Hoeveel kost een elektrische fiets eigenlijk? Aankoop, onderhoud, accessoires...

Vrouw duwt haar goedkoop gekochte elektrische fiets.

Een elektrische fiets is echt betaalbaar!


Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Maar het hangt vooral af van de rijervaring die je wilt.


Zoek je een elektrische fiets voor zondagse ritten? Je bent misschien minder geld kwijt dan wanneer je een elektrische fiets zoekt voor dagelijks woon-werkverkeer. Heb je een elektrische fiets nodig om te toeren? Dan moet je een elektrische fiets kopen met duurzamere onderdelen: een sterker frame, bredere banden en een sterkere motor.


Veel bedrijven produceren elektrische fietsen en bepalen hun eigen prijzen. Hoe weet je of je de juiste prijs betaalt voor jouw elektrische fiets? Betekent een hogere prijs altijd een betere kwaliteit?


Belangrijke vragen voor iedereen die overweegt te investeren in een elektrische fiets. Laten we de balans opmaken!


Vind de juiste prijs voor je elektrische fiets 

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen op de markt: sport, weg, hybride, race, off-road,... Naast hun gebruik hangt de prijs af van hun kwaliteit, merk, gebruik en functionaliteit. Dat is alles!


Als je van plan bent om je fiets voornamelijk op de weg te gebruiken, je kies dan voor een racefiets elektrische of hybride fiets. Vergeet mountainbiken!


Aan de andere kant, als je door modder, sneeuw of ruwe paden moet ploeteren, heb je waarschijnlijk een elektrischeMountainbike nodig.


Zoek naar bekende merken die betrouwbare e-bikes verkopen met functies die passen bij jouw rijstijl. 

De prijs van een elektrische fiets

Elektrische fietsen kunnen tussen (ongeveer) €1.000 en €10.000 kosten. De prijs hangt grotendeels af van de gebruikte technologieën, maar vooral van de motor, de batterij, het frameontwerp en de onderdelen.


Onder €1300: ideaal voor beginners en forenzen

Wat kan je verwacht

Er zijn modellen verkrijgbaar tegen (relatief) lage prijzen bij sites als Decathlon, Amazon, Go Sport en Alltricks.


Hoe goedkoper de fiets, hoe goedkoper de onderdelen voor de fabrikant. Als je een elektrische fiets met een krap budget overweegt, zul je compromissen moeten sluiten: minder accucapaciteit, minder garantie, minder duurzaamheid of een basisuitrusting. Zeer gemiddelde algemene kwaliteit.


Verwacht geen goede prestaties met dit type elektrische fiets. Ze zijn geschikt om af en toe voorzichtig over wegen en fietspaden te rijden.

Sommige elektrische fietsen voor minder dan €1300

Elektrische fiets


Decathlon Elops 120 E


Keola 716F (Beschikbaar op Upway 😉)


Scrapper Urban 2.0


Decathlon Riverside 500 E


Prijzen


899 €


949 €


999 €


1 299 €


Tussen €1300 en €2500: de beste prijs-kwaliteitverhouding

Wat kan je verwacht

De meeste elektrische fietsen uit het middensegment kosten tussen €1.300 en €2.500. Dit zijn voornamelijk stadsfietsen. Perfect voor dagelijks woon-werkverkeer!


Vanaf €1500, kan je profiteren van de eerste trapmotoren, efficiënte batterijen, een grote actieradius en een completere uitrusting.


Je moet echter meer dan €2000 investeren om te profiteren van een krachtige motor van e-bikeen onderdelen van grote merken. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Moustache Bikes Samedi 28 serie. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!


Bedwing de steile heuvels!

Sommige elektrische fietsen tussen €1300 en €2500

Elektrische fiets


Orbea Optima E50


Decathlon Mountainbike Rockrider E-ST 900


Moustache Fiets zaterdag 28.1


Giant Surround E+ 3 LDS


Prijzen2 199 €


2 299 €


2 300 €


Tussen €2500 en €5000 premium elektrische fietsen

Wat kan je verwacht

Niet verrassend, in deze selectie, zijn dit elektrische fietsen premium.


De gespierde motoren van deze elektrische fietsen zitten vol vermogen en koppel en zijn ontworpen voor prestaties. Daarnaast is er een lange levensduur van de accu, hydraulische remmen, uitstekende vering en meer geavanceerde boordcomputers. In het algemeen is het het comfort dat verbetert.


