Een elektrische bakfiets kopen: waar moet je op letten?

Elektrische bakfiets refurbished met draagtas vooraan.

De elektrische bakfiets is erg praktisch voor het doen van boodschappen, het naar school brengen van je kinderen of het vervoeren van grote spullen. Bakfietsen zijn tegenwoordig ook een erg trendy manier om je te verplaatsen. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten bakfietsen, hun voordelen en waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands elektrische bakfiets.

De voordelen van elektrische bakfietsen

De elektrische bakfiets is een interessante mobiliteitsoplossing voor verschillende categorieën mensen. Ze kunnen vooral handig zijn voor ouders die hun kinderen moeten vervoeren, voor mensen die vaak reizen met grote spullen, voor mensen die graag hun huisdieren meenemen voor een ritje, of voor bezorgers. Hier zijn de belangrijkste voordelen van bakfietsen in het dagelijkse leven je :

  • Duurzaamheid : door een elektrische bakfiets te kiezen voor je reizen, draag je je steentje bij aan het milieu. Door elektrische fiets te gebruiken in plaats van je auto, verminder je de uitstoot van CO2 en broeikasgassen aanzienlijk. Het is dus een keuze die perfect past bij een ecologisch verantwoorde aanpak die begaan is met het welzijn van onze planeet.
  • Veiligheid: bakfietsen worden geleverd met een groot aantal veiligheidsvoorzieningen om zowel de bestuurder als de passagiers te beschermen. Ze zijn met name uitgerust met veiligheidsgordels voor kinderen en veiligheidsbeugels. Bovendien zorgt hun speciale ontwerp voor een grote stabiliteit, waardoor het risico op vallen minimaal is. Dit kan geruststellend zijn voor ouders die hun kinderen vervoeren, of zelfs voor degenen die hun huisdieren meenemen voor een wandeling.
  • Grote laadruimte: de bakfiets heeft een grote laadruimte vooraan. Hierdoor kun je gemakkelijk kinderen en huisdieren vervoeren, maar ook grote pakketten. Dit kan erg handig zijn voor bezorgers die pakketten door de stad moeten vervoeren, maar ook voor mensen die boodschappen of zelfs vrijetijdsspullen zoals surfplanken of picknicks voor een dagje aan het strand moeten vervoeren.
  • Gemak: met een elektrische bakfiets, kan je kun je lange afstanden afleggen zonder moe te worden. De elektrische ondersteuning compenseert het extra gewicht van de fiets en de lading, waardoor heuvels en lange ritten veel beter te doen zijn. Dit kan een waardevolle aanwinst zijn voor mensen die elke dag lange afstanden moeten afleggen met zware ladingen.
  • Parkeergemak: in vergelijking met een auto neemt een bakfiets veel minder ruimte in beslag, ook al is hij groter dan een gewone fiets. kan je zodat je hem bijna overal kunt parkeren zonder lang naar een parkeerplaats te hoeven zoeken, wat vooral handig kan zijn in stedelijke gebieden waar parkeerplaatsen vaak schaars en duur zijn. Bovendien kun je zo dichter bij je parkeren, zodat je niet lang te voet hoeft te reizen vanaf een verafgelegen parkeerplaats.
  • Gezondheid: Zelfs als de bakfiets elektrisch ondersteund is, biedt het nog steeds de mogelijkheid om te bewegen. Door te trappen kun je regelmatig bewegen, wat goed is voor je cardiovasculaire gezondheid en je algemeen welzijn. Het is dus een geweldige manier om dagelijks reizen en sport te combineren, weg van de stress en het sedentaire karakter van reizen met de auto of het openbaar vervoer.

De verschillende soorten elektrische bakfietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische bakfietsen op de markt, elk met zijn eigen kenmerken. Om je te helpen de fiets te kiezen die het beste bij je past, hebben we hieronder de meest gangbare types op een rijtje gezet.

Een fietser doet boodschappen op een elektrische bakfiets: praktisch om boodschappen mee te nemen.

