Gratis standaardlevering met code SPRING ✨

Hoe kies ik een elektrische fiets?

Fietser die heeft gekozen voor een elektrische ATB .

Het is waar, het kiezen van een elektrische fiets is iets ingewikkelder dan het kiezen van een klassieke muscle bike. Naast de afmetingen, het algemene ontwerp, je praktische eigenschappen en de prijs, moet je ook rekening houden met de accucapaciteit en de positie en kracht van de motor. Deze criteria zijn niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Hoe vertaal je bijvoorbeeld capaciteit uitgedrukt in Wh naar actieradius in kilometers? En zal het motorvermogen (in W) genoeg zijn om de heuvel op je te beklimmen? Of je je nu in het weekend wilt vermaken op steile hellingen of naar je werk wilt zonder te zweten, wij geven je ons advies over hoe je de juiste elektrische fiets kiest!

Waarom kiezen voor een elektrische fiets?

De elektrische fiets is een economische, ecologische en gezonde keuze.


Het is zuinig, want in een tijd waarin brandstof regelmatig €2 per liter kost (en het niet beter zal worden), zul je snel beseffen dat overstappen op elektrische energie een veel aantrekkelijkere optie is. Als je daarbij optelt dat er minder onderhoud is voor je en dat er minder wordt afgeschreven, is de elektrische ondersteunde fiets een veel betere financiële investering.


Het is ook een ecologische oplossing, want het is geen geheim dat de planeet oververhit raakt. Kiezen voor elektrische energie is duidelijk deugdzamer dan fossiele brandstoffen.


Tot slot, zelfs als je elektrische ondersteuning hebt, dwingt elektrische fiets je om te trappen. Deze regelmatige lichaamsbeweging kan alleen maar goed zijn voor je !

Accu's en motoren voor elektrische fietsen: alles begrijpen (eindelijk!)

Wh, W, V, bereik in km... Het is niet altijd even duidelijk. Maar je zult zien dat het niet echt ingewikkeld is.

De fietsaccu

Het is een fundamenteel onderdeel van een elektrische fiets, datgene wat hem direct herkenbaar maakt als een elektrische fiets.

De capaciteit

Accu's worden vergeleken op basis van hun capaciteit in wattuur (Wh), het maximale vermogen dat ze een uur lang kunnen leveren. Het zal geen verrassing zijn dat hoe duurder de batterij, hoe groter het bereik.


Om heel specifiek te zijn: de beste batterijen hebben een vermogen van meer dan 700 Wh, terwijl de minst efficiënte batterijen minder dan 300 Wh hebben. Dit zijn algemene cijfers die je een orde van grootte geven, maar ze houden geen rekening met de fiets die je gebruikt. Voor een racefiets elektrische fiets (die erg licht is) kan een 250 Wh batterij net zo goed presteren als een 400 Wh batterij op een 20 kg fiets, bijvoorbeeld...

Autonomie

De accu van de elektrische fiets bevindt zich onder de bagagedrager.

Dit hangt noodzakelijkerwijs af van de accucapaciteit. Maar houd er rekening mee dat het aantal kilometers actieradius dat door de fabrikant wordt aangegeven, slechts een indicatie is. Het kan enorm variëren, afhankelijk van het gebruikte ondersteuningsniveau, de hellingshoek, je gewicht, weersomstandigheden, je onderhoudsgewoonten voor de batterij, enz. De actieradius van elektrische fietsen is het onderwerp van een apart artikel.

Een ander criterium voor het kiezen van een batterij: positie

Naast de capaciteit en actieradius moet je ook rekening houden met de positie van de accu. Over het algemeen wordt deze op de onderbuis van het frame of op de bagagedrager achterop geplaatst.


Dit heeft vooral invloed op het rijden, maar niet zozeer op de prestaties. Een fiets met een accu op het frame heeft een betere gewichtsverdeling, dankzij een beter geplaatst zwaartepunt.