Ze zijn uitgerust met kwaliteitsbanden die verschillende soorten terrein aankunnen. kan je cross alles! Of het nu asfalt, zand, modder, woestijn, sneeuw of beboste heuvels zijn.


Kortom, de range van €2500 tot €5000 geeft je het beste van twee werelden: de mogelijkheid om in de stad te pendelen, maar ook om lange weekendritten te maken.

Elektrische fiets


Cowboy


Haibike Trekking 6 Hoog


Focus Jarifa² 6.8


Moustache Fietsen zaterdag 27 Xroad 7


Prijzen


2 790 €


3 199 €4 7 €


Meer dan €5000: voor sporters

Wat kan je verwacht

De duurste elektrische fietsen zijn meestal voorbehouden aan liefhebbers en sporters. Deze premium elektrische fietsen met componenten, geassembleerd door complexe engineering. Een motor, autonomie, lichtheid, stijfheid en uitzonderlijke remprestaties.


De onderdelen en de techniek premium kunnen de prijs van een elektrische fiets opdrijven tot boven €10000 euro.


De belangrijkste fietsen in deze prijsklasse zijn bakfietsen, Mountainbike, trailfietsen en mountainbikes.


Sommige elektrische fietsen tussen €2500 en €5000

Elektrische fiets


Cube Stereo hybride 140 HPC


Scott Ransom eRide 910


Moustache Fietsen Samedi 29 Trail 11


Riese & Müller Superdelite berg rohloff


Prijzen


6 769 €9 199 €


10 199 €


Prijs van een elektrische fiets: overzichtstabel

Elektrische fiets monteurs werkplaats.

Prijslijst


Minder dan €1000 euroVan €1000 tot €1300


Van €1300 tot €2500


Van €2500 tot €5000


Meer dan €5000Kwaliteit van de elektrische fiets


Lage kwaliteit, modellen voor occasioneel gebruik op korte trajecten, aandacht voor levensduur uitrusting


Correcte kwaliteit, voorkeur voor bekende merken


Waar voor je geld


Uitstekende kwaliteit, voor zeer regelmatig gebruik


All-terrain elektrische fietsen, maar vooral uitzonderlijk, voor kenners en sporters.


Dankzij de opknapbeurt van Upway is het echter mogelijk om minder dan €1000 te betalen voor een elektrische fiets die meestal in de hogere prijs- en kwaliteitsklassen zit. 


Dankzij het nauwgezette werk van onze professionele monteurs kunnen wij je een zeer ruime selectie goedkope elektrische  fietsen aanbieden, in een staat die zo goed als nieuw is. Kun je de ebike van je dromen niet veroorloven? Kies voor een refurbished model en profiteer van een product van uitstekende kwaliteit tegen een gereduceerde prijs.


Factoren die de prijs van een elektrische fiets beïnvloeden


Motor, vermogen en snelheid

De prestaties en het vermogen van de motor van een elektrische fiets spelen een belangrijke rol in de totale kosten van een ebike. In principe geldt: hoe krachtiger de motor, hoe duurder de motor. De motor gebruikt de energie van de accu om de berijder te helpen bij het trappen.


De beslissing om een meer of minder krachtige motor te kopen hangt vooral af van het soort rit dat je van plan bent te maken.


Als je heuvels beklimt, heb je een krachtige motor nodig die snel kan voortbewegen zonder al te veel inspanning. In dat geval is het waarschijnlijk een goed idee om te investeren in een duurdere fiets met een krachtigere motor.

De prijs van sommige motoren:

Motor


Bosch Active Line motor


Bosch prestatielijn CX 250W 36V


Brose pedaalmotor 250W 36V


Yamaha PX-serie TE motor


Prijzen


699 €


849 €


ongeveer €954


999 €


Batterij

Vraag jezelf af: heb ik een fiets nodig die lange afstanden per lading kan afleggen?


Als het antwoord ja is, moet je kiezen voor een batterij met een lange levensduur. Afhankelijk van het merkvarieert de prijs tussen €250 en €1000.


Een Bosch-accu kost gemiddeld €700, terwijl een Nakamura-accu gemiddeld €400 kost.


