De beste routes voor een (verlengd) weekend fietsen in Frankrijk

Elektrische fiets midden in een prachtig landschap, tijdens een weekend op elektrische fiets.

Terwijl België mooi is, is Frankrijk ook een land vol pittoreske wegen en paden, dat fietsers een veelheid aan gevarieerde routes biedt die geschikt zijn voor alle niveaus. Of u nu een beginner of een ervaren fietser bent, u vindt zeker een route die bij u past en die u een onvergetelijk weekend bezorgt.


In dit artikel bekijken we enkele van de beste weekendfietsroutes in Frankrijk om u te helpen bij het plannen van uw volgende tocht je . Al deze routes zijn uiteraard geschikt voor elektrisch ondersteunde fietsen, zodat u zich meer op het landschap kunt richten en minder op je inspanningsmanagement!


In het volgende artikel stellen we 6 fietsroutes voor om een weekend (of een verlengd weekend!) te verkennen, hier is een kleine vergelijkingstabel om u een eerste idee te geven:

Cursus

Lengte

Moeilijkheidsgraad

Punten van belang

Type landschap

La Loire à Vélo

900 km

Gemakkelijk

🏰 Kastelen, 🌆 historische steden, 🍇 wijngaarden

🌄 Loire-vallei, 🌊 rivieren

Canal du Midi

240 km

Gemakkelijk

🌆 historische steden, 🚧 sluizen, 🌉 kanaalbruggen

💧 Kanalen, 🌳 Zuidelijke landschappen

La Vélodyssée (Bretagne - Baskische kust)

1200 km

Gemakkelijk tot gemiddeld

🏖️ Wilde kusten, ⛱️ badplaatsen, 🌳 bossen

🌊 Kustlandschappen, 🏖️ stranden, 🏜️ duinen

🏔️ Racefiets des Grandes Alpes

720 km

Moeilijk

🚵 Mythische passen, 🏞️ panorama's, 🏘️ alpendorpen

⛰️ bergen, 🏔️ passen, 🏞️ meren

Voie verte Trans-Ardennes

85 km

Gemakkelijk

🏘️ Typische dorpen, 🌳 groene landschappen

Platteland, 🌳 bossen, 🌊 rivieren

Véloroute du vignoble d'Alsace

📏 170 km

Gemakkelijk tot gemiddeld

🍇 Wijngaarden, 🏘️ Elzasser dorpen, 🍷 kelders

🍇 Wijngaarden, 🌄 heuvels, 🌳 bossen

De must-sees: een must-do!

De Loire per fiets

De Loire à Vélo is ongetwijfeld een van de populairste fietsroutes in Frankrijk. Deze meer dan 900 km lange route volgt de loop van de Loire, de langste rivier van Frankrijk, doorkruist gevarieerde landschappen en biedt uitzonderlijke panorama's. Deze voor alle niveaus toegankelijke fietsroute wordt onderbroken door talrijke culturele en historische etappes, waardoor de Loire à Vélo een must is voor liefhebbers van erfgoed en natuur.

Bezienswaardigheden en te bezoeken kastelen

De Loire à Vélo is beroemd om zijn vele kastelen, getuigen van het rijke verleden van de streek. Van de kastelen die u niet mag missen is het kasteel van Chambord, het grootste en meest majestueuze kasteel van de Loire, en de kastelen van Amboise, Chenonceau, Villandry en Azay-le-Rideau. Deze architectonische juweeltjes dompelen u onder in de Franse geschiedenis en bieden tegelijkertijd een adembenemend landschap.


Naast de kastelen kunt u tijdens de Loire à Vélo talrijke bezienswaardigheden ontdekken, zoals de tuinen van Villandry, het Cadre Noir in Saumur, het ecomuseum Val de Loire en het Maison de la Loire. U kunt ook charmante steden en dorpen doorkruisen, zoals Orléans, Tours, Blois, Amboise, Saumur en Angers, die u zullen verleiden met hun erfgoed en hun vriendelijke sfeer.


Neem de tijd om de bezienswaardigheden te verkennen, de plaatselijke specialiteiten te proeven en de unieke sfeer langs de Loire op te snuiven.

