Een elektrische Mountainbike kopen: alles wat je moet weten

Fietser die een elektrische Mountainbike  refurbished  heeft gekocht voor zijn sportieve tochten.

De Mountainbike elektrische fiets is de ideale oplossing voor iedereen die op avontuur in de bergen wil gaan zonder te verbranden. Deze Mountainbike fietsen zijn uitgerust met een krachtige motor en accu die je goed helpen bij het beklimmen van steile hellingen en het rijden over ruw terrein. Met een elektrische Mountainbike , kan je kun je sneller en verder rijden zonder moe te worden, waardoor je meer tijd hebt om de natuur te verkennen en jezelf uit te dagen.

Kies voor je Mountainbike elektrische vering

De vering op een elektrische Mountainbike is een cruciaal element dat schokken absorbeert die worden veroorzaakt door oneffen terrein, zoals rotsen, wortels of hobbels. Het zorgt niet alleen voor een comfortabelere rit door te voorkomen dat de rijder schokken voelt, het verbetert ook de grip door de wielen zoveel mogelijk in contact met de grond te houden. Het draagt ook bij aan de wendbaarheid en controle van de fiets, waardoor het rijden veiliger en nauwkeuriger wordt, met name op technische afdalingen of bij hoge snelheden.

  • Volledig geveerde VTTAE : dit type VTTAE heeft zowel voor- als achtervering, waardoor schokken op oneffen terrein worden geabsorbeerd en de berijder meer controle en comfort heeft. Ze zijn ideaal voor bergpaden en technisch terrein.
  • Stijve VTTAE's: Stijve VTTAE's hebben geen achtervering, waardoor ze lichter en efficiënter trappen, vooral op vlak terrein of steile beklimmingen. Ze genieten vaak de voorkeur vanwege het onderhoudsgemak.
  • Semi-stijve VTTAE : deze VTTAE's hebben vering aan de voorkant, maar niet aan de achterkant. Dit biedt een compromis tussen de trapefficiëntie van stijve VTTAE's en het comfort en de controle van volledig geveerde VTTAE's. Ze zijn ideaal voor minder ruig terrein of voor beginners die kennis willen maken met Mountainbike elektrische fietsen.

De verschillende VTTAE volgens je gebruik

Er zijn veel verschillende soorten elektrische mountainbikes op de markt, elk met zijn eigen unieke voordelen en functies. Hier volgt een overzicht van de populairste categorieën:

  • VTTAE Cross Country (XC): deze fietsen zijn ontworpen voor lange afstanden en gevarieerd terrein en zijn gebouwd voor snelheid, efficiëntie en lichtheid, met een veerweg die meestal tussen 100 en 120 mm ligt.
  • VTTAE Trail: veelzijdiger, deze VTTAE's zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan terreinen en bieden een balans tussen klimmen en afdalen dankzij een veerweg van 130 tot 150 mm.
  • Enduro MTB's: ontworpen voor snelle, technische afdalingen, met veerweg tussen 160 en 180 mm om de impact van ruw terrein te absorberen, terwijl je nog steeds steile heuvels kunt beklimmen.
  • VTTAE Downhill (DH): deze VTTAE's zijn gemaakt voor puur downhillrijden, met grote vorken en een veerweg van meer dan 200 mm om het meest veeleisende terrein aan te kunnen, maar ze zijn minder effectief voor klimmen.
  • VTTAE Fat Bike: deze VTTAE's hebben zeer brede banden (tot 5 inch), waardoor ze gemakkelijk over zachte of onstabiele oppervlakken zoals zand, sneeuw of modder kunnen rijden.
  • All-Mountain MTB's: bieden een mix van Trail en Enduro modellen en hebben veerwegen van 140 tot 170 mm, voor veelzijdig gebruik op verschillende soorten bergachtig terrein.

Fietser met een all-mountain VTTAE racet over een besneeuwde baan.

Hoe koop je de Mountainbike die bij je past?

De keuze voor een je Mountainbike elektrische fiets hangt grotendeels af van hoe je hem wilt gebruiken. Als je een fiets zoekt voor lange off-road ritten, is een volledig geveerde VTTAE met een krachtige motor een uitstekende optie. Hij biedt uitzonderlijk comfort en grip, zelfs op het ruigste terrein, en de kracht van de motor maakt klimmen gemakkelijker. 


Als je route voornamelijk bestaat uit goed onderhouden paden en landweggetjes, dan is een halfstijve VTTAE misschien meer geschikt. Deze fiets biedt een goed compromis tussen prestaties en comfort. Aan de andere kant, als je voornamelijk stedelijke tochten plant met af en toe een off-road uitstapje, is een stijve VTTAE misschien meer geschikt. Deze fiets is lichter en wendbaarder, perfect om door het verkeer te navigeren en hellingen in de stad te nemen. Denk er altijd aan omde levensduur van de batterij en de kwaliteit van het transmissiesysteem te beoordelen bij het kiezen van de Mountainbike elektrische fiets die het beste past bij jouw behoeften.

Welk budget voor een elektrische Mountainbike ? 

