Is je fiets elektrificeren een goed idee?

Man elektriseert zijn elektrische fiets.

Kun je het je niet veroorloven om te investeren in een elektrische fiets? Geen probleem! Dankzij de "elektrische fiets" kits, kan je elektrificeren je twee wielen. Ja, het is mogelijk!


Het is een verantwoord en vooral goedkoper alternatief! Je hoeft alleen maar een kit te kiezen en een paar tools onder de knie te krijgen!


Dus hoe pak je het aan? Welke kit kiezen en waar kopen? Kan iemand het installeren? Maak je geen zorgen, het is makkelijker dan het lijkt. Laten we de balans opmaken!


Waarom je fiets elektrificeren?

Besparen

Door je om te bouwen tot een elektrische fiets, kan kan je je honderden of zelfs duizenden euro's besparen. Niet slecht, hè? Dat is ook het geval als je kiest voor een tweedehands fiets of refurbished (zoals op Upway 😉 ).


Een elektrisch ondersteunde fiets kost gemiddeld 2.500 euro, terwijl ombouwkits variëren van 200 tot 1.000 euro voor de meest geavanceerde. Dit komt erop neer dat de kosten gemiddeld door 3 of 4 worden gedeeld.


Laat je fiets niet in de steek

Laten we eerlijk zijn, afscheid nemen van je fiets is niet altijd gemakkelijk! U hebt er tijd mee doorgebracht, vele kilometers afgelegd, ruwe wegen overgestoken... U houdt ervan, en wij begrijpen u!


Dus waarom zou je het wegdoen? Door je om te bouwen kun je ervoor zorgen dat je een elektrische fiets hebt die bij je past. Bovendien doet u iets voor het milieu en voorkomt u overconsumptie.


Een ander aspect dat niet over het hoofd mag worden gezien, is dat de kits zowel gemonteerd als gedemonteerd kunnen worden. Wat betekent dit? kan je vervang eenvoudig kabels, de batterij of breng andere aanpassingen aan. Kinderspel vergeleken met elektrische fietsen!

Wat is een elektrische kit?

Het is een kit die meestal een motor en een accu combineert. Het verandert een fiets in een elektrische fiets. De trapbeweging start de motor, d.w.z. de trapondersteuning.


De kits zijn ontworpen om rechtstreeks door een particulier te worden geïnstalleerd. Als u echter twijfelt of het moeilijk hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een deskundige.


Er zijn drie soorten kits beschikbaar om je fiets aan te drijven: voorwielmotor, achterwielmotor en crankstelmotor. kan je kies het volgens uw gebruik, uw behoeften en vooral je fiets.


De samenstelling van de meeste kits :

  • een elektromotor (die theoretisch niet meer dan 250 W mag bedragen)
  • een lithiumbatterij
  • een controleur
  • een pedaalsensor
  • een console
  • kabels

Indien nodig kunt u extra onderdelen toevoegen, zoals mechanische remhendels, kabels die nodig zijn voor de montage of een gashendel.


Hand van een fietser die zijn fiets elektrificeert met een elektrificatie kit.

Passen de kits op alle soorten fietsen?

De meeste fietsen zijn compatibel met de installatie van een kit, of je nu een Mountainbike of een stadsfiets hebt. Om er zeker van te zijn dat je de beste kit kiest, kun je het beste de technische specificaties van de fiets kennen.


Controleer een paar dingen: de afstand tussen de wielen op het frame, de maat van de banden, de maat van de velgen, de trapas, de klemming of de breedte van de framenokken. Vergelijk de afmetingen met de kit die u wilt.


Hoe maak je van je fiets een elektrische fiets? 

Er zijn dus verschillende kits beschikbaar om je tweewielers te elektrificeren: voorwiel, achterwiel of pedalen. Aan u de keuze die het beste bij uw behoeften en gebruik past!


Lees hier hoe u ze uit elkaar kunt houden en ontdek enkele van de beste kits op de markt!


Voorwielmotor

Dit is verreweg de eenvoudigste oplossing, maar ook de goedkoopste! Je hoeft niet veel gereedschap te hebben of een expert te zijn in DIY. Gewoon het wiel verwijderen en vervangen door een nieuw gemotoriseerd wiel. Voeg een sensor toe aan het crankstel en je bent klaar!


De fiets is binnen enkele minuten geëlektrificeerd.


Maar het heeft een belangrijk nadeel. Met veel gewicht verspreid over de voorkant van de motor, is het evenwicht precair. Nog meer als de batterij ontladen is. Een misstap kan heel snel gebeuren!

Voor wie?

Dit mechanisme is voornamelijk geschikt voor vouwfietsen en elektrische stadsfietsen. Ideaal voor kleine budgetten en korte ritten. Reken er niet op voor ruwe wegen of regenachtig weer!


