Rijtips voor elektrische fietsen:
je nieuw elektrische fiets


Fietsers oefenen met elektrische fietstips.

Elektrische fietsen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Uitgerust met een elektrische motor en een krachtige accu zijn elektrische fiets fietsen niet alleen een snelle en comfortabele manier om je te verplaatsen, ze bieden ook een milieuvriendelijk alternatief voor auto's en openbaar vervoer. Er zijn echter een paar belangrijke veiligheidsaspecten waar je rekening mee moet houden als je een elektrische fiets gebruikt. In dit artikel vind je een aantal handige tips voor het rijden op een elektrische fiets en het behoud van je . Ga met een gerust hart op pad met je elektrische fiets !

Rijden op een elektrische fiets: milieuvriendelijk, plezierig reizen voor iedereen

Voor veel mensen is de elektrische fiets een aantrekkelijk alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Ze zijn milieuvriendelijk en bieden een snel, comfortabel vervoermiddel voor korte ritten. Langeafstandsritten behoren al lang tot het verleden, dankzij geavanceerde batterijen met een steeds groter bereik. 


De motor van de elektrische fiets zorgt voor de nodige ondersteuning tijdens de rit, waardoor elektrische fiets voor beginners een goed alternatief is voor spierfietsen. Maar Mountainbike en elektrische racefietsen zijn ook interessant voor ervaren wielerliefhebbers: ze stellen je in staat om je training te optimaliseren en nieuwe facetten van het fietsen te ontdekken.

Waarom veiligheid belangrijk is elektrische fiets

Net als bij een conventionele fiets heeft veiligheid op een elektrische fiets altijd de hoogste prioriteit. Bij een verkeersongeval is het risico op letsel op een fiets relatief hoog. Hoe hoger je de snelheid, hoe groter het risico op letsel. Dit geldt vooral als je naast auto's rijdt. 


Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor je eigen veiligheid je , in het bijzonder door het dragen van een geschikte fietshelm. Als fietser ben je ook verplicht om je aan bepaalde verkeersregels te houden. Je moet je er ook van bewust zijn dat het verboden is om te fietsen met een koptelefoon op of met je telefoon in je hand. Als je je telefoon moet gebruiken, kies dan voor een smartphonehouder die je kunt bevestigen op je elektrische fiets . Tot slot raden we je sterk aan om gebruik te maken van de fietspaden die speciaal voor jou gereserveerd zijn. 

Beginnende elektrische fietser.

Elektrische fiets voor beginners: de juiste instellingen voor je eerste ritje 

Voordat je voor het eerst op je je elektrische fiets gaat rijden, moet je ervoor zorgen dat hij goed is afgesteld. Hier zijn een paar tips om je daarbij te helpen:


  • Pas de hoogte van het zadel aan: het moet zo staan dat je been bijna volledig gestrekt is wanneer je trapt. Dit maakt trappen gemakkelijker en voorkomt blessures.
  • Zoek de juiste afstand tussen de remhendels en het stuur: je moet de remhendels comfortabel en veilig kunnen bereiken. Als de afstand te groot is, rem je misschien niet snel genoeg bij gevaar.
  • Pas de hoogte van het stuur aan aan je : je moet het stuur comfortabel kunnen vastpakken tijdens het rijden. Zo voorkom je een slechte houding en rugpijn.

Rijtips voor elektrische fietsen: de basis

Elektrische fietsen zijn niet alleen sneller dan fietsen zonder motor: met een elektrische fiets krijg je ook een ander rijgevoel. Om met plezier op je elektrische fiets te rijden, is het belangrijk om de basisbeginselen te kennen. Voordat je voor het eerst in "echte omstandigheden" op een elektrische fiets gaat rijden, moet je indien mogelijk proberen om op wegen in een rustige omgeving met weinig verkeer te rijden.

  • Starten en stoppen van de elektrische fiets: wanneer u je elektrische fiets start, zorg er dan voor dat de ondersteuningsfunctie is geactiveerd en dat uw voeten op de pedalen staan. Gebruik altijd beide remmen tegelijk om te remmen.
  • Succesvol je een elektrische fiets starten: trap bij het starten het gaspedaal langzaam en voorzichtig in voor een veilige en gecontroleerde start met elektrische fiets.
  • Snelheid en ondersteuningsniveau: het is belangrijk om de snelheid en het ondersteuningsniveau aan te passen aan je rijomstandigheden. Een hoger ondersteuningsniveau is bijvoorbeeld bijzonder nuttig op hellingen.
  • Veilig afstappen van je ebike: als je van je ebike afstapt, zorg er dan voor dat deze volledig stilstaat.

Praktische tips voor het rijden op een elektrische fiets

Als je voldoende vertrouwen hebt gekregen in de basis, is het rijden van langere, veeleisende routes geen enkel probleem. Ook hier geldt: let altijd op je omgeving je en breng jezelf of anderen niet in gevaar met gevaarlijke manoeuvres.

