Elektrische fietssloten: hoe bescherm je je fiets?

Fietser die op een fiets stapt na het verwijderen van het slot om diefstal af te schrikken.

Het kopen van een slot voor je e-bike is vaak noodzakelijk. Hoge prijzen, een voortdurend toenemende vraag door de opkomst van dit vervoermiddel... de elektrische fiets zijn het voorwerp van begeerte die niet altijd goed bedoeld is. Sinds 2019 neemt het aantal fietsdiefstallen gestaag toe, vooral in Île-de-France, maar meer in het algemeen in agglomeraties met meer dan 100.000 inwoners.

Om deze plaag te bestrijden, implementeert Upway een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat de fietsen op het platform afkomstig zijn van legitieme bronnen. En om ervoor te zorgen dat het jou niet overkomt, geven we je hier advies over hoe je onaangename verrassingen kunt vermijden en je elektrische fiets effectief kunt beschermen tegen diefstal. Wat zijn de beste fietssloten? Hoe kies je een goed fietsslot uit de verschillende beschikbare types?

Een goede elektrische fietsverzekering afsluiten

Of je hebt gekozen voor een sjabloon nieuw of refurbished, is het altijd interessant omverzekeren je elektrische fiets, vooral als er een hoog prijskaartje aan hangt. Voor ongeveer tien euro per maand, afhankelijk van de waarde en de afgesloten dekking (diefstal, breuk, persoonlijke verzekering, enz.), geeft een verzekering u meer gemoedsrust.

Je moet ook weten dat je Hoofdverblijf dekt meestal onopzettelijke schade aan derden. Aan de andere kant verzekeren veel bedrijven geen schade aan de berijder en zijn fiets, of diefstal buitenshuis.

Verwijder de batterij uit jouw EAF

Er is een eenvoudige truc om e-bike-dieven af te schrikken: kan je Verwijder de batterij uit de je elektrische fiets als je weet dat hij een uur of langer geparkeerd staat. Dit advies geldt ook als je De batterij is beveiligd met een antidiefstalsleutel, het duurste onderdeel.je Dit maakt de fiets veel minder interessant aangezien de elektrische accu het duurste onderdeel is (ongeveer 15 tot 30% van de totale prijs).

Bovendien is het verwijderen ervan een goede gewoonte waarmee u het kunt behouden. Op deze manier wordt het niet langdurig blootgesteld aan kou, regen of zon.

Fietser verwijdert de accu van zijn elektrische fiets om te voorkomen dat deze wordt gestolen.

Koop een goed elektrisch fietsslot

Wanneer je je je elektrische fiets parkeert, al is het maar voor een paar minuten, is het essentieel om hem met een stevig slot vast te zetten op een drukke plek en aan een stevig vast punt. Geef de voorkeur aan straatmeubilair (fietsenrekken, hoepels, verkeersborden, lantaarnpalen, enz.) en vermijd alles wat gemakkelijk door te snijden is, zoals begroeiing of hekken.

Voor de beste bescherming, eerst bevestigen Het kader van de je fiets (en wiel indien mogelijk) en niet alleen het wiel, dat gemakkelijk kan worden gedemonteerd. Als je elektrische fiets heeft een ingebouwd frameslot, het achterwiel wordt vergrendeld, wat een extra beveiliging is.

Het kan ook een goed idee zijn om twee sloten te gebruiken op je : een U-vormig model (essentieel) in combinatie met een kettingslot of een vouwslot, bijvoorbeeld. Het stelen van een dubbel beveiligde elektrisch ondersteunde fiets kost meer tijd, wat veel kwaadwillenden zal afschrikken.

Er bestaat niet zoiets als een 100% veilig slot: elk slot kan worden geopend door een uitgeruste dief, zolang hij maar tijd over heeft... Het doel is om het moeilijk te maken door de taak bijzonder moeilijk te maken.

Om ervoor te zorgen dat je goed beveiligd bent, bieden we je een klein overzicht van de beste soorten e-bike sloten.

SRA elektrisch fietsslot

In het geval van het parkeren van je Als u op zoek bent naar een elektrische fiets op plaatsen met een hoog risico op diefstal, raden wij het gebruik van een SRA-goedgekeurd high-security slot aan. Deze sloten zijn duurzamer dan andere modellen en zijn oorspronkelijk ontworpen voor motorfietsen en scooters. Sommige verzekeringsmaatschappijen vereisen het gebruik van een SRA-slot voor de goede werking van hun garanties.


