Bikepacking je Mountainbike: de complete gids voor het plannen, uitrusten en beleven van avontuur

Je bent klaar voor uren mountainbiken op een elektrische mountainbike. Waarom probeer je geen langere tochten, een weekend of zelfs meerdere dagen?

VTTAE uitgerust voor bikepacking.

©Rotwild

Maar om obstakels en het onverwachte het hoofd te bieden en in vorm te blijven tijdens een fietstocht, begeef je je in de kleine wereld van mountainbike bikepacking. Hier is alles wat je moet weten en ons advies over hoe je jezelf kunt uitrusten aan het stuur van je off-road elektrische fiets.

Wat is Mountainbike bikepacking?

Deze Angelsaksische term is een woordspeling van "backpacken" en "fiets". In het kort betekent het de uitrusting van een fietser.

Mountainbike Wat is het verschil tussen bikepacking en fietstochten?

Bikepacking is echter een avontuurlijke activiteit, wat het onderscheidt van fietstoerisme. Fietstoerisme is een toeristische tocht per fiets, over geasfalteerde routes of in extreme gevallen over de weg tussen verschillende culturele of historische locaties, terwijl bikepacking inhoudt dat je buiten de gebaande paden treedt.

Wat is het verschil tussen gravel- en mountainbiken bij bikepacking?

Oorspronkelijk werd bikepacking beoefend op mountainbikes. Als je echter van de gebaande paden af wilt, heb je een geschiktere en robuustere uitrusting nodig. Hiervoor is een VTTAE, of all-terrain elektrische fiets, meer geschikt dan een mountain- of een gravelbike.


De elektrische gravel bike is in feite afgeleid van de racefiets, om in een actieve houding te rijden (laag stuur/race, of dropbar), maar met banden die verschillende ondergronden aankunnen en uitgerust kunnen worden met zware bikepacking-uitrusting. Soms heeft hij een verende voorvork.

Waar en hoe kun je elektrische mountainbike bikepacken?

Voordat je je gaat uitrusten, moet je weten waar je heen gaat en goed voorbereid zijn op je fietstocht. Dit zijn onze aanbevelingen.

Fietser bereidt zich voor op bikepacking door zijn route te programmeren op zijn smartphone.

©Apidura

Routes

Mountainbike Bikepacking suggereert een langere afstand dan een eenvoudig zondags uitstapje. Uit je comfortzone stappen betekent niet dat je buiten de gebaande paden moet gaan. Je moet je aan bekende routes houden. Er zijn genoeg bronnen:

  • De Franse wielerbond (FFC);
  • Frankrijk Vélo Tourisme ;
  • VVV-kantoren ;
  • Fietstoepassingen zoals Komoot, Alltrails of Strava.

Je kunt de route op de ouderwetse manier volgen via PDF of papier. Beter nog, want dit is de 21e eeuw, je kunt de route raadplegen via een, fietsapplicatie met een GPX-bestand.


Tot slot is het voor je eigen veiligheid het beste om je te laten begeleiden, met z'n tweeën of in een groep. Als je van een solo-avontuur houdt, zorg er dan voor dat je geolokaliseerd bent via een app in geval van problemen en dat je telefoon volledig opgeladen is, met een back-upbatterij. Bovendien hebben sommige elektrische mountainbikes een USB-aansluiting of inductielader!

Voorbereiding

Hoewel mountainbike fietstochten voor iedereen toegankelijk zijn, is het een sport die varieert afhankelijk van het soort terrein. Zelfs als elektrische mountainbike ondersteuning de fysieke inspanning verlicht, moet je een minimum aan korte tochten maken voordat je gaat bikepacken. Je hebt een minimum aan uithoudingsvermogen nodig en je moet wennen aan het rijden met VTTAE.

Bikepacking tocht met een elektrische fiets in bergachtig terrein.

Salsa fietsen

Als je dit weet, beperk je het risico op verrassingen en weet je welke grenzen je niet moet overschrijden. Hetzelfde geldt voor uitrusting. Leer van een paar tochten met je fietstassen om het gedrag van een fiets met een zwaarder gewicht te begrijpen.


Maar wat voor apparatuur? Dat gaan we je vertellen.

Hoe kies je de juiste elektrische mountainbike voor bikepacking?

Door te kiezen voor een elektrische mountainbike in plaats van een gravelbike met stijve vork of een VTC, doe je al een opoffering op het gebied van gewicht en uitrustingsmogelijkheden. Een VTTAE is over het algemeen zwaarder, zelfs met een carbon frame, vanwege de vering en grotere wielen op ruw terrein, terwijl de vork geen fietstassen of een vorkkooi kan dragen.

Geveerde of halfstijve mountainbike?

Daarom moet je de voor- en nadelen afwegen tussen de twee belangrijkste soorten terreinfietsen: halfvering (één geveerde vork) en volledig geveerd (extra achterschokbreker). Dubbele vering biedt extra comfort en capaciteit, maar heeft ook invloed op het gewicht van een elektrische fiets. Daardoor zullen je prestaties op het vlakke terrein eronder lijden.

Een fietser rijdt op volle snelheid op een VTTAE.

Salsa fietsen

Ook houden sommige mensen niet van het rebound-effect op lange afstanden op een bikepackingfiets. Beperk de veerweg tot tussen de 100 en 140 mm, wat meer dan genoeg is, omdat deze is ontworpen voor pure prestaties. Pas op, de achterschokdemper vermindert de ruimte in het frame en daarmee de mogelijkheden voor mountainbiken met bikepacking, met name de frametas, maar ook het zadel dat door de veerweg het achterwiel kan raken. Een telescopische zadelpen kan ook de ruimte voor een zadeltas beperken.

