Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

De beste elektrische racefietsen 2023

Fietser op zijn nieuwe elektrische racefiets  refurbished .

Foto door Hannah Carr op Unsplash

De beste elektrische racefietsen worden, niet verrassend, verkocht door de meest prestigieuze merken: Trek, Lapierre, Cannondale, Giant, BMC, Cube... Grote namen in de wielerwereld wiens stermodellen elke zomer schitteren op de wegen van de Tour de France.

Omdat elektrische fietsen niet per se alleen voor een ritje of naar het werk zijn, hebben deze fabrikanten geleidelijk elektrische racefietsen met hoge prestaties en licht gewicht ontwikkeld. Deze technologische juweeltjes, vaak gemaakt van carbon, zijn ideaal voor beginners of om na een lange pauze weer te gaan fietsen. Ze combineren comfort, een goed uiterlijk en een sportief karakter.

Voor wie zijn deze lichte, krachtige elektrische fietsen ontworpen? Hoe kies ik een elektrischeracefiets ? Wat zijn de beste modellen? Wij beantwoorden al je vragen!

Tweedehands elektrische racefiets : voor welke fietsers?

Voor beginners op de weg of om deel te nemen aan een groep op een goed niveau

Je bent verslaafd aan fietsen (we begrijpen het!), maar je benen kunnen het even niet aan? Geen probleem, daar is de elektrische racefiets voor gemaakt. Om geleidelijk te wennen aan de hogere versnellingen van de racemodellen en de meer voorovergebogen houding, kan het erg handig zijn om een beetje elektrische hulp te hebben.

En als je je wilt aansluiten bij een groep die al gevormd is en wilt beginnen, is de elektrische racefiets een goede oplossing. Je hoeft niet elke keer te lijden als de helling een beetje steil wordt of de rit langer dan 50 km duurt.

Je kunt in de wielen blijven zonder jezelf te veel te vermoeien, net lang genoeg om in het ritme te komen en te werken aan je uithoudingsvermogen.

Maar zoals alle elektrisch ondersteunde fietsen bieden deze modellen ondersteuning tot een snelheid van 25 km/u. Boven die snelheid moet je je bovenbenen gebruiken. Boven die snelheid moet je je bovenbenen gebruiken. Op een vlak, glooiend stuk kun je deze snelheid echter snel bereiken op een racefiets.

Terug op de fiets na een lange periode

Of het nu komt door een val of een gezondheidsprobleem, misschien heb je een lange pauze moeten nemen van je je favoriete sport. De elektrische racefiets is precies wat je nodig hebt om er weer helemaal tegenaan te kunnen.

Is het eindelijk tijd om met pensioen te gaan en sta je te popelen om op de fiets te stappen? Het is ook een geweldige manier voor oudere mensen om na hun 60e weer op de fiets te stappen.

Voor lange afstanden of het beklimmen van grote bergpassen

Maar de racefiets elektrische ondersteunde fiets is niet alleen voor beginners of herintreders!

Het is ook een zeer populaire oplossing voor diegenen die hun tochten wat willen verlengen. Met hulp op de lastigste stukken kun je kostbare watt besparen en langer doorrijden.

En voor degenen die ervan dromen om de legendarische passen van de Grande Boucle te beklimmen, zoals Alpe d'Huez, Mont Ventoux of Galibier, is het niet ongewoon om elektrische fietsen tegen te komen op de veeleisende hellingen van deze monumenten. En daar hoef je je echt niet voor te schamen! Met gemiddelde stijgingspercentages van rond de 10% over meer dan 10 of 15 km zijn deze passen voor de overgrote meerderheid van de fietsers onmogelijk te beklimmen.

In elk geval zal je geheim onopgemerkt blijven: de batterij en motor zijn volledig onzichtbaar! In feite zijn ze direct in de onderbuis geïntegreerd voor een betere aerodynamica.

Je elektrische racefiets kiezen: criteria

De grootte

De juiste fiets kiezen betekent vooral de juiste maat fiets kiezen. Deze wordt bepaald door je hoogte in centimeters.

Op dit gebied bestaan er twee systemen naast elkaar. Het ene is vergelijkbaar met dat voor kledingmaten (S/M/L/XL), het andere is specifiek voor fietsen en heeft betrekking op de lengte van de zitbuis.

Hieronder staan de aanbevolen maten voor elke fietser:

< 170 cm : S - 48 tot 51 ;

< 182 cm : M - 52 tot 55 ;

< 190 cm : L - 56 tot 58 ;

Voorbij: XL - 58 en +.

Wees voorzichtig, zelfs als de elektrische fiets de maat je heeft, moet je hem voorzichtig afstellen om langdurige pijn te voorkomen.

De praktijk

Niet alle elektrische racefietsen zijn ontworpen voor precies hetzelfde gebruik. Sommige zijn zeer aerodynamisch voor nog betere prestaties. Bij anderen is de geometrie van het frame meer gericht op comfort.

Een prestatiegerichte ondersteunde fiets wordt aanbevolen voor wie korte, intensieve ritten wil maken. Met een endurancefiets kun je daarentegen langere periodes fietsen, omdat deze de ruwheid van de weg beter absorbeert en een iets rechtere trappositie biedt.

Elektrische racefiets Cube.