Sommige voorwiel kits

Viribus Ebike

Om sneller en verder te gaan, kiest kan je voor deze conversiekit voor de voormotor, die zich aanpast aan verschillende typen motorfietsen.


Het belangrijkste kenmerk? Zijn installatiegemak! De installatie duurt slechts 10 minuten.


Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Afmetingen wielas


Prijzen


1 000W


45-48 km/u


26 inch


10 mm x 14 mm


Ongeveer 260€.


De voordelen:

  • Hoge snelheid
  • Een krachtige motor
  • Snelle installatie

Nadelen:

  • Ontbrekende onderdelen: accu, lader en schijfrem


Oukaning

Deze ombouwset is het bekijken waard! Het kan in 20 minuten worden gemonteerd en heeft een intelligente progressieve hulp.


Zijn koppel is hoger dan dat van de meeste concurrenten, maar dankzij het borstelloze systeem is hij veel stiller.


Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Prijzen


1 000W


20 km/u


27 inch


Ongeveer 230€.


De voordelen:

  • Gemakkelijk te installeren
  • Gemakkelijk te gebruiken dankzij talrijke accessoires
  • Minimalistisch ontwerp

Nadelen:

  • Gebrek aan afdichting
  • Batterij niet inbegrepen
Fietser met een achterwielmotor op zijn fiets.

Achterwielmotor

De kits met de motor op het achterwiel zijn wat moeilijker te installeren. Maar het is een interessant alternatief. Het (grote) pluspunt ten opzichte van de voorwielen: een betere balans.


Reken minder dan een uur voor de installatie.


De batterij is gewoonlijk niet geïntegreerd in het wiel of de motor. Je moet het vastmaken aan het frame of de drager.


De kits bevatten gewoonlijk een LCD-scherm. Het kan worden gebruikt om de levensduur van de batterij te controleren, het motorvermogen aan te passen, de snelheid weer te geven of rij-informatie te geven. Het is soms beschikbaar als een smartphone applicatie.


Als dat niet het geval is, is er een kleine extra stap nodig.

Voor wie?

Voornamelijk geschikt voor ATB elektrisch voor stadsverkeer. Ideaal voor lange ritten op vlakke wegen. Je kunt nog steeds genieten van energiek, iets sportiever rijden. Vergeet deze motor als je van plan bent om te gaan wandelen in de bergen.

Sommige kits voor achterwielmotor

Seizoen 36 V 350W

Deze ombouwset van Season heeft een motor met een vermogen van 350W. Zijn maximale snelheid? 32 km/u. Met een gewicht van 3,2 kg heeft de lithium-ion batterij een bereik van ongeveer 50 kilometer.


Installatie is kinderspel! Het duurt maar tien minuten!


Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Garantie


Prijzen


350 W


32 km/u


28 inches


18 maanden


Ongeveer €300


De voordelen:

  • Stabiliteit en evenwicht
  • Gemakkelijk te installeren
  • Goede autonomie

Nadelen:

  • De kit is niet compatibel met hydraulische remmen
  • De instructies zijn niet beschikbaar in het Frans
  • Langzaam opladen van de batterij
Z Zelus

Deze ombouwset voor achterwielen heeft een goede reputatie en is ideaal voor kleinere budgetten!


Net als zijn concurrenten is de installatie eenvoudig! De kit bestaat uit het achterwiel met zijn motor, een kabelboom, de motorcontroller, de versnellingsbak en de bijbehorende onderdelen.


Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Garantie


Prijzen


500 W


45 km/h


26 inch


1 jaar


Ongeveer €250


De voordelen:

  • Gemakkelijk te installeren
  • 2 gebruikswijzen

Nadelen:

  • De batterij en de remschijven zijn niet inbegrepen.
  • De motor is niet verzegeld
Yose Power

De Yose Power kit is duurder dan zijn concurrenten en is geschikt voor alle fietsen: stadsfietsen, wegfietsen, mountainbikes, toerfietsen,... De motor heeft geen versnellingen en maakt weinig geluid.


kan je 5 ondersteuningsniveaus en een boost van 6 km/u bij het indrukken van de gaspedaalknop.


Het kost je niet meer dan een uur om het te installeren!

Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Garantie


Prijzen


350 W


32 km/u


28 inches


1 jaar


Ongeveer €500


De voordelen:

  • Eenvoudige installatie
  • Waar voor je geld
  • Complete gids met video's

Nadelen:

  • Trage belasting
  • Niet geschikt voor hydraulische en "HOLLOWTECH II" remmen

Pedaalmotor

Laten we duidelijk zijn, het is niet de makkelijkste om te installeren, maar wel de meest efficiënte! Kortom, het is het beste type kit! Je hebt wat vaardigheden nodig, vooral om het originele crankstel van de fiets te verwijderen.