  • Longtail elektrische bakfiets Deze bakfietsen hebben een langwerpig frame aan de achterkant voor het vervoeren van zware ladingen, tassen of kinderen. Het voordeel van dit model is dat het qua rijgedrag lijkt op een conventionele fiets. Hij kan ook worden uitgerust met extra zitjes achteraan om meerdere kinderen te vervoeren. De gewichtsverdeling kan het echter moeilijker maken om hem onder controle te houden, vooral bij stilstand of lage snelheden. Yuba staat bekend om zijn kwaliteitsvolle longtail fietsen. Vooral het 'Spicy Curry' model is erg populair.
  • Elektrische bakfiets met bak vooraan: deze fietsen hebben een transportvak vooraan. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van kinderen, huisdieren of grote, zware ladingen. Het lage zwaartepunt zorgt voor een goede stabiliteit, zelfs bij volle belading. Door hun grootte en gewicht kunnen ze echter moeilijk te hanteren zijn, vooral voor beginners. Babboe is een Nederlands merk dat bekend staat om zijn voorlaadfietsen. Het 'Babboe Big-E' model is een goed voorbeeld van dit type fiets elektrische fiets.
  • Elektrische driewielers: zoals hun naam al zegt, hebben driewielers drie wielen, meestal met een grote transportbak tussen de twee voorwielen. Ze bieden een hoog laadvermogen en een uitstekende stabiliteit, zelfs bij stilstand. Ze zijn echter minder wendbaar, vooral bij hoge snelheden en in scherpe bochten. Christiania Bikes is een referentie op het gebied van driewielers. Een van de populairste modellen is de Model Light.
  • Compacte elektrische bakfietsen: deze fietsen zijn kleiner dan de gebruikelijke modellen, waardoor ze gemakkelijker te hanteren en te parkeren zijn. Ze zijn ideaal voor korte stedelijke ritten, maar hun laadvermogen is natuurlijk lager. Bovendien kunnen ze door hun kleine formaat minder geschikt zijn voor het vervoeren van grotere ladingen of meerdere kinderen. Tern is een merk dat uitstekende compacte bakfietsen aanbiedt. Hun 'GSD'-model is compact maar heeft een groot laadvermogen.

Elk type elektrische bakfiets heeft zijn eigen specifieke kenmerken, voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over je specifieke behoeften voordat je de elektrische bakfiets kiest die het beste bij je past.

Bakfiets fiets: type volgens je gebruik

De positie van de transportbox op een elektrische bakfiets is een belangrijke factor die de stabiliteit van de fiets beïnvloedt. Afhankelijk van of de bak aan de voor- of achterkant van de fiets zit, kan de bak de balans en het rijgedrag van de fiets anders beïnvloeden.


Als de carrosserie aan de voorkant zit, zoals bij twin-scooters, kun je de lading in de gaten houden (erg praktisch als je kinderen vervoert) en heeft dit geen invloed op de totale lengte van de fiets, wat manoeuvreren in stedelijke omgevingen makkelijker kan maken. Dit kan echter de wendbaarheid verminderen, vooral bij lage snelheden, en kan een aanpassingsperiode nodig hebben. Het voordeel is dat het gewicht gelijkmatiger verdeeld is tussen de voor- en achterkant, wat de stabiliteit kan verbeteren.


Bij driewielers, die een bredere carrosserie aan de voorkant hebben, wordt de stabiliteit bij stilstand of lage snelheden verbeterd dankzij de twee voorwielen. Ze zijn bijzonder geschikt voor het vervoeren van zware of omvangrijke ladingen. Ze kunnen echter moeilijker te besturen zijn bij hoge snelheden of in scherpe bochten.


Met de carrosserie achteraan gedraagt de fiets zich meer als een conventionele fiets en kan het rijgedrag beter zijn, vooral bij hoge snelheden. Het extra gewicht achteraan kan de fiets echter minder stabiel maken bij zware belading of bij het stoppen en optrekken.


Kortom, er is geen "beste" positie voor de transportbox van je elektrische bakfiets. Het hangt af van je specifieke behoeften, maar ook van waar je van plan bent te gaan reizen. 

Hoe kies je je tweedehands elektrische bakfiets?

