Ouders: 5 goede redenen om voor een elektrische bakfiets te kiezen

Afbeelding door Freepik

Elektrische bakfietsen worden steeds populairder bij gezinnen en het is niet moeilijk om te zien waarom. Als ouder weet je dat het verplaatsen van je kinderen in een drukke stad of woonwijk een van de meest stressvolle situaties is die je kunt ervaren. Het vervoeren van kinderen is een echte zorg en de elektrische bakfiets is een uitstekende oplossing om deze taak gemakkelijker voor je te maken. Het is niet alleen een meer praktische optie, het is ook de veiligste keuze voor het vervoeren van je kinderen. Ontdek de vijf redenen waarom een elektrische bakfiets de beste keuze is voor jou als ouder.

1. De elektrische bakfiets rijdt stabiel

De elektrische bakfiets biedt een opmerkelijk stabiele rijervaring, ideaal voor wie regelmatig jonge kinderen vervoert. Deze stabiliteit is grotendeels te danken aan het ingenieuze ontwerp: een lage constructie en een ideaal geplaatst zwaartepunt zorgen ervoor dat het gewicht efficiënt wordt verdeeld, zelfs als de fiets beladen is. Dit is een groot voordeel wanneer je kinderen vervoert, want de fiets kantelt niet gemakkelijk. Een bakfiets kantelt minder snel dan een conventionele elektrische fiets uitgerust met een kinderzitje , wat een groot voordeel is bij het nemen van bochten of bij het op- en afstappen. 


Elektrische bakfietsen zijn ook uitgerust met geavanceerde ondersteuningssystemen die zorgen voor een soepele, gestage voortgang, ongeacht de lading die je vervoert. Dit vermindert niet alleen de benodigde inspanning, maar zorgt ook voor een soepelere, meer voorspelbare rit, wat vooral gewaardeerd wordt als je reist met jonge passagiers.


Bovendien hebben deze fietsen over het algemeen brede banden en een robuust frame, eigenschappen die de stabiliteit vergroten, ongeacht de wegomstandigheden. Deze factoren, gecombineerd met een reeks veiligheidsvoorzieningen zoals kinderzitjes, veiligheidsgordels en bumpers, maken van elektrische bakfietsen een veilige en geruststellende keuze voor het vervoer van je dierbare kleine passagiers.


Een ander belangrijk aspect dat de stabiliteit van een elektrische fiets bepaalt, is de positie van de motor. Gebruik je je fiets vooral om afstanden af te leggen in woonwijken en winkelgebieden? Dan kies je best voor een centrale motor, om het gewicht beter te verdelen. Woon je in een heuvelachtig gebied? Dan raden we je aan om te kiezen voor een centrale of achterwielmotor, die de fiets stabieler houdt op hellingen.

2. Bakfietsen zijn ideaal voor grote gezinnen

De elektrische bakfiets is de favoriete keuze geworden van gezinnen met meerdere kinderen, die op zoek zijn naar een praktisch, comfortabel en veilig vervoermiddel. 


Bakfietsen zijn ontworpen om meerdere passagiers te vervoeren (tot wel 4 op de grootste modellen) en zijn perfect om de dagelijkse drukte van het ouderschap aan te kunnen (neem moed!). De meeste modellen zijn speciaal ontworpen om jonge kinderen te vervoeren. De meest geavanceerde modellen, zoals bepaalde Carqon-modellen, bieden zelfs de optie om een maxi-cosy toe te voegen, zodat de kleinste leden van het gezin comfortabel en veilig kunnen reizen. Dit systeem, dat over het algemeen eenvoudig te installeren en te verwijderen is, biedt totale flexibiliteit naargelang de behoeften van elke reis. 


Bovendien passen elektrische bakfietsen zich aan de veranderende behoeften van je gezin aan. Als je kinderen groter worden, kunnen de bankjes worden versteld of verwijderd om ruimte te maken voor grotere tassen, sportuitrusting of schooltassen. Het aanpassingsvermogen van deze fietsen maakt ze tot een verstandige investering waar je jarenlang plezier van zult hebben.


En last but not least maakt elektrische ondersteuning reizen een stuk gemakkelijker, zelfs als ze zwaar beladen zijn. Of je nu steile hellingen of lange afstanden aflegt, de elektrische motor zorgt voor een soepele, stabiele rit, waardoor elke reis een plezier wordt. De bakfiets is een geweldige bondgenoot voor ouders. Hij combineert functionaliteit, aanpassingsvermogen en veiligheid en maakt gezinsuitstapjes tot een plezier.  