Voordelen


Nadelen


Mountainbike halfstijf

Lichter, goedkoper

Minder comfortabel


Volledig geveerde VTTAE


Comfort, prestaties


Gewicht, uitrustingscapaciteit

Qua geometrie zijn trailfietsen het meest geschikt, vergeleken met DH- of downhillfietsen of country crossfietsen.


En controleer natuurlijk de capaciteit van de elektrische fiets. Het heeft de voorkeur om een accu te hebben die onder het frame vandaan gehaald kan worden, zodat er ruimte overblijft voor een bidonhouder of fietstas. Kijk ook naar het aantal bevestigingspunten voor je uitrusting en of het mogelijk is om extra zadeltassen en stuurtassen te monteren. Om je te helpen het juiste model te kiezen, bekijk je onze selectie van de beste elektrische fietsen.

Welke uitrusting is essentieel voor VTTAE bikepacking?

Als het gaat om bikepacking, is een gravelbike het meest geschikt voor het ontvangen van uitrusting, omdat deze geen voorvering heeft, waar je vorkzakken aan kunt toevoegen. Er is echter een breed scala aan elektrische mountainbike-accessoires verkrijgbaar, en niet te vergeten de berijder, slaapzak en reparaties.

Bikepacking fietstassen

Stuurtas

Als je onderweg bent op je elektrische mountainbike, heb je sommige dingen meer nodig dan andere. Voor een snack, een energiereep, een reservekaart, je portemonnee of om je powerbank los te koppelen, zijn de stuurtassen het meest geschikt.

Frame zakken

Het is de grootst mogelijke tas voor je ATV. De frametas mag dan smal zijn, maar hij is groot genoeg voor je kleren en grote voorwerpen. Zorg er wel voor dat je de frametas niet te vol doet, om het trappen niet te hinderen.

Fietstassen: ideaal voor bikepacking.

Ortlieb

De zadeltas

Het volume is klein, omdat het aan je zadel is bevestigd zodat het er overheen hangt. Het is toegankelijk vanaf de voorkant, dus je moet je opbergruimte zorgvuldig organiseren, met de minst nuttige spullen, zoals voedsel, achteraan. Laat gemakkelijke toegang voor de meest urgente items, zoals een binnenband in geval van een lekke band.

De achtertas

Het is zeldzaam, maar sommige mountainbikes hebben bagagedragers achter. Het is ook mogelijk om er een te monteren om je uitrusting te vergroten, met behulp van volumineuze tassen, bij voorkeur gebalanceerd tussen rechts en links.


Let op: er kunnen riemen of kleine fietstassen worden bevestigd aan de verende voorvork, die een zeer beperkt gewicht heeft.

Fiets- en bivakuitrusting

Helmen en handschoenen worden aanbevolen voor veiliger off-road fietsen. Omdat dit een sportfiets is, wil je kleding dragen die geschikt is voor het weer en het seizoen. Neem altijd reservekleding mee, bijvoorbeeld voor als het regent, en meerdere overalls voor lange ritten of als het weer verandert. Voor je voeten raden we mountainbikeschoenen aan, die geschikt zijn om op alle soorten terrein te lopen, automatisch of vlak, afhankelijk van je voorkeur. Vermijd warme rugzakken, ook al zijn ze een ideale oplossing om grote voorwerpen zoals een opblaasbaar matras in op te bergen.


Vergeet niet dat je fietsavonturen meerdere dagen zullen duren. Naast een paar kledingstukken moet je ook wat basiskampeerspullen meenemen: een lichte slaapzak, eten met licht bestek, twee waterflessen en een paar toiletartikelen.

Koppel bivakkeert tijdens een bikepacking expeditie.

Onderdelen

Als je off-road rijdt, ben je nooit veilig voor een lekke band. je Of het nu stenen, takken of zelfs metalen voorwerpen zijn die door wandelaars zijn achtergelaten, er zijn veel dingen die een lekke band kunnen veroorzaken.


Om te voorkomen dat je stil komt te staan, moet je altijd een reserve binnenband bij je hebben met de fietspomp, of zelfs een reserveband. Hetzelfde geldt voor schakels in geval van schade aan de ketting, en vergeet een fietsmultitool niet, het Zwitserse zakmes van de fietser.


Als je VTTAE van het muilezeltype is, d.w.z. met verschillende wielmaten, moet je je uitrusting verdubbelen. Maak het pakket compleet met een verbanddoos, want het risico om te vallen is nog groter in het terrein.


Tot slot: moet je je fiets niet te zwaar beladen, vooral niet met een onnodige extra accu van een paar kilo. Een te zware VTTAE is veel minder wendbaar en daardoor minder leuk om op te rijden. Laat de oplader daarentegen niet thuis!

Mountainbike Waar koop ik een bikepacking?

je Tot slot moet je niet te zwaar beladen, vooral niet met een onnodige extra accu van een paar kilo. Een te zware VTTAE is veel minder wendbaar en daardoor minder leuk om op te rijden. Laat de oplader daarentegen niet thuis!


Naast de kosten voor dure uitrusting, accommodatie en onderhoud, is de VTTAE zelf ook duur in aanschaf. Laat bikepacking niet nog een last op je budget leggen. Als je nog zuiniger en ecologischer wilt fietsen, investeer dan in een refurbished elektrische mountainbike van Nakamura. Upway heeft een ruim aanbod aan gereputeerde, geteste modellen zodat je zonder nadenken op fietsavontuur kunt gaan.