Voor de goede orde: je hoeft je geen zorgen te maken over de materiaalkeuze, want lithium is nu de standaard. Het lood en nikkel van vroeger (zwaar en schadelijk) hebben plaatsgemaakt voor de efficiëntere lithium-ionbatterijen.

 

De motor zet de in de batterij opgeslagen energie om in beweging. Hij verbruikt deze energie om je te helpen de fiets voort te bewegen. Hoewel vermogen onvermijdelijk een impact heeft, is het vooral de positie op de fiets waarmee rekening moet worden gehouden.


Bovendien kan deze zich op het achterwiel bevinden (ook bekend als de achternaafmotor) of op het crankstel (bekend als de crankstelmotor of centrale motor). Dit gezegd hebbende, is dit nog maar het begin van het uitgebreide onderwerp van motoren voor motoren voor elektrische fietsen.

De op het pedaal gemonteerde motor

Dit type elektromotor biedt ondersteuning zodra de pedalen worden ingedrukt. Een krachtsensor beoordeelt de spierinspanning van de fietser en de motor levert vervolgens progressieve ondersteuning. Dit geeft een geweldig gevoel van vloeiendheid en natuurlijkheid, alsof de kracht die de fietser overbrengt via het crankstel gewoon vertienvoudigd wordt.


Deze motoren zijn over het algemeen krachtiger. Ze zijn te vinden op elektrische fietsen premium en elektrische sportfietsen (VTTAE, racefietsen en elektrische gravels).

De motor van het achterwiel

Er is ook een sensor, maar die richt zich op de draaisnelheid van het wiel om de snelheid af te leiden. De ondersteuning zal krachtig zijn als de fiets langzaam gaat, en zwakker als de fiets goed gaat.


Het is veel minder vloeiend, maar je kunt er wel heel snel mee herstarten nadat je bijvoorbeeld voor een stoplicht bent gestopt.


Dit type motor is vooral te vinden op stadsfietsen en ATB.

Welk type elektrische fiets moet ik kiezen?

Allereerst is het de moeite waard om de elektrische fietsen op de markt te bekijken.

De verschillende types van elektrische fietsen

De elektrische fiets fietsen zijn precies hetzelfde als conventionele fietsen, maar dan met elektrische ondersteuning.

Elektrische stadsfietsen en elektrische ATB fietsen

De Btwin Original, een elektrische stadsfiets.

Deze fietsen worden veel gebruikt in stedelijke gebieden. Ze zijn gemakkelijk te besturen, relatief licht en comfortabel.


Meestal worden ze gebruikt voor woon-werkverkeer (ook wel vélotaf genoemd). Ze hebben een korte actieradius en een beperkt motorvermogen, maar ze zijn perfect geschikt voor hun taak: een korte rit op een ondergrond van goede kwaliteit, zoals fietspaden.


Een kleine tip: als je het openbaar vervoer neemt, kijk dan eens naar de opvouwbare stadsfietsen.

Elektrische bakfietsen

Dit is het andere type elektrische fiets dat we vaak tegenkomen in de stad. Langstaart, tweewieler of driewieler... Deze fietsen zijn perfect om kinderen naar school te brengen of voor mensen die veel onderweg zijn. Ze zijn ook ideaal voor bezorgers, die veel pakketten kunnen laden om hun ronde rendabeler te maken.


Er zijn drie hoofdcategorieën elektrische bakfietsen:

  • Langstaartfietsen hebben een extra groot bagagerek achterop. Hierop kunnen kinderen zitten of een bagagestuk of pakje vastzetten. Ze zijn zeer wendbaar, zowel onderweg als stilstaand, maar hebben een beperkter laadvermogen dan de andere twee modellen.
  • Tweewielers zijn fietsen met een laadbak tussen de berijder en het voorwiel. Na een beetje gewenning zijn ze redelijk wendbaar, maar een beetje omvangrijker dan een longtail.
  • Driewielers zijn het grootst. Ze zijn moeilijk op te bergen omdat ze zo breed zijn. Bovendien heb je een beetje techniek nodig om ze perfect onder de knie te krijgen. Maar als je ze eenmaal onder de knie hebt, zijn het echt heel praktische fietsen, die tot 6 of zelfs 8 kinderen kunnen vervoeren. Echte mini-bussen op 3 wielen!