Een gezinsuitstapje op een elektrische bakfiets voor een moeder en haar twee kinderen.

Afbeelding door Freepik

3. Elektrische bakfiets: uitstekende remprestaties

Veiligheid is een absolute prioriteit als het gaat om het vervoeren van je kinderen. Dat is waar de elektrische bakfiets het beste tot zijn recht komt. 


Deze elektrische fiets voertuigen zijn speciaal ontworpen met een krachtig remsysteem dat zware ladingen aankan, om in elke situatie snel en gecontroleerd tot stilstand te komen.


Deze fietsen zijn meestal uitgerust met hydraulische schijfremmen die veel meer remkracht bieden dan traditionele remmen. De werking ervan wordt niet beïnvloed door slechte weersomstandigheden zoals regen, zodat je altijd verzekerd bent van een constante, betrouwbare respons, ongeacht het weer.


Bovendien helpt de elektrische ondersteuningstechnologie die in deze bakfietsen is ingebouwd om de remveiligheid te verbeteren. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met regeneratieve remsystemen, die remenergie gebruiken om de batterij op te laden, waardoor het remmen soepeler en geleidelijker verloopt.


De combinatie van deze kenmerken maakt je reizen aanzienlijk veiliger. Als je jonge kinderen vervoert, kan de mogelijkheid om in noodgevallen snel en veilig te stoppen het verschil maken. Met een elektrische bakfiets, kan je rijd je met vertrouwen, wetende dat je de beste hulpmiddelen tot je beschikking hebt om je meest dierbare passagiers te beschermen.

4. Veiligheidsgordels op elektrische bakfietsen

Er zijn momenteel geen normen of goedkeuringen voor het gebruik van veiligheidsgordels op elektrische bakfietsen. De meeste merken hebben echter wel een veiligheidssysteem ingebouwd om te voorkomen dat de jongste kinderen tijdens de rit uit de transportbox stappen, tegen elkaar botsen of van het bankje glijden. Een elektrische bakfiets kan worden uitgerust met verschillende gordelsystemen. De meest voorkomende gordelsystemen zijn de driepuntsgordel en de vijfpuntsgordel. 


Een driepuntsgordel is een gordelsysteem waarbij de riemen over de schouders lopen en over het kruis van de passagier sluiten. Een van de voordelen van de driepuntsgordel is dat hij gemakkelijk te gebruiken is en snel kan worden vastgemaakt. Cargo bikes van en Babboe zijn uitgerust met dit type gordel.


Een vijfpuntsgordel biedt extra ondersteuning voor de heupen van de passagier. Dit type gordel biedt extra veiligheid, wat vooral belangrijk is bij het vervoer van kleine kinderen


Als je geen geïntegreerde veiligheidsgordel heeft, kun je die toevoegen door universele gordels te kopen die op alle modellen passen. 

Jonge moeder doet boodschappen nadat ze haar kinderen heeft afgezet op haar bakfiets.

5. De bakfiets, praktisch in weer en wind!

De bakfiets, een onzinkbare bondgenoot, zelfs in de regen! Als de lucht dreigt, kun je er zeker van zijn dat je kleintjes droog blijven. Veel elektrische bakfietsen worden geleverd met accessoires die speciaal ontworpen zijn om slecht weer het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld de regenkap, een soort waterdichte motorkap die je snel en eenvoudig kunt monteren om je passagiers te beschermen. Sommige regenhoezen hebben zelfs ramen, zodat je kinderen ondanks de regen kunnen genieten van het landschap. Een andere interessante optie voor elektrische bakfietsen is de integrale regenhoes, die maximale bescherming biedt door het passagiersgedeelte volledig te omhullen.


Voor de bestuurder is de oplossing iets minder... comfortabel! Dus trek je je beste regenkleding aan en je je waterdichte hoed om je kinderen te laten zien hoe je de elementen met panache trotseert!


En als de zon tevoorschijn komt, is het ook gemakkelijk om je kleine passagiers te beschermen tegen UV-stralen. Er zijn een aantal oplossingen beschikbaar, waaronder zonnekappen, die vergelijkbaar zijn met regenkappen, maar dan gemaakt van anti-UV-materiaal. Deze luifels creëren een verfrissende schaduw, zodat kinderen van de rit kunnen genieten zonder het risico op een zonnesteek. Voor extra bescherming kiest kan je voor zijgordijnen of zonneschermen, die naar wens kunnen worden toegevoegd of verwijderd.