België: mag je je elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer?

Je elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer is een gangbare praktijk, vooral in steden. Dit staat bekend als intermodaliteit. Je kunt bijvoorbeeld op de metro stappen met je en vervolgens de laatste kilometers die niet door de lijn worden bediend, afleggen met je . Volgens cijfers van de RTBF1gebruikt 14% van de Belgen de fiets als belangrijkste vervoermiddel. Daarvan gebruikt 20% een elektrische fiets!

Wat zijn de regels voor het openbaar vervoer in België? Kun je zonder angst je elektrische fiets vervoeren? Een overzicht van alles wat u moet weten. 

Mag je je tweedehands elektrische fiets meenemen in het openbaar vervoer in België?

In het algemeen doet België er alles aan om intermodaliteit te vergemakkelijken, en dus de mogelijkheid te bieden om met de fiets van het vervoer gebruik te maken. In Brussel is dit zelfs een van de toekomstige oplossingen die worden overwogen om bij te dragen tot de ontlasting van de wegen.

Daardoor bieden de meeste Belgische openbaarvervoerdiensten reizen met je elektrische fiets aan. Op plaatsen waar dit nog niet mogelijk is, werkt het koninkrijk aan oplossingen die dit mogelijk zullen maken. Ontdek hieronder waar en hoe je met je fiets kunt reizen in het Belgische openbaar vervoer.

Reglementering van fietsen in het openbaar vervoer (bus, metro, tram...)

België zet volop in op groene mobiliteit! Daarom is het gemakkelijk om met je fiets of elektrische fiets met het meeste openbaar vervoer te reizen, op enkele uitzonderingen na. 

Uw elektrische fiets meenemen in de bus

Behalve elektrische vouwfietsen is het niet mogelijk een fiets mee te nemen op de Belgische bussen, om voor de hand liggende redenen van ruimtegebrek. Om de intermodaliteit tussen openbaar vervoer en fiets te vergemakkelijken, proberen sommige lijnen speciale aanbiedingen te ontwikkelen. 

Tot 31 december 2022 heeft de TEC een proefproject gelanceerd waarbij je je je fiets kunt meenemen in de bus op de expreslijn E5 Nijvel-Namen. U hoeft hem alleen maar in een ruim of in een fietsenrek te plaatsen. Het vervoer van de fiets is inbegrepen in de prijs van je , zonder extra kosten. Als het experiment een succes wordt, kan de regeling worden uitgebreid tot andere buslijnen in België. 

De metro in met je elektrische fiets

In Brussel kunt u elke dag van het jaar de metro nemen met je , behalve tijdens de weekspits (van maandag tot vrijdag, van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur). Om zonder problemen met je te reizen, stapt u op een trein die daarvoor bestemd is: op de deuren vindt u een pictogram dat een fiets voorstelt. Eenmaal binnen blijft u in de buurt van je . Vergeet niet dat u als fietser geen voorrang heeft op andere passagiers.

In de metrogangen moet u natuurlijk je fiets te voet duwen. kan je gebruik de roltrappen door je elektrische fiets in uw hand te houden, evenals sommige liften als de grootte het toelaat. 

Met de tram met uw elektrische fiets

Op de trams in Brussel, Antwerpen, Gent en Charleroi reist kan je gratis met je fiets onder dezelfde voorwaarden als in de metro. Voor de Belgische Kusttram, die de kust van De Panne tot Knokke bedient, moet u echter een fietsticket van 2 euro kopen, afhankelijk van de beschikbaarheid. Tijdens de spitsuren is het niet mogelijk om je fiets mee te nemen op de Kusttram.

Met uw elektrische fiets op InterCity en gewone regionale treinen

In België zijn alle treinen toegankelijk voor fietsen op voorwaarde dat er voldoende plaats is. De meeste InterCity en regionale treinen aanvaarden fietsen, tandems, driewielers, bakfietsen, enz. op voorwaarde dat je een speciaal fietsticket koopt voor € 4, verkrijgbaar aan de loketten van de stations of online. Als u met je twee wielen reist, probeer dan buiten de spits te reizen. Als je opvouwbaar is, kan kan je gratis worden meegenomen.

Houd er rekening mee dat sommige stations in Brussel niet toegankelijk zijn met een fiets. Dit is het geval voor Brussel-Centraal, Brussel-Hoofdstad en Brussel-Congres.

Om je reizen gemakkelijker te maken, heeft de NMBS een reisplanner ontwikkeld: "BikeOnTrain". Hiermee kunt u het beste traject kiezen om met je op de trein te reizen. In een paar klikken kunt u zien hoeveel fietsplaatsen er beschikbaar zijn aan boord van je , of u de tussenkomst van de conducteur nodig heeft om in de trein te stappen, en de hoogte van de treinvloer.