Hij werkt anders dan de wielmotor omdat hij de ketting en dus het daaraan bevestigde wiel aandrijft. De elektrische ondersteuning staat in verhouding tot de behoefte van de fietser. U zult snel vergeten dat je elektrisch is!


Zijn grootste voordeel? Verhoogde efficiëntie bij het klimmen. Bovendien wordt het gewicht optimaal verdeeld.


Voor wie?


Bottom bracket motorsets zijn perfect voor Mountainbike elektrische fietsen! Door hun veelzijdigheid kunnen ze worden aangepast aan alle soorten fietsen en alle ritten.


Verwacht een hoger budget dan voor de wielmotorkits!

Vrouw op haar elektrische fiets, geëlektrificeerd met een kit.

Sommige pedaalmotor kits

Bafang BBS02B

Dit is een van de beste ombouwsets op de markt! Het is zeer eenvoudig te installeren met duidelijke instructies en video-uitleg.


De Bafang kit heeft een vermogen van 500 of 750W. De 500W modellen hebben een spanning die varieert tussen 36 en 48 volt. De 750W versie heeft een spanning van 48V. De batterij heeft een bereik van 50 km. kan je tot 9 assistentieniveaus.


Bovendien bestaat deze kit uit een aan te sluiten LCD-scherm en remmen of hydraulische remconnectoren. Dit maakt het compatibel met meer fietsmodellen.

Motorvermogen


Maximale snelheid


Wielmaten


Pedalen


Garantie


Prijzen


500-750 W


50 km/u


26 inch


68-73 mm


1 jaar


Tussen 319 en 1.105 euro


De voordelen:

  • Gemakkelijk te installeren
  • Motorvermogen
  • Compatibiliteit met een groot aantal fietsen

Nadelen:

  • Acceleratie is een beetje abrupt
  • Moeilijk te monteren zonder het juiste gereedschap

Het is een krachtige, solide en betrouwbare kit! Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Of u hem nu gebruikt voor stedelijk of off-road gebruik. 

Bafang BBS01B

Dit is de minst krachtige kit van Bafang. Het is gemakkelijk te installeren en ideaal voor beginners. Het combineert betrouwbaarheid, kwaliteit en een goed niveau van ondersteuning

Motorvermogen


Maximale snelheid


Pedalen


Garantie


Prijzen


250 W


30 km/u


68-73 mm


1 jaar


Ongeveer €400


De voordelen:

  • Gemakkelijk te installeren
  • Zijn lichtheid
  • De 9 bijstandsniveaus

Nadelen:

  • Geen instructies.
Tongsheng TSDZ2

Met Tongsheng heb je te maken met een betaalbare en kwalitatieve middenmotor. Hij heeft een goed vermogen en koppel (80 Nm max). Perfect voor dagelijks woon-werkverkeer en lange afstanden!


Motorvermogen


Maximale snelheid


Pedalen


Garantie


Prijzen


250 W


35-40 km/u


68-73 mm


-


Ongeveer €430


De voordelen:

  • Waar voor je geld
  • Zeer licht.
  • pakt de moeilijkheden op de grond aan

Nadelen:

  • Luidruchtig op weg naar boven 

Een update over de wetgeving

Alvorens in een kit te investeren is het van essentieel belang de geldende regelgeving te kennen. Allereerst kunt u er zeker van zijn dat het gebruik van een goedgekeurde elektrische fietskit legaal is. Voor gebruik op de openbare weg moet u echter aan enkele voorwaarden voldoen:


  • Het motorvermogen mag maximaal 250 W zijn
  • De maximumsnelheid zou 25 km/u moeten zijn
  • De ondersteuning moet in werking worden gesteld bij het trappen en worden uitgeschakeld wanneer het trappen stopt.

Als de motor meer dan 250W is, moet de elektrische fiets verzekerd zijn en een nummerplaat hebben. U kunt geen gebruik maken van de fietspaden. De fietser moet een helm dragen. In de ogen van de wet worden deze fietsen geclassificeerd als bromfietsen, snorfietsen

Fietser die zijn klassieke fiets ombouwde tot elektrische fiets.

Waar kunt u uw kit kopen?

Ben je overtuigd? U wilt een elektrische fiets kit kopen? Het internet zal uw beste vriend zijn je ! De e-commerce sites bieden een ruime keuze: Amazon, eBay, Cdiscount, Bafang,...


Als u echter liever naar een fysieke winkel gaat, zijn er enkele die hierin gespecialiseerd zijn, vooral in de grotere steden.


Merk ook op dat de kits in aanmerking kunnen komen voor de staatspremie elektrische fiets ! Kijk er eens naar!