Een elektrische bakfiets kopen is een grote investering. Prijzen kunnen variëren tussen €2.000 en €5.000, en zelfs meer voor modellen premium. Gezien deze prijzen kan de tweedehandsmarkt een interessant alternatief zijn. Om de juiste keuze te maken en onaangename verrassingen te vermijden, moet je echter voorzichtig en methodisch te werk gaan en rekening houden met een aantal essentiële criteria.

Bepaal uw vereisten voor laadvermogen

Het eerste criterium dat je moet overwegen is het laadvermogen dat je nodig hebt. Dit hangt af van de manier waarop je je elektrische bakfiets wilt gebruiken: voor het vervoeren van kinderen, goederen, huisdieren, enz. Zorg ervoor dat het model waarin je geïnteresseerd bent aan je specifieke behoeften kan voldoen. Als je van plan bent om met je gezin te reizen, controleer dan of het model geschikt is voor het gewenste aantal kinderen en aangepast is aan hun leeftijd. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld geschikt voor een maxi-cosy.

Controleer de status van de batterij

De staat van de batterij is een cruciale factor om te controleren als je een tweedehands elektrische bakfiets koopt. Een batterij in slechte staat kan de actieradius van je sterk verminderen. Aarzel niet om naar de leeftijd en het gebruik te vragen en het oplaadniveau te controleren. Een batterij die al versleten is, kan minder vaak worden opgeladen dan een nieuwe. Hij is ook minder goed bestand tegen verschillende ladingen. 

Controleer de kwaliteit van je remmen en banden

Remmen en banden zijn essentieel voor de veiligheid en het rijcomfort. Zorg ervoor dat ze in goede staat zijn. Versleten remmen of gladde banden kunnen een extra investering vereisen om ze te vervangen. Als dit het geval is, kan dit natuurlijk een onderhandelingselement zijn. 

Denk aan het comfort en de stabiliteit van de fiets

Comfort en stabiliteit zijn criteria die je niet mag verwaarlozen, zeker als je van plan bent lange ritten te maken of zware lasten te dragen. Hiervoor heeft de positie van het zwaartepunt, vooral wanneer de fiets beladen is, een grote invloed. Een laag zwaartepunt helpt om de fiets stabiel te houden, vooral bij lage snelheid of stilstand. 

Let op het merk en model

Het merk en model kunnen een indicatie geven van de kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de fiets. Kies merken die bekend staan om hun betrouwbaarheid en expertise in elektrische bakfietsen.

Houd rekening met je leeftijd en eerder gebruik van de fiets

De leeftijd van de fiets en het eerdere gebruik beïnvloeden de algemene staat en de resterende levensduur. Een fiets die te oud is of intensief is gebruikt, kan risico's op defecten of breuken met zich meebrengen.

Waarom kiezen voor reconditionering voor je gebruikte elektrische bakfiets

Een tweedehands elektrische bakfiets kopen is een voordelige en praktische oplossing om je te verplaatsen met je gezin, of wanneer je een lading vervoert. Maar de keuze voor een tweedehands bakfiets kan gepaard gaan met bepaalde onzekerheden over de staat van de fiets.


Om deze twijfels weg te nemen, is het reconditioneren van gebruikte elektrische fietsen, zoals aangeboden door Upway, de ideale oplossing. Dit proces, dat wordt uitgevoerd door professionals, stelt ons in staat om de staat van de fiets tot in het kleinste detail te controleren en eventueel noodzakelijke reparaties uit te voeren voordat we hem te koop aanbieden. Zo weet je zeker dat je een tweedehands fiets van goede kwaliteit koopt, waarvan de essentiële onderdelen - zoals het frame, de accu, de elektronica en de motor - nauwkeurig zijn onderzocht en, indien nodig, zijn gereviseerd op nieuw .


Bovendien wordt de reconditionering van een gebruikte elektrische fiets door Upway geleverd metéén jaar garantie op deze belangrijke onderdelen, wat een echte garantie van vertrouwen is. Een elektrische bakfiets kopen via refurbished is kiezen voor kwaliteit, gemoedsrust en een engagement voor meer verantwoord en duurzaam verbruik.