Elektrische ondersteuning: batterijbereik en motorvermogen

Laten we eerlijk zijn, elektrische racefietsen hebben niet de meest indrukwekkende elektrische ondersteuningscijfers. Toch zijn hun prestaties vergelijkbaar met die van de beste elektrische fietsen. Vreemd, nietwaar? Hier zijn enkele verklaringen...

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met batterijen van meer dan 600 of zelfs 700 Wh. Sommige fietsen hebben een batterij van 500 Wh, maar de meeste racefietsen hebben een batterij van ongeveer 250 Wh. Dit cijfer lijkt misschien laag, omdat geschat wordt dat dit de capaciteit is die nodig is om ongeveer 70 km af te leggen.

Elektrische racefietsen zijn echter relatief licht en wegen tussen de 11 en 17 kg. Ze verbruiken dus minder energie. Bovendien zijn ze ontworpen om de windweerstand te beperken, wat weer minder energieverspilling betekent. Tot slot schuren hun dunnere banden minder snel tegen het asfalt, wat de prestaties ten goede komt.

Met andere woorden, de batterijcapaciteit is lager, maar ze maken dit meer dan goed met hun geavanceerdere structuren. Als je meer wilt weten over het uitgebreide onderwerp vanelektrische fiets actieradius.

Qua vermogen ligt het geadverteerde motorkoppel gemiddeld tussen 50 en 65 Nm, vergelijkbaar met dat van kwaliteitsmodellen. 

De beste elektrische racefietsen van dit moment

Wat zijn de beste elektrische racefietsen in 2023? In dit gedeelte geven we je onze top 5, gebaseerd op je profiel.

De Moustache Dimanche 28.5: de Franse fiets voor lange ritten

Met bijna 500 Wh aan accuvermogen en een aluminium frame dat aan de voorkant iets verhoogd is, is deze fiets ideaal voor lange ritten. Hij biedt je lange tijd ondersteuning en spaart je lendenwervels.

De kwaliteit is duidelijk aanwezig, met alles wat de beroemde Moustache zo'n succes heeft gemaakt! Qua aandrijving is deze Moustache Dimanche 28. 5 uitgerust met een Shimano Ultegra groepset, de premium van de Japanse firma!

➕ Een perfecte fiets om te beginnen met wielrennen op de weg

Relatief zwaar voor een racefiets, zelfs een elektrische (17 kg).

De Cannondale SuperSix Evo Neo 3: elk weekend gegarandeerd plezier

De reputatie van Cannondale is gevestigd. Als hun fietsen worden gebruikt door enkele van de beste wielrenners ter wereld, dan is dat niet voor niets...

Met de SuperSix Evo Neo 3 maakt Cannondale het voor iedereen mogelijk om op een hoogwaardige elektrische racefiets te rijden. Dit model is ideaal voor diegenen die graag in een rustig tempo rijden in het weekend. Met zijn zorgvuldige aerodynamica, lage stuur, gewicht van slechts 12 kg en schijfremmen geeft hij je gegarandeerd een dosis endorfine na elke rit!

Perfecte aerodynamica en bijna onzichtbare elektrische onderdelen

Licht motorkoppel

Cannondale SuperSix Evo Neo 3 elektrische racefiets.

De Cube Agree Fazua Hybrid Carbon c:62: comfort en ergonomie

De Cube Agree Fazua Hybrid Carbon c:62 is van een heel andere orde. Hier brengt de stuurpen het stuur omhoog voor een minder aerodynamische maar comfortabelere positie.

Maar de prestaties zijn niet vergeten door Cube , want deze racefiets elektrische fiets is lichter gemaakt door een carbon frame.

Comfort

De geïntegreerde batterij is goed zichtbaar

De Trek Domane+ LT: de Formule 1 van de racefiets elektrisch ondersteunde fiets

Als het gaat om de grote namen in het wegwielrennen, is Trek nooit ver weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een versie van het beroemde Domane-model tot de beste elektrische racefietsen op de markt behoort.

Met slechts 11 kg (!) op de weegschaal dankzij het carbon frame en de carbon vork is de Trek Domane+ LT een van de lichtste elektrische fietsen ter wereld!

Het resultaat: kan je geniet van ondersteuning op de moeilijkste stukken, terwijl je de rest van de tijd het gevoel hebt op een klassieke (maar zeer premium) fiets te rijden. Net als op de Moustache is de aandrijving Shimano Ultegra, een garantie voor kwaliteit.

Deze fiets is duidelijk ontworpen voor fietsers die de legendarische bergpassen willen beklimmen, of in ieder geval die op een zeer sportieve manier naar elektrisch fietsen kijken!

Een hoogwaardige carbonfiets

Meer voor de vaste gasten van de racefiets

De veelzijdige Lapierre E-Sensium 5.2

Het is simpel: deze Lapierre E-Sensium 5. 2 kan zo ongeveer alles.

Natuurlijk moet je nog steeds trappen, maar deze elektrische fiets is net zo geschikt voor een intensief weekendje weg als voor een gezinsuitstapje op vakantie. En je hoeft je geen zorgen te maken dat het je je velotaf partner wordt.

Een veelzijdige, krachtige, comfortabele fiets die er bovendien uitziet als een gewone fiets: de elektrische ondersteuning is volledig onzichtbaar!

premium elektrische fiets voor een betaalbare prijs

➖ Er had meer aan de aerodynamica gewerkt kunnen worden

 Wie zei dat elektrische fiets per se geen inspanning betekende? Deze fietsen bewijzen dat het mogelijk is om elektrische ondersteuning te combineren met sportief gebruik!