Met uw elektrische fiets op de TGV

U kunt in België gratis reizen met je aan boord van de TGV als het gaat om een plooifiets in een tas of een gewone fiets zonder voorwiel. U hoeft hem alleen maar in het bagageruim te plaatsen. Vergeet niet om je te labelen met je naam en je stoelnummer.  

Elektrische fiets en Thalys

Aangezien de Thalys een Europese trein is, gelden er iets andere regels dan in het Belgische vervoer. Zo mogen bijvoorbeeld alleen vouwfietsen in een tas gratis mee in de Thalys. Zij moeten dan in de bagageruimte aan het einde van de rijtuigen worden geplaatst. 

Combineer fiets en trein gemakkelijk in België

Als het idee om je elektrische fiets mee te nemen in de trein je niet aanspreekt, is er een ander alternatief dat steeds meer Belgische stations aanbieden: fietsverhuur ter plaatse. Dit is het geval in een zestigtal stations in België!

Een andere oplossing als u naar het station komt met je fiets: laat hem achter in een van de NMBS-fietsenstallingen. Alle stations hebben gratis (onbeveiligde) stallingen. Er zijn ook fietsenstallingen in zeven Belgische stations: Antwerpen-Berchem, Brugge, Brussel-Noord, Kortrijk, Gent-Sint-Pieters, Mechelen en Nijvel.


Onze tips voor reizen met uw elektrische fiets in het openbaar vervoer

Opvouwbare elektrische fietsen worden in veel openbaarvervoersystemen geaccepteerd. Er zijn echter enkele regels waaraan u zich moet houden als u met je elektrische fiets reist, zodat je probleemloos verloopt.

Wij raden u bijvoorbeeld aan om uw je elektrische fiets in te pakken voordat je vervoer arriveert, zodat het vertrek ervan geen vertraging oploopt. Gebruik indien mogelijk daluren om het openbaar vervoer te nemen met je gebruikte elektrische fiets en plaats hem op een plaats waar hij niet in de weg staat. Als u een opbergzak heeft, gebruik deze dan om te voorkomen dat je elektrische fiets aan andere gebruikers blijft haken. Zet je elektrische fiets stabiel op de grond en zorg ervoor dat hij niet op iemand valt. Hoewel opvouwbare elektrische fietsen vaak vrij licht zijn, wegen de meest geavanceerde modellen minstens een dozijn kilo. Dit is genoeg om iemand te verwonden als u valt!

Hoewel de meeste Belgische vervoerssystemen alle passagiers met hun fiets verwelkomen, zijn er een paar beleefdheidsregels die in acht moeten worden genomen ten opzichte van de andere gebruikers. Ten eerste, vergeet niet dat fietsers nooit voorrang hebben op andere passagiers. Dus als het vervoer dat u wilt nemen te vol is, zult u moeten wachten op het volgende. 

Als u de trein neemt met je elektrische fiets, ontmoet u de conducteur voordat u instapt. Hij zal u het meest geschikte rijtuig wijzen. Kies routes met weinig overstappen. Gebruik eventueel de reisplanner "BikeOnTrain".BikeOnTrain".

De tweedehandse elektrische vouwfiets: een praktische fiets om makkelijk te reizen

Wanneer ze volledig zijn ingeklapt, kunnen vouwfietsen altijd worden meegenomen in alle soorten transport, omdat ze worden beschouwd als pakketten. Ze zijn dus ideaal om met een gerust hart te reizen. En je kunt kiezen uit een aantal Belgische topmerken van elektrische vouwfietsen, waaronder Upway. 

L'Avenir, de oudste fietsfabrikant van België, biedt twee modellen elektrische fiets vouwfietsen aan: de Fold It Life en de Fold It Comfort. Beide zijn uitgerust met een uiterst betrouwbare Shimano Steps elektromotor. 

Ahooga is ook een veel recenter Belgisch merk van elektrische fietsen. Het bedrijf is opgericht in 2015 en ontwerpt vederlichte hybride elektrische fietsen. Zijn opvouwbaar model is de lichtste elektrische fiets: het 24V model weegt slechts 13 kg! De perfecte bondgenoot voor intermodaliteit!

Een ander Belgisch bedrijf, Venilu, is gevestigd in Nijvel. Het ontwerpt sinds 2017 elektrische fietsen met de ambitie om stedelijke mobiliteit op een milieuvriendelijke manier te vereenvoudigen. Het biedt twee series elektrische fiets vouwfietsen aan: de Urbana serie en de Vida serie. Het model Venilu Urbana X Black is een van de lichtste opvouwbare elektrische fietsen op de markt. Met een gewicht van minder dan 15 kg is deze ebike de perfecte keuze voor dagelijks gebruik. 

Let er bij het kiezen van je op dat hij licht genoeg is om gemakkelijk mee te nemen in het openbaar vervoer. Let ook op de accucapaciteit, waarmee u gemakkelijk je uw dagelijkse woon-werkverkeer kunt voltooien, zonder al te vaak te moeten worden opgeladen.