

Performance Line: voor atleten

Granville elektrische fiets met Bosch Performance Line motor

De Bosch Performance Line heeft veel vermogen onder de motorkap... Het is een geweldige keuze voor fietsers die wat speelruimte willen hebben.


Deze veelzijdige motor biedt niet alleen een krachtig rijgedrag, maar vooral ook sportiviteit. Hij stuwt je voort op de steilste beklimmingen of tijdens sportieve ritten.


Hij kan tot 75 Nm bereiken met 340% ondersteuning.


En niet te vergeten een volledig verbonden intelligent systeem: een eBike Flow-applicatie om uw activiteit te volgen, een draadloze snelheidssensor, een eBike Lock-functie die dient als diefstalbeveiliging, ABS en loopondersteuning. Wat wil je nog meer?


Performance Line CX: voor wandelingen in de bergen

Bosch Performance Line CX elektrische fiets

Het is de perfecte motor voor wie hoger, sneller en verder wil gaan! Deze compacte en krachtige motor is te vinden op verschillende motoren. Met 85 Nm koppel, een intelligent systeem en een laag gewicht voldoet hij op papier aan alle eisen.


Het sterke punt van de 2,79 kg zware motor is niet alleen zijn vermogen, maar ook zijn eMTB-modus. Deze dynamische en progressieve instelling varieert het ondersteuningsniveau tussen Tour (140%) en Turbo (340%). Voor optimale bediening en controle!


Geen enkele andere motor maakt het klimmen zo eenvoudig en gemakkelijk als de Bosch Performance Line CX. Ook de overgang naar 25 km/u verloopt moeiteloos. Trapweerstand? Helemaal niet.


Vergelijkingstabel van Bosch motoren


Active Line

Active Line Plus

Bakfiets Lijn

Performance Line

Performance Line CX

Gebruik

Stadsfiets

Lange afstand

Stadsfiets

Wandelen

Berg

Vermogen

250 Watt

250 Watt

niet ingevuld

250 Watt

350 Watt

Koppel

40 Nm

50 Nm

85 Nm

75 Nm

85 Nm

Snelheid

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

Maximale ondersteuning

250%

270%

400%

340%

340% 

Backtracking

ja

ja

niet

ja

niet

Hoe te gebruiken

Eco, Tour, Sport, Turbo

Eco, Tour, Sport, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Eco, Tour, eMTB, Turbo

Gewicht

2.9 kg

3.2 kg

2.9 kg

3.2 kg

2.9 kg

Waarom zijn de elektrische fietsmotoren van Bosch zo populair?

Bosch motoren bieden drie essentiële elementen: vermogen, efficiëntie en een uitstekend rijgevoel.


Deze kenmerken, in combinatie met het brede aanbod van motoren op de markt, verklaren de populariteit van Bosch motoren: ze zijn betrouwbaar en geschikt voor een grote verscheidenheid aan rijders.


Sommige merken van fietsen uitgerust met de Bosch motor

Bosch motoren worden gebruikt door een groot aantal merken elektrische fietsen.


Van Cannondale tot Moustache Bikes en van Trek tot Canyon, tientallen van de bekendste merken gebruiken Bosch motoren in hun elektrische fietsen.

Yamaha-motoren

Yamaha is een Japans merk dat niets te benijden heeft aan Bosch. Sinds de komst van zijn PW-motor heeft hij zijn stempel gedrukt op de Europese markt.   

PWseries: een stadsmotor

Elektrische fiets Gitane PWseries Te

Deze motor combineertcomfort en stabiliteit in stedelijke omgevingen. Hij kan gemakkelijk steile beklimmingen en sterke wind aan.


Het systeem gebruikt vier-sensortechnologie om automatisch rijomstandigheden te detecteren, zoals starten op een heuvel. Hij biedt passende ondersteuning en een soepele acceleratie.


PWseries S2: minder is meer

De PWseries S2-motor is ontwikkeld volgens de filosofie "minder is meer" en is aanzienlijk lichter en kleiner dan zijn voorganger, de PWseries ST, terwijl hij meer koppel biedt.


Van dagelijkse woon-werkverkeer tot wandelingen door het platteland en bergtochten, het is de ideale oplossing.


Het maximumkoppel bedraagt 75 Nm. Hij is ruim 7% zwaarder dan de PWseries ST, en het gewicht is teruggebracht tot slechts 2,85 kg, 16% minder dan het vorige model. Door deze verbeteringen is hijeen van de lichtste in zijn klasse. Hij heeft ookeen van de beste koppel-gewichtsverhoudingen.


Vanuit esthetisch oogpunt biedt het de partnerfabrikanten van Yamaha de mogelijkheid om een strakke, minimalistische look te bereiken.


