Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

Hoe en wanneer moet je je elektrische fiets onderhouden? Belangrijke factoren voor een lange levensduur

Monteur reviseert een elektrische fiets in zijn werkplaats.

Heb je geïnvesteerd in een elektrische fiets? Of het nu gaat om banden, remmen, accu's of de overbrenging van het elektrische systeem: na al je reizen te hebben begeleid, is je , je reisgenoot, toe aan een complete revisie!


Ga naar Upway en ontdekhoe en wanneer je je elektrische fietsen moet onderhouden om hun levensduur en je veiligheid te garanderen.

Waarom en wanneer moet je je elektrische fiets onderhouden?

Waarom is de je elektrische fiets revisie cruciaal?

Om je Electrically Assisted Bike (elektrische fiets) in goede staat te houden en je je investering terug te verdienen, is regelmatig onderhoud essentieel.


In tegenstelling tot de mechanische onderdelen van een auto, die beschermd worden door de carrosserie, worden de mechanische onderdelen van een elektrische fiets blootgesteld aan de buitenomgeving en de elementen. Vooral de banden, remblokken en spaken worden blootgesteld aan modder, bladeren en regen, die allemaal corrosie kunnen veroorzaken en het mechanisme van je kunnen verstoppen.


Daarnaast moet de accu van je elektrische fiets regelmatig worden bijgewerkt en moet de motor worden gecontroleerd door een monteur.

Aanbevolen frequentie voor onderhoud aan elektrische fietsen

Om ervoor te zorgen dat je elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat, moet het een keer per jaar worden onderhouden, bij voorkeur wanneer het weer warm wordt.


De expert zorgt ervoor dat de accu en het systeem worden bijgewerkt en controleert alle onderdelen van je elektrische fiets visueel om eventuele storingen op te sporen en defecte onderdelen te vervangen.

Elektrische fiets revisie: de belangrijkste stappen

Net als bij een conventionele fiets, en ongeacht het type elektrische fiets, zijn er een paar belangrijke stappen bij het onderhoud van een elektrische fiets .

Accu-inspectie en -onderhoud

Als eerste stap inspecteert de reparatiewerkplaats de accu op je elektrische fiets . Dit is een gevoelig onderdeel:


  • Bewaar het op een donkere plaats;
  • temperaturen, bewaar het in een ruimte bij 20°C en gebruik je elektrische fiets niet onder -10°C en boven 50°C;
  • Als je valt, moet je de batterij laten nakijken.
Het wiel van een elektrische fiets controleren tijdens een servicebezoek.

De transmissie en het elektrische systeem controleren

Bij een onderhoudsbeurt aan je elektrische fiets controleert de reparatie-expert de transmissie en onderzoekt hij de slijtage van de tanden, tandwielen, kettingbladen, derailleurschijven en tandwielen.


Het zorgt er ook voor dat er geen gerafelde kabels zijn bij de bevestigingsmoeren van de derailleur en dat de ketting niet meer dan 1% rek heeft.

Onderhoud van banden en wielen

De reparatiewerkplaats zorgt ervoor dat de banden in goede staat zijn en controleert :


  • hoe versleten de banden zijn - zijn er nog groeven over om regenwater af te voeren?
  • Zijn de zijwanden beschadigd en is de binnenband zichtbaar?
  • het algemene uiterlijk van de banden- zijn ze gescheurd, gespleten of gescheurd?
  • oppompen van banden

Als de banden gecontroleerd zijn, is het tijd om de wielen te controleren. De wielen moeten worden gecontroleerd op kromtrekken, scheuren in de velgen en verbogen of losse spaken. De werkplaats controleert ook de spaakspanning en de centrering van het wiel op het frame en de vork.

Remmen en veiligheidssystemen controleren

De staat van de remkabel, remblokken, remblokslijtage, hendelbeweging of contactpunt: omdat remmen een belangrijk veiligheidskenmerk zijn van je elektrische fiets , is zorgvuldige inspectie een must.


Als je hydraulische remmen heeft, moeten deze één keer per jaar worden ontlucht. Bij schijfremmen zal de monteur de remblokken controleren en vervangen als de voering minder dan 1 mm is.


De monteur zal ook controleren of het stuur en de stuurpen goed vastzitten.

Reiniging en smering

Na visuele controles en eventuele reparaties moeten de tandwieltanden, derailleurs en ketting worden gereinigd. De monteur smeert vervolgens de rem- en derailleurbehuizingen om het remmen en schakelen te verbeteren en de ketting om je elektrische fiets te beschermen tegen corrosie.

Fietsaccessoires en veiligheidsuitrusting om te controleren

Voordat je je elektrische fiets overhandigt, controleert de werkplaats of alle accessoires en veiligheidsuitrusting, zoalsde voor- enachterverlichting van de elektrische fiets en de bel, in goede staat zijn.


kan je Vraag ook om je elektrische fietshelm te laten controleren om er zeker van te zijn dat het piepschuim niet is ingeslagen, gebarsten of vervormd, waardoor het bij een botsing zijn absorberende eigenschappen zou kunnen verliezen.

Revisie van een elektrische fiets door een professionele monteur.

Kosten en serviceopties voor de revisie

Geschatte kosten van een professionele revisie

Gemiddeld bedragen de onderhoudskosten van een elektrische fiets tussen €60 en €100, plus extra kosten voor reparaties.


Aarzel niet om een fiets van de werkplaats te vragen als je lange reparaties moet uitvoeren.

Onderhoudspakketten en abonnementen: wat je moet weten

Om mensen aan te moedigen gebruik te maken van zachte mobiliteit, geeft de overheid financiële steun aan werknemers in de privésector en de publieke sector voor hun woon-werkverplaatsingen met het Forfait Mobilités Durables (FMD).


Dit pakket, met een waarde tussen de €100 en €300 per jaar,, kan worden gebruikt om de aankoop van een elektrische fiets te financieren, maar ook voor onderhoud en reparaties aan je .

Fietsonderhoud: hoe vind je een service die je kunt vertrouwen?

Wil je je je fiets verkopen zonder onderhoud? Upway biedt een inruilservice online en in partnerwinkels. We kopen fietsen terug van particulieren en professionals voor revisie.


Bij onze terugnameservice ondergaan e-bikes een complete revisie en een strenge 20-punts inspectie, en worden ze vervolgens indien nodig gerepareerd door onze professionele monteurs. Van het afstellen van de remmen, het controleren van de motor en de achterderailleur, het controleren van de remblokjes en het balhoofdstel tot het updaten van de accu: meer dan een snelle controle, onze servicewerkplaats garandeert je een complete inspectie!


Je hebt nu alles wat je nodig hebt om de levensduur van je je elektrische fiets te garanderen: veel plezier ermee!