Het budget dat je opzij moet zetten voor de aankoop van een elektrische Mountainbike hangt voornamelijk af van het type VTTAE dat je wilt aanschaffen en de technische kenmerken die je zoekt. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de kosten van een Mountainbike elektrische fiets niet beperkt zijn tot de aankoopprijs. Je moet ook rekening houden met de kosten voor het onderhoud van je elektrische fiets, eventuele reparaties en het vervangen van de accu na een paar jaar gebruik.

Koop een goedkope ATV: Vanaf €1000

Instapmodellen, vaak stijf of halfstijf, kunnen beginnen rond de 1000 euro. Dit is het geval bij het elektrische fietsenmerk Decathlon, met het Decathlon Rockrider E-ST model. Dit voordelige instapmodel is uitgerust met een VISION-motor achterop, die 42 Nm koppel en een maximale ondersteuning van 250 W biedt. De motor wordt aangedreven door een robuuste 380 Wh batterij. Het aluminium frame is voorzien van een MICROSHIFT MS25 8-speed transmissie en een SUNTOUR XCT 30 vork met 100 mm veerweg om schokken op gevarieerd terrein te absorberen. De Rockrider E-ST is uitgerust met Tektro TKD68 mechanische schijfremmen. 


Deze goedkope Mountainbike elektrische fietsen worden vaak geleverd met basisonderdelen en accu's met een lagere capaciteit, die prima voldoen voor beginners met VTTAE. Als je op zoek bent naar een krachtigere fiets die ook zwaar terrein aankan, zul je meer geld moeten uitgeven. 

Mountainbike elektrische middenklasse: van € 2.000 tot € 4.000

Halfstijve VTTAE's uit het middensegment kosten tussen de 2.000 en 4.000 euro. Dit is het geval voor de elektrische fietsen van Trek, met de Trek Powerfly 4. Deze Mountainbike elektrische fiets wordt aangedreven door een Bosch Performance CX motor, een 500 Wh accu en een RockShox Judy Silver vork met 120 mm veerweg. Hij heeft hydraulische schijfremmen en een Shimano achterderailleur voor nauwkeurig schakelen. De Trek Powerfly 4 biedt een goed compromis tussen prestaties en comfort, waardoor het een populaire keuze is voor gemiddelde elektrische Mountainbike liefhebbers.

Elektrisch ondersteund Mountainbike premium : meer dan €4.000

VTTAE's premium, vaak volledig geveerd, bieden een groter bereik, krachtigere motoren en een ophanging van hoge kwaliteit. Ze kunnen gemakkelijk meer dan €5.000 kosten. In dit assortiment vind je bijvoorbeeld het merk Specialized, en meer specifiek de Specialized Turbo Levo Expert. Deze Mountainbike elektrische fiets is robuust en krachtig. Hij heeft een stille maar krachtige Brose 2.1 motor en een 700 Wh batterij voor een indrukwekkende actieradius. Hij is uitgerust met Fox Float 36 Performance Elite vering aan de voorkant en een Fox Float DPS Performance schokdemper aan de achterkant, die beide 150 mm veerweg bieden voor een soepele rit over ruw terrein. Met zijn carbon frame en SRAM Eagle aandrijving is de Turbo Levo Expert een echte off-road racemachine. 

Mountainbike bestuurd door een fietser tijdens een tocht door het bos.

5 goede redenen om een elektrische Mountainbike te kopen refurbished by Upway

1. Geld besparen

Elektrische fietsen die gereviseerd zijn door Upway worden verkocht voor 20% tot 60% minder dan nieuwe VTTAE's. Dit is een uitstekende kans om te besparen. Dit is een uitstekende kans om te besparen, vooral als je op zoek bent naar een premium model dat buiten het budget van je zou vallen als het nieuw was. 

2. Laat je VTTAE controleren en terugsturen naar nieuw

In tegenstelling tot tweedehands kopen, zorgt het reconditioneren van Upway ervoor dat de Mountainbike electric zorgvuldig is gecontroleerd, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd door onze gespecialiseerde monteurs. Dit betekent dat kan je kan vertrouwen op de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product.

3. Profiteer van een elektrische garantie van Mountainbike

Alle Mountainbike elektrische fietsen die gereviseerd zijn door Upway worden geleverd met garantie op de structurele onderdelen van je fiets: frame, batterij, motor en elektronica, zodat je 12 maanden lang gerust kunt zijn. Als je een probleem hebt met je VTTAE, kan je doe dan een beroep op de garantie voor een reparatie of vervanging zonder extra kosten.

4. Bijdragen aan de circulaire economie

Het kopen van een elektrische Mountainbike refurbished is een uitstekende manier om de circulaire economie te ondersteunen. Door te kiezen voor een refurbished fiets op nieuw help je de vraag naar nieuwe producten te verminderen, waardoor de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de productie van afval wordt beperkt. Het is een milieuvriendelijke en duurzame aanpak.

5. Meer mensen laten profiteren van elektrische fietsen

Door e-bikes betaalbaarder te maken, kunnen meer mensen profiteren van de voordelen van ondersteunde fietsen. Het is een manier om de toegang tot deze technologie te democratiseren en duurzame mobiliteit te bevorderen, en dat is een van de doelstellingen vanUpway .