  • Rijden door bochten: rijd langzaam en beheerst door bochten en kantel je lichaam lichtjes je . je Je moet ook vooruit kijken om eventuele obstakels op tijd te zien.
  • Bergop en bergaf rijden: als de route bergop is, raden we je aan een versnelling terug te schakelen. Dit vermindert de inspanning voor je en jezelf. Als je bergafwaarts gaat, moet je een lagere ondersteuningsstand kiezen zodat je je snelheid beter kunt beheersen.
  • Omgaan met de wind: harde wind maakt het rijden op een elektrische fiets moeilijker. Kies daarom een lage ondersteuningsstand en rijd met een lagere snelheid. Om snel te reageren op windvlagen is het ook belangrijk om een stevige grip op het stuur te hebben.

De basisprincipes van je eigen veiligheid in elektrische fiets

Veilig rijden op een e-bike hangt ook af van het gebruik van de juiste uitrusting. Controleer allereerst of je remmen goed werken - ze vormen je eerste verdedigingslinie in het geval van een onvoorziene situatie. Regelmatige controle van de werking is essentieel voor een soepele rit.


En vergeet niet dat je deurbel een effectieve manier is om je aan te geven aan andere weggebruikers. Het gebruik ervan voorkomt mogelijke ongelukken, vooral in dichtbevolkte gebieden.


Zichtbaarheid is een ander cruciaal aspect van fietsveiligheid. Zorg ervoor dat je elektrische fiets is uitgerust met adequate, functionele en duidelijk zichtbare verlichting. Om je beter zichtbaar te maken als je 's nachts of bij weinig licht fietst, is het bovendien een goed idee om reflecterende elementen toe te voegen aan je fiets of je uitrusting.


Natuurlijk kun je niet veilig fietsen zonder helm! Helmen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ernstig hoofdletsel bij een botsing. Hoe lang of hoe ver je ook fietst op je , het dragen van een helm moet altijd prioriteit hebben.

Fietser die de juiste e-bike rijtips toepast.

Reiniging en onderhoud je elektrische fiets

Regelmatig onderhoud op je verlengt de levensduur van je elektrische fiets en zorgt ervoor dat je veilig blijft rijden. Controleer of de remmen en verlichting werken en of de bandenspanning voldoende is. Volg bij het opladen van de accu altijd de instructies van de fabrikant en ga er voorzichtig mee om. 


Het schoonmaken van je elektrische fiets is heel eenvoudig: gebruik na het fietsen een vochtige doek om zwaar vuil van je elektrische fiets te verwijderen. Ophoping van stof en modder kan de levensduur van je ebike verkorten. Maak je ebike echter nooit schoon met een tuinslang: het is belangrijk om te voorkomen dat grote hoeveelheden water de elektronica van de elektrische fiets binnendringen, wat ernstige schade kan veroorzaken. 

Onze rijtips om het meeste uit je elektrische fiets te halen je

Goed rijgedrag verlengt ook de levensduur van je elektrische fiets. 


Probeer soepel en gelijkmatig te rijden. Plotseling accelereren en remmen, hoewel soms noodzakelijk voor de veiligheid, kan de accu en het remsysteem overbelasten en de levensduur verkorten. Probeer dus soepel en voorspelbaar te rijden.


Leer dan je kennen. Als je vertrouwd bent met de verschillende rijmodi, het remgevoel en de elektrische ondersteuning, kun je ze optimaal gebruiken en schade door verkeerd gebruik voorkomen.


De levensduur van de batterij van de je elektrische fiets hangt sterk af van hoe deze wordt gebruikt en onderhouden. Laat hem niet volledig ontladen en vermijd zoveel mogelijk snel en vaak opladen, want dat kan hem op de lange termijn beschadigen. Geef de voorkeur aan langzaam en volledig opladen wanneer dat mogelijk is.


Vergeet tot slot niet dat je weliswaar een elektrische fiets is, maar dat het nog steeds een fiets is. Respecteer de verkeersregels, let op je en zorg er altijd voor dat je veiligheidsuitrusting in goede staat is. Op die manier weet je zeker dat je jarenlang plezier zult hebben van je elektrische fiets.

Goed rijgedrag verlengt ook de levensduur van je elektrische fiets. 


Probeer soepel en gelijkmatig te rijden. Plotseling accelereren en remmen, hoewel soms noodzakelijk voor de veiligheid, kan de accu en het remsysteem overbelasten en de levensduur verkorten. Probeer dus soepel en voorspelbaar te rijden.


Leer dan je kennen. Als je vertrouwd bent met de verschillende rijmodi, het remgevoel en de elektrische ondersteuning, kun je ze optimaal gebruiken en schade door verkeerd gebruik voorkomen.


De levensduur van de batterij, het centrale element van de je elektrische fiets, hangt sterk af van hoe deze wordt gebruikt en onderhouden. Laat hem niet volledig ontladen en vermijd zoveel mogelijk snel en vaak opladen, want dat kan hem op de lange termijn beschadigen. Geef de voorkeur aan langzaam en volledig opladen wanneer dat mogelijk is.


Vergeet tot slot niet dat je weliswaar een elektrische fiets is, maar dat het nog steeds een fiets is. Respecteer de verkeersregels, let op je en zorg er altijd voor dat je veiligheidsuitrusting in goede staat is. Op die manier weet je zeker dat je jarenlang plezier zult hebben van je elektrische fiets.