Het Canal du Midi

Het Canal du Midi is een andere topbestemming voor fietsers die op zoek zijn naar rustgevende landschappen en geschiedenis. Dit meesterwerk van techniek, dat op de werelderfgoedlijstvan UNESCO staat, strekt zich over 240 km uit tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Het biedt een rustige en vlakke fietsroute, ideaal voor beginners of degenen die willen genieten van een ritje zonder al te veel inspanning. Onderweg ontdekt u indrukwekkende kunstwerken, pittoreske dorpjes en ongerepte natuur, waardoor het Canal du Midi een must is voor fiets- en erfgoedliefhebbers.


Paar op elektrische fietsen tijdens een weekend in Frankrijk.

Steden en historische plaatsen om te ontdekken

Het Canal du Midi loopt door een aantal charmante steden en dorpen die zeker een bezoek waard zijn. Bezoek zeker Toulouse, de Stadsfiets Rose, beroemd om zijn rijke geschiedenis en rode bakstenen architectuur. Castelnaudary, de wereldhoofdstad van de cassoulet, is een andere gastronomische halte die u niet mag missen, net als Carcassonne, waarvan de versterkte middeleeuwse stad een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van de regio is.


Naast de steden is het Canal du Midi bezaaid met historische plaatsen en opmerkelijke kunstwerken. De sluis van Fonseranes bij Béziers is een technisch hoogstandje dat u niet mag missen. Ook de sluis van Négra, bij Montgiscard, en de sluis van Océan, bij Toulouse, zijn interessant om te ontdekken. De Cacor-kanaalbrug, waarmee het kanaal de Garonne oversteekt, is een indrukwekkend voorbeeld van 17e-eeuwse techniek.


Plan uw route je op basis van uw wensen en de beschikbare tijd. kan je kies ervoor om het hele Canal du Midi te lopen of alleen bepaalde etappes, afhankelijk van uw interesses en je niveau van fitheid.


Respecteer tenslotte de verkeersregels op de fietspaden en deel de ruimte met andere kanaalgebruikers, zoals wandelaars, schippers en vissers. Vriendelijkheid en hoffelijkheid zijn essentieel voor het behoud van de rust en de charme van het Canal du Midi.

La Vélodyssée (van Bretagne tot de Baskische kust)

De Vélodyssée is een uitzonderlijke fietsroute die zich over meer dan 1200 km langs de Atlantische kust uitstrekt en Bretagne met de Baskische kust verbindt. Deze route biedt een unieke omgeving voor fietsers om gevarieerde kustlandschappen, fijne zandstranden, steile kliffen en dennenbossen te ontdekken. De Vélodyssée is toegankelijk voor fietsers van alle niveaus, is van eind tot eind bewegwijzerd en volgt grotendeels groene wegen en veilige fietspaden, voor een rustige fietstocht.

Te bezoeken kustlandschappen en badplaatsen

Langs de Vélodyssée kunt u adembenemende kustlandschappen en talrijke badplaatsen ontdekken. Niet te missen is de charmante stad La Rochelle, met zijn levendige haven en typische architectuur, of het eiland Ré, beroemd om zijn fijne zandstranden en zoutpannen. Verder naar het zuiden bieden het bekken van Arcachon en de Dune du Pilat een unieke omgeving voor natuurliefhebbers en liefhebbers van uitgestrekte landschappen.


Langs de Atlantische kust komt u ook langs pittoreske vissersdorpjes, zoals Pornic in de Loire-Atlantique, en beroemde badplaatsen zoals Les Sables-d'Olonne in de Vendée of Biarritz aan de Baskische kust. Dankzij deze stops kunt u de verscheidenheid aan culturen en tradities van de Franse Atlantische kust ontdekken.


Fietser op zijn elektrische fiets midden in een landschap aan zee.

Bergwegen: adembenemend landschap

La Racefiets des Grandes Alpes

De Racefiets Grandes Alpes is een spectaculaire route die de Franse Alpen van noord naar zuid doorkruist over een afstand van ongeveer 700 km. Deze historische route verbindt het Meer van Genève met de Middellandse Zee en is een grote uitdaging voor fietsers die op zoek zijn naar avontuur en prachtige landschappen. Via kronkelende bergwegen en mythische passen ontdek je adembenemende panorama's en ongerepte natuur, in het hart van de mooiste bergmassieven van de Alpen.