PW-X3: voor terreinrijden

Yamaha gaat er prat op dat het de"lichtste, kleinste en krachtigsteaandrijvingooit" heeft ontwikkeld. Dat is niet helemaal onwaar!


Zijn prestaties spreken voor zich: 85 Nm koppel, een gewicht van slechts 2,75 kg, "zero cadence" technologie, 4 ondersteuningsniveaus en een compactheid die 20% groter is dan die van zijn voorganger. Geen enkel spoor zal geheimen voor je hebben!


Een motor die te vinden zal zijn op de volgende generatie Mountainbike elektrische fietsen van Haibike, Lapierre en Gas Gas.


PWseries CE: de stilste op de markt 

Het is een compacte motor met tussentijdse transmissie die 50 Nm koppel levert. Ideaal om in de stad te komen!


Het merk beweert dat zijn PWseries CE de stilste motor is die het ooit heeft geproduceerd. kan je gebruik alle beschikbare trapondersteuning, zonder zich ooit schuldig te voelen over het maken van te veel lawaai.


De rit is natuurlijk. De motor heeft ook een loophulpsysteem. Dit is vooral handig als je met jouw fiets door de stad moet verplaatsen. Je hebt niet het gevoel dat je een tank voortduwt.


Yamaha motor vergelijkingstabel PWseries S2

PW-X3

PWseries TE

PWseries CE

Gebruik

Sport en Trail

Mountainbike

Lange afstand

Stadsfiets

Vermogen

250 W

250 W

250 W

250 W

Koppel

75 Nm

85 Nm

60 Nm

50 Nm

Snelheid

25 km/h

25 km/h

25 km/h

25 km/h

Hoe te gebruiken

Eco+, Eco, Standaard, Uit, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Expw, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Hoog

Eco+, Eco, Standaard, Hoog, Automatisch

Gewicht

2.85 kg

2.75 kg

3,4 kg

3 kg

Enkele merken motoren met de Yamaha-motor

Net als de Bosch motor wordt de Yamaha motor gebruikt door vele fietsfabrikanten.


Je vindt hem bij Babboe, Gitane, Bixs, MBK, Lapierre of Haibike. De lijst is natuurlijk niet volledig.

Conclusie

Bosch of Yamaha: wat is de beste motor?


Welke motor lijkt krachtiger?

De prijs gaat naar Bosch! 🏆


De Bosch Performance Line CX wekt de indruk de krachtigste op de markt te zijn. Vooral met zijn intelligente eMTB-modus, krachtige motor en inhaalfunctie. De kracht die hij levert is verslavend, constant en past zich aan de fietser aan.


Hoe harder je trapt, hoe harder de motor werkt. De ondersteuning wordt niet zwakker naarmate de cadans of de kracht toeneemt.


Het aanpakken van de beklimmingen is een erg leuke ervaring. Je hebt een keuze! kan je rijd langzaam met weinig inspanning. Of kan je trap stevig door, waardoor je meer energie verbruikt en veel sneller de top bereikt.


Yamaha heeft daarentegen lagere cadansen. Op het circuit maakt dit de motor pittig en ongeduldig. Zijn nieuwe PW-X3 motor is echter een sterke concurrent, met zijn Quad Sensor System. Hou het in de gaten!


Welke motor lijkt gemakkelijker te controleren?

Het zal afhangen van uw verwachtingen!


Als je een agressieve of sportieve rijder bent, kies dan voor een Yamaha-motor. Je krijgt een gevoel dat vergelijkbaar is met motorrijden! Vanaf het moment dat je begint, heb je veel macht. Dit is erg handig bij het klimmen, maar niet zo handig op de lange termijn!


Door het gebrek aan progressiviteit kan het echter onhandig aanvoelen. Op de steilste en meest technische hellingen is wielspin moeilijk te controleren. Yamaha staat niet bekend om zijn trage, progressieve vermogen.


Bosch daarentegen levert progressief en lineair vermogen. Het past zich aan de trapkracht van de berijder aan, ongeacht de modus. Dit betekent moeilijke starts op steile paden.

Uitspraak

Heeft u liever een Bosch of een Yamaha motor voor je elektrische fiets?


Elk systeem heeft zijn sterke en zwakke punten. Koop geen motor (alleen) op basis van de gebruikte motor. Denk meer na over uw behoeften en hoe u het gaat gebruiken. Koop geen Performance Line motor als u alleen in de binnenstad rijdt!


Maar als je er maar één moet kiezen, is het de Bosch Performance Line CX. Een juweeltje van kracht! Sportievelingen kunnen ook Yamaha's PW-X3 in de gaten houden, die in de komende maanden op bepaalde modellen van Mountainbike elektrische fietsen zal worden gemonteerd.