Elektrisch Mountainbike of VTTAE

De Mountainbike elektrische Rocky Mountain Altitude.

De Mountainbike elektrische ondersteunde fietsen hebben een ander doel: je plezier geven in het bos met een krachtige fiets. Dankzij een opgevoerde motor en een hoogwaardige accu kun je steile, ontoegankelijke hellingen alleen met je bovenbenen bedwingen.


De batterij met groot bereik betekent ook dat je lange ritten kunt maken, zelfs als je geen duurkoning bent.

Elektrische kiezels

Deze fietsen hebben iets bredere wielen dan een wegmodel. Ze hebben ook een lichte inkeping. Hierdoor kunnen ze zich aanpassen aan gevarieerder terrein. Dit type fiets is de laatste jaren erg populair geworden omdat het comfort en prestaties combineert.


Elektrische gravels zijn bijzonder geschikt voor bikepacking (meerdaagse tochten). Dankzij de elektrische ondersteuning kun je de hellingen van je zonder zorgen overwinnen, zelfs als je veel bagage bij je hebt.

Elektrische racefietsen

racefiets elektrisch.

Ze zijn de Formule 1 onder de elektrisch ondersteunde fietsen. Ze zijn ultralicht (over het algemeen minder dan 12 kg!), gemakkelijk te hanteren en aerodynamisch en hebben maar één doel: prestaties!


Elektrische racefietsen zijn de ideale bondgenoten voor diegenen die ervan dromen om de meest legendarische bergpassen van de Tour de France te beklimmen. In feite zijn ze precies wat je nodig hebt om je een handje te helpen bij de beklimming van de 10%+ switchbacks op de Alpe d'Huez.


Ze kunnen je ook in staat stellen om je aan te sluiten bij een groep die al getraind heeft of om je uitstapjes uit te breiden.


Zelfs de meest doorgewinterde fietsers gebruiken soms een elektrische racefiets voor hun herstelsessie tussen wedstrijden op de weg.

Hoe kies je de juiste elektrische fiets?

Nu je bekend bent met de verschillende soorten elektrische fietsen en hun belangrijkste kenmerken, is het tijd om jezelf de juiste vragen te stellen. Voor welk doel ga je je elektrische ondersteuningsfiets gebruiken? Hoeveel kilometer ga je afleggen? Wat is je niveau je ? Wat is je je budget?


Voor fietsen naar het werk is een stadsmodel perfect. Ze zijn er in alle prijsklassen, maar meestal zijn het niet de duurste ondersteunde fietsen. Probeer een schatting te maken van de actieradius die je nodig hebt. Om je een idee te geven: 400 Wh = ongeveer 100 km. Een tip: maak je je behoeften iets groter, omdat we een elektrische fiets vaak gemakkelijker gebruiken dan een conventionele fiets (om brood te halen, een wandeling te maken in het weekend, op vakantie te gaan, een boodschap te doen in de stad, enz.)


Als je kinderen hebt die je tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer naar school moet brengen, ben je beter af met een bakfiets. Die zijn natuurlijk duurder, maar je zult merken dat ze in veel situaties heel praktisch zijn.


Een sportmodel is meer geschikt als je op zoek bent naar prestaties. Zoals eerder vermeld, is de capaciteit van elektrische racefietsen vaak laag. Maar door hun lichte gewicht en aerodynamische ontwerp wordt de batterij (vaak geïntegreerd in de onderbuis) minder belast.

Nu weet je alles wat je moet weten over het kiezen van een elektrische fiets.Upway En als je nog meer geld wilt besparen en nog milieuvriendelijker wilt zijn, kijk dan eens op refurbished elektrische fietsen !