De prijs van sommige batterijen


Batterijen


Atlas 48V 10Ah accu


Neomouv 36V 13Ah batterij


Accu Yamaha 36V 11Ah


Shimano E8000 Supercore 37V 20Ah batterij


Prijzen


ongeveer €306


ongeveer €510


ongeveer €759


ongeveer €885


Gewicht en frame

De prijzen variëren afhankelijk van het gewicht en het frame van de elektrische fiets. Dit betekent echter niet dat gewicht en framesterkte altijd samenhangen.


Koolstofvezel frames zijn duurder dan aluminium frames. Dat komt omdat ze lichter, betrouwbaarder en sterker zijn. Andere materialen zoals titanium, staal en zelfs bamboe zijn van invloed op de kosten van een elektrische fiets.


Fabrikanten streven ernaar modellen te bouwen met aerodynamische frames die een lagere windweerstand hebben en toch voldoen aan de UCI-normen. Elektrische fietsen met een perfecte geometrie zijn meestal duurder.


Dit alles om u een betere rijervaring te geven. Hoe comfortabeler en wendbaarder je is, hoe meer u erop kunt vertrouwen.


Extra functies

Smart LED technologie, verlichting, richtingaanwijzers, spatbord, bagagerek en andere accessoires zijn meestal tegen meerprijs.


Als je alleen wilt genieten van de sensatie van de rit, zonder een gat te branden in je je portemonnee, verwacht dan niet veel van deze extra onderdelen.


Een e-bike met een display dat op elk moment van de dag zichtbaar is (dit is heel belangrijk), waarop u de snelheid jouw en het batterijniveau kunt aflezen, zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn.

Andere te verwachten uitgaven

Er is nog één ding om in gedachten te houden! Naast de specificaties en de basisprijs van een elektrische fiets zijn er altijd terugkerende kosten waarmee u rekening moet houden.


Als je een goedkopere elektrische fiets koopt alleen omdat hij goedkoper is, krijg je te maken krijgen met veel ongewenste kosten: vaker lekke banden, motorproblemen, accupech, enz. Uiteindelijk kan het meer kosten dan wanneer je voor een iets duurder model gaat.

Vrouw op haar fiets, goedkoop gekocht dankzij de refurbished fietsen van Upway.

Antidiefstal

Om de mogelijke diefstal van je elektrische fiets te voorkomen, gaat er niets boven een anti-diefstalvoorziening.


Er zijn verschillende soorten. Voor een antidiefstalapparaat van het bekende merk Kryptonite moet u rekenen op een bedrag tussen €50 en €100, afhankelijk van het model. Voor een goedgekeurd antidiefstalapparaat met een kabel van één meter of meer moet u ongeveer €50 betalen. Ideaal als je jouw e-bike buiten parkeert.


Om dieven effectief af te schrikken, kan je ook kiezen voor een antidiefstalvoorziening met alarm. Hoe werkt het? Dankzij zijn bewegingsdetector zendt hij een geluidssignaal van 100 dB uit wanneer hij verdachte bewegingen detecteert. Met een duur van 15 seconden wekt het anti-diefstal apparaat de hele buurt. Bovendien wordt u op jouw smartphone op de hoogte gebracht van de poging tot diefstal. De gemiddelde prijs voor dit apparaat is €90.


Verzekering

Een verzekering is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.


Als je je auto zonder verzekering wordt beschadigd of gestolen op een openbare parkeerplaats of op straat, krijg je geen schadevergoeding.


Met een elektrische fiets is het raadzaam een verzekering te nemen. De kosten variëren en hangt af van de waarde van de elektrische fiets en de garanties.


Voor een fiets van €3000 bijvoorbeeld moet je ongeveer €20 per maand betalen voor de verzekering.


Speedbikes daarentegen vereisen registratie en verzekering.


Accessoires

Zoals bij elke vrijetijdsactiviteit die risico's inhoudt, is het raadzaam de beste veiligheidsuitrusting aan te schaffen, met name een goedgekeurde helm om jouw hoofd te beschermen. Je vindt ze voor tussen de €35 en €200.


Als je bijvoorbeeld een bergpas gaat beklimmen, is het een goed idee om elleboogbeschermers, kniebeschermers en misschien zelfs scheenbeschermers aan te schaffen als je bergafwaarts gaat.


Je minimaliseert het risico op letsel!


Naast veiligheidsuitrusting, kan je ook coole accessoired toevoegen.  Deze kunnenfunctioneel en nuttig zijn (een bagagedrager, een bril of richtingaanwijzers), noodzakelijk (een slim Bluetooth-slot of een antidiefstalapparaat) of gewoon leuk (lampjes voor de banden).


