Kun je op een elektrische fiets rijden zonder te trappen?

Vrouw rijdt op een elektrische fiets zonder te trappen.

Vermoeidheid? Moeite met starten op een heuvel? je Zou je willen fietsen zonder te hoeven trappen? Voor sommigen een droom!


Maar is het echt mogelijk? Kun je op een elektrische fiets rijden zonder te trappen? Daar lijkt het wel op!Is het mogelijk om op een elektrische fiets te rijden zonder te trappen?

Laten we de spanning niet langer rekken! kan je In sommige gevallen is het mogelijk om op een elektrische fiets te rijden zonder te trappen.


De motor van fietsen met elektrische ondersteuning start als je trapt. In deze gevallen, als ze niet zijn uitgerust met een gashendel, is er letterlijk geen andere manier om de motor aan te zetten dan door te trappen.


Sommige elektrische fietsen zijn echter uitgerust met een gaspedaal. Maar in Europa zijn deze fietsen (zeer) zeldzaam. elektrische fiets Ze hebben de voorkeur, zodat je geen andere keuze hebt dan te trappen. Een andere optie is omeen gashendel toe te voegen. Dit activeert de motor zonder dat je hoeft te trappen. 

Hoe werkt een versneller?

Het is zo eenvoudig! Het gaspedaal schakelt de motor in, die de fiets onmiddellijk vooruit helpt.


Bij een fiets met trapondersteuning zit er een vertraging tussen het indrukken van het pedaal en het starten van de motor. je Dat zijn een paar meter die je cardio op de proef kunnen stellen (vooral bergop)! Vergeet niet dat een elektrische fiets gemiddeld tussen de 20 en 25 kg weegt.


Om het gaspedaal te starten, druk je gewoon op een knop of draai je aan een hendel . De reactietijd is onmiddellijk! De motor zal de eerste meters aanslaan, daarna nemen de pedalen het over. Tenzij je graag met 6 km/u rijdt. 

Fietser die een gaspedaal installeert om vooruit te komen op zijn elektrische fiets zonder te trappen.

Wetgeving

Houd er rekening mee dat de Europese en Belgische wetgeving streng is voor gaspedalen. Op de openbare weg moeten ze worden uitgeschakeld bij snelheden boven de 6 km/u. Waarom moeten ze dit doen? Het gaspedaal mag alleen worden gebruikt als starthulp. Daarna neemt de pedaalsensor het over. Op privéwegen zijn er echter geen beperkingen.

Sensoren

  • Het twistgrip gaspedaal: vergelijkbaar met een brommer.
  • De versnellingstrekker: een eenvoudige knop om in te drukken. 

Ze kunnen op je motor worden gemonteerd met behulp van elektrische kits. 

Hoe kom je vooruit zonder te trappen met elektrische kits? 

Elektrische kits bestaan meestal uit een ingang voor het aansluiten van een gashendel en een ingang voor het aansluiten van de trapassensor.

Alleen met een pedaalsensor 

Jij trapt, de motor start. Deze methode verbruikt heel weinig energie en geeft je een grote actieradius. Het motorverbruik is lineair.


Alleen met een versneller

Het gaspedaal start de motor zodra je er een zetje tegen geeft. Je hoeft je geen zorgen te maken! Net als bij een scooter is het makkelijk onder de knie te krijgen.


Deze praktijk verbruikt echter veel energie. Vergeleken met het eenmalig gebruik van een pedaalsensor kan de autonomie worden gehalveerd.


je Om de elektrische fiets zo lang mogelijk mee te laten gaan, raden we je aan om zo min mogelijk te trappen. De motor zal je dankbaar zijn.

Met gas- en pedaalsensor 

elektrische fiets Het is het ideale compromis en er zijn er steeds meer op de markt die deze manier van werken aanbieden als opstarthulp.


je kan je je Als je de motor elektrificeert, stel deze dan zo in dat hij uitschakelt bij snelheden boven de 6 km/u. Op die manier kun je legaal op de openbare weg rijden.


Zodra deze snelheid is bereikt, neemt de pedaalsensor het over. Ideaal voor een veilige start!

Vrouw op een elektrische fiets waarbij ze niet hoeft te trappen om vooruit te komen.

De voor- en nadelen van fietsen met versnellers

De voordelen

  • Gebruiksgemak: rijden op een elektrische fiets zonder te trappen is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden of kennis. Ideaal voor fietsers die op zoek zijn naar een ontspannen ritje zonder al te veel inspanning.

  • Geeft je meer vaart: in heuvelachtige gebieden en op oneffen wegen kan trappen moeilijk en vermoeiend lijken. Een elektrische fiets met een gashendel maakt het makkelijker. De boost kan je vrij gemakkelijk op gang brengen op heuvels.

  • Vereenvoudig het dagelijks leven: het is het ideale systeem voor mensen met medische problemen die het trappen moeilijk maken en voor mensen met een slechte lichamelijke conditie.

  • kan je De vriend van een lui persoon: je kunt rusten wanneer je maar wilt.


Nadelen

  • Accuvermogen: elektrische fietsen met een gashendel hebben een krachtige accu nodig.

  • Bereik: beperkt. je Je kunt dus geen lange afstanden afleggen zonder regelmatig op te laden.

  • Moeilijk te controleren: in het verkeer kunnen versnellers van slechte kwaliteit met een lage modulatie moeilijk te controleren zijn.

  • Strengere wetten: naleving van de snelheidslimiet van 6 km/u op de openbare weg, bijvoorbeeld.

Kortom, het wordt niet aanbevolen voor fietsers die een actieve levensstijl willen handhaven.

Man trapt op een elektrische fiets op een privéweg.

Wat zijn de regels?

Gebruik op de openbare weg

Het is geen verrassing meer dat het gebruik van een gaspedaal legaal is, mits het beperkt is tot maximaal 6 km/u.


Daarna wordt de motor geclassificeerd als bromfiets, zelfs als de maximumsnelheid 25 km/u is. Waarom zou dit het geval zijn? Dit betekent onder andere dat je een helm moet dragen, een verzekering moet afsluiten, je fiets moet registreren, enz.


Gebruik op privéwegen

kan je gas geven! Er zijn geen beperkingen op het gebruik van gaspedalen op wegen zonder verkeer, behalve waar plaatselijke verordeningen zijn aangenomen.


Praktisch voor fietsen in de bergen of bossen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, heb je drie trapopties tot je beschikking.


je Je kunt trappen met behulp van de motor, de motor uitschakelen en alleen trappen, of alleen op het gaspedaal drukken (zonder te trappen). De elektrische fiets brengt je overal naartoe, met of zonder inspanning!


FAQ over elektrische fietsen zonder trappen

Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een fiets met elektrische ondersteuning?

Voor jou is het waarschijnlijk hetzelfde. Maar er is één groot verschil: het type motor.


Eenvoudig gezegd, bij een conventionele elektrische fiets beweegt de motor de fiets onder alle omstandigheden vooruit. Een elektrisch ondersteunde fiets heeft daarentegen een intelligente motor die alleen wordt geactiveerd wanneer de berijder trapt.