Elektrische fiets of ombouwset?

Als je twijfelt tussen het kopen van een elektrische fiets of het ombouwen van je je oude fiets, dan zijn hier een paar argumenten die de balans kunnen doen doorslaan! Er zijn natuurlijk verschillende voordelen aan het kiezen van een 'gebruiksklare' elektrische fiets:


Montage: Een duidelijk voordeel van het kopen van een kant-en-klare elektrische fiets - als u er een vindt die aan uw behoeften voldoet - is dat u je kunt monteren zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Als u niet bijzonder handig bent, is dit waarschijnlijk een betere optie voor u. Aan de andere kant, als u bij een grote naam in de fietsindustrie koopt, zal je fiets betrouwbaarder zijn, omdat hij een batterij tests heeft ondergaan en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.


Aangepaste constructie: denk aan je veiligheid! Het frame van een conventionele fiets is mogelijk niet geschikt voor de krachten die zullen worden uitgeoefend na de installatie van je kit. De toevoeging van een accu en motor zal gevolgen hebben voor de algehele balans van je fiets, iets om rekening mee te houden als je dit gaat doen. De toevoeging van de motor op het voorwiel zal bijvoorbeeld de besturing van de fiets iets minder voorspelbaar maken en u zult het rijden op je moeten aanpassen aan deze nieuwe parameter.


Tenslotte zijn "plug and play" elektrische fietsen voorzien van remmen, lagers, kettingen en zelfs banden, speciaal voor de hogere snelheden en massa's die gepaard gaan met de aanwezigheid van de accu en de motor. Dit is misschien niet het geval als je je fiets ombouwt!


Garantie: Als u besluit te kiezen voor een conversiekit is het onwaarschijnlijk dat u dezelfde garanties geniet als de fabrikanten van elektrische fiets. Als je in België een elektrische fiets koopt, krijg je twee jaar wettelijke garantie en sommige merken bieden zelfs langere garanties!


Een belangrijk punt wanneer u de prijs van batterijen kent elektrische fiets.


Tot slot: Het belangrijkste argument om een ombouwset te kiezen in plaats van een elektrische fiets zijn de aanschafkosten. Een elektrische fiets nieuw zal natuurlijk duurder zijn dan een ombouwset, maar als het budget geen rol speelt, kun je beter kiezen voor een fiets die bestand is tegen hoge krachten en snelheden. je veiligheid en je gebruiksgemak.


FAQ: je fiets elektrificeren

Moet ik kiezen voor een kit met een pedaalmotor of een wielmotor?

Alle oplossingen hebben voor- en nadelen. Elk zal zijn publiek vinden.


Stadsbewoners zullen de voorkeur geven aan kits met in-wielmotoren vanwege het gebruiksgemak, de eerlijke prijs en de goede prestaties.


Kits met een trapmotor zijn geschikt voor veeleisende fietsers, mountainbikers en iedereen die niet bang is om zijn handen vuil te maken.

Waarom kiezen voor een elektrische fiets kit in plaats van een elektrische fiets?

Het is gemakkelijk! Wanneer u een elektrische fiets koopt, moet deze voldoen aan de Europese norm NE15194. Dit betekent dat het vermogen van de elektrische fiets beperkt is tot 250W en de ondersteuning tot 25 km/u. De motoren zijn dus allemaal hetzelfde, ongeacht de prijs.


Met een kit kunt u je motor en je vermogen kiezen en vervolgens op de fiets installeren. Zo kan hij worden aangepast aan je terrein: weg, stad, berg, off-road, enz.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het elektrificeren van een fiets?

Goedkoper dan een elektrische fiets! De eerste prijzen liggen rond de 100€. Maar dit zal afhangen van het vermogen en de opties. Middenklasse fietsen zijn tussen 400€ en 600€.  

Zijn er veiligheidsrisico's?

Ja. Uw fiets ombouwen tot een elektrische fiets is geen eenvoudige zaak, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Verouderde fietsen, bijvoorbeeld, zijn niet noodzakelijkerwijs ontworpen om te worden aangepast of om tegen een stootje te kunnen. Dus je moet voorzichtig zijn!


De belangrijkste risico's? Ze zijn mechanisch. Ook de batterijen moeten worden gecontroleerd en onderhouden om brandgevaar te voorkomen. Bovendien worden deze fietsen niet onderworpen aan enige technische inspectie.

Is een verzekering vereist?

Nee, dit is niet verplicht. Bij een ongeval kunt u de fabrikant van de fiets niet aanklagen wegens de wijzigingen.


De verzekering is echter verplicht voor motoren met een snelheid van meer dan 25 km/u. Het is echter niet raadzaam een te krachtige kit te installeren.