Mythische passen en adembenemende panorama's

De route Racefiets Grandes Alpes gaat over een aantal legendarische passen die de legende van wielerwedstrijden zoals de Tour de France hebben gevormd. Dit zijn onder andere de Col de l'Iseran, de hoogste wegpas in de Alpen, de Col du Galibier, de Col de la Madeleine en de Col d'Izoard. Elk van deze passen biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen, gletsjers en Alpenvalleien.


Naast de bergpassen loopt de route Racefiets Grandes Alpes ook door nationale en regionale parken, zoals het nationale park Vanoise, het nationale park Mercantour en het regionale natuurpark Queyras. Deze beschermde gebieden bieden landschappen met een grote diversiteit, met bossen, bergweiden, meren en bergstromen die liefhebbers van de natuur en het buitenleven zullen bekoren.


Kortom, de Racefiets Grandes Alpes is een uitzonderlijk avontuur voor gepassioneerde fietsers en bergliefhebbers. Het biedt een grote sportieve uitdaging, terwijl het je meeneemt door adembenemende landschappen en legendarische bergpassen. Elektrische ondersteuning kan je je beste vriend worden op deze reis!


Van de wilde schoonheid van de nationale parken tot besneeuwde bergtoppen, charmante alpendorpjes en iconische bergpassen, Racefiets van de Grandes Alpes belooft een unieke en onvergetelijke ervaring. Vergeet niet om deze momenten te vereeuwigen met foto's, video's of een reisdagboek, zodat je deze onvergetelijke momenten opnieuw kunt beleven en je herinneringen kunt delen met je dierbaren.

Landwegen: groen tanken

De trans-Ardennes Greenway

De Trans-Ardennes Greenway is een fietsroute van 120 km die het tracé volgt van de oude spoorlijn langs de Maasvallei in de Franse Ardennen. Deze groene route is toegankelijk voor alle niveaus en biedt een ideale omgeving voor fietsers die op zoek zijn naar groene landschappen en rust. De route is bewegwijzerd en veilig en loopt door bossen, weilanden en typische dorpjes en biedt u een inzicht in de ziel van het Ardense platteland.

Groene landschappen en typische dorpjes om te bezoeken

Langs de hele Trans-Ardennes Greenway ontdekt u groene landschappen bestaande uit bossen, weiden en waterwegen. De uitzichten over de Maasvallei en de omliggende heuvels zijn bijzonder opvallend en nodigen uit tot ontspanning.


Mis de typische dorpjes langs de route niet, zoals Monthermé, Bogny-sur-Meuse of Sedan, met hun vakwerkhuizen en oude kerken. Hier kunt u de geschiedenis en de tradities van de streek ontdekken en de plaatselijke specialiteiten proeven.


De Elzas wijngaard fietsroute

De wijngaardfietsroute van de Elzas is een route van 170 km die door de wijngaarden en pittoreske dorpjes van deze prachtige streek slingert. Deze fietsroute, toegankelijk voor alle niveaus, laat u de rijkdom van het erfgoed van de Elzas ontdekken via rustige landwegen, fietspaden en groene wegen.

Ontdek de wijngaarden, kelders en dorpen van de Elzas

Tijdens uw fietstocht langs de wijngaardroute van de Elzas krijgt u de gelegenheid om de wijngaarden te ontdekken die de reputatie van de streek uitmaken, met prestigieuze appellations als riesling, gewurztraminer of pinot noir. Aarzel niet om in de kelders te stoppen om deze wijnen te proeven en de wijnmakers te ontmoeten die u graag over hun werk en hun producten vertellen.


Naast de wijngaarden komt de Elzasser wijnroute door vele typische dorpjes met vakwerkhuizen en bloemrijke straatjes. Tot de bekendste behoren Riquewihr, Ribeauvillé, Kaysersberg of Eguisheim, die hun charme van weleer en hun authenticiteit hebben behouden.


Een koppel op een elektrische fietstocht.