Denk aan de onderhoudskosten

Een monteur die een elektrische fiets onderhoudt.

Elektrische fietsen hebben de neiging om te slijten, net als conventionele fietsen. Maar ze hebben veel meer onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn: de motor, de batterij, de versnellingsbak/derailleur, de remmen, enz. Als je de fiets gaat gebruiken als je belangrijkste vervoermiddel, moet je hem goed onderhouden om ervoor te zorgen dat hij lang meegaat.


Om de levensduur te verlengen, moet je regelmatig en proactief worden onderhouden (bijvoorbeeld om de 800 km). Het is de moeite waard.


Hier is een snelle lijst:

  • Een tune-up om de 6 maanden wordt aanbevolen. Dit kan €60 tot €120 kosten.
  • De reparatie van een lekke band kost tussen €20 en €50, afhankelijk van de ernst van de reparatie.
  • Het afstellen van de remmen kost tussen €10 en €40.
  • Het onderhoud van kettingen en tandwielen kost tussen €90 en €110.
  • De diagnose van het elektrische systeem kost tussen €30 en €50.
  • Kabels en omhulsels kosten tussen €15 en €25.

    Tip: Zoek naar elektrische fietsen met de vermelding "gemakkelijk te onderhouden".


Denk aan de kosten voor het opladen van de fiets

Wees gerust, het opladen van een elektrische fiets kost aanzienlijk minder dan het betalen voor benzine! Dat is een van de voordelen!


Een van de terugkerende kosten van elektrische fietsen zijn de kosten voor het opladen van de accu. Dit is een veel voorkomende vraag, maar de berekening is niet zo ingewikkeld, als je een beetje wiskunde doet.


Maak je geen zorgen, we maken het eenvoudig!


Zoek eerst de batterijspanning en het aantal ampère-uren van de elektrische fiets. Gebruik deze getallen om watturen te krijgen. Een 36V 10Ah batterij heeft bijvoorbeeld 360 wattuur, of 0,36 kilowattuur (kWh).


Kijk eens naar de elektriciteitsprijzen. Dit verschilt per leverancier. De gemiddelde kosten per kWh in België in november 2022 bedragen ongeveer € 0,1740 incl. btw.


0,36 kWh x 0,1740 = 0,06264


Verdict: het kost iets minder dan €0,07 om een 36V 10Ah batterij volledig op te laden.


De batterij vervangen

Batterijen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar uiteindelijk kunnen ze verslijten.


Geen paniek. Je zult weten wanneer jouw batterij aan vervanging toe is. Het zal je niet meer zoveel autonomie per lading geven.


De beste accu's houden u op de hoogte van hun huidige capaciteit en het aantal laadcycli dat al is gebruikt.


Elke batterij heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar, afhankelijk van het gebruik.


Het vervangen van de batterij kost gemiddeld tussen €300 en €600.

FAQ over de prijs van een elektrische fiets

Man naast zijn kwaliteits ebike.

Wat is de gemiddelde prijs van een elektrische fiets?

In 2020 bedroeg de gemiddelde aankoopprijs van een elektrishce fietsnvolgens Cycles en Union Sport €2079.


Het is echter altijd een goed idee om te investeren in een model met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit betekent niet dat je er een arm en een been voor moet betalen. Je moet alleen weten waar je moet kijken en op welke kenmerken je moet letten.


Wie komt in aanmerking voor premies om in België een elektrische fiets te kopen?

De Belgische regering heeft een systeem van aankoopsubsidies opgezet om je te helpen bij de aankoop van een elektrische fiets als je in het Waalse Gewest woont. Ze worden op regionaal of lokaal niveau toegekend en kunnen worden gecombineerd. De toekenningsvoorwaarden verschillen van instelling tot instelling.


Het Vlaamse Gewest biedt momenteel echter geen bonus of belastingvermindering voor de aankoop van een elektrische fiets. Alleen een financiële vergoeding van €0,23 netto per afgelegde kilometer bestaat en kan worden betaald door jouw werkgever wanneer je per fiets naar je werk gaat.


De refurbished elektrische fietsen Upway Komen ze in aanmerking voor aankoopsubsidies in België?

Alle elektrische fietsen van Upway komen in aanmerking voor de elektrische fietspremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die van het Waals Gewest, die kan oplopen tot €1250. 


Aan de andere kant eisen sommige lokale overheden nieuwe fietsen.