De snelste elektrische fietsen op de markt

Vrouw op haar speed bike : een zeer snelle elektrische fiets.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je op de Belgische wegen een elektrische fiets tegenkomt die bijna 100 km/u rijdt, en toch...


Steeds meer merken ontwikkelen fietsen voor sensatiezoekers, met topsnelheden tot 80 km/u zonder dat de berijder zich hoeft in te spannen. Hoewel de term "fiets" twijfelachtig is voor deze wegmonsters, worden ze vaak als zodanig op de markt gebracht om een breder publiek te bereiken.


Aan de andere kant mag een elektrisch ondersteunde fiets niet sneller rijden dan 25 km/u om wettelijk toegelaten te zijn. Boven die snelheid vallen ze in de categorie bromfietsen. Dit zijn wat bekend staat als snelheidsfietsen. Snelle elektrische fietsen die snelheden tot 45 km/u kunnen halen.


Adrenalinejunkies, gehaaste forenzen en snelle fietsverzamelaars kunnen hier allemaal iets te doen vinden.


Hoe snel zijn elektrische fietsen?

Ja, dat kunnen ze! Ze zorgen ervoor dat je veel sneller snelheid kunt maken dan wanneer je op een gewone fiets trapt. Ze hebben echter een maximumsnelheid waarop ze je niet meer helpen.


Met elektrisch ondersteunde fietsen kunt u snelheden bereiken van 25 km/u, terwijl speedbikes snelheden kunnen bereiken van 45 km/u. kan je overschrijdt deze snelheden, maar uw benen zullen hard moeten werken.


Er is echter een andere categorie elektrische fietsen die met plezier meer dan 45 km/u haalt. Deze machines hebben weinig te maken met "fietsen" in de strikte zin van het woord, maar worden toch beschouwd als ebikes. Tenslotte zijn er nog die andere motoren die ontworpen zijn om snelheidsrecords te breken en je een kick te geven...


Zonder verder oponthoud, hier zijn de snelste elektrische fietsen op de markt en de snelheidsfietsen waar je op moet letten als je van snelheid houdt!


Delfast Top 3.0: De snelste elektrische fiets op de markt

De Delfast Top 3.0 is een machine die de grenzen tussen motorfiets en elektrische fiets doet vervagen. Het ontwerp doet eerder denken aan een futuristische motorcrosser dan aan een fiets, maar het merk lijkt vastbesloten dit model als een volwaardige elektrische fiets op de markt te brengen.


Met een topsnelheid van 80 km/uur is de Top 3.0 waarschijnlijk de snelste elektrische fiets die te koop is. Andere modellen hebben nog indrukwekkender snelheidsrecords, maar dat zijn meestal prototypes die niet te koop zijn.


Deze fiets is dus voor iedereen beschikbaar voor het bescheiden bedrag van 6 199€ op de website van de fabrikant. Als u geïnteresseerd bent en zich zorgen maakt over het wettelijke aspect, geeft het merk aan dat de motor wordt geleverd in een versie die de wetgeving respecteert, maar dat u de mogelijkheid hebt om de "Unlimited mode" te activeren, zodat de motor zijn volle vermogen van 3000 W (!) levert. De realiteit op het terrein is heel anders, want met een dergelijk ontwerp lijkt het risico om gecontroleerd te worden bij het rijden op de fietspaden zeer groot.


Het gebruik van deze te grote machine lijkt dan ook voorbehouden aan vrijetijdsbesteding op open paden.


Nu, als je snelheid wilt en er toch als een fietser wilt uitzien, moet je kijken naar speed bikes...


Snelfietsen: krachtig en snel

Het is moeilijk om snelheidsfietsen te negeren als we het hebben over de snelste elektrische fietsen.


Wat zijn de kenmerken van snelfietsen?

Speedbikes zijn een bepaalde categorie fietsen die de rijder tot 45 km/u ondersteunen met behulp van een krachtigere motor, meestal 500 W. Vanwege hun hogere snelheid moeten zij worden geregistreerd en gecategoriseerd als lichte bromfietsen.


De motorondersteuning start automatisch wanneer je begint te trappen. Er is geen gaspedaal. Hoe hard u ook op de pedalen trapt, de motor draait op volle toeren. Net als bij de elektrische fiets kan de rijder het ondersteuningsniveau verhogen of verlagen door een modus op de console te selecteren. Merk echter op dat de speed bike ook vooruit kan als de bestuurder stopt met trappen. Zeer praktisch!


Ze worden vaak gebruikt voor lange afstanden en kunnen worden gebruikt op de weg, op paden of op particulier terrein. Vanwege de trapondersteuning kunnen ze echter niet worden gebruikt op fietspaden, laat staan op trottoirs.


In de stad ga je met een speedbike vaak even snel of zelfs sneller dan auto's en andere voertuigen. In Brussel bedroeg de gemiddelde snelheid van het stadsverkeer in 2022 ongeveer 25 km/u.


Maar vergis je niet, dit zijn geen snelheden om lichtvaardig mee om te gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voorschriften veel strenger zijn dan voor elektrische fiets. kan je raadpleeg ons artikel over de verschillende snelheden van elektrische fietsen voor meer informatie.

De wetgeving

Snelheidsfietsen moeten zijn voorzien van spiegels, een claxon en verlichting om aan de classificatie te voldoen. Een goedgekeurde bromfiets- of fietshelm (die de slapen en het achterhoofd moet beschermen) moet worden gedragen. Een gewone fietshelm is niet voldoende. Motor goedgekeurde beschermende handschoenen zijn ook vereist.


Er zijn hoog gewaardeerde bromfietshelmen op de markt die lijken op traditionele fietshelmen. Het is echter belangrijk iets te hebben dat bestand is tegen een botsing bij 45 km/u, mocht het ergste gebeuren.


Enkele specifieke voorschriften:

  • De maximumsnelheid is 45 km/u
  • Verzekering en registratie zijn verplicht
  • Een bromfietsrijbewijs is vereist
  • minstens 16 jaar oud zijn

fietsen met 3 snelheden om je dagelijks op te voeren 

kan je Je vindt ze allemaal op Upway ! 😉

Stromer ST5

Gebruikte Stromer ST5 speed bike refurbished bij Upway.

Specificaties

Motor


Batterij


Autonomie


Oplaadtijd


Maximale snelheid


Prijzen


850W SYNO Sport motor


Batterij 48V / 934Wh


180 km


5h30


45 km/h


9 828€


Waarom we ervan houden: Dit is een van de vlaggenschipmodellen in het Zwitserse Stromer-assortiment! Het merk beschrijft hem als"krachtig, dynamisch en zeer aantrekkelijk dankzij zijn onberispelijke ontwerp". Hij is geschikt voor dagelijks gebruik, op de weg en in stedelijke omgevingen.


De voordelen:

  • Automatische vergrendeling/ontgrendeling via Bluetooth
  • A Sportmodus
  • Een hoog uitrustingsniveau

Nadelen:

  • Dashboard iets te laag (je verliest het zicht op de weg)

De Stromer ST5 is zeer efficiënt, zeer koppelrijk, dynamisch en heeft een lange levensduur van de accu. Door te kiezen voor deze speed bike, kan je kunt u tussen de 60 en 180 kilometer afleggen.


Hij heeft alle praktische accessoires voor in de stad: een dagrijlichtsysteem, spatborden, koplampen en een Supernova M99-lamp.


Het is ook zeer verbonden. kan je lokaliseert de fiets via GPS, vergrendelt en ontgrendelt hem door je smartphone te verbinden via Bluetooth. Het in het frame geïntegreerde touchscreen geeft onder meer de snelheid en de actieradius aan.

Fuell Flluid-1S

Gebruikte Fuell Flluid-1S speed bike refurbished bij Upway.

Specificaties

Motor


Batterij


Autonomie


Oplaadtijd


Maximale snelheid


Prijzen


Bofeili tussenliggende aandrijfmotor 500W


Batterij 48V / 1008Wh


200 km


5 uur.


45 km/h


5 495€


Waarom we ervan houden: Het is een fiets die geschikt is voor stads- en plattelandsritten. Stil en elegant, combineert hij prestaties en robuustheid. Met een bereik van 200 km is het zeker een van de beste op de markt.


De voordelen:


  • 2 verwijderbare en verwisselbare batterijen
  • Stille koolstof riemaandrijving
  • Minimaal onderhoud

Nadelen:

  • Zijn gewicht: meer dan 30 kg
  • Gebrek aan wendbaarheid bij lage snelheden

De Fuell Flluid-1 heeft een vermogen van 500W en een koppel van 100Nm, wat de krachtigste motoren van Brose, Bosch en Shimano overtreft.


Zijn interne versnellingsnaaf heeft 8 versnellingen en minimaal onderhoud. Het scherm is beveiligd met een pincode en wordt geleverd met een ringslot dat aan het frame is bevestigd.


Kalkhoff Endeavour 7.B Excite

Gebruikte Kalkhoff Endeavour 7.B Excite speed bike refurbished bij Upway.

Specificaties

Motor


Batterij


Autonomie


Oplaadtijd


Maximale snelheid


Prijzen


Bosch Performance Line Speed 350W motor


Batterij V / 625Wh


100 km


-


45 km/h


5 499€


Waarom we ervan houden: Uw woon-werkverkeer wordt een avontuur! Hij is snel en veelzijdig en zal forenzen aanspreken. Ideaal voor korte en lange afstanden, dag en nacht!


De voordelen:


  • Veel faciliteiten
  • Kwaliteitscomponenten
  • Zeer goede behandeling

Nadelen:

  • Gebrek aan autonomie

De motor biedt verschillende ondersteuningsmodi, een topsnelheid van 45 km/u en wordt beheerd door de intelligente Kiox-console, die gepersonaliseerde navigatie biedt.


De Kalkhoff Endeavour 7.B Excite is een geweldige fiets! Het heeft een dynamisch en sportief aluminium frame. Aan accessoires geen gebrek: aluminium spatborden, een kickstand, een Racktime-rek, een nummerplaat en een achteruitkijkspiegel.


De achterlichten fungeren als remlichten, terwijl de Supernova M99 Mini Pro koplampen in grootlicht- of dimlichtmodus kunnen worden gebruikt.


Het verschil tussen elektrisch ondersteunde fietsen en speedbikes

Maximale snelheid en assistentie 

Het belangrijkste verschil is de wijze van voortstuwing.


E-bikes worden doorgaans in twee verschillende categorieën onderverdeeld op basis van hun maximumsnelheid. Een elektrische fiets heeft een maximumsnelheid van 25 km/u, terwijl een speed bike 45 km/u kan bereiken - en overschrijden.


De speed bike blijft vooruitgaan, zelfs als de fietser stopt met trappen. Dit is niet het geval bij een elektrisch ondersteunde fiets. Zijn intelligente motor stopt en start afhankelijk van het trappen. Wat betekent dat? De motor start wanneer u trapt, en stopt automatisch wanneer u stopt met trappen of de 25 km/u overschrijdt (zoals wettelijk vereist). Dit is"trapondersteuning".


Autonomie

Zoals we eerder zagen, kunnen speedbikes worden gebruikt zonder dat de berijder trapt. Omdat de motor continu draait, wordt de accu zwaar belast, waardoor de actieradius (niet verrassend) afneemt.


Op elektrische fiets is het door de motor geleverde vermogen gekoppeld aan de inspanning van de fietser. De motor schakelt de accu dus minder in, waardoor de autonomie van de accu behouden blijft.


Neem dezelfde 500W batterij! Op een speed bike is hij na 40-50 km leeg, terwijl hij op een elektrische fiets 60-70 km meegaat.

Zeer snelle fietser op zijn gebruikte speed bike .

Toegestane routes

De speed bike wordt beschouwd als een bromfiets, wat betekent dat hij verder kan rijden dan de maximumsnelheid die is toegestaan voor een elektrische fiets , namelijk 25 km/h. In de wegcode worden ze beschouwd als "bromfietsen van klasse P". Daarom moeten zij vaak dezelfde regels volgen als bromfietsen.


De snelfietsen mogen daarom niet rijden in voetgangersgebieden waar fietsers toegang toe hebben.


Op wegen met een maximumsnelheid van meer dan 50 km/u snelfietsen moeten het fietspad gebruiken. Maar op wegen met een snelheidslimiet van minder dan 50 km/u mogen ze het fietspad of de rijbaan gebruiken.

Verzekering

De speed bike wordt beschouwd als een bromfiets. Dit betekent dat u een gezinsverzekering moet afsluiten voor schade aan derden en/of een particuliere ongevallenverzekering, die je uw eigen invaliditeit na een ongeval dekt. Let op: sommige gezinsverzekeringen sluiten snelle fietsen uit, dus controleer bij je of WA-schade is meeverzekerd.


kan je Sluit ook andere verzekeringen af, zoals voor breuk en diefstal.


Bijgevolg moeten snelle e-bikes worden geregistreerd als motorfiets, terwijl voor elektrische fiets geen registratie vereist is.


Veiligheidsuitrusting

De veiligheidsuitrusting varieert (enigszins) tussen een speed bike en een elektrische fiets. Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht voor alle bestuurders van speed bike. Op elektrische fiets is het verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Het wordt echter sterk aanbevolen voor tieners en volwassenen.


Andere verplichte accessoires: verlichting, claxon, remsysteem en visuele signalering.

Waarom snel een elektrische fiets kopen?

Of u nu snel van punt A naar punt B wilt, of u wilt uw inspanningen tijdens het reizen tot een minimum beperken, er zijn vele redenen waarom u voor een snelle elektrische fiets zou kunnen kiezen.


Weten of het de moeite waard is om te kopen 

  • Je rijdt graag snel Een van de meest voor de hand liggende redenen om voor een snelle elektrische fiets te kiezen is dat je van snelheid houdt. Met een maximumsnelheid van 45 km/u kunt u gemakkelijk door de stad rijden. Het is een groen alternatief voor scooters en 50cc fietsen.
  • Betere behandeling Een neveneffect van snelle elektrische fietsen is dat ze meestal zwaarder zijn. Dit komt door de kracht van de motor en de accu. Aan de positieve kant bieden ze een beter rijgedrag. Dit is een echt pluspunt als je graag op moeilijkere wegen rijdt.
  • U bent een forens Als je thuis minstens 10 km van je werkplek ligt, wil je geen tijd verliezen. Een snelle fiets kan je een paar minuten besparen op je . Alles kan!

Waarom is een speed bike misschien niet voor jou? 

  • Administratieve vereisten: zoals hierboven vermeld heb je minstens nodig: een bromfietsrijbewijs, registratie, verzekering en een goedgekeurde helm.
  • Vermogen: U voelt zich misschien niet op uw gemak met een elektrische fiets die te krachtig is. In dezelfde geest ben je misschien een beginnende rijder op elektrische fiets . Of misschien maakt u zich zorgen over een fiets die u bij hoge snelheden niet onder controle hebt. Wat de reden ook is, je bent beter af met een elektrische fiets.
  • Gebruiksfrequentie : U gebruikt je elektrische fiets niet regelmatig? Dan heb je niet de snelste elektrische fiets nodig. Vooral omdat je voor deze machines een bepaald bedrag moet betalen.
  • Prijs: in het algemeen zijn speedbikes veel duurder in aanschaf dan elektrische fiets, u moet er ook nog verplichte uitrusting en een maandelijkse verzekering bij optellen.

Hoe beïnvloedt het motorvermogen de snelheid? 

Het is geen verrassing dat de snelheid van een elektrische fiets afhangt van de motor. Als alles gelijk blijft, kun je met een krachtigere motor hogere snelheden bereiken.


De relatie tussen elektrisch vermogen en snelheid is echter niet lineair. Dit komt deels door wrijving, windweerstand en grip.


Hieronder volgt een overzicht van de prestaties van elektrische fietsmotoren met verschillende vermogens op vlak terrein:

  • Een 250W motor bereikt een maximumsnelheid van 25 km/u;
  • Een 350W motor bereikt een maximumsnelheid van 35 km/u;
  • Een 500W motor bereikt een maximumsnelheid van 40 km/u;
  • Een 750W motor bereikt een maximumsnelheid van 45 km/u;
  • Een 1000W motor bereikt een maximumsnelheid van 55 km/u.


Fietser op zijn speed bike refurbished .

Wat te zoeken in een snelle elektrische fiets 

Als u een speed bikeAls u een fiets koopt, moet u niet alleen kijken naar de best presterende modellen. Er zijn veel andere factoren die de beslissing je moeten beïnvloeden, zoals de manier waarop u de fiets wilt gebruiken en je budget.


De criteria zijn als volgt:


  • Waar voor je geld: de prijs van elektrische fietsen varieert aanzienlijk. De elektrische fiets snelle motoren, met hun krachtigere motoren, bevinden zich vaak aan de bovenkant van de markt. De prijzen bedragen gewoonlijk meer dan 5.000 euro.
  • Motorefficiëntie: vergelijk het vermogen, de efficiëntie en de soepelheid van de motoren.
  • Batterijefficiëntie: batterijen moeten worden vergeleken wat betreft efficiëntie, vermogen en laadsnelheid.
  • Algemene prestaties: Hoe presteren de fietsen op beklimmingen en afdalingen? Behandelen ze goed? Hoe is de vering? Wat is hun gewichtscapaciteit?
  • Reputatie: Hoe verhoudt het merk zich tot zijn concurrenten? Staat het bekend om het produceren van robuuste, high-performance fietsen? Biedt het een goede garantie? 

FAQ van de snelste elektrische fietsen 

Wat is de snelste elektrische fiets ter wereld?

Het is moeilijk om een precies antwoord te geven! kan je vindt de CAB Recon, een elektrische fiets die in enkele seconden een topsnelheid van 100 km/u kan bereiken.


De Delfast Top 3.0 hoeft zich nergens voor te schamen. Hij heeft een topsnelheid van 80 km/u. Dit is het resultaat van het gebruik van een elektromotor van 3.000 W, aangedreven door een accu met hoge capaciteit.


Deze snelheidsfietsen vervagen de grenzen tussen elektrische fietsen en echte elektrische fietsen.

Welke helm voor een speed bike

U moet kiezen voor ECE2205 goedgekeurde helmen. Bijvoorbeeld: de Cratoni Vigor of de Kali Java. Deze helmen zijn geschikt voor motorfietsen en bromfietsen.


Hoe registreer je een speed bike

Het is zo gemakkelijk! Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen om een registratiecertificaat aan te vragen.