Tips om je fietsweekend voor te bereiden

Kies de juiste uitrusting en controleer je fiets voor je vertrekt

Voordat u aan een fietstocht van een weekend begint, is het van essentieel belang de juiste uitrusting te kiezen en je te controleren. Zorg ervoor dat je geschikt is voor de route die u hebt gekozen en dat het in goede staat verkeert. Controleer de remmen, banden, versnellingen, ketting en kabels. Vergeet niet een reparatiekit mee te nemen in geval van een lekke band of kleine mechanische problemen.


Voor je comfort moet u een geschikt zadel kiezen en de hoogte van stuur en zadel correct instellen. U moet ook beschikken overeen helm, handschoenen en kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden.

Uw route aanpassen aan uw niveau en uw wensen

Het is belangrijk een route te kiezen die geschikt is voor je uw niveau en uw wensen. Houd rekening met de afstand, het hoogteverschil, de technische moeilijkheidsgraad en de bezienswaardigheden om de route te bepalen die het beste bij u past. Aarzel niet om je het reisschema aan te passen aan uw behoeften en opties te plannen voor binnenwegen of uitbreidingen.


Informatie over accommodatie en diensten langs de routes

Informeer naar de overnachtingsmogelijkheden langs je , zoals hotels, pensions, campings of gîtes. Bekijk de diensten die aan fietsers worden aangeboden (fietsenstalling, lunchpakketten, enz.) en reserveer vooraf, vooral in het hoogseizoen.


Informeer ook naar waterpunten, restaurants, winkels en fietsreparatieservices op je . Zo bent u voorbereid op het onverwachte en kunt u optimaal profiteren van je .


Toepassingen en kaarten om de navigatie te vergemakkelijken

Om je navigatie gemakkelijker te maken en geen tijd te verliezen met het zoeken naar je weg, bereid je route vooraf voor en zorg voor een gedetailleerde kaart of een speciale mobiele applicatie. Er zijn veel gratis en betaalde apps voor fietsers, met functies als offline kaarten, routeplanning, GPS-tracking, points of interest en diensten in de buurt.


Als u deze tips volgt, bent u goed voorbereid om het meeste te halen uit je weekend fietsen in Frankrijk. Of u nu kiest voor de must-do's, de bergwegen of de landwegen, u zult de rijkdom en diversiteit van het Franse landschap ontdekken door onvergetelijke en lonende ervaringen. Dus, zet je helm op, maak je fiets klaar en ga op weg om de mooiste wegen van Frankrijk te ontdekken voor een onvergetelijk fietsweekend!


Denk aan het bereik van je elektrische fiets

Hoewel het voor de hand liggend lijkt, mag je niet vergeten om je dagelijkse etappes te plannen op basis van de actieradius van je elektrische fiets. Als je meer kilometers per dag wilt afleggen, overweeg dan om te stoppen bij zelfbedienings oplaadpunten, zoals die van Bike Energy, die vier keer sneller opladen dan het lichtnet.


Waarom u Frankrijk per fiets moet ontdekken!

De eindeloze mogelijkheden van de wegen van Frankrijk voor een fietsweekend

Frankrijk, met zijn rijkdom aan landschappen en culturele diversiteit, biedt een groot aantal mogelijkheden om een onvergetelijk fietsweekend te organiseren. je Of u nu een liefhebber bent van kastelen, geschiedenis, bergen of zee, u vindt ongetwijfeld een route die past bij uw wensen en uw niveau. Van de Loire à Vélo tot het Canal du Midi, via de bergen van de Alpen of de wijngaarden van de Elzas, er is zoveel te ontdekken en te beleven tijdens een fietsweekend.


Een uitnodiging om Frankrijk op een andere manier te ontdekken, door de tijd te nemen en te genieten van het landschap.

Een weekend op de fiets is een unieke gelegenheid om Frankrijk op een andere manier te ontdekken, de tijd te nemen om van elk moment te genieten en de landschappen die ons omringen in zich op te nemen. Ver weg van de drukte van het openbaar vervoer en de files kunt u met de fiets weer in contact komen met de natuur en genieten van authentieke ervaringen. Het is ook een manier om op een meer ecologische en verantwoordelijke manier te reizen en onze impact op het milieu te verminderen.