Hun nadeel is echter hun gewicht, dat vervelend kan zijn tijdens uw reizen: ongeveer 3,5 kg voor een U SRA en ongeveer 5 kg voor een SRA-kettingslot met een lengte van 120 cm.

U-vormig elektrisch fietsslot

Het U-vormige slot is waarschijnlijk het meest effectief, vooral voor elektrische fietsen. Met zijn dikke beugel is het bijna onmogelijk om het door te knippen, tenzij je een slijptol hebt. Het verschil tussen de beste modellen en een inferieur model zit hem in de kwaliteit van het staal en de mate van manipulatiebestendigheid. U-vormige sloten zijn meestal door de fabrikant voorzien van een beveiligingsgraad.

Het zwakke punt van dit slot is de omvangrijke vorm. Om dit te compenseren, bieden sommige fabrikanten nu opvouwbare U-vormen aan.

Anti-diefstal kettingen voor elektrische fiets

U-slot dat een elektrische fiets op straat beveiligt.

Hoewel ze kwetsbaarder zijn dan een beugelslot, is de elektrische fiets zijn nog steeds veel veiliger dan een standaardkabel en hebben het voordeel dat ze gemakkelijker te vervoeren zijn. Ze zullen potentiële diefstal een moeilijke tijd bezorgen.

Toch heeft een kwaliteitshangslot een dik handvat om de mogelijke druk van een tang te weerstaan, hetzelfde geldt voor de schakels. Een goed kettingslot voor elektrische fietsen zal dus noodzakelijkerwijs behoorlijk zwaar zijn: reken ongeveer 2 tot 3 kg voor iets betrouwbaars.

Anti-diefstal kabel voor e-bike

Ketting Slot bevestigd aan een elektrische fiets.

Lichtgewicht, compact, gemakkelijk en snel, het kabelslot heeft een onmiskenbaar praktisch aspect ... Maar dat is de enige kwaliteit.

Antidiefstalkabels hebben de voorkeur voor korte stops, omdat deze apparatuur qua beveiliging zeer ontoereikend is. Ze kunnen gemakkelijk met een tang worden doorgesneden . Voor langere stops raden we je aan om het kabelslot te koppelen met een ander type slot, zoals een U.

Voor een beter veiligheidsniveau moet u ervoor zorgen dat u een exemplaar van goede kwaliteit kiest: met een grote diameter en versterkte kogelgewrichten, om de kans op doorsnijden te beperken.

Mark je e-bike om diefstal te voorkomen

Een andere tip om je elektrische fiets te beschermen tegen diefstal (of in ieder geval terug te vinden als hij gestolen is!) is om hem te laten graveren. Afhankelijk van de regio waarin je woont, verschilt de procedure. In Brussel heeft het gewest het platform mybike.brussels gelanceerd, waarmee je je kunt registreren en je fiets kunt identificeren met een sticker met een unieke identificatiecode en een QR-code. De sticker is natuurlijk bestand tegen scheuren, UV en regen.


Op Upway brengen we automatisch een Bicycode aan op elke nieuwe aankoop van een fiets die nog niet gemarkeerd is, om het risico op diefstal in de toekomst te verkleinen.

Andere methoden voor optimale bescherming

Sommige mensen plaatsen ook een GPS-tracker op hun e-bike. Hiermee kunt u de GPS-positie van de je elektrische fiets op je smartphone. Weer anderen kiezen voor sloten die zijn uitgerust met alarmen...

Hoewel geen enkele oplossing onstuitbaar is, kan het combineren van deze methoden toenemen je beschermingsniveau, om de mogelijke poging van een fietsendief te ontmoedigen en u zo financieel te beschermen.

Tenzij je je spullen opbergt op je , moet je je elektrische fiets altijd beveiligen met een diefstalbeveiliging van goede kwaliteit. Gemeenschappelijke ruimtes, garages, fietsenstallingen... geen enkele plek is helemaal veilig. Investeren in een kwaliteitsmodel is een goede